Thursday, June 26, 2008

Virgin Vs Astro

Hari nie...genap sehari..ketiadaannya waktu jadi couch potatoes depan TV...tetiba lak channel virgin tu fault pulak...box tu keje dok beeping...aku dh cuba macam2 jenis aksi dh utk baiki..berdasarkan advice yg virgin bg...spt cabut wayar..tarik sana...usha sini...sambung wayar...namun tiada kesudahannya...aku jem jugak ler semalam...pasal si virgin nie....haiyaaa....at last, aku dpt contact ngan customer services...n diorng akan antar pomen datang tengok..naper box tu x berfungsi ngan sepatutnya...katanya nak datang dlm jam 12 tgh ke 4 petang...n aku pun sambil2 tunggu.....sempat gak buat lamb curry.....- lepas ler makan utk 2 hari..hehehe.....hopefully datang ler mamat tu...idak...aku jem balik laa..hahaha....

Citer pasal si virgin nie....mmg banyak betul channelnya..mengalahkan astro...tp aku x faham..naper ada 2-3 channel yg tayang benda yg sama...yg aku faham..kalau x sempat nak catch up ngan channel 1..contohnya...channel 2..baru nak mula tayang show tu...so mmg ada berpuluh2 channel laa jawabnya....1 kesamaan yg aku perati ngan astro...Siaran Ulangannya..asyik dok ulang jer citer yg sama....n kebanyakannya agak membosankan..hehehe...drama uk..mcm bosan giller..hehehe...no offence to those who are in love with it....mmg aku x leh nak layan...heavy...

Mujur gak ler ada diorng tayangkan sitcom dr us..yg mmg fav aku..cam that 70's shows..my wife n kid, house, CSI, fresh prince of bell air...n ada gak yg aku suka...cam citer camner nak redecorate rumah, extreme makeover utk org n jugak umah...Cumanya...aku rindu ngan Drama Melayu..hehe..especially yg kul 10 mlm, TV3 hari sabtu tu....

p/s: Kekadang bila kita terlalu memuja bulan, kita lupa akan keindahan rumput hijau yg kita slalu pijak tu.........Selamat.............

Saturday, June 14, 2008

Bersih.....

Last week masa aku atas bus on e way nak gi keje part time aku tu...as usual..aku amik Metro newspaper (free)...belek2 n aku terbaca satu artikel nie...yg menarik perhatian aku...

"Tajuk- Britain shamed by filthy kitchen :

Britain has some of the filthiest homes in the developed world, a report shows. The potentially fatal E.Coli bug was found on one in four (1: 4) dishclothes and 15% of sinks in tests on nation's kitchens. Nine in ten cloths (9:10) were also found to be crawling with germs and bacteria, a study by the Hygiene Council found.

Britain came low in a survey of seven countries, finishing finished ahead of only India and Malaysia- with South Africa topping the poll. Britons need to learn it is more important to have a clean kitchen sink than a sparkling toilet if they want to keep themselves healthy, the council said."

Conclusionnya...ada banyak conclusion...hehehe....dapur kite kat malaysia...ok lagi dr kat sini eh??..tp dapur kite pun sama x bersih cam kat UK gak ker??...coz kite termasuk dlm senarai tu...hehehe....tp kalau tang toilet tu..mmg aa toilet diorng bersih..air x bersepah2...tp...bau!!..iskhhh x leh nak cakap..tengit!!....especially toilet kat public areas cam kat mall, bus station...coz depa nie...x guna air...main lap2 jer...eeee...gross...so kalau aku nak travel mana2..abang aku pesan...mesti bawa botol air- standby.. :)

p/s: Air tujuan untuk menyucikan...sebab tu la air tu penting.....tp jangan laa pulak membazir air...hehehe..(hmm..bestnya kalau dpt mandi kat waterfall..pastu ada lak ayam BBQ kat tepi tu...besh..besh..besh....ZZzzzzz)

Monday, June 9, 2008

Bersabar lah.......

Minggu lepas...aku dapat berita yg ngah n family terbabit dgn accident....kereta waja yg dipandu oleh kak huda- sepupu aku telah dilanggar dr belakang...akibatkan...kereta terhentak n kemek ngan teruknya...yg cedera teruk..kak cik farah- tulang rangka bahagian belakang patah...so kena pakai -baju besi- utk tempoh 3 bulan sekurang2nya untuk heal...fortunately, ngah, kak huda and kedua2 org anak dia x cedera...Ngah merupakan kakak kepada mak aku...n dia dh kena strok tahun lepas...n dr pinggang n ke bawah paralyze...

N baru tadi...aku dapat berita dr my beloved abang...Puan Ayu- kawan MARDI kitorng...berdepan dengan dugaan; suami tercinta disahkan mendapat cancer otak..n critical stage...ayu ada 2 org anak yg sedang membesar...n cost utk treatment...55k...n kengkawan sedang berusaha melancarkan tabung bg tujuan meringankan beban keluarganya....

"
Ketika sihat, maka perbanyakkanlah beribadat. Ketika sakit, maka tingkatkanlah kesabaran kita, kerana itulah masanya digugurkan Allah akan dosa-dosa kita.

Tanpa kesedihan kita tidak akan mengerti erti kebahagiaan. Justeru itu, kesedihan akan membuat kita bangkit untuk meraih kebahagiaan.

Apabila kita dilanda kesedihan, berhentilah dari melayani perasaan dan fikiran jika kita ingin terlepas dari belenggu penderitaan hidup.

Bersikap lemah dan bersedih hati apabila mendapat dugaan dari Allah bukanlah ciri orang-orang yang diangkat darjatnya oleh Allah.

Sibukkanlah diri dalam ibadah, mudah-mudahan ianya akan menjadi ubat yang mujarab bagi seseorang yang ingin bangkit dari kesedihan yang berpanjangan.

Terlalu lama tenggelam dalam kesedihan akan menambah penderitaan dan memberi peluang kepada syaitan untuk datang dengan bisikan-bisikan mendayu."

Berat mata memandang..berat lagi bahu memikul...............

p/s: pesanan untuk diri sendiri...............

Tuesday, June 3, 2008

Kejap cerah..kejap ujan...

Aini....angkat kain di jemuran...hujan dah tuuuurrrrrun...hehehe....itu ler antara dialog favourite aku...kalo tengok citer pendekar bujang lapok 10 kali pun..aku masih leh lagi tergelak2...hehehe...apaa ddaa...this week...cuaca macam selang-seli...kalau arinie cerah n terang berderang..esok confirm hujan....so sepanjang aku dok kat sini..sabtu lepas paling cerah sekali..21 celcius...bebudak undergrad main rounders kat park..ingat nak join...tp kul 6 ptg..Final- Britain's got talent...so malas lak nak kuar....

Rupa2nya...yg menang budak umur 14 tahun..breakdancer..si George...xde laa best sgt...dok menari dlm hujan tu..Singing in the rain..kumpulan fav. aku n nurul..dpt no.2 - duo- Signiture...yg menari ikut Jacko..tp mujur gak ler mamat Pakistan tu x menang...idak lagi poyo ler diorng...hehehe....apa2 pun aku follow show tu..for fun...lawak gak...ada mcm2 aksi org utk menang...mengarut2 pun ada gak...ada disuruhnya..sheep buat show..hehehe...apa daaa...

P/s: Org malaysia apa khabar? bila laa nak mai sini ;)