Thursday, April 30, 2009

Firenze yang tenang......

Sunset over Florence with my love.....on top of e hill of Florence....

Firenze..here we come.....

Memasing tengah tengok cik Tom ngan abang Gamin....ke mana pulak kita lepas nie yer ???


Typical italiano...love cycling...whenever and wherever......kami pun ikut jugak laaa ;)


Berlatar belakangkan hasil tangan Micheal Angelo..en David yg berapa tahu apa itu malu...konon2....benda belakang tu melambangkan "heroic courage" dan penuh rasa patriotik...errmmm....ada kaitan ker....ke sbb aku x baper faham seni...entah laa...hehehehe

Ramai org berbisnes dekat Micheal Angelo Place nie...sambil2 tengok sunset...sempat gak usha2 barang...tp...kebanyakan leh dpt kat Petaling Street...at cheaper price!!!!! tukang jual nya..mamat2 hitam...yg ala2...ganas skitt....jadi, kalo rasa x nak beli..jgn ler rajin2 nak tanya or nak tawar2 harga ye....


Florence yang dikelilingi dgn tembok2...atau lebih tepat...walls.....

Pintu gerbang Bandar Florence- bandar ni masuk dlm senarai World Heritage Sites...sbbnya banyak bangunan2 lama...berkurun2 lama2nya......mmg ancient gak ler...seperti typical bandar tua...banyak arts and architecture buildings and monuments...tempat nie...dibuka oleh Julius Caesar..

Florence river......runs in the middle of city.....

Kami singgah di Firenze dlm perjalanan ke Pisa. Selain mengisi perut dan lepak2..kerry nak jumpa kakak n abang ipar yg sedang bercuti di situ. sempat jugak kami pusing2 dan jalan2 sekitar Firenze atau Florence sebelum matahari terbenam...Memang rasa lepak dan relax jer jalan2 dkt situ....majoriti bangunan mmg tua2 belaka...tapi masih cantik dan terpelihara...

Selain tu, mmg org Itali nie...agak berbeza cara diorng memandu berbanding rakan2 EU yang lain...penuh skills...dan tegar....main cilok sana sini...ada iras2 skitt gak ngan org kita...hehehehe...jadi terasa mcm kat Malaysia jap...x perlu nak skema2 bawak keter ;) siap ada awek skuter pun leh cilok2 gak :D kagum siot...hehehehe

Lepas pekena kebab lagi.....jgn tanya kenapa...tp yg pasti kerry mmg dh mula jatuh cinta dgn makanan nie...aku makan nasi minyak...x larat den nak pulun kebab tiap2 hari...huhuhu....yg feelnya....kat kedai AlHambra nie...diorng buat teh susu....selain tu diorng baik hati...bagi kami solat kat situ...Alhamdulillah......

Right after that, kami pun ke kawasan yg tertinggi kat Florence tu..atau nama lain Micheal Angelo Place...utk dapatkan view keseluruhan Firenze..selain layan sunset...lepak2...sambil biar keluarga kerry...bermanja2 ;) kami pun dah bersedia utk bertolak ke Pisa....mujur ler dah x baper jauh....adehhh....dlm 2 jam driving jugak...cyiyok!!!!

Wednesday, April 29, 2009

Ciao Venezia!!!

Venezia Train station- termasuk Eurostar services.....
masuk pun sbb nak guna toilet..guess what...u have to pay 80 cent to get into e toilet...



My passion- gelato time!!! kat sini ada banyak gelateria yg leh aku pilih2....lepas gak ler 2 kon gelato...perisa kelapa dan perisa strawberry...Meraviglioso!!!!!


Menyusuri perumahan2 di Venezia yang rata2 berusia ratusan tahun...sambil dihiburkan dgn lagu2 italy oleh si Antonio..walau pun agak sumbang....tp ok laaa....baru terasa ala2....naik gondola kat venice ;) kan..kan....sempat gak tengok Italian Job -movie shooting location...Vroommm!!!


dgn my beloved abang yang kena sunburn...cuaca agak panas....no wonder..majoriti org ramai pkai sunglasses.....silau x ingat....ye laa...dh ler kat atas laut...x banyak pokok2...mmg mcm kat tepi pantai....terik....sambil2 tu..Antonio citer pasal sejarah Venice...

gaya biasa...org Italy....hehehehe.....tutto!!!!



Tirol, Austria- sempat kami singgah kat sini...on e way ke Italy.....lepak2 sambil makan McDonalds....sejuk x ingat laa....driving tengah2 malam...smpai kan kerry...abih hampir sekotak rokok...sori laa ek...cuaca sejuk tu...buat kami tidur lena...muehehehhe....

Selepas selesai berjalan2 dan bercanda2 di Fussen....isi perut dgn kebab Turki yg enak tu...kami meneruskan perjalanan...dlm jam 8 malam...ke Italy..specific location..Venice!!!

Perjalanan kali nie...yg paling jauh...hampir 800km!!! pulak tu...muka bumi highway yg berbukit2...masuk terowong..keluar terowong...naik bukit...turun bukit..masuk bukit....dgn cuaca yg sejuk...mmg mencabar minda gak ler...selepas berjalan tanpa henti siang hari tu....credits goes to both of our handsome drivers yg begitu tabah...chewaahhh.....kami melalui Tirol, Austria...dan berehat seketika..segar kan badan di Austria...sebelum meneruskan lagi perjalanan.....

Akhirnya...smpai ke destinasi...B&B Venice....malangnya....kami x dpt bermalam kat situ...sbb...xde org yg bukak pintu...huhuuhu...sadiss!!! jadi kena laa g cari hotel lain...adeehhh....dgn mengantuk..letih...Alhamdulillah...jumpa Hotel Primavera...lebih kurang 5km..dr hotel asal...dpt ler kami lelap buat seketika...walau pun..agak creepy...sbb kena tinggalkan passport kami kat reception tu!!!!!! mmg tido2 ayam jer jadinya...huhuhu..

Jam 9 pg...lepas dpt tido 2-3 jam..kami gerak ke Venice...tourist area...lebih kurang 15 minit perjalanan sahaja....lepak2 kat sana..makan2 ice cream..tengok tourist attraction....smpai ler jam 3 ptg...ready for our next destination...Pisa...pekan kecik...yg x sebabkan bangunan senget tu...org pun x tau...hehehehe....

Arrivederci Venezia!!!!

Saturday, April 25, 2009

Willkomen!!!!!


Bersama2 tuan rumah yang sporting giller......kat balkoni rumah diorng...nice view...


Group photo!!!! senyum semua......memasing kekenyangan..thanks neny...siap bagi bekal fruits cake dgn cucur pisang lagi.....terharu den...iskkhhh


kalau laa meter keter nie leh pergi lebih jauh....mmg jauh lagi laa perginya...since bawak keter Perancis yg enginenya x setinggi mana...takat nie jer laa yg mampu..walaupun..dah habis tekan minyak.....next time...mau bawak ini macam kalu...kena laa pakai keter Bavaria ;)



Tasik yg separa beku, bawak kaki bukit istana...patutnya banyak swan kat sini...mengikut local legends....


Schloss Neuschwanstein atau nama lain: New Swan Stone palace
(Pak cik Disney tiru castle nie utk Sleeping Beauty Castle, Disneyland Park etc)
Istana King Ludwig II of Bavaria....istana yg siap separuh jalan..lepas si raja dikatakan gila..sbb dh banyak habiskan duit rakyat....dijumpai mati bersama doktor sakit jiwanya...Kasihan.....


Naik kereta kuda utk sampai ke Neuschwanstein Castle (yg kat belakang tu)...sbb nak jimat tenaga...kalau rajin boleh jer menapak bukit dlm 30-45 minit...ada beran????



Hohenschawngau Catle atau nama lain Castle of the High Swan County- Istana musim panas King Maximilian II of Bavaria..bapak pada si Ludwig tu....walau pun x sebesar castle anaknya..Tapi barang2 kat dlm tu..lagi happening!!!


My other half yang x mau masuk dua2 castle...sbb dah 4 kali dah mai sini....huhuhuu....


Seharian lepak kat Holland, kami meneruskan perjalanan ke bumi Deutsch...selepas abih lepak kat Kinderdijk yg cool giller.....jadi, drive lagi sekali lagi perjalanan yg sejauh nak balik Kelantan itu....dgn bantuan cik tomtom yg cute mute tu....anggaran cik tom, kami akan smpai ke Frankfurt dalam jam 12 malam...tapi disebabkan jalanraya kat negara nie...boleh jadi mcm litar F1...perjalanan dpt disingkatkan dan kami selamat sampai di Raunheim, Frankfurt sebelum pukul 11 :D

Terima kasih daun keladi to Neny dan Mat Jue yang begitu bermurah hati menerima kehadiran kami walau pun smpai pun dh malam......best dpt jumpa kengkawan lama terutama bila berada kat negara asing..selepas bersarapan nasi goreng yg sedap tu..dan dpt berkenalan dgn pasangan kembar yg sangat..sangat comel tu....kami pun bergerak lagi ke destinasi seterusnya...Fussen....2 jam driving gak...kami turut lalui Black Forest yang femes itu...mmg cantik...dan sesuai dgn namanya gak....kebanyakan kayu kayan...berwarna hitam.....

Di Fussen, kami langsung ke kaki bukit utk menapak ke dua biji castle yg tersergam indah tu...pemandangan dari pekan Fussen pun...dah cantik yang amat..Subhanallah..bila sampai...bertambah2 laa kekaguman kami dgn ciptaanNya...

Aku, rina dan kerry masuk ke dalam kedua2 castle...meanwhile, my abang lepak2 kat luar jer sambil tolong jaga barang2 kami...ngengenge....seperti biasa, tempat2 gitu mmg x dibenarkan ambik gambar...sbb nak preserve brg2 yg rata2 ratusan tahun usianya....so kalau nak usha apa ada dlm castle tu...sila laaa click:
http://www.neuschwanstein.de/englisch/palace/index.htm

Setelah selesai tour kedua2 castle, kami singgah pekan Fussen utk solat dan jugak jalan2 cari makan...seperti biasa...kebab turkey yg enak tu jadi pilihan...aku dgn ice-cream italy seperti biasa gak...muahahaa...

Selesai German, kami kena teruskan perjalanan ke destinasi selanjutnya...Cioooo Venezia!!!!

Wednesday, April 22, 2009

Bunga-bunga Chinta.........

Rombongan kami- durra, rina, kerry dan my abang

petang yg nyaman sambil dilayan oleh ahli musik Belanda....

Kinderdijk yang indah serta sayup mata memandang

Madurodam- bandar mini Belanda..............


Kami gergasi...Ho..Ho..Ho....
Kuekenhof yang begitu cantik...Subhanallah...Indah sungguh ciptaanNya.........

Pandangan dr atas kincir angin yg ada di Kuekonhof,
hamparan bunga tulip melatari pemandangan....


Selepas berehat semalaman di Amsterdam, kelana kemudian kami diteruskan ke Lisse, Belanda utk melawat Taman Bunga Spring yg terkenal dgn nama Kuekenhof atau dikenali jugak sebagai "The Kitchen Garden".....perjalanan yg mengambil masa 45 minit ditemani dgn pemandangan yg menyejukkan mata....terdapat berjuta-juta kuntum bunga dalam taman..waaahhhh...kagumnya aku dgn ciptaanNya....mmg mabuk bunga jadinya...

Lebih 3 jam menghabiskan masa di Keukenhof, perjalanan diteruskan menghala ke The Hague...iaitu ke Madurodam..taman mini Belanda pada skala 1:25...di sana, memasing jadi gergasi...muahahahahaha....dan jadi kanak2...

Destinasi seterusnya ke Rotterdam...kawasan yg penuh dgn kincir angin..ada dalam 19 biji lagi yg masih berfungsi...Kinderdijk telah dimasukkan dalam senarai Unesco World Heritage..satu lagi breathtaking views..Subhanallah.....kami smpai pun agak lewat..dlm pukul 5 ptg..Jadi x berpeluang utk masuk ke dalam rumah kincir angin...apa2 pun..puas hati!! lepak2 petang sambil dilayan angin bayu...chewahhh....

Perjalanan diteruskan ke Frankfurt, Deutschland!!!!!

Monday, April 20, 2009

Kelana Kemudi- Hari Pertama...

On the way to Holland, we passed by Belgium...




hotel where we stayed for a nite..Rembrandt Square Hotel...but this coffee shop is not the place where you would like to hang out with your friends...it is not the normal coffee shops that we have in Malaysia...hahaha....it is legal to smoke ''dadah'' here.....horrraayyy to mat pitt..

the old windmills were replaced by the new ones...more economical and generate more energy..perhaps..saw numbers of them through out the journeys..


At Paris Nord train station..where our journeys took off.....

London St- Pancras International Station- taking Eurostar to our next stop, Paris in order to pick up our rental car for the whole trips...

5.00 am- Everyone was so fresh and excited..waiting for National Express at Southampton University....

Our first day was a bit tiring. As early as 4.30 am we had to take bus from Soton to London. Then we took Eurostar train crossing the English Canal to Paris. From Paris, it took us almost 6 hours drive to reach the Nederlands...we arrived in Amsterdam approximately 7 pm.

At nite, we took the chances to wander around and visited the infamous Red Light District..a bit similar to Patpong, Bangkok....shocking experience indeed..though in my personal experience, Bangkok is more exhilarating..hahahaha....Amsterdam would be the same like other cities in the world if it not for those coffee shops..canals and freedom of expression....