Wednesday, September 26, 2007

Mari Berbuka Pose....hehehehe

hai semua...chewah...cam apa jer...hehehe.....kali nie...aku nak bukak citer pasal kes berbuka pose...kan apa...nie dh masuk minggu ke-2 kite pose...mesti ramai yg dh mencuba makanan di pelbagai tempat....kalau yg rajin tu...masak sendiri...aku rajin bila weekend jer...kalau hari keje...letih ler nak masak...hehehe...suh makcik kat pasar ramadhan masakkan....hehehe.....so last week....so aku nak bagi rating kat tempat2 yang aku pernah gi makan sehingga semalam 26 September...utk edisi 2007 nie..hehehe

1. Sunway Hotel - hmmmm...makanan ada bermacam2 aneka n pilihan...tp dr segi kelazatannya kurang skit...dari 5 bintang.... = 3 1/2 bintang...heheheh

2. D'Kampung, Kajang - nie restoran yg terletak kat on e way nak gi ke highway cheras (kiri) n ke saujana impian (kanan)..last year ada buffet..mmg best n murah..RM 15 per head...tp tahun nie...dah jadi nasi campur ...lorrr....kami ala carte...sup tulang (penuh ngan minyak..muehehe)..sayur..udang tepung (banyak tepung.smpai x jumpa udang)...asam laksa ikan pari (hmm..sedap)...so jumlah bintang...= 3 bintang

3. Al- Marjan (Lebanese n Persian Cuisane) , KLCC - Totally di luar makanan yg org kita makan...ada kambing panggang sekor - nyum2..siap ada nasi kat dlm perut kambing tu!!!..pastu lauk pauk yg kebanyakan terdiri drpd kambing (of coz..) daging, chicken..n ikan ada satu jenis jer..cam ala2 fillet...diorng banyak gunakan tomato, pudina kat dlm makanan diorng...dessert..mmg sedap giller...especially pudding..aku n abang makan...hehehe...kenyang nya smpai ke sahur :)...so jumlah bintang...= 4 1/ 2 bintang

4. Mom's cooking - heheheheh.....xleh nak comment laaa....aritu mak aku masak ketam masak lemak..iskhhh...sedapnya!! ngan ikan siakap stim asam limau...perghhh....hehehe...ngan biasnya...bintangnya ialah..teng..teng...teng = 5 bintang...hehehe

P/S; Keputusan pengadil adalah muktamad , sebarang aduan tidak akan dilayan...hehehehe

So...'pertandingan' ini akan diteruskan lagi sehingga akhir bulan ramadhan...jgn lupa baca episod yang akan datang ;) hehehe (dah xde benda nak citer laa tu...huawawawaw...ker)..actually, arinie...aku akan berbuka pose kat Village View, Bangi ngan kengkawan opis...so...nantikan komennya....

Sunday, September 23, 2007

Mari Berbuka Bersama Sahabat2 ku - ADR




Sabtu lepas - 22 sept..ADR - aisyah, durra n rinie...best buddies..sama2 buat perjumpaan wajib kami...setiap kali bulan ramadhan menjelma...maka bertemu laa kami bersama2 keluarga utk sama2 berbuka..dan bertukar2 cerita secara realiti (selalu dok sembang dlm YM jer...hehehe)..ayat aku..dh bunyi cam ayat cerita zaman purba kala daaa..... :P




P/s ; gambar besar - dr kiri raihan - anak chah, chah, aku n rinie...



Kali nie kami dibelanja lagi oleh rinie (yeaa....tiap2 tahun belanja laa lagi eh.. ;) ) kat Sunway Hotel..kat sebelah Sunway Pyramid...makanan banyak...smpai aku pun x tau...apa yg aku makan sebenarnya..hehehe....riuh-rendah ler suasana...ngan anak2 yg sedang membesar..chah bawak raihan- 3 tahun..tinggal hariss - 2-5 bulan kot umurnya..kat umah...rinie bawa daie...aku bawa abang aku!!..hehehe...selama 2 jam tu..macam2 laa diborakkan...yg kaum lelaki...borak ler sesama diorng....

Sebenarnya...kami nie dah lama berkawan...dr A-level lagi..kami dok 1 kelas..15J..since banyak persamaan antara kitorng...so ngam hoo laaa......dr situ laaa asal persahabatan nie....kat 15 J tu...kami bertiga nie...kena diskriminasi laa gak...ngan bebudak yg rasa diorng kategori "bijak terpandai'...tp x kisah ler kan...lembab2 kitaorng pun....skrng nie...alhamdulillah berjaya gak dengan cara tersendiri...chah- tokey kedai 2nd hand yg termashur di Shah Alam nun..rinie - event exec. kat ASLI (event co. terbesar kat m'sia)..aku- admin. officer, for e time being kat UPM - top three universities in M'sia...ok laa kan...alhamdulillah....


Antara kenangan terindah yg x leh nak dilupakan masa kat alevel ngan diorng nie....antaranya....bermalam kat Masjiid Negeri, Shah Alam secara 'haram'...heheh...sebab betting punya pasal....tido ler kat atas area pompuan yg kat ngan kubah masjid tu....bila guard buat spot-check, lari kelam kambut sembunyikan diri...hehehe.....last2 lampu semua dah dipadamkan..kitorng pun tido ler...esok bila bangun..penuh ngan makcik2 yg datang subuh2 nak belajar kitab...hehehe....bangun ngan muka "sebek"...lepas solat...kitorng kuar ke parking keter....keter nie special @ journey ADR..keter mak aku..charade tahun 1978 warna putih PAR731..famous la gak kalangan bebudak laki alevel yg kenal aku...diorng pun pinjam gak :) ada sorng pakcik guard dok tunggu sebelah keter tu...nampak jer kitaorng....dia marah giller ...smpai panggil kitorng monyet!! sabaq jer laa....sbb katanya...dia dok menunggu tuan keter nie dari semalam...heheheh....sbb dia nak kunci gate masjid...bengang laa member..lepas je minta maaf...kitorng...cepat2 blah...hahahaha


Banyak lagi benda 'gila' yg kitaorng buat....tp biar ler jadi kenangan kami...bak kata dato' CT...Biarlah rahsia....heheheh....so aku attachkan sekali gambar kami sekeluarga....to ADR..thanks for everything....korang best buddies aku..yg terbaik.....sbb korang memahami, berterus-terang dan sentiasa menjadi penasihat yg tulus n ikhlas...chewah...cayag korang!!!

Friday, September 21, 2007

ParanoiD...

Aku gi UK Visa Center semalam kat Wisma MCA, Jalan Ampang...gi dlm kul 10.00 pagi (dpt kebenaran utk keluar tau..heheh) tempat tu kat tingkat 19...so gi ler....sbb aku nak renew right of abode aku...since passport aku lama expired bulan june...so kena laa buat...smpai2 kat depan opis tu...ada makcik india tahan...ada 2 lagi guard laki -india....tanya itu ini...aku jawab ler...sebelum masuk...kena check 1 badan tu!!! ngan alat sensor apa ntah...pastu beg kena letak kat tempat x-ray...mak aiiiii cam kat airport laa pulak...pulak tu...aku jer yg leh masuk..abang aku kena lepak kat tingkat 4...haiyaa....

masuk2...amik nombor...ada laa dlm 15 org yg tengah tunggu...majoriti...non-bumi...hmmm...aku jer pompuan melayu kat siu...cam pompuan melayu terakhir ler.. :P akekeke...sambil2 tunggu...ada laa sorng mamat...nie...dia datang kat sorng demi sorng n check dokumen2 yg patut ada etc...mmg slang habis mamat nie....muka cam melayu...dah le cakap kuat2 lak tu....smpai kat aku...aku nampak nama dia kamal...mula2 aku cakap ler omputih...lepas tu...dah aku tahu dia melayu..saje laa aku cakap " bila rights nie leh siap??"..mamat tu diam..n jawab...aku pun " when can I come here again n collect my passport?'..terus jer dia jawab...hmm....aku faham ler...dia x mau cakap bahasa melayu...

smpai kat kaunter...staff yg layan aku tu...mamat melayu gak....aku cuba lagi...cakap melayu...eh...leh jer dia jawab dlm bahasa yg sama...hehehehe...so...leh ler buat kesimpulan....

then..kami ke British Counsil lak...abang nak register amik IELTS....the same procedure that we have to face, security reason....paranoid...x paranoid ler omputih nie....ingat org nak bom kot tempat diorng...walhal kalau org dirong nak gi tempat2 kerajaan kite...xde lak kena go through semua2 tu :P tu laaa asyik pikir yg org nak buat something kat dirong..last2 paranoid...tu x kira security kat US Ambassey lagi...yuk!! they suck!!!

okies....nak balik beli nasi ayam dah...tatata

Tuesday, September 18, 2007

Apa La Punya Manusia....


Semalam masa tengok berita...kes kanak-kanak mangsa bunuh tu...tersentap aku .....walau pun aku xde lagi anak....tp...risau laaa gak...negara aman, makmur n maju skrng berbanding masa au kecik2 dulu.....tapi...sahsiah manusia macam makin kurang...nilai2 kemanusiaan makin kurang...ada ke patut budak yg masih budak tu....dibuatnya gitu....dah ler terseksa sebelum tamat hayat dia....iskh...sadiss betul laaa.....aku laaa...kalau jumpa manusia @ binatang tu....aku akan buat balik apa yg dia buat kat budak tu...bagi dia rasa camnya rasa kena torture cam tu gak....dan sewaktu ngannya...hahaha...alamak...aku pose ler....tp aku x sebutkan... ;)
P/s: gambar sebelah bukan gambar mangsa..tu sekadar hiasan...aku suka baby tu...comel..mata cepet...


haiyaa.....bila kenang2kan balik....dulu2...dlm 20 tahun dulu...aku leh jer nak jalan2 ngan selamba n sorng2 g kedai, pasar malam...in fact masa aku darjah 2 pun...mak ayah aku bagi aku gi kajang naik bas ngan Diana (best buddy aku masa kecik)...darjah 3...naik bas gi KL..sbb kena attend course kat British Council area jalan nak gi Central Market...masa tu Pudu pun x sesak giller cam sekarang..bas harian still leh masuk n parking kat bawah tu...hmmm....darjah enam...naik bas sorng2 balik A.Setar..jumpa tok n wan..OK jer masa tu...ye laa zaman tu, kalau nak jumpa muka yg selain dr org m'sia...mmg payah.....betul laa org kata...ZAMAN dah BERUBAH...tapi bukan aku nak tuduh yg kedatangan pendatang ke negara kite nie menyebabkan masalah sosial yg meningkat kat negara kite....tapi kedatangan diorng tu sedikit sebanayk gak telah menukar tradisi masyarakat tempatan...chewah..aku cakap cam ahli sosi-negara jer...ahahahk...tp tu semua pikir logik laa...n dr pemerhatian apa yg berlaku di sekitar...


Ingat balik dulu2...masa aku kecik2..kalau aku nak merayau2 sorang2 n x bgtahu kat mak aku...mak aku mesti cakap" Ha...jalan ler sorng2...nnt pakcik kutip botol amik...masuk dlm guni..."gerun gak dengar ssb mak aku siap ada versi khas cam ner 'uncle' tu akan buat pada budak yg ditangkap tu...antara alatan yg dia guan..parang..hehehe....masa tu akan termakan laa gak ngan citer mak aku tu....so kalau nak gi kedai ke...rayau ke...aku bawak le escort yg setia tu..iaitu syikeen..heheheh..


Satu peristiwa yg aku xleh lupa n buat aku goosebump bila kenangkan smpai sekarang...satu hari...umur aku masa tu dlm 5 tahun, hobi aku tiap2 hari lepas balik dr Tadika Maria, Kajang..aku mesti singgah kedai runcit kat ngan umah aku...jalan ler tot tet tot tet...nak gi beli cikedees, singam etc...hari tu masa nak balik umah...aku kena tahan ngan uncle India nie (masa tu aku gi sorng2)...dia cakap...aku nie comel etc...n masa tu...aku pakai set barang kemas yg atuk aku hadiahkan (semuanya berbatu hijau..gelang tangan n rantai with loket batu hijau)...pastu uncle tu cakap...barang2 kemas yg aku pakai tu...cantik..n aku beli kat mana? aku pun jawab ler...beli kat kedah..atuk belikan...pastu uncle tu tanya " Cantik ler barang2 adik nie..leh uncle pinjam kejap..nak tanya kat kedai, minta diorng buat exactly cam nie...esok uncle pulangkan balik eh..."..aku pun...setuju jer laaa....lagi pun dia bg aku duit seringgit...banyak tu nilai seringgit masa tu...aku buka barang kemas tu semua n ngan lurus bendulnya...bagi ler kat uncle tu...balik umah...mak aku x notice lagi...malam tu...mak tanya...mana gi semua brg2 tu...aku citer laa yg aku bg kat uncle...mak aku terdiam...then dia marah sgt...aku blurr...x faham kenapa...then..mak aku senyap balik...dia peluk aku...dia cakap " Alhamdulillah...mujur ler dia x buat apa2 kat durra"...dr situ laa mak aku mulakan versi UNcle kutip botol yg bawa parang tu...heheheh....


Ikut2nya...mahal gak brg kemas yg aku pakai tu...mak aku kata harga dlm RM300 masa tu.atuk aku angin gak ngan aku sbb hilangkan hadiah yg dia bg..cucu2 yg lain dpt rantai emas jer...since aku cucu dia yg sulung..dapat yg special...semenjak tu...brg kemas yg aku pakai rubberband-sbb main tuju getah...hahaha....yg lain mak aku dah x kasi pakai....kuikui...besar nie ler aku baru mula pakai balik barang kemas...tu pun yg small size jer...


Kepada kedua ibu bapa kepada kanak2 yg malang...bersabar ngan qada' n qadar...bila di akhirat nnt, anda sudah ada 'penjaga' yg menunggu di sana...iaitu anak2 yg meninggal ketika kecil...Insyallah....ok, aku nak gi kedai gambar nak amik gambar utk right of abode esok...tatata

Monday, September 17, 2007

Kisah $$$$- Part 2

Lepas aku dengar statement polis tu....bengang seketika................ maknanya kes nie xleh nak selesai dalam masa yg singkat...hampeehh gedegak betul...tp still optimistic lagi...so hari ke 5- isnin nya tu...aku ngan abang gi ler ke HQ CIMB kat jalan masjid India nun...jumpa laa ngan pegawai IT CImb kat IT Department diorng....mamat yg incharge tu namanya Ridzlan...ingat gua nak mengamuk dah...sekali, mamt tu jawab ngan sopan-santun n lemah lembut....aku yg panas' jadi...cam sejuk jer..hehehe...orgnya ada rupa gak..kuikui..(tu pun aku sedar lepas aku dh kuar dr bangunan tau)..aku yg attack mamat tu macam2...cam polis pun iye gak...mamat tu speaking..aku 2 kali peaking...hahaha...-tapi kan....bahagian IT kat CIMB tu...xde rupa cam IT depatment pun...ada laa dlm 4-5 org...tu pun...dok menyembang..PC pun cam biasa jer...aku rasa PC kat opis aku up-to-date lagi :P so..bayangkan laa kan...hehehe


secara x sengaja dia ter'reveal' yg ada lagi kes cam aku...n jugak...security online transaction diorng x stable..sbb takde TAC cam Maybank....JEM GUA!!! apa laaa punya bank..besar bangat, tp bab tu..x bg perhatian...lepas aku 'basuh' mamat tu sekali ngan CIMB...heheh...aku pun balik ler ngan hati yg lapang...sbb bukan senang beb nak marah2 org gitu2 jer..n diorng senyap n x terjawab...dah sbb point aku betul...hehehe....abang aku gelak jer...sbb dia x pernah tengok aku begitu pandai berbahasa...chewah....aku pun kagum gak ngan bahasa2 n ayat2 yg terkeluar dr mulut aku...aku x tengking dia...tp ayat sinis...main masuk dalam gak laaa..Biar..PADAN MUKA!!


Then aku balik opis, bincang ngan anip....aku dpt call dr CIMB service centre..info yg duit aku ke akaun R Two Gold Online Trading (e-gold company di Malaysia).Hmmmm.....nie mesti duit aku tu dicilok oleh org yg main e-gold....investigate punya investigate....dpt lagi info..no akauan owner...hahahaha.....cam miami vice pun ada...cuma aku xde pistol jer..setakat nak karate mamat tu kalau jumpa....aku leh kot... hehehe (cam poyo jer..)


Call IPD Subang...masih tiada siasatan lagi dilakukan..pegawai incharge...gi kursus!!( haiyaa..patut le kes2 kat m'sia..lambat nak settle...kalau settle tu..kira besar tuah ler..)aku rasa kalau kes tu melibatkan org2 yg ada nama...cam datuk CT ker..hari nie report...esok dh settle..sabaq laa noooo......


Seminggu berlalu............................in between, aku dok call sana sini...those person yg incharge kes aku tu...but no positive feedback...mana nak ada..x buat investigation!!aku lak yg bagi info yg aku dapat kat diorng...baik aku jadi polis..heheh (ada bakat ker??)


9 Oktober, 2006 - call mamat IT tu...dia cakap..part CIMB dah settle..n report dah dihantar ke Bukit Aman....n aku dapat panggilan dr ASP Wan Rosli - Bahagian Jenayah Cyber Bukit Aman..mintak aku gi sana utk soal-siasat...hmm...ye laa..aku gi laa....ke-esokan hari nya..malam tu...kuar dlm berita kes kecurian duit secara online...jadi headline lagi!!!rupa2nya....ramai lagi yg jadi mangsa cam aku...adusss....nampak cam payah jer kes nie....JEM sekali lagi...Esok pagi...semua media utama letak kes tu FRONT PAGE..hmmm mmg betul ler polis tu cakap, kes aku high profile...sbb tinggal masa jer polis nak disclose kat public....elok2 jer ngan kejadian kes aku tu.............



Alamak...TO BE CONTINUED lagi...aku nak rest jap..jgn marah ek....nnntkan part 3 - Episod Bukit AMan.... ;)

Sunday, September 16, 2007

Oh $$$$ -Part 1

Minggu nie...kira dh nak masuk seminggu kite berpuasa...di bulan Ramadhan Al-Mubarak....so dlm ketika ini...di tahun lepas.....aku ada pengalaman yg memberi kesan pada diriku...n jugak betul2 menguji kesabaran.....semuanya berkaitan nagn RM/$$....last year....24 september..kira seminggu berpuasa.....pagi tu....memasing happy...sebab gaji baru masuk....ramai yg merancang nak gi shopping utk barang2 raya....kat jalan TAR...wah...meriah sungguh pagi tu....ramai yg ada kat opis aku tu...masa tu...opis aku dlm compound opis as...opis sementara.....aku pun...excited borak ngan diorng...nak gi mana nnt...utk beli barang2 tu semua...heheheh....dlm kul 9.30 pagi...aku cuba nak bukak cimb-clicks aku cam biasa....after all....dlm 2-3 hari sekali, it's my routine to surf e site....eh...xleh log in...password aku invalid!!!aku cuba laaa lagi dlm 4-5 kali...get e same anwers...invalid password...hmmm...aku pun call service center diorng....n been given new id n kena register new password kat ATM Machine...

aku pun gi laa ke ATM machine, UPM..kat ngan bangunan pentadbiran UPM...que dah ler panjang...ok..giliran aku pun smpai...bling..bling....balance account RM10.32 sen!!! Biar Betik!! aku cuba lagi sekali...utk make sure...sama ada mesin tu bermasalah...atau mata aku yg bermasalah? iskkhh....kali ketiga....mmg aku rasa, muka aku dah pucat lesi, darah x ngalir ngan sempurna kat jantung aku....mmg SAH ler....itu jer duit yg aku ada....mana duit gaji aku sebulan?????? ke mana menghilangnya???? siapa yg keluarkannya???? di mana?? bagaimana??hehehe...cam bunyi drama swasta ler pulak...kuikuikui...sedih plus toya...aku deal ngan officer kat dlm bank tu...mula2 dia ingat aku ada bagi password aku kat org lain...aku matian2 defend...i've never give those important info to others, even to my husband...so settle bab report kat cimb office...

aku pun balik ler ke opis aku ngan langkah yg longlai...n blur kejap....smpai kat opis....aku citer kat as n hj yaakob....diorng kata...kena gi report ke balai polis.....so, as n rinie tolong temankan aku gi buat report ke balai polis serdang dulu...kena forward kes nie ke IPD Subang...so gi ler IPD Subang..kat ngan Jusco Taman Equin....kira sehari tu....dok melawat balai polis le kitaorng...jumpa ler semua officer dr low rank..till higher rank....hmmmm.........dah ler puasa masa tu......sabar jer laaa...hehehe..... officer tu cakap..."Kes nie dikategorikan sebagai Jenayah Siber...high profile kes...." so kena bawa ke Bukit Aman...uishhh...pesal lak aku nyer kes..high profile...???????


To Be Continued.................

Saturday, September 15, 2007

3 hari yg menyiksakan..fieww

a'kum......hari nie sabtu......3rd day umat islam berpuasa.....hari nie gak, hari yg paling sober n sihat aku rasakan...alhamdulillah......aku dh 4 hari x gi opis.....gara2....bedridden....selasa pagi around 2.30 am...perut aku sakit sgt2....ya Allah....dok menahan sakit smpai kuar air mata...abang aku bawa aku gi azzahrah, bangi sbb kat area umah kitaorng xde clinic yg 24hours.....ngan menahan sakit n masa yg panjang...mmg memeritkan....smpai kat azzahrah, aku diberi injection punggung....lepas tu, diberi ubat gastrik....

elok jer keter gerak.....aku muntah...bukak pintu selamba jer, walhal keter tengah bergerak....so aku minta abang gi umah mama...smpai jer...au mmg x tahan,merangkak nak masuk umah...smpai jer toilet, terus muntah ngan cirit-birit....n keadaan tu berterusan smpai ke pagi esok...smpai ke petang...asal makan atau minum..mesti kuar balik....iskhhh, letih tahap gaban, n kepala x larat angkat...so aku bangun utk muntah atau ke toilet..selebihnya...aku collapsed!!! sepanjang masa tu....mak aku ler yg dok jaga (i luv u mama!!...huhuhu)..abang aku pun amik cuti 2 hari nak jaga aku.....in fact hari ketiga, dia demam, sebab kesan food poisioning baru datang kat dia.....hmmm.....serik betul rasanya....iskhhhhhh.........


masuk hari ke2, aku mmg x larat sgt2.n muntah pun dh warna hijau...iskhh.....petang tu, minta abang aku bawa gi annur, bangi...n doktor terkejut sbb doktor kat azzahrah salah diagnose...aku food poisioning sebenarnya.....so aku kena tahan sepetang kat annur....doktor buat drip utk aku.....alhamdulillah, sbb lepas bila air dh masuk badan...aku rasa relief jap....

rupa2nya....perut aku masih x ok.....but i's slightly better than before....aku x muntah teruk dah...consume yugort drink jer.....n badan mmg lemah......so doktor bg aku MC smpai jumaat.....

alhamdulillah.....hari nie...feeling much better...in fact, aku tolong mummy siapkan crystal bracelet utk di jual kat UKM...hehehe...mummy aku tengah minat giller ngan crsytal jewelery...ada macam2....so kalau berminat....contact ler aku - 019-2577950...utk eyes' viewing...hehehe....sempat lagi buat promotion....ok....aku nak sambung karang bracelet tu...tatatata

Sunday, September 9, 2007

KL Convention Centre - An Eyes Opening!!


Semalam, i went to KL Convention Centre with my abang...kebetulan KPT bukak booth utk pengambilan SLAB utk tenaga pengajar.....hmmm.....mmg semua IPTA ada kat sana...but they opened it as a matter of formality only...applicants were required to fill up stacks of application...before they can be called fo an interview....tp...at the end of the day, yang ada 'kuasa' utk tentukan whether the applicants can meet with the interviewers or not....adalah...org2 yg kat booth....n semuanya cam cranky jer atau dlm bahasa yg mudah difahami..POYOs......mengalahkan dekan....hehehe....biasa laaa....kata org gomen....so aku faham laa kenapa org luar slalu cakap camtu berkenaan org gomen..because of these few people with this kind of attitude...lebih kuah dr sudu.....habis semua org2 gomen yg lain terkena....walhal, ramai jer lagi org gomen with positive attitude yg bekerja dgn penuh dedikasi etc yang aku kenal.....hmmmm......since my 1st degree n my master is not related to each other, so these people kata....aku xde bidang yg sesuai di IPTA diorng....after all, i knew it they'r going to bring up that issue....rigid n very lame excuses.....tak apa....hati mmg terbakar....mujur abang aku ada..utk meredakan 'kebakaran' tu....my hubby bawa aku gi Hall 5...lupakan jer these hanky pengky...COBAAANNNN!!!!


Kat Hall 5 ada European Higher Education Fair....we went to all booths..ada Belgium, France, Spain, Portugal, Italy, UK...banyak lagi....rupa2nya, it's an eyes opening experience bila gi kat situ, banyak peluang utk sambung belajar kat negara2 nie.....apa yg paling kitorng berminat....Trento University, Italy....kerajaan italy ada sediakan grant utk negara2 yg x sekaya negara diorng....n chances of getting it is high because x ramai org m'sia yg belajar kat sana....my abang mmg nak sambung belajar kat negara yg other than Germany, UK n USA...he really likes seeing new things n cultures...paling dia berminat, nak gi belajar kat Spain....aku??? aku ikut jer laaa.....since he likes travelling so much....ikut jer laa kan ;)


so sehari di KL Convention Centre betul2 memberi banyak pengajaran kepada aku......kalau nak ikut hati yg jem nie.....banyak benda jer nak tulis....hehehe...jem gua!!! tapi x apa, at e end of e day, peristiwa di KL Convention Centre telah membuatkan aku mendapat satu tekad!!! tekad utk membuktikan sesuatu...tp aku xleh laa nak share lagi ngan korang...bila dh jadi kenyataan, baru laa leh citer ek...hehehe...sat gi jadi hangat2 taik kambing lak...sape yg malu?? aku gak yg malu...kwang..kwang.....aku simpan jer dulu eh.....
After all, i achieved something masa Jumaat lepas....aku lagi skitt jer dah nak 'potong' ajue...beza pin jatuhan pun x banyak dlm 40 jer...aku dpt 2nd place dlm Homecoming Tournament kat mines....cyaiyok... ;)


Petang tu, yani buat birthday party utk anak dia -batrisya (budak kecik yg minat Elmo sesangat..hehehe)...so dinner is on her...hehehe.....malam tu, kitaorng lepak kat umah abah n mama-bangi.....lama gak x lepak gitu...sbb abah dh keje kat UNIMAP...so dia balik umah 2 minggu sekali...this morning, balik semula ker perlis......pagi nie, gua dh x jem...hehehe.....adios...

Thursday, September 6, 2007

Sayonara....

Arinie.....pagi2 lagi....kat opis..memasing bawa food utk jamuan ad-hoc sambut ramadhan n farewell party utk kak zalila....she's going to UK end of this month...ikut husband dia continue study....so mmg meriah laa jamuan tu...penuh makanan kat pantry tu...ngan laksa...roti jala, kuih muih yg banyak itu...buah2 lagi..etc.....dekan..dr zol..semua ada....cumanya...kak zalila xde jer...heheheh...dia g buat passport kat kajang....so party continues....

lepas tu....aku gi pejabat tanah sepang sat kat salak tinggi ngan abang....nak make sure yg tanah kat cyberjaya tu benar2 wujud...n confirm benda tu sahih....pastu balik pekena nasi lemak special/power.. kat RnR Nilai...balik opis....ramai laa pulak students datang jumpa.....

Kenang2..best gak kalau jadi student balik......belajar syiok lagi dr keje....tp tu laa kan....kalau nak belajar kali nie...aku nekad nak buat full time dah....rasa x sanggup dah nak buat part time macam masa master dulu.....insyallah.....sooner or later....aku akan cuba gak sambung belajar.....kalau bukan utk keje...utk self satisfaction.....Dr 'D'...hehehe....menarik gak tu....hmmmm.......korang pernah jadi x...yg korang sebenarnya....x sure apa yg korang nak buat or nak keje apa???? until today, i'm still wondering, which profession suite me best??? quite blurry actually n at the same time...it's so confussing....bak kata chah....aku nie late bloomer...cam x sure nak jadi apa....tu yg abah aku slalu angin ngan aku....sbb sokmo x sure whether terus jadi admin officer atau nak jadi academician......one thing for sure laa kan, kalau aku jadi lecturer, i'm going to be fav. lecturer..heheh...sbb aku faham ngan masalah pelajar yg slow...sbb aku dulu dlm kategori pelajar yg sloww laa....n i'll try my best bg tunjuk ajar kat diorng..... :) cam promote diri jer....kuikuikui


pening kepala nie....bila pikir pasal keje nie....ok laaa aku ingat nak balik dulu laa...singgah mines sat...beli DVD Korea lagi....hehehe....taaaaa

Wednesday, September 5, 2007

KLIA.........


aloha..........semalam aku, as n rinie....g klia antar ida n hisham..diorng nak balik waikato dah...so kami pun antar ler...naik erl....syiok gak naik erl....kiranya erl kite not bad...lebih kurang naik train kat germany...n paris...tp lawa lagi laa kan....sekejap jer dh smpai klia...about 10 minutes from putrajaya station....so bila dpt kumpul berempat nie....rasa happy jer....hmmm....actually kami berempat nie...banyak gak cerita yg tersendiri....so sorang dh gi jauh...tinggal lagi laa 3.....but it's ok...jauh di mata, but dekat di hati.....


malam ida n hisham baru smpai tu...anak diorng comell.....kami makan reramai kat yunkies huts, bangi...skali ngan kak fie, rizal n izni...meriah gak ler ngan makanan2...nyum2.....so gitu laaa......


arinie....xde laporan....cumanya...my hubby dh balik dr JB..yeahhh...so susah ler skitt nak nengok DVD korea...hehehe (kalau hubby aku gi outstation, aku suka layan drama korea...) ok laa..nak amik hubby kat mardi...adios

Sunday, September 2, 2007

CeriTera Ku

Aku nie jenis yg suka terkenang2kan zaman2 dahulu...especially my chilhood...syiok Oooo....bila aku tengok bebudak zaman nie....i felt so lucky sbb...masa kecik2 aku dulu...banyak masa dihabiskan ngan bermain 'kat luar umah'..bahasa mudah...xde video games,internet, gameboy...so main ler kat luar umah..contoh panjat pokok mangga..galah panjang, rounders...dll...kalau balik kg..mandi sungai!! yuhoo...main kat bendang, naik kerbau..panjat pokok keriang dot..muka tok sat cakap ler...belemoih ! bak kata org utara..basikal tu dh kira barang yg mewah laa masa tu...satu basikal...naik 1 kampung......bila kenang balik...aku mmg take life to e fullest laaa....dr kecik..smpai ler..skrng...cuma dh besau nie...aktiviti lasak aku dh kurang skitt...skitt jer tapi...sbb hubby aku nie pun suka benda2 yg lasak nie... sebenarnya aku nak bg korang sejarah hidup aku skitt ;P termelalut lak citer bebudak...kuikui



27 Januari, 1978 - aku selamat dilahirkan oleh ibuku...Wales..Time kasih mam n abah....




1980 - Bandar Baru Bangi....here we come...sebagai antara resident yg terawal di situ...masa tu kat bangi ada dlm 100 org jer baru.....aku dok kat jln 1/7 c...antara chilhood friends yang sama2 melasak....diana..amir hamzah, ajoy, hadi, zahid, mat noor, A.B, n adik2 diorng..n x lupa...adik2 aku gak....




1985 - SRKBBB jalan dua....syiok ooo.....tempat aku belajar n tempat aku bermain...kat situ member2 yg dok main galah panjang n rounders....zatur, nazaha, tasha, darma, jeya @ adam, leong, yet, shahir, chong, nazran....masa tu, kalau setakat kena denda diri kat padang 1-2 jam, diri atas bangku, diri depan kelas....kira normal laa...xde lak masa tu mak bapak kitaorng nak ngadu kat suratkhabar etc ker....balik kena marah lagi ada laa...hehehe...masa tu cikgu yg paling top...Cikgu Nassir....garang OOoo....tp disebabkan jasa baik diorng laa....aku leh kenal huruf..thanks cikgu nassir, cikgu rohana, n semua guru2 yg pernah ajar aku...




1990 - aku sekolah jap kat SMAP, Labu...setahun...heheh...homesick punya pasal....aku ikut pindah skali ngan family aku ke Jitra, Kedah....




1991 - SMKAK, alor setar.....aku park kat situ dr form 2 smpai ler ke form 5....kat situ...kira aku belajar banyak benda...antaranya...betapa kekakadang kite rasa, kita cam x baper senang/kaya...bila aku belajar kat sana....insaf aku, tengok kesusahan kengkawan aku yg datang dr keluarga petani....mak ayah datang dr baling..naik lori..semata2 nak lawat anak..iskhh...terharu aku...pulak...ada kawan aku tu...best student..pakai baju yg sama..dr form 1..smpai form 3..smpai singkat baju krung tu...n warna pun dh x jadi putih dh...tp..sokmo jer senyum n bg semangat kat aku...suh belajar rajin2...terharu siot...kira pengalaman kat sana...eyes opening bagi aku...membuatkan aku rasa....biar kurang harta, tp kaya budi bahasa..tp ada gak...yg kurang harta, kurang budi bahasa...tu mmg nak kena hempuk laa kat dinding...




Dok kat Jitra....lapang kepala otak ....petang2 naik basikal...amik adik aku -arief kat nursery...singgah kat gerai kuih...beli kuih seposen sebijik!!! syiok oo zaman tu.....weekend jer...balik kg tok n wan aku....mandi sg lagi...hehehe




1996 - gi PPP, UiTM..nama baru InTec...kat sana...aku cam culture shock laa gak...hehehe...ye laa...budak kampung pi bandar..jumpa lak ngan ramai bebudak bandar yg kaya raya plus bijak bistari....pastu...belajar semua in English lak...mmg parah gak aku awal2 tu...blur laaa gak..toing...toing...kat sana....aku berkenalan ngan hubby aku skrng...tp hanya kawan jer masa tu...n sebagai cikgu tution advanced math n stats dan jugak merangkap postman karat utk secret admirers I...muhahaha....lepas abih a'level...baru laa kami jadi couple. tersangkut kat postman karat tu..tu pun...PJJ..percintaan jarak jauh...dia kat germany....aku kat sini...UniTen...waarghh.....Tahun yg sama gak...mak ayah aku pindah balik ke Bangi...so aku xde laa homesick ;) hehehe..


Kat PPP nie gak ler...aku bertemu n bersahabat ngan best buddies aku...chah n rinie...ye laa kan...masa tu kami nie...dikira outlayers dlm kelas 15j tu...but its ok...skrng nie, kami berjaya n happy dgn cara kami sendiri......alhamdulillah.....aku kat UPM, chah ada bisnes sendiri kat Shah Alam..rinie keje kat established event management co. ASLI...n masing2 dh berkeluarga n ada anak...aku jer x smpai lagi rezeki...but it's ok...nnt smpai ler..insyallah... (tu laa gambar sahabat2 aku..chah n rinie...gambar last year masa kami 3 sekeluarga buka pose kat Renaissance Hotel)....once in a awhile...kami mesti berjumpa...tp slalu nya keep in touch kat YM ...heheh




1998 - UNITEN...bebudak JPA/MARA yg xleh fly (sbb economics crisis) kena laa belajar kat sini...aku pilih nak belajar kat Uniten....instead of IPTA..heheh...dh xleh nak fly...baik aku belajar tempat yg mahal2 gak...bg abih duit kerajaan (xde laa...gurau2 jer)... :P kat sana.....banyak gak kenangan manis aku...kat sana...ada chah...rinie belajar kat UitM...so aku banyak gak lepak n buat aktiviti2 ngan chah....




2003 - aku dpt keje kat FEP, UPM....n akhir tahun tu....aku amik MBA secara part time kat GSM, UPM...aduss...mmg pening x exhausted giller.....sepanjang 2 tahun MBA aku tu...aku jadi anti-social...mana x nyer...weekend pun lepak kat kelas buat assignment yg tinggi cam gunung tu...mmg betul2 menguji kesabaran aku....tp aku ada kengkawan yg sekepala....as, rinie...ida, izni..opel..lina..nazli...so banyak masa kami gi hang out...masa tu memasing bujang lagi..skrng..ramai yg dh tukar keje etc..tp kalau ada peluang..n masa...kami berkumpul balik...




4 Disember, 2004 - alhamdulillah....aku jadi mrs. badril.... ;) selepas PJJ selama hampir 7 tahun...(kalau ada anak...dh masuk sekolah rendah dah nie).....n aku berjaya menamatkan MBA aku..ngan jayanya (kasi chance ler nak masuk bakul..hehehe)_...alhamdulillah




Ogos, 2007 - still berdua....n masih lagi berusaha menambah ahli keluarga ;)




p/s: tu jer laa dulu kot....yg aku nak citer....kalau nak panjang2...aku kena buat autobiography durratulain....lain kali laa tu...oraits, adios utk ketika nie..nak gi lunch dulu...hehehe...lapor...