Tuesday, May 27, 2008

Seharian di Edinburgh...

Palace of Hoyroodhouse- Istana Queen bila dia gi lepak2 kat Scotland..tu pun setahun 2-3 kali jer mai sini...atau dia nak buat kenduri makan2...n tour guide tu cakap...sekali party...mau abih 1 juta pound..hehehe..haiyaa..duit sape le tu ek???
Holyrood Park- Belakang tu bekas gunung berapi jutaan tahun yg lalu...n tu aksi cun dok pikir...bila laa suami aku nak sampai nie...hehehe...

Edinburgh Tour Bus- salah satu dr 4 co. bus yg beroperasi...kami dok naik bus nie..lebih dr 5 kali utk pusing2 edinburgh..24 hour ticket- 13 pounds....so next time, sape yg nie gi edinburgh..aku leh jadi tour guide..sampai hafal laa citer2 utk tiap2 jalan..citer hantu ke..citer cinta ke..etc..hehehe


Bergambar dengan housemate aku- Nurul...kat dalam royal garden - Palace of Holyroodhouse



Kat bawah tu..Waverly Train Station..n bangunan2 kat belakang tu...umur dh beratus2 tahun..n kata tour guide...masing2 ada 'penduduk'....hmm...kata makcik tour guide tu..





Edinburgh Castle- skrng nie kat kawasan lapang nie...diorng akan buat culture shows sebagai acara tahunan...Castle nie dulu tempat tinggal utk raja2 Scotland sebelum kena jajah ngan English...kira English nie...mmg bangsa penjajah ler....tanah diorng kecik jer...so Wales ngan Scotland..pun diorng takluk...tu pasal le Queen diorng makcik kayo.....hasil jajahan...Commonwealth.........
Cumanya...aku x sempat nak amik gambar ngan Wallace- Braveheart..ngan pakcik pakai skirt dok main begpipe...hehehe...x sejuk ker pakai skirt jer..tu pasal le pakcik tu balik rumah awal...
Kesimpulannya, banyak bangunan lama...reka bentuk pun banyak ikut greece..in fact ada macam Colloseum separuh siap kat atas bukit dekat ngan Queen's Palace..Adam Smith- mamat yg perkenal teori 'Invisible Hands" asal dr sini..yg lain tu...biasa2 jer laa....
p/s: teringin nak gi Andalusia- kat sana ada banyak hasil tinggalan sejarah zaman Islam......




Monday, May 19, 2008

Car Boot Sales, Sunday Market n seminggu..

Seaham, Durham- tapak car boot sales diorng not bad..besar drpd padang bola..jenuh nak berjalan..yg model depan tu..Najihah- anak sepupu aku...

Masih di seaham, durham- kat parking lots, amik gambo ngan nabilah..adik najihah..belakang tu laut......angin dok bertiup...sejuk...tu pun aku dh pakai 2 layers...
weekend nie...aku ikut kak awie n family gi car boot sales lagi..this time kat durham...1/2 hour from upon tyne...lagi banyak gerai dr last week car boot sales kat newcastle...lenguh gak nak menapak semua gerai tu.....aku rasa lebih 100 gerai...perghhh

pg tu..aku ikut nurul gi city centre..gi sunday market..kat tepi sungai tyne...tp aku x bawa ler pulak camera..hehehe....suasana..cam downtown cheras..bezanya...kat tepi sungai...n org yg jual mat salleh...barang2...cam kat pasar malam msia...cuma takde brg2 basah macam sayur etc...plus..seagulls dok terbang2 atas kepala...mujur diorng x melepas...barang2 banyak yg cam oriental items..cam lilin2 yg jual kat langkawi tu..n banyak brg cam dr siam jer..hehehe.tp x leh challenge uptown/downtown... :)
p/s: syiok gak lepak malam2 kat downtown/ uptown..sambil pekena laksa..ngan abang ..jalin...ngegege...

Tuesday, May 13, 2008

alohaaaaaaa

Stadium Newcastle United- walking distance dr umah den..5 minit..tp x minat pun team nie..

Belakang tu..St. James Park..x macam stadium kan???
Belakang tu kawasan umah sewa......tp x nampak umah sewa tu..hehehe

Arinie genap seminggu aku kat sini...n aku dh pun pindah ke umah sewa...dok ngan Nurul- one year older, very nice, married with 3 kids..tp hubby ngan anak2 kat malaysia..rumah sewa aku tu..ada 2 bilik..n GF..so a bit colder banding ngan umah kak awie..1st floor..kurang sejuk skitt..n skrng cuaca dlm 12 darjah celcius..hmm....tengah cuba adapt ngan cuaca/ suasana kat sini..mujur nurul is very helpful...
aku baru jer lepas register utk dptkan NI- National Insurance..lepas nie kena usaha cr kerja pulak...Amin......
p/s: i miss my abang...my family..my friends...teringat lak lepak kat mamaks kat fep tu..hehehe..ngan geng..as..amin..uncle..nazli etc...

Thursday, May 8, 2008

Pengalaman baru......

assalamualaikum semua.................
semalam aku gi jalan sorng2 kat newcastle city centre....banyak shop lots ngan ada 2-3 buah mall yg besar cam the curve...i get lost...hehehe....tp mujur ler bila tanya org ..they are willing to help n very nice....lepas pusing sorng2 kat 2 jam...aku balik semula ke umah kak awie...naik bus no 39...dlm bus pun aku jumpa n borak ngan org tua2 yg peramah...since this is my first time naik bus balik umah kak awie,...semalam aku gi ngan dia...so kali nie sorng2...a bit confusing...sbb deret2 rumah/ kedai cam sama jer.....

lepas dh selamat smpai kat umah...aku jalan ke depan few blocks sebab nak gi jobcentre plus...tempat utk cr kerja....government agency...on e way berjalan tu...tetiba aku ada a group of budak sek. men ren...dlm form 2-3 ...n pendek2 n gemuk...aku pelik ...diorng dok ludah2...kat tepi 2 aku...tp masa tu aku pun x tau kenapa diorng buat gitu....bila smpai jobcentre..org2 kat situ very helpful n bg aku proper guidelines....n aku pun balik lepas 2 jam kat sana....

balik tu, aku citer laa kat sepupu aku...kak alawiyah...dia cakap...mmg gitu...bebudak sek men..jahat2....diorng satu family pun pernah kena gitu....in fact..bebudak sek men tu...pernah letak bekas makanan yg diorng dh makan kat depan pintu umah diorng...Jahat...setakat ludah tu...banyak kali gak...tp yg slalu buat gitu...budak2 yg x matang...ngan mat salleh yg x educated...adulaa....cuak aku...nak buat camnerkan...pengalamaaan laaa tu....tp razman cakap...tempat dia...x pernah laa pulak org kena camtu....maybe sebab area umah sepupu aku tu...area pakistan...so bebudak omputih...jahat2..hehehe...its ok....lepas nie aku akan lebih berhati2....

mlm nie....aku akan gi umah sewa...few blocks from kak awie's home.....hopefully, kat umah tu...kakak tu ada internet access...idak payah gak aku nak online.....till then.......

jauh perjalanan...luas pengalaman
(sama ada pegalaman best...mahu pun x best....)

Tuesday, May 6, 2008

Padang's visit.......

7 hari sebelum aku bertolak ke UK, aku ngan abang gi padang indonesia.....gi ngan rombongan bebudak opis dia...ada 20 org termasuk kitaorng....gambar2 tu ada...tp x dpt nak download kat laptop nie....kami bergerak dlm 3 biji avanza....so antara tempat2 yg kami lawat:

1. Bekas tapak istana pagar ruyung -
Yg tinggal...rumah putera raja ngan balai menyimpan gendang..actually istana tu terbakar bulan feb tahun lepas.,...sayang...tp kalau nak tengok kembarnya...ada satu kat Negeri 9..sbb dr asal usul keturunan yg sama = Minang....sempat kami bergaya ngan pakaian raja2 minang...

2. Bukit Tinggi
Lokasi nya atas bukit n dikelilingan bukit bukau...cuaca cam kat cameron....kat situ pusat embroidery..especially telekung....kami gi lawat Lubang Jepang - terowong bawah tanah yg dibuat oleh jepun masa World War II. Terowong buatan jepun yg terbesar di Asia n still in a very good condition..aku gi borong telekong n barang2 kat kedai2 kat situ...hehehe..puas hati giller.....Lepas tu gi Pandai Sikek...perkampungan IKS...satu kampung satu produk...semua penduduk kat situ pandai menenun...n aku sempat gi umah PUsako Minang kepunyaan sorng makcik tu....satu perkara menarik...setiap umah ada kolan air...yg bersih yg digunakan utk kegunaan harian..Bebudak nie pakat borong habis...telekung, baju etc. Bermalam kat Bukit Tinggi..

3. Danau Meninjau
Danau kedua terbesar..lebar 5km, Panjang 16km..Diameter 25km..kalau x silap aku laa...bermalam kat situ kat resort sebelah danau tu....n malam kuar jap jalan2 kat area sekitar n makan pisang bakar yg dipenyek n disapu mentega...sedap...nyum2....Esok on e way nak ke Padang..singgah satu masjid yg begitu berseni yg mengadap ke danau...n terletak atas bukit...Cantik betul viewnya...pastu bergerak ke Padang...Jalan2 semuanya sempit x ingat n berbukit2...takat cameron tu....xde maknanya...Aku smpai pening2....then singgah kat tepi sg..ada Ikan Terlarang...ikan kelah jinak2 x ingat...Tp...org kampung x amik...sebab katanya ikan tu disumpah...Hmmmm ...n sempat singgah umah kelahiran Buya HAMKA...ulama besar Indonesia..rumah yg telah didirikan hasil usaha ABIM Malaysia....n sempat jumpa dgn anak saudara beliau...yg saling x tumpah macam Buya HAMKA...

4. Padang
Bandar besar, b serabut....lepak sana semalam...petang tu..sempat gi Pantai di mana ada batu Malim Kundang...Menakjubkan..batu2 tu mmg resemble org..kapal yg pecah n skali ngan barang2 kapal..macam tong kayu, tali...hmmm..Malik Kundang tu kisahnya macam si Tanggang.....n pagi esok bertolak balik ke Malaysia.........

p/s: Skrng nie, aku faham..kenapa ramai org indon sanggup redah laut masuk malaysia........

Perpisahan yg Sementara shj........

4th may 2008 - antara detik yg paling bersejarah dan juga satu keputusan yg akan merubah hidup aku telah berlaku...aku berangkat dr KLIA dgn menggunakan Etihad utk ke Manchster...ada laa transit 2 jam kat abu dhabi....masa kat airport tu....semua family aku hantar...my abang, abah mama, tok, adik2, adik2 ipar, sepupu2, kengkawan2..best friend...semua yg hadir mlm tu,....kome buat aku terharu ler...banjir jap klia tu...huhuhu....kejap jer..aku nie jiwa sensitif skitt...hahahaha...i luv u all...n jumpa lagi.....

5th may 2008- aku selamat smpai kat manchester...kak awie n abg najmy n their cute little girls- najihah n nabilah sambut aku...lepak jap umah kawan kak awie- kak lin...then we r heading to newcastle....amik masa 2 jam gak nak smpai...aku x sempat nak tengok scenery...lolap...jet lag campur letih..ZZZzzz...n tido kat umah diorng mlm nie

6th may 2008- pagi nie aku nak settlekan few things, bank, post office, buy few things....GTG...

adios........