Sunday, July 27, 2008

Weekend yg cool..

Sabtu n ahad- 26 & 27 July...aku join azah g jalan2 ngan kengkawan dia yg datang dari Sheffield- kamelia n azimah..both of them r PhD students n doing engineering course...so kami dibawa pusing2 attractive spots sekitar newcastle nie..

26 july- pagi tu kami lepak sat kat tepi sungai..kat Gateshead Millenium Bridge..jambatan yg boleh tilt kalau kapal2 besar nak lalu..n actually kat area tu ada few bridges..nice views n tempat org lepak2 amik angin petang etc..lepas sempat tengok jambatan tu kena 'lipat'..kami gi ikea!!..saje cuci2 mata..kot2 ada yg berkenan..on e way ke ikea, kami sempat singgah ke newcastle uni..kat city centre.hmmm..masa nie laa aku terseliuh kaki..aduss...tempat biasa laa..lutut..prone to accident!! sabaq je laa..tp perjalanan tetap diteruskan....
Next destination is St.James Park..official studium for Newcastle Football Club..ada laa cafe Allan Sherer..sape2 yg minat bola..kenal le sape mamat nie...kira hero england awal 80'an..balik dr ikea..singgah jap kat metro centre..n baru langsung ke..mercu tanda newcastle upon tyne..Angel of the North...pastu mlm tu..makan time..kat umah kak noi @anida..sedap betul nasi ayam ngan mee rebus..tp sepanjang hari tu..mmg makan sokmo..ditaja oleh puan azah ;)..n malam tu..operasi..mengurut lutut jugak...

27 july- pagi2 dh kuar rumah..kul 7.30 am..mana lagi?? fav. hangout..hehehe..car boot!! kat Whiltley Bay..n...shopping2..n jalan2...kami ke tepi pantai...utk berkelah...cuaca mmg cantik dr semalam..panas..tp nyaman...lepas dh lepak2 n makan...perjalanan diteruskan ke Royal Quays- pronounce..royal keys..hehe..aku pun x arif..azah ler yg informnya..kat sana..macam factory outlets utk branded items..mcm nike, M&S, next, body shop..n banyak lagi...mmg boleh rabun gak laa mata...sbb harga...murah2..n kalau banyak £££..lagi laa syiok..hehehe...so..xleh lama2..sbb kamelia n azima nak kena catch up train kul 6 petang...so..around 5..kami rush balik n antar diorng kat central station..thanks guys for e lovely times..n yg utama...bawa den nie..gi jalan2...muahaha....

p/s: gambar2...aku akan letak kat durra's flick...sbb senang skit nak tengok..leh buat slideshow..n hopefully, lutut aku leh recover dgn segera...insyallah...Amin..

Friday, July 18, 2008

It's final....finally...

After gone through several up n down phases...similarly to uk's weather..rains all e ways eventhough it's summer...coz the sun is still hiding somewhere..hehehe....though, briton still believe that the sun will come out for e rest of e summer..hey, positive thinking guys....we are already in e middle of summer...it's more rainy days compared to sunny days..must be frustrating to them, after all those summer clothes and £££ they've spent...yet, they dont get e chance to wear it..ooohhh how lucky we are...in malaysia..we can wear all those clothes most of the times...ehem..i mean..you can just wear t-shirt without having to cover it up with a thick jacket...to warm you up... less hassle...n u wont look fat by wearing layers of clothes underneath.. ;)

ooo i miss malaysia...eventhough, i'm kinda of like it here...only a little bit :) bak pepatah melayu...tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat bermain...just feeling right living here..except it's a little bit colder than my beautiful malaysia..heheh...konon laa tu.. :P

past few months...at last, i've got the final says...hehehe...but i'm not ready to share it..n keep it down n low first...when e time comes, dun worry..u guys will know ;) i'm sooo damn happy, n cant stop myself from smiling & keep on smiling..n extraordinary smiles..hehehe..my husband always say that when i'm xtra happy, my smiles almost touches my ears..hahaha... hopefully my dreams will come true...insyallah....can wait for the next month to come!!!

p/s: tomorrow, i'm going to next sales...with my cousin...gotta sleep early tonite...psss..sales start at 5.00 am @ metro centre!!! hehehe....

Wednesday, July 9, 2008

QS World University Rankings 2007- Top 400 Universities

Aku tertarik ngan ranking yg dikeluarkan oleh Times Higher Education utk tahun 2007...before this, masa aku kerja, top management very obsess dgn rankings...in another word..rankings leed to being famous...n well-known..aku pun faham..sbb zaman skrng..segalanya..mesti ' best of the best'..dr segi marketing pun bagus..Since those rankings tu dibuat mengikut criteria2 yg general..so x semestinya yg rankings banyak tu..x bagus..coz most of e universities, have their on strenghts in certain areas..... Conclusion yg aku dpt:

UK top 10 universities:

1. Cambridge University- Rank 2
2. Oxford University- Rank 2 (ada 3 uni. yg share rank 2)
3. Imperial College London - Rank 5
4. UCL (University College London) - Rank 9
5. Edinburgh University - Rank 23
6. King's College London- Rank 24
7. University of Manchester- Rank 30
8. University of Bristol - Rank 37
9. University of Warwick- Rank 57
10. LSE (London School of Economics)- Rank 59

hmm...Soton Uni..yg abang aku nak belajar nnt...world rankings no 80..n kalau antara uk uni..ranking no. 16...

N bg IPTA Malaysia pulak....highest ranks:

1. UM- rank 246
2. USM- rank 307
3. UKM- rank 309
4. UPM- rank 364

4 ipta tu yg antara termasuk dlm rankings 400 tu...kalo nak tahu lebih lanjut...please refer to this website: http://www.topuniversities.com/worlduniversityrankings/results/2007/overall_rankings/top_400_universities/

Tuesday, July 8, 2008

Syukur........

'Bila Allah cepat makbulkan Doamu, Maka DIA Menyayangimu,
Bila DIA Lambat Makbulkan doamu, Maka DIA Ingin Mengujimu,
Bila DIA Tidak Makbulkan Doamu, Maka Dia Merancang Sesuatu Yang lebih Baik Untukmu. Oleh itu, Sentiasalah Bersangka Baik Pada ALLAH Dalam Apa Jua Keadaan Pun...
Kerana Kasih sayang ALLAH Itu Mendahului KemurkaanNya..."

hmmm...lepas aku baca kata2 kat atas tu...aku mmg terpegun n at e same time...happy...mmg mendalam n sesiapa yg 'karang' kata2 tu...mmg hebat....so kepada semua, sentiasa bersyukur dan gembira dengan apa yg kita ada..

walau pun ada sesetengah perkara yg kita teramat laa berhajat, masih lagi x tercapai...jgn laa bersedih...kerana Setiap sesuatu yg berlaku..pasti ada hikmah disebaliknya...i always keep on reminding myself about it ;) cyaiyok!!! sbb kite kena sokmo ingat yg rahmat Allah kurniakan pada diri kita..teramat lah banyaknya...n in fact ada lagi org yg lebih susah dr kite n diorng masih boleh tersenyum dan gembira dgn hidup masing2.....Alhamdulillah.........

Friday, July 4, 2008

Bus No: 100

Setelah sekian lama aku dok nampak n usha bus no 100...arinie, aku amik keputusan utk cuba naik bus tu..hehehe..bus no 100 tu slalu berenti bertentangan ngan bus stop utk bus no 30 & 40 - bus utk ke umah aku dr city centre...gini ler...mesti kome pelik..

Apa bus no 100 tu??? bus tu routenya adalah metro centre...apa lak beza city centre ngan metro centre??? city centre ialah nadi newcastle..iaitu main city macam KL...ada kesemuanya...utk urusan seharian such as pejabat2, bank2, theatre dan jugak shopping mall macam Eldon Square, Fenwick, Mark & Spencer...n ada antaranya bangunan yg usia awal tahun 1900...alaaa banyak gak gambar city centre yg aku dh download...n aku dok pi lepak kat situ almost every day..especially lepas keje :) hehehe...

Whilst, metro centre..one stop shopping centre..terdiri gabungan 4 malls..mmg besar x ingat ler ( aku x sure tempat lain kat uk lagi..hehehe..so far experience aku kat sini..tu laa mall yg paling besar aku pernah gi)...aku yg kaki jalan/ window shopping pun..x larat nak pusing semua tu..yg kelakar..nama setiap mall tu, based on colors- yellow mall, green mall, red mall, ntah apa mall lagi ntah..lupa :)

so...pagi td...aku pun melangkah ler utk kali ke-2 ke metro centre..n this time, on my own..chewah..xde laa jauh mana pun dr city centre...15 minutes jer...so nampak gayanya...lepas nie..aku akan naik lagi laa bus no 100 tu ;) sbb...td x larat nak abih semua mall!!

p/s: durra...cyiyok!!!

Tuesday, July 1, 2008

Aktiviti Hujung Minggu ini

Tram yg bawa kami pusing2 semua tempat.....n kat belakang keter kuda..sbb ada org dh booked porkerly minor utk wedding..Class!!
Meh sini cikgu nak ajar...hehehe...kat sekolah..n kelas sains..masa tahun 1913


Dolu2 pun dh ada cadbury nie...asalnya kedai kecik jer...
Posing sat ngan najihah kat keretapi steam tahun 1825..bergerak lagi tau!!sempat ler merasa naik keratapi ..tp xde bumbung..hehe
Locomotion/ keretapi steam.....
Salah sekor kuda yg wujud....meh makan...tp kuda nie lagi suka kalo org bagi dia gula!! memilih gak kuda nie....


Kat salah satu dr station tram yg ada....dok tunggu tram laa nie...
Sabtu lepas, Balai Malaysia- Newcastle organize lawatan ke Beamish Museum, Durham. Dlm 1/2 jam dr fenham...It is an open air museum- North England..luas kawasan museum tu lebih kurang 340 acres..n ada banyak tempat2 yg menarik..macam pekan lama ngan deretan kedai2 n bank, rumah org kaya, kawasan ladang, station keretapi wap, sekolah, gallery etc...mmg letih gak nak lawat semua tu...walaupun from one place 2 another naik tram ngan bus tahun 1913..yet, u still have 2 walk..but i had a great time there!!..heheh..mcm biasa, aku gi ngan family sepupu aku - kak awie..


Balik tu...makan time..yea..gi umah kawan kak awie kat kenton..nyum2..ada soto, bihun sup

, nasi ngan lauk pauk yg enak.cake..black forrest..wallaaaa...balik umah..lepas solat..mmg terus lelap ler..Zzzz

Esok tu...ada lagi jamuan makan..kat ngan umah aku..Stanthope road..makan nasi tomato!! ngan BBQ lamb n chicken..mmg aku pulun makan laa..kenyang smpai ke malam gak..hehehe...leh kata every weekend ada org buat makan2 kat umah diorng..sbb tu mmg diorng punya tradition bila masuk summer...yg pasti..aku kenyang..hehehe....biasanya yg buat...yg berfamily..so nnt bila kak awie buat..i'll give her helps..till then...........