Wednesday, October 31, 2007

6 Kali Pindah...kali ke-7?


Arinie...aku dpt pembantu baru utk tolong aku...alhamdulillah....tp kepala aku still berat...heheheh....a bit lalok pun ada gak...agegegege.....ok kot...mamat tu leh cope ngan keje yg bertimbun tu..cadangnya....aku akan pindah esok sepenuhnya ke bilik aku yg baharu...bilik lama sorng pegawai yg dah dapat keje baru....aku ingat nak pindah sepenuhnya...esok atau latest...by Isnin nie....n Nazli - pembantu aku yg excellent n very loyal....khabarnya kena pindah ke jabatan lakk...hmmm...baper kali mau reshuffle daa dlm 6 bulan nie....


Utk tempoh 14 bulan....aku dah pindah-randah dr satu opis ke satu opis yg lain...kali ke-6...hahahah....letih pinggang...lenguh tangan nak mengangkat n pindah barang2...insyallah, this time would be e last perpindahan kat fakulti nie...hopefully...dr sekecik2 bilik..smpai ler ke sebesar2 bilik...aku dah rasa...hahaha...not bad gak experience tu....


Ok laaa....got to go...nnt aku tulis lagi my story or point of views....for e time being...i'm a bit blurry...n at e same time, uncertain about lot of things...and have been thinking hard..so have no ideas to express my feelings and what so ever...coz i believe, when u r writing on something, you have to have emotions and feelings such as happy, sad, anger etc, so ur writing will have its own 'life'..At the moment, mine..is blank...hahahaha.....ADIOS

p/s: Cantik fountain tu......sama cam citer Rush Hour yang terbaru tu........awan berarak.....mentari terlindung...yet, it is still a cheerful day!!! Aja!!

Monday, October 29, 2007

Sabar


Hidup nie.....kalau xde masalah...namanya bukan kehidupan...kali nie...aku rasa...kesabaran aku dah smpai ke puncak everest....and its keep on pushing me over the edge...ada x..korang pernah alami situasi di mana...korang terima n terima apa sahaja yang datang...n sampai satu peringkat...korang dh xleh nak terima n almost to the extend of exploding?? sbb terlebih kapasiti...hehehe....


Haa....aku pun dah sampai peringkat tu laaa sekarang.....selepas hampir 2 tahun ditolak ke sana sini plus burden.....n currently, ditambah lagi ngan burden....last week...i've talked to myself..That's it!!! my decision is final...i wont prolong this circumstances anymore....aku nekad "hijrah"....bak kata bapak saudara aku..Blessings in disguise!!! Allah bagi petunjuk...yang aku perlu teruskan hidup aku....jalan mesti ke hadapan....petikan iklan Petronas...betul tu!! Peluang dah ada di depan mata...n x ramai yg ada peluang yang sebegitu...what a waste, if i keep on waiting n waiting....after all, it is the dead end for my career...mesti korang pelik kan...apa yg aku dok bebel kat sini....ye laaa...curahan n luahan hati nie...i have few options...1. continue my study...2. quit my current job...3. apply new job...hahaha...4. migrate..


So...aku tengah buat pertimbangan utk masa depan....chewah....utk masa nie....aku banyak2kan sabar....n sabar...n sabar.....sama jugak ngan rezeki anak...semua tu di luar kawalan.....sabaq banyak2 nooo durratulain...aja..aja..hayti...heheheh....so gambar angsa nie...sekadar hiasan..heheh...aku amik masa nak gi raya...sementara lalu kat tepi bendang...best gak..amik gambar2 kat situ....
"Bagi setiap nikmat ada kunci yang membukanya dan ada kunci yang menyelaknya...yang mana kunci pembukanya adalah sabar dan kunci penyelaknya adalah malas - Saidina Ali Abi Talib"...


Wednesday, October 24, 2007

I've been tagged - 5 Questions....

Semalam baca blog razman...dia tagged aku ngan soalan2 nie..hehehe...awal2 aku pun x baper faham...what am i supposed to do!!!...OOoooo rupanya2 kena jawab balik ler..version aku lak :)


5 things in my bag/ handbag laa kot:
* make-up set..blusher, lipstick...ngan compact powder
* pen
* handphone
*bekas cermin mata
*wallet

5 things in my wallet:
*discount + membership cards - banyak tu...Jusco, Aussino, macy, Bonia, Popular...
*IC, driving license, credit cards, bank cards...
*pitcure of me n my hubby (our 1st date..back to 1997..)..my family...
*notes..coins...
*my business card...hahaha...

5 favorite things in my favorite room (living room n master bedroom..dua2 laa):
* TV n dvd set n my korean dramas..agegege
* Thai matress..wallaaaaaa..plus ngan bantal yg ala2 citer Anna n the King...
* Katilku yg empuk itu...hehehe....
* Rak buku yg penuh ngan buku, barang2 kenangan etc
* Bekas2 makanan...hehehe...ada kacang, gula2, asam..etc..nyum2

5 things I would like to do:
*Do Hajj...insyallah
*Tour Europe..
*Build a bangalow...
*Fulfill my dreams....syyyy
*Enjoy and savor every minute of my life with happy thoughts :) aja..aja..hayti...!!!

5 things I'm currently doing:
* Things that will lead to my dreams....
* Balancing my jobs (dah bertambah keje nie....)
* Improving my English...yg dah rusty..
* Buat hantaran kawin my 3rd sistaa...yg nak kawin end of november nie
* Menerima dugaan ngan hati yg terbuka n tenang...Amin...Insyallah....

Rasanya aku dah jawab semua soalan2 tu...heheheh.....adios for e time being ;)

Tuesday, October 23, 2007

Berhari Raya -2nd Episode

2nd day raya--kat bawah umah tok...seblum gi umah tokwa...ngan abah, mama n arief....

Last weekend - kat umah daddy, ampang..bad ngan adik kembarnya..fatin nabila n fatin syuhada n daddy
4th raya- kat umah PakLang (adik abah), adik2 ngan kay @khairunnisa, sepupu aku/ anak pak lang....





Suasana Berhari Raya Kedah/Perlis 2007

2nd day- kat umah tok wa..satu2nya adik-beradik wan (ayah kepada abah aku) yang masih hidup....cutekan tok wa tu ;)
3 hari sebelum raya - keter ayah aku...lepas 'terbenam' kat sawah...heheheh

Raya 1st - lepas solat kat rumah pusaka nenek....my beloved parents...mama malu2 lak..kuikui


Raya ke-2:- Kat tepi umah atuk aku...kat belakang tu laa sungai yg aku dok berenang zaman kanak2 dulu...dulu jernih airnya....tp...skrng...x sanggup laaa nak mandi..hehehehe




gambar kami sekeluarga....syiken n famili jer xde...diorng raya kat trengganu.....
Besh...besh....besh...ada lagi gambar...esok2 laa pulak



Raya

Tuesday, October 9, 2007

At Taman Warisan, Putrajaya

Hai kengkawan...nie gambar2
iftar kami semalam kat Taman Warisan, Putrajaya....
iftar sebelum memasing balik ke
kg utk berhari raya...yeaaa













Kusyuknya en. zol makan..sama gak ngan
nazli n rizal@ hampeh..heheh















Dari tepi skali rizal, aku, rinie, u. kanny,
n en. zo..nazli tukang amik gambar ;)







3 Awek cun....hahahahah...cun jangan x cun ;)


Ok...utk itu....3 1/2 bintang utk Taman Warisan, Putrajaya.....ok jumpa lagi tahun depan...utk edisi jalan2 cari makan utk edisi Ramadhan.........


Monday, October 8, 2007

Meh Buka Pose kat Umah Den ;)


Sabtu lepas - 6 September, family aku berbuka pose kat umah aku...hehehe....pagi2 kami berdua dh melawat pasar borong selangor, n membeli brg2 utk majlis iftar tu...So ini laa gambo2 yg 'berjaya' dirakamkan..hehehehe








1. Nie laa hidangan petang tu - ikan siakap sweetsour, ikan siakap masam manis, sotong masak pedas, udang kunyit, sup sayur campor, ulam n sambal belacan, ikan n cendawan tepung....








2. Dr kiri...atuk aku, najjah, abah, me n mama..sori laa ek...japanese style jer kat umah aku....hehehe






3. Dari kiri - azril (hubby si syiken), depan - k.nadia, tok, mama, my abang, belakang - aku, najjah, mek yah, syiken n abah..arief yg amik gambar..so dia xde dlm gambar..sori ek..hehehe

Gambar lepas solat maghrib berjemaah..amin..







4. Nie laa arief..my youngest n only brother...belakang tu syikeen..adik aku no.2


5. Nie gambar mak chaq n aiman..hehehe...yg baju biru tu..mak teh yah aiman :)

So...selesai laa makan2 bersama keluarga utk edisi ramadhan 2007 ini... alhamdulillah

Bintang??? aku bg 5 bintang utk aku n abang aku...heheheh

Selamat Tinggal Ramadhan...Selamat Datang..Eid..

Kepada semua kengkawan n especially kepada pembaca blog POTE ini...Salam Eid utk semua...Berhati2 memandu...nak balik mana tu??? hehehe...aku balik Qalha n Darussunnah..(Kedah n Perlis)...insyallah...petang nie...10hb September dah gerak balik....mak ayah aku dh gerak balik ke perlis hari isnin lagi..atuk aku pun...dia follow ayah aku mai sini last week....



utk info kengkawan semua...ayah aku migrate ke perlis..sbb mengajar kat Unimap, kangar..lepas retired dr Mardi, serdang..so on n off abah akan balik melawat kitorng adik-beradik kat B.B.Bangi tercinta.arief- my youngest n only brother, dok asrama tahfiz kat kuala selangor....So, adik2 aku -najjah, mek yah n arief n kak nadia..balik naik bas ekspress malam td...naik bas tambahan Durian Burung...tetiba yg muncul...bas UPM tu..huhuhu...naik bas baru tu...hehehe..slalu org naik bas tambahan..bas kilang atau persiaran...kali nie naik bas Uni lak ;)

...mummy naik flight pagi2 td.....aku n abang aku jer laa tinggal kat sini smpai arinie nie....kami balik naik keter aerospace aku tu...hehehe....slow n steady...n malam tu..tidur kat umah pak lang..insyallah....



Hmm...tahun nie...1st time, beraya tanpa wan (ayah kepada abah aku)..n pak tok (atok my hubby)..both passed away this year...mesti terasa kurang gak sedikit sebanyak...Al-Fatihah..i miss my wan so much!! since i'm e eldest cucu...so mmg rapat giller ngan dia :(


Walau bagaimana pun...aku pun 'cita-cita' tahun nie....celebrate Hari Raya to e fullest n max!!! ....tak tahaaannn...tahun nie...aku beli brg2 raya mengalahkan budak2...dr baju, kasut, beg, etc...hahahah....slalu x gitu...

Ok...sepanjang aku balik kg nie....rasa nya blog aku akan 'sunyi' seketika....ye laa mana nak sempat...nak masak ketupat lagi...nak masak rendang lagi...main mercun lagi...hehehe

Selamat Aidilfitri...Maaf kan saya sekiranya ada salah silap kepada anda semua....Tatatatata

Friday, October 5, 2007

Kisah $$$ - Part 3

Dua ari lepas berita kes aku kuar besar2an kat tv..newspapers...aku dpt call drpd Unit Forensik-Jenayah Siber, Bukit Aman...yang call aku tu...ASP Wan Rosli...kira ketua laa kat situ...dia suh aku datang utk soal siasat (pergh...risau aku bila dia kata nak soal siasat aku...kat Bukit Aman laa pulak tu...agegegege)...so next weeknya tu...ari rabu...aku gi Bukit Aman ngan abang aku yg setia tu..hehehe.....naik komuter beb!! dah ler pose...ASP Wan Rosli suruh gi dlm kul 2 ptg...panas leeer....tp aku kan dah jadi seorng yg tabah n very determined lepas kejadian tu....heheheh

So selepas melalui kesukaran utk smpai ke Pejabat yg betul..(rupanya...branch bukit aman tu bersepah2 laaa.....kitorng assume yg HQ besar yg kat ngan Tasik tu...rupa2nya...kat ngan komuter sebelah Bank Negara tu...adusss....mujur le abang aku pun tabah gak aritu..hehehe..sesat beb!) smpai2 jer...kat opis jenayah siber tu....jumpa laa sekumpulan belia remaja dlm 5-7 org...umur dlm 17- 20 tahun dok tengah mengangkat komputer, tower etc....oOOooo diorng nie practical students kat sini kot....ada gak 2,3 org polis yg badan boleh tahan gak cam bouncer...dok kat tepi2 diorng....tp aku terkejut gak...sorng polis nie...gi sekeh kepala salah sorng dr bebudak tu...aikk!!! lantak ler...agaknya kalau practical kat situ...kena belasah kot....heheheh

Tunggu kat 10 minit....baru aku dpt jumpa ngan ASP Wan Rosli....dia forward kitorng kat assistant dia..rizal namanya....mamat nie...tanya laa kat aku macam2 jenis soalan berkaitan ngan kes tu....sambil amik statement aku...ngan PC you...hehehe kat sejam...abih interrogation tu....aku lak yg tanya....bila agaknya kes aku nie leh selesai...mamat tu bangun...amik satu file hitam yg tebal lagi dr Kamus Dewan tu....pastu dia cakap....nie laa kesemua kes yg senasib ngan aku....ADUSSS!!! ramai tu..n semuanya kes CIMB Click!!...ikut alphabet...aku ler antara yg awal...mangsa yg lain...x kena panggil lagi....abang aku tergelak besar...sbb tengok muka aku yg melopong jap..kagum ngan ketebalan file tu!!!

Lepas tunjuk file tu....mamat tu bukak kertas mahjung...yg dh digam jadi satu kertas yg besar...besar ler dr meja makan 6 org tu...dia kata...nie laaa carta kes tu...2 kali lopong ler aku...dlm kepala nie...mau 5-6 tahun kot....kalau ada rezeki...duit tu dpt balik...atau pun BURN!hmmmm...adeh....

Pastu si rizal tu cakap..."nampak tak bebudak tadi???"...aku cakap " Bebudak Praktikal ke?"..."Heheheh....tu laaa bebudak yg genius yg mencilok duit korang..."...3 kali bengang laa aku...chesss.....bebudak yg belia remaja tu yg buat keje nie? haiyaaa......then rizal citer lagi background bebudak nie n kisah camna polis tangkap diorng...heheheh...cam SWAT team pun ada gak...merata bebudak nie tinggal....kat kelantan..kedah, KL..johor...anak lecturer, anak lawyer, anak imam pun ada...education background pun leh tahan...ada yg sekolah Tahfiz!! kacau betul laaa....terkezut aku....tp polis cakap.....mastermind jer belum dapat...bebudak nie...dikira cam pencacai diorng laa...apa laaa "cerdik sgt" bebudak nie....mmg kes, kes international....sbb kemungkinan besar...sindiket tu based kat overseas....so masuk skali laa ngan Interpol etc....

Heheheh.....mujur le masa aku terserempak ngan bebudak nie....aku x tau ....idak...mahu aku tumbuk perut atau sekeh kepala sekor2....diorng bg alasan kat polis, sbb diorng buat kerja nie..."Test Power"..apa???? test power....hahah...kena laa hentak ngan polis masa soal-siasat tu...polis cakap " takde cara lain dah ke nak test power...nah...amik ko.." hahaha....kena belasah jer laa bebudak tu....patut le muka memasing baik giller masa kat Bukit Aman nie...adehhh....jem gua!!!

ok laaa nnt aku tulis laa part terakhir....sbb isnin nie...aku nak call ASP Wan Rosli...nak tanya latest info on this case....kawan aku...ASP Tan Keat Siang dah banyak gak tolong aku...even dia dr branch lain...special branch...tp at least...dpt gak ler aku kaco polis yg incharge kes nie..

To Be Continued..................... :)

Thursday, October 4, 2007

Berbuka Pose...Edisi 2

aloha......yeyeyeye...x smpai 2 minggu nak raya dah...hehehe...cam bebudak laa pulak...kali nie...aku nak raya puas2...ganti tahun lepas....tahun lepas...aku xde mood langsung nak raya...baju raya pun x buat....baju abang aku jer yg beli...mujur ler...adik2 cam memahami..tau2 dah ada sepasang baju utk aku....so raya kali nie....aku nak raya sakan...nak gi umah kengkawan...saudara mara....utk makluman semua....aku x buat open house...umah aku sentiasa open...tp habaq awai2 tau....sbb aku nak penuhkan weekend ngan gi umah org...heheheheh......

so kembali semula kepada topik kite....mari berbuka di luar..hehehe...tahun nie, paling banyak aku berbuka kat luar....mana laa tahu...tahun depan dah xde kesempatan nak buat gitu ;) (kalau rinie baca nie...mesti dia jem ngan aku...hehehe...bunyi cam nak mengembara jauh jer..but who knows?sat gi jadi realiti...saper nak jawab???) hahaha.....alang2 ada kat sini lagi...aku nak take e opportunity to e fullest this year.....esok lusa...lain kira.....yeyeyeye....aku nak pasang lampu lip-lap gak ;)

1. sabtu lepas - aku , my beloved abang n kengkawan bangi...jalin..nazim, haiza, nadirs, bobob, tristine n adzrai...berbuka kat Kelab Tasik Putrajaya....hmmm.....tempat mmg tip-top..scenery mmg cun laa...sebelah tasik...n nampak umah PM n masjid putrajaya...sesuai utk bersantai2..n si bobob...lari satu area, n isnyallah xde masalah...kawasan lapang...makanan...variety gak...jumlah bintang = 3 1/2

2. dua hari lepas...gi makan kat Penang Village, alamanda...ngan mummy n my side kick...heheh...abang ler....pergh....banyak tul seafoods diorng...dr sekecil2 lala...smpai ler cam ala2 oyster...masakan melayu...so jumlah bintang = 4 bintang......

hmmmm......kat mana lagi yer na cuba?? hmmmmm aku pun ingat nak cuba lagi makan kat mana2 yg special...so ada suggestion....inform laa kat aku eh....haaa.....td aku baru jer lepas cakap ngan student aku yg ASP kat special branch Bukit Aman...pasal duit aku tu...tp esok2 laa pulak citer....arinie...letih ler.....oraits.....selamat berbuka pose semua..... :)

Monday, October 1, 2007

Aduss....hari yg kelakar...

Pagi td....hujan turun ngan selebat2nya.....so aku amik masa gak nak smpai ke fakulti...on e way depan mines...baru teringat..Ya Allah...pagi nie kul 8.30 pg...student PhD punya proposal defense...so rushing gak ler nak smpai UPM..smpai2 jer...parking penuh!! adulaa....tinggal 5 minit jer lagi nak kul 8.30 pg..parking space depan, belakang, tepi n kat fakulti sains..penuh..so aku park ler kat tepi jalan, belakang department of accountancy n finance...tempat tu...slalu jer org parking...bila parking space yg lain dh penuh....

lepas jer proposal defense session...dlm kul 10.00 pg...aku turun ler ke opis aku...alamak..ijan cakap kat aku...keter aku kena clamp!!! hehehehe.....nak marah pun x guna kan....aku pun gi ler ke pejabat keselamatan...jumpa pegawai...then gi pejabat operasi diorng...kul 12.00 lebih...baru laa clamp tu dibuka...fuhhh lega...tp letih x ingat....nak tension pun...ada gak salah aku..so kena laa menerima...mmg hari aku ler arinie....hahaha...walhal...aku jarang sungguh parking kat area tu...n area tu...slalu penuh ngan keter...x kena pun!! hehehe....yg jem kejap...geng2 lecturer yg regular kat area parking tu...dok gelak2 kat aku...sbb diorng rupanya sempat bawa lari keter dirong bila pak gurad buat spot check...chess....heheh....sabau jer laa kan....

so aku pun...dh xde mood dah nak buat keje...kul 1.00.tgh..aku kuar gi shopping kat Jusco, taman equin..sorng2...hahaha....dpt beli cotton blouse sehelai...rasa relief...tu laa therapy aku kalau aku rasa jem otak...hehehe....leh ler aku pkai utk beraya kat umah kengkawan nnt ;)

selamat......jgn stress2...sayangi diri anda...elakkan menstresskan diri sendiri....yeaa...majulah sukan utk negara.... :P