Saturday, March 29, 2008

Bola n pertemuan ADR

Khamis lepas, aku follow abg aku seperti biasa tengok match between Red Giants ngan Geng Seladang/ Ipoh Mali kat stadium shah alam....patutnya match tu tarikh election lepas, tu yg kena cancel...so khamis lepas ler diorng lawan balik...n kali nie, stadium hampir penuh...sebab dh nak end season..First half- ipoh mali score 1...senyap kejap ler selangor....sunyi sepi laa satu stadium..masa tu aku tengok muka penyokong s'gor...especially abang aku ngan jalin...mmg jem aaa...hehehe....mana x nyer...lagi seminit sebelum rehat, dpt free kick...n terus goal pulak tu...mmg cantik pun goal perak tu....

n lepas kena 1-0, baru ler nampak selangor fight habis2an..smpai kan dlm masa 10 minit, lebih dr 10 kali cubaan gol jarak dekat...smpai kan golly perak..minta break jap...sbb lutut dia lenguh kot...hehehe.....lepas tu...dpt ler goal sebijik...TAPI...selangor jadi relax abih gaya cam dh goal 5 bijik!!!...n lepas 15 minit tu..bila perak dh start attack...baru ler tersedar dr lamunan...n akhir berjaya tambah goal lagi...jadi laaa 2-1..mmg jalin ngan abang aku...happy giller laaa sbb s'gor menang...suasana masa tiap2 kali goal tu...meriah giller....selain bendera pasukan memasing...naik gak ler bendera Pas, PKR ngan DAP...hehehe..kelakor pun ada gak...bulan sebesarnya..terpampang kat stadium bukit jalil tu...

N keesokan harinya....aku spent masa ngan chah n rinie...seperti yg aku pernah kaborkan...diorng nie...memang best friends ever aku...semenjak alevel kat PPP, UiTM lagi kami dah ngamho...alhamdulillah...walaupun kami x sokmo jumpa...tp contact tu x pernah putus...even mak ayah kitorng pun kenal each other...dolu2 masa kat shah alam dulu...kami slalu lepak kat umah mak ayah chah kat section 7....kalo x silap aku laa...n bila aku gi kelantan, akan lepak kat umah mak ayah rinie pulak....n sama gak ngan diorng...slalu gak datang umah aku...smpai ler dh beranak pinak nie pun...kalau ada apa2 nak citer....aku cari laa diorng dua orng nie dulu...mujur laa ada teknlogi YM...hehehe....so hampir tiap2 hari ler aku dok communicate ngan diorng....so dr pagi smpai ler ke petang...kami hang out sama2.....cam dolu2 laa...so guys...thank you very much atas segala2nya.n aku sayang korang!!..kome faham maksud aku ;)

Tuesday, March 18, 2008

Mari mengisi masa..

hi semua....aku skrng asyik dok lepak ngan kengkawan...n sokmonya ngan as, amin, amad...n in between.gi movie..lepak2....n aku cuba slotkan utk kengkawan yg dh lama x jumpa...tp al-maklum laa memasing bz..so mana2 yg sempat jer laa...yg aku tau...khamis...aku gi swimming ngan kak bunga n kak na...b4 aku gi pangkor, aku sempat belajar 1 lesson ngan diorng...so aku dok practice ler kat pangkor tu...hehehe...aku dh ler berenang skitt...tp malangnya...aku x berapa reti nak amik nafas...cukup satu nafas jer aku berenang...hehehe...so kak na cakap, kalo belajar lagi dlm 4, 5 lesson, insyallah...aku berjaya berenang....kalu x expert cam duyung...ala2 katak pun jadi laa..hehehe..novis ler katakan...kalu dh boleh berenang, kena bayar pengeras...xde hal ler...janji aku leh berenang..yeaaa

n lain2 masa, aku lepak2 kat umah..kemas2 rumah, memasak..hehehe (utk perhatian kak bunga....i rajin masak tau sekarang...tiap2 hari...pg, petang, n malam)...kuikuikui....dolu2...letih maaa...balik kerja dh kul 7 mlm...nak masak banyak2 pun...2 org jer...so weekend jer laa i masak...n so far, aku dok start packing barang2..slowly..n dispose barang2 kat umah tu....n at e same time, jual gak....n stop buying things....unless necessary ler cam groceries...

ok ler...sat gi den nak gi mines jap....nak gi usha tiket...ingat malam nie nak kuar reramai...skali ngan abang aku, jalin, as, amin, amad..nengok 10, 000 D.C...chao...

Saturday, March 15, 2008

Selamat Kembali......

Aloha semua.....dh seminggu den x tulis apa2 dlm blog...bukannya xde benda yg berlaku...tp aku gi jalan2...hehehe....selasa lepas, aku gi ikut rombangan students UPM under en. daud ke pulau kapas, trengganu...aku follow as....gambar2 ada...n ada kat as...so aku akan masukkan gambar2 ceria tu..next week ..insyallah.......

nie 1st time aku ke pulau kapas...n aku begitu kagum ngan pemandangan laut yg begitu jernih airnya...crystal clear...subhanallah....n kat sana...selain follow aktiviti students...aku isi masa ngan mandi kat laut...syiok giller....smpaikan aku punya kulit berkilat2..hehe...lupa nak bawa sunblock daaa....pulau kapas resort tu..kira best gak facilities...24 hours electricity...n makan pun not bad...yg paling aku suka...masa gi snorkling...eventhough, batu karang kat pulau tu...banyak yg dh mati...tp ikan2...come2 belaka..ada nemo!! tp part yg aku jem, tertelan banyak air laut...iskkkhhh....n last2 tu...selepas 2 jam kat dlm air yg tenang itu...laut pun dh mula bergelora....kaki aku cramp...mujur dh nak naik bot masa tu...

n unexpectedly, aku terserempak ngan Cik Ton n family dr kajang....hehehe..mmg x sangka siot...diorng buat family trip ke pulau kapas....so khamis tengahari, kami gerak ke kuala trengganu...lawat kilang batik...n destinasi wajib..pasar payang ler....n malamnya singgah kejap ke masjid kristal...yg mana...indah khabar dr rupa...keciwa gak ler semua org bila dh smpai betul2 kat area masjid....dr jauh,...mmg cantik...coz berwarna-warni...bila smpai betul2 kat depan masjid...masa tu dh maghrib...ramai yg smpai hajat utk menunaikan solat..TAPI....tidak berjaya...

bila ke toilet...n tempat ambil whudu'...amat menyedihkan...sampah merata2...sbb..XDE tong sampah...n dr 10 toilet yg wujud...2 sahaja yg berfungsi...yg the rest...pecah sana sini...n x leh flush...adusss........aku pun confuse...kenapa jadi gitu....hmmm...lepas tu bergerak balik ke Kuala Lumpur,...smpai di UPM kul 5 pagi....n kul 10 pagi...aku dh terpacak kat PWTC- Matta Fair...sbb nak beli tiket ke Manchester...kul 3ptg baru berjaya beli...punya laa ramai umat manusia...lama gak laa menunggu gilirannya....alhamdulillah...dpt beli tiket ngan harga yg murah...naik airlines baru...Etihad Airways....hehehe...so aku ada kurang 2 bulan sebelum berangkat ke sana..

Overall, minggu nie....i'm having a good time!!...cyaiyok untuk diri sendiri....next week nak ke perlis pulak....sambil menyelam minum air...insyallah......sempat aku gi lawat tok n kaum keluarga di kedah...yeaaa......

P/S; kat malaysia nie...banyak tempat2 yg best....so cuti-cuti malaysia ...besh Ooooo....

Sunday, March 9, 2008

Akhirnya..............

Semalam....rakyat kuar utk menunaikan tanggungjawab memasing....n aku balik bangi...sbb tempat mengundi aku kat bangi...kat sek. men b.b.bangi jalan 2....sempat gak aku lepak kat pondok panas kat luar sekolah tu ngan kengkawan mak ayah aku..n kengkawan aku n suami aku...hehehe....meriah!!! pastu aku gi tinjau2 kawasan2 mengundi lain area bangi...west country, sg. chua...kajang...n yg memeranjatkan aku ialah...reaksi org ramai bila nampak bendera yg berkibar kat kereta angkasa aku...memasing angkat tunjuk tanda BAGUS..n ada yg hon..tanda sokongan...meriah sungguh...yg bg tanda sokongan kebanyakan...india dan cina...selain melayu...pelik nie???? n paling menggejutkan bila ke kawasan west country yg sebahagian besarnya org india...yg bawa bendera2 BA ialah...india...uishhh...what happen??? hmmm.....

N bila aku dengar kisah kat Lembah Pantai...kawan aku gi mengundi ke sana...cakap...kat area tu..penuh ngan bendera2/ poster BN..n gambar izzah..ada laa terselit skit2 jer....n semalam...terjawab segala persoalan n kehairanan aku sendiri...akhirnya rakyat malaysia tidak lagi hanya menunggu jer....n menerima segala apa yg org buat kat diorng....ye laa kan...periuk nasi memasing dh terjejas ekorang kadar inflasi yg tidak terkawal...selain tu...banyak lagi penindasan yg telah berlaku selama2 nie....hmmm....kiranya...ada gak org malaysia yg berani utk cuba membuat perubahan...sekarang ni dah masuk zaman milanium daaaa..........org malaysia pun dh smpai ke angkasa...so mentality pun dh makin matang n tahu beza antara yg nyata dan ilusi....Tahniah aku ucapkan kepada mereka2 yg telah berani membuat pilihan sendiri...tanpa momokan2 oleh pihak2 tertentu....hehehe....aku cukup suka ayat.."oleh pihak2 tertentu..."...heheh...pihak mana laa tu ek....

So lepas nie...kita akan mempunyai 4-5 tahun utk melihat perubahan2 yg akan dilaksanakan oleh pihak2 lain selain dr pihak2 yg telah memegang malaysia..sekian lama itu......TAKBIR...................

Friday, March 7, 2008

Oh Undi...Oh Undi...

Mari la mari...kite mengundi...jgn lupa kewajipan...untuk mengundi..hehehe...itu ler lagu yg aku dok dengar dr kecik smpai ler ke la nie...hmmm today is general election day for malaysia...n this is my 2nd time to vote..masa nie ler...isu2 sensitip x leh nak cakap sgt...kononnya...takut akan berlaku kekecohan...so harapan aku : cost of living di tanahairku...x akan meroket naik sbb lepas election nie...mmg confirm harga minyak akan naik lagi....mmg x leh nak nafikan..within 3 years...barang2 keperluan naik mencanak...aduss.....mmg laa x leh nak elak....tp leh dikawal..tu tak masuk tol pun naik gak...agak2 kalau org yg bergaji below rm 1,000 ngan anak 4 org nak survive hidup kat kl especially...hmmm....masa aku gi thailand last year....harga minyak mahal skit dr malaysia.TETAPI...harga barang2 keperluan asas diorng cam minyak masak, tepung etc, CHEAPER than here....n one more thing, kitorng drive dr chiang mai ke bangkok...sejauh 900km..amazingly....sepanjang highway yg 3 / 4 lanes tu...TAKDE TOL!!! uishhh patut ler rakyat siam...sayang giller kat RAJA diorng...hmmm....itu citer negara asia tenggara....yg mana background diorng kalau x sama pun...tp ciri2 tu hampir sama...yang menghairankan...camner diorng BERJAYA bantu rakyat diorng utk mengatasi inflasi...something yg semua org tahu yg inflasi akan sentiasa berlaku dr masa ke semasa..cumanya...How do we handle it???

Masa aku kat german n france....aku pun terkejut gak ngan how do they can spent based on currency yg diorng ada..dengan EURO 50...kite leh beli brng2 keperluan kat shopping complex..penuh 1 cart brg2 keperluan macam foods, toiletries..etc...n dengan nilai RM50 di tanahairku tercinta....leh laa dapat 4-5 barang....hmm...bila aku tanya makcik kat tepi shopping mall tu...baper gaji seorang cikgu sek men kat germany...makcik tu cakap dlm EURO 2,000...n aku cakap...kat malaysia...RM2,000 gak....tp cikgu2 kat german...yg ada 3 org anak...leh gi melancong ker overseas...setiap kali christmas holiday....tp..cikgu2 malaysia, 3 org anak...leh cuti- cuti malaysia...ok gak tu kan....hehehehe......

ok laa.....itu laa pandangan aku....cup...memasing ada pandangan...xde yg betul xde yg salah....n memasing ada hak utk beri pandangan...n this is my views...layan...zassss..hehehehe....

Monday, March 3, 2008

Bola..oh Bola....

This lately, aku banyak ikut abang n his friends gi tengok bola sepak malaysia...sebenarnya...dulu aku mmg minat giller ngan sukan bola sepak malaysia..that was 15 years back...sebelum terbongkarnya kes2 rasuah yg telah mencemarkan sukan nie....masa tu aku dok follow ayah aku gi tengaok match...terutama match yg melibatkan team Hijau Kuning...of coz ler..hehehe....masa tu aku hafal ler semua players..n players team lain gak...alaa...masa tu zaman2...Radhi Mat Din...Dollah Salleh..Fandi Ahmad..Zainal Abidin..masa tu mmg feel laa gak tengok bola nie....hehehe...tp kalau kat stadium..lagi feel laa....ngan bingit n penuh ngan tut..tut...dr penyokong2 yg naik angin..hahahaha

Tp skrng...aku follow hubby aku...sbb saje nak merelaks kan diri sendiri...after all, ada sticker yg leh buat kitorng parking kat bawah basement..naper nak lepaskan peluang baik tu kan ;) ( jasa baik yus....) So, last saturday...aku gi tengok selangor vs trengganu...n games mula kul 10...sbbnya...masalah spotlight x berfungsi...hmm...biasa laa org malaysia...tahu buat tempat besar2 n canggih2...pastu biorkan...patutnya...ko dah tahu ada games malam tu...mau kasi check ler....pagi tu ke apa ker...cam org nak buat concert...mesti mau buat sound check dulu...jem gak ler semua org masa tu....smpai FRU pun kena kuar laa....semua brg2 dh melayang kat tengah padang tu...hehehe....so kul 10 mlm...games mula...n end up 0-0..seri daa...heheheh...so currently, kedah still on the top...n selangor jatuh 3rd place..n ganu..4th place....i;m looking forward to watch macth between Hijau Kuning VS Red Devils...on 5th of april....cyaiyok!!!!

p/s: kalau kite x sokong produk buatan malaysia..siapa lagi??? (walaupun diorng main xde sehebat geng europe...tp...sokong aje laa kan) hehehehe