Saturday, May 30, 2009

Penangan BGT...

Finally, after watching BGT (Britain's Got Talent) sepanjang minggu nie....pemenang pun dh diumumkan...mmg tepat apa yg En. Simon kata...sheer and utter perfection...on top of that...each time they performed..they managed to come out with marvelous and astonishing performances...walla!!! tp aku paling suka malam nie punya act...SUPERB!!!! 10 stars!! hehehe....sedikit over..tp aku mmg suka..mmg aku x terkejut kalo diorng menang...sbb mmg best giller!!!!!

Walaupun...aku punya favourite performer ialah mamat Saxophonist Julian Smith..puas hati gak dia dpt top three...mmg betul2 tough saingan kali nie..banding dgn BGT 2008...last year aku support kumpulan Signature- Micheal Jackson ngan a bunch of cleaners..hehehe...tp tahun nie..mmg benchmark tinggi...especially in Final...aku suka gak perfomance dr dua beranak yg montel2 tu..very entertaining..kelakar pun iyer gak..Stavros Flatley....hehehe...

kepada peminat Susan Boyle....mmg disebut2 sbg pemenang...dont worry...walaupun dia dpt 1st runner up...she has a bright future ahead...dia dh level star...maybe dia x menang mlm nie..setback dr negatif publisiti yg dia dpt minggu nie...tp susan dh "menang" banyak benda lepas 1st audition aritu...Demi Moore ngan laki dia pun dh jadi peminat...actually she has nothing to lose...tu pandangan aku laaa ;) bg chance kat org lain laa pulak :P

Minggu nie...aktiviti malam aku ngan my abang...tengok semi final BGT...rasa terhibur lak..lepas seharian bekerja...cheewwaahh...(mcm ler aku bekerja..kan..kan..)tp minggu nie..mmg hectic n very demanding...time kasih Sky..membolehkan aku merekod BGT shows...toche..toche..

Wednesday, May 27, 2009

Mode: Bz..ZZzzz..dan lesu...

Selepas bz melayan member dr bangi datang over e weekend...diorng pun dh selamat smpai Leicester- umah adiknya Shah...Selasa tu baru terasa..eh..banyak lagi benda yg aku x buek nie...ngan appointment nyer jumaat nie..baru aku terkejar2 nak siapkan...mujur ler..aku leh masuk library...ikut kami...nak g tengok Angels & Demons arinie..nampaknya kena laa tangguhkan dulu..siapkan apa2 yg patut...lagi pun...penat pun x hilang lagi...

Minggu nie...x seceria weekend lepas yg sunny..dr semalam (selasa)..sokmo hujan...so aku pun mmg xde mood sgt nak kuar...dok dlm umah ajer laa..hehehe...

Al-kisah semalam, sebelum g library..aku g amik gambo utk provisional driving licence..g kedai gambar kat portswood jer..patutnya..10 minit dh ler siap( mmg siap tulis kat luar kedai tu..)..
bab tu aku ok lagi..tp..yg sedihnya..cara minah India tu amik gambo...kebiasaannya kat Malaysia..kalo nak amik gambar passport....masuk dlm bilik..duduk atas kerusi..pastu kamera pun jenis canggih..siap flash..etc..ini..amik gambar kat sebelah kaunter tu...aku kena berdiri kat belakang tu background putih...yg sadisnya...pkai digicam yg biasa tu...aku punya digicam pixel lagi ok..ini stock digicam yg lama..aku dh x sedap hati..flash pun xde!!!! 100kali elok lagi camera member2 aku...

kul 5 ptg..g amik gambo..kena tunggu lagi...apa nie?? kata 10 minit jer dh siap...dh ler mula2 bg aku gambar org lain...mmg tambi betul laa makcik india tu..naahhh...tepat skali igauan aku...gambar aku...separuh muka gelap...huhuh...x pasal2...muka mcm kena kurap... mmg gua jem laa...lepas nie..sapa2..jgn pi amik gambar kat photo shop tu..sebelah boots kat portswood tu....

aku x mo laa gambar tu...jadi mimpi ngeri...so aku mmg nak amik balik gambar..tp this time would be another shop...hahaha..atau alternatif lain..amik gambo sendiri..print sendiri...potong sendiri...hahahaha....pueh hati den...

Friday, May 22, 2009

Ingatan utk Durra dan...

Ujian Itu Rahsia Allah S.W.T.
www.iluvislam.com
Zalikha
editOr:mawaryangtinggi



Bismillahirahmaniraheem..

Setiap manusia yang Allah cipta sentiasa akan diberi musibah,ujian atau masalah hidup didunia yang sementara ini.Tipu jika seseorang itu berkata yang dia tidak pernah ditimpa musibah. Setiap orang ada masalahnya tersendiri,Allah uji dengan berbagai-bagai ujian tetapi sebabnya adalah sama. Allah menguji seseorang itu kerana Allah swt mempunyai rahsianya tersendiri,sama ada Allah hendak tambah iman kita atau hendak uji sejauh mana keimanan kita. Dan kerana sesuatu ujian itulah yang membuka mata hati kita,yang mendidik kita supaya jangan mudah putus asa dalam kehidupan yang bagaikan bahtera dilautan yang penuh dengan onak duri,ujian juga dapat mematangkan kita.

Kadang-kadang kita tertanya-tanya, mempersoalkan kepada Allah swt kenapa kita diberi ujian yang berat sebegitu sekali sehingga kita terlupa pada siapa yang perlu kita mengadu segala masalah kita, pada siapa kita harus minta kembali kekuatan kita. Astagfirullah, lemahnya dan rendahnya iman kita. Tidak redha dalam menghadapi ujian yang Allah beri terhadap kita. Jika kita anggap diri kita ditimpa musibah yang besar kita hendaklah ingat bukan kita sahaja yang mengalaminya,mungkin ada sahabat-sahabat kita @ saudara seakidah kita yang lain menghadapi musibah yang sama bahkan lebih teruk atau lebih besar dari kita.

Bukankah,Allah telah berkata dengan jelas di dalam Al-Quran yang Allah tidak akan sekali-kali menguji hambaNya diluar kemampuan hambaNya. Allah tahu kita kuat dalam menghadapi ujianNya jadi Allah berikan ujian itu ke atas diri kita. Di sini kita dapat lihat betapa sayang dan kasihnya Allah kepada kita sebagai hambaNya.



Allah menguji seseorang bukan kerana Allah benci kepada kita tetapi percayalah yang Allah sangat kasih kepada kita. Cuma kita sebagai hambaNya tidak pernah hendak bersabar dalam menghadapi ujianNya. Pasti Allah telah aturkan yang terbaik buat kita kerana setiap yang berlaku ada hikmahnya.

Alihkan pandangan matamu ke arah LAUT, airnya cantik membiru dan penuh dengan ketenangan. Tetapi hanya Allah sahaja yang mengetahui rahsia di dalamnya. Begitu juga dengan kehidupan manusia, riang dan ketawa tetapi hanya Allah yang mengetahui rahsia kehidupannya. Jika rasa kecewa, alihkan pandanganmu ke arah SUNGAI, airnya tetap mengalir biarpun berjuta batu yang menghalangnya. Dan jika rasa sedih,alihkan pandanganmu ke arah LANGIT, sedarlah dan sentiasa ingatlah bahawa Allah sentiasa bersamamu.

Jadi seharusnya apa yang perlu kita lakukan? berdoalah kepada Allah, Allah lah tempat kembali segala masalah yang sering membelenggu diri kita. Jangan malu untuk merayu-rayu, meminta-minta, memohon-mohon kepada Allah swt.Selalu diingatkan yang Allah tidak pernah jemu mendengar rintihan hambaNya, Allah itu Maha Mendengar.

Dekatkanlah diri kita dengan pencipta kita yang menguasai seluruh alam, yang memegang hati-hati kita. Disamping berdoa perlulah kita berusaha menyelesaikan masalah yang dihadapi. Mungkin ada yang rasa diri mereka tidak kuat hendak hadapinya tetapi cubalah bangun! Usah tewas dengan hasutan syaitan, cari kembali kekuatan kita kerana kekuatan itu ada dalam diri kita masing-masing. Yakin dengan diri, kuatkan azam dan cita-cita. Usah tonjolkan kelemahan kita pada syaitan kerana syaitan tidak pernah berhenti menghasut agar kita lemah-selemahnya.

Jika rasa tidak kuat, carilah sahabat-sahabat yang sentiasa memberi kata-kata semangat kepada kita dan bukan sahabat yang menjatuhkan kita. Itulah pentingnya sahabat kerana kita tidak mungkin bisa hidup berseorangan.

Kita perlu tahu selepas ujian itu selesai, satu lagi ujian akan datang, maka bersedialah dalam menghadapi ujian yang seterusnya. Untung bagi mereka yang selalu diberi ujian tanda Allah swt sayang padanya. Semoga kita sentiasa menjadi hambaNya yang sentiasa redha atas ujian dan ketentuan Allah swt. Apa yang ditetapkan untuk kita itulah yang terbaik!

P/S: aku dpt dr website yg slalu menjadi peneman kala suka dan duka.........yg memberi kekuatan dan ketenangan at e same time...Thanks adik2 di iluvislam.com...

Thursday, May 21, 2009

Perutku..meragam lagi..

lepas balik dr tengok teater semalam...aku masih leh lagi balik n layan TV ngan abang aku..tp tanda perut meragam pun dh mula muncul...kepala pening satu macam jer...tp aku buat derk..letak minyak cap kapak...n pastu sapu skitt kat perut...dgn baik hatinya..abang aku..nak tolong picit2kan kaki...

sejam kemudian...aku terbangun..panggilan toilet...OK lagi...1/2 jam kemudian...dan seterusnya..smpai ler pukul 4pg...mmg aku dh tahap flat giller dah..rasa mcm nak terbaring terus jer kat dlm bathtub tu..tetiba abang aku terjaga...dia tolong buatkan aku air milo..kasi makan roti skitt...lepas subuh..baru leh lelap sekejap..tp x lama...lepas tu bangun balik..ke toilet lagi..aduss..compom flat..mcm tayar flat...vomit selang seli ngan diarrhoea...sabaq banyak2...

tengahari tu...patut ada lunch ngan member...tp..terpaksa x g...mmg x larat seiihh....lepas abng aku bg aku minum air garam...ok skitt...lelap..kul 3 ptg bangun..ada appointment ngan JSP..balik nie...rasa bermaya skitt...walau pun aku rasa pening kepala satu mcm..ikut hati mmg nak buat x tau jer....tp aku mmg sure..blood presure aku rendah..seperti biasa kalo perut aku meragam...mana nak cari kerang bakar, hati ayam ker...huhuhhu...nampaknya..mmg aku kena lay down jer....gara2 food poisoning....Alhamdulillah...sakit tu penghapus dosa...

Wednesday, May 20, 2009

Nama pun 1penny

Tea Towel


Mug



Ginger beer...


Brooch


Frebees


Apa yg leh kita dpt dengan 1 sen/ 1 penny arinie???

Arinie....aku terajin pulak laa nak g join crowd ke M&S Penny bazaar...nak g tengok laa gak..apa yg heboh2 sgt tu....mujur le...cik misha nak join aku g beratur pagi2 nie( time kasih ler ko jadi peneman aku arinie)...so xde laa terasa lama sgt....ingat leh beli banyak2...rupa2nya...sorng leh beli 5 items jer...tu pun..ada yg dh xde...so ini jer laa hasil tangkapan aku....selepas beratur hampir 1/2 jam....hehehehe....ok laa gak....dgn berbelanja sebanyak 5pence....aku dpt ler 5 brg2 nie....nak guna utk apa?? nnt2 laa aku pikir2 kan...hehehe...beli jer dulu...

Monday, May 18, 2009

Cik Sum...

Hasil harvest kali ke-3....




Ini proses awalan..selepas daun2 pokok nie ditogelkan...pokok nie..sepupu aku dr Newcastle- kak awie yg bawa masa diorng dtg aritu....dr rupa..mcm xde harapan jer mula2 tu..

Arinie...terasa kepenatan utk 2 hari lepas...weekend baru ni..kira tiap2 ari berulang ke London...pagi sabtu, g Heathrow jemput jiran kami..jiran Tennyson Road yg balik Malaysia..ptg tu pulak g Stendsted...amik member bangi kitorng..dato' shah a.k.a batu..ngan isteri - Dr. Hana...skali ngan their two little munchkins..Nada n Imran...so mlm tu..diorng menginap kat hotel tennyson court...

esoknya..lepas diorng g memborong kat Portsmouth..sambil2 tunggu...kami sempat lelap lagi dlm keter...hehehe....ptg tu, gerak semula ke London..sbb..diorng akan bermalam kat sana...2 hari..sebelum gerak ke Paris...

Tapi...tujuan aku...bukannya nak highlight citer di atas...citer atas tu..sekadar hiasan jer...ngengenge...nie aku nak citer...pasal tumbuhan yg aku tanam dlm pasu...iaitu...daun kesum...

Setelah masuk eksperimen..kali ke-2..Alhamdulillah...nak gak pokok tu tumbuh ngan jayanya...walaupun...aku terpaksa tanam dlm pot....ikut hati..best gak tanam2 pokok/pokok bunga nie..aku dulu siap berangan..kalo dtg England nie..nak tanam pokok strawberry...akhir pokok strawbery tu tinggal angan jer laa cik durra...awak duduk rumah atas umah org lain..huhuhu....jadi..solution yg ada...tanam dlm pots...jadi laa kan ;)

pokok nie...aku dh siap biak..dr 1 pots..berjaya jadi 4 pots..lagi 2 pots...aku jadikan anak angkat pada niza...tinggal ler 2 pots jer...hehe..since niza dh lama x dtg umah aku..dia ada tanya khabar pasal pokok kesum aku..maka...aku pun letak laa kisah cik kesum utk kali nie...especially for u yer cik puan niza....walau pun..pokok kesum aku..x leh nak tandingi..pokok kesum akak nie..yg kat Ireland tu....tp aku tetap happy..sbb mereka montel2...walhal kat msia..mak aku suruh siram pokok kat luar umah pun...aku mengelat...hehehe....

Bon Jour....

Kami

Ok x???? hehehehe....abang aku x suka sgt aku buat aksi gini...tp aku suka....leh paksa dia buat gini...satu kejayaan laaa.....Lurve Museum...aku cuba gak ler..cari Holly Grail- Da Vinci Code tu...tp apa2 pun...hebat laa author tu punya imagination....


Seperti biasa....amik gambo lagi...cuma kali nie, dh malas nak naik tower tu...cukup laa sekali...sementara tunggu kerry n rina naik tower...kami lepak2 kat kawasan sekitar....


Castle yg betul2 wujud dh g -Neushweinstein, Germany...skrng kita usha pulak yg version cartoon punya...sbb pakcik Disney dh adapt skitt bg ada ciri2 cartoon skitt.....jadi ada sedikit kelainan.......

Antara watak2 Disney yg sempat aku ''tangkap''...Cik Daisy!!!! den x peduli....nak amik gak gambo....cuma ok skitt...x bawak buku autograph mcm bebudak kecik dok buat tu...hehehe....


Among the shows that we watched....really entertaining n full of special effects....kata Disney...

Jadi, destinasi kami sebelum balik semula ke tanah England...adalah Paris....kami lepak kat sana...2 malam....tido di hotel yg 1/2 jam dr main city centre...tp..just 10 minutes drive to Disneyland itu.....

Lepas dpt rehat n tido selepas smpai dr Switzerland....esoknya...seharian kami jalan2 di Disneyland....org...jgn cakap ler...easter holiday nie..mmg ramai...aku dgn objektif utama...nak amik n jumpa dgn disney character sebanyak mungkin...n aku berjaya gak dlm characters hunt aku tu...hehehehe....antaranya..donald, daisy, minnie, chip n dale, pinochio ngah ayah dia..Captain Jack Sparrow..n ramai lagi...hahahaha.....ketawa ngan nada puas hati...no mercy laa org kata...even to small kids...hehehe..dgn evilnya aku ketawa...if u want to take pitcure with them.....u'll have to que...tau...

mlm tu..lepak lagi kat tengah2 Paris..sbb nak tengok Eiffil Tower waktu malam...so dh 2 malam laa lepak kat kota cinta waktu malam...malam pun leh jem gak...sbb ramainya manusia....esoknya, hari terakhir...kami ke tower..sbb kerry n rina nak naik e tower...aku cuma pesan kat diorng..tolong postkan postcard aku kat post office kat 1st floor tu...malangnya...post office tu tengah renovate...nampaknya..next time pulak laa aku nak dpt surat dr Eiffil Tower ;)

While waiting for them, kami pun lepak2 kat bawah tu n kawasan sekitar...malas nak beratur panjang2 nie...hehehe.....lepas tu..pusing2 n jalan2 other tourist attractions..Notre Dame..Lurve Museum..ada lagi..aku pun dh x ingat nama bangunan2 tu semua...kami pun berangkat pulang.....dgn membawa 1001 kenangan indah....dan jugak badan yg letih...hehehehe...serta poket yg dah kering...

Au revoir Paris..............

Wednesday, May 13, 2009

Sambungan lagi....iskhh

seperti biasa...org lain main ski...awak...bz amik gambo ;)

the rotating restaurant...similar to KL Tower...on top of the summit...lokasi filem James Bond..yg nie aku x sure..James Bond yg mana satu..tp..lokasi nie..lebih dr sekali jadi shooting location utk 007 tu..http://www.jamesbondclub.ch/


play time!!!! lepas puas naik buaian..aksi angels..dan jugak snow fight!!

aksi "tugu negara"

Alhamdulillah...smpai gak ke destinasinya...

sepatutnya...ikut jalan pekan nie...sbb kan ada avalanche..kena divert ikut route lain...


Sori laa kepada pembaca2 sekalian...kisah Europe aku x abih lagi...aku kena gak citer ..sbb request dr family terchinta di bumi Malaya...selain catatan pengembaraan aku..utk future reference...chewwaahhh.......

Lepas jer bertolak dr Milan...kami pun masuk ler ke bumi Switzerland nie...smpai kat swiss-italy boarder..kena pulak ler membayar 30 euro..diorng punya visa a.k.a tax lebih kurang...mcm bayar toll gak..letak pelekat tu kat cermin keter...leh pkai utk 6 bulan...x kisah laa beb...janji jgn ada toll yg berderet2 kat Italy = Malaysia tu....jalan skit..toll...dh ler minyak pun mahal..banding EU yg lain..sebijik mcm Malaysia....huhuhuu...mafia modern ;) paw duit org cara halus...hehehe..

Sepatutnya kami boleh smpai sebelum malam..tapi sbb kan ada avalanche kat jalan yg sepatutnya...so kena divert...ikut jalan jauh...adeh...dah ler lapar...kena tambah lagi 2 jam lagi...mintak2 laa..jalan tu..selamat..xde avalanche gak...idak..kena laa cari tempat tido lain...my abang pun call hostel..informing them yg kami akan smpai dlm jam 10 mlm..di sini..betapa beruntungnya mereka yg boleh berbahasa asing....sbb kat switzerland...selain bahasa french..diorng cakap austria..ngan german...jadi..since org hostel tu..reti cakap german jer...jadi..senang banyak...banding masa kat Italy aritu...fenin...fenin.....

Alhamdulillah...selamat smpai di Valley Hostel, Lauterbrunnen yang x baper jauh dah dr Schilthorn. Mmg cozy giller hostel tu..walau pun..kena share bathroom...ada kitchen..leh masak2..n hostel tu mmg 100% buat dr timber...nicely done...and warm too...

Pagi esok tu...kami pun...pun gerak ker Lauterbrunnen cable car station..ada 4 stops sebelum smpai ke summit- Schilthorn..mmg tersangat2 laa cantiknya pemandangan..walau pun bhgn bawah, salji dh mula cair...tp lepas jer station ke 2..salji rupa2nya masih tebal..smpai kat Piz Gloria..angin kuat x ingat...n mmg bertambah2 sejuk..

Schilthorn pada ketinggian 2970m paras laut nie..terletak dlm Bernese Alps..kira adik-beradik skali ngan banjaran yg lain iaitu Titlis, Jungfrau, Monch dll...tp xleh lawan ketinggian Jungfraujoch- iaitu Top of Europe..beza dlm 500m jer....kalau nak ke Jungfraujoch tu..ada train..n perlukan masa yg lebih lama lagi..(maybe next trip ;) kot)

Overall...mmg puas hati...sbb dpt lepak2....tengok org main ski...layan hot coco kat atas nun..smabil layan citer James Bond..dpt main buaian n snow fight...ngenge..walau pun..basah lencun..tp hati ceria...lepas dh puas ngan aktiviti sendiri2...ptg tu...masa utk ke kota cinta pulak...

Auf wiedersehen Switzerland!!

Sunday, May 10, 2009

Perjalanan diteruskan ;)






Dalam meneruskan perjalanan kami ke Lauterbrunenn, Switzerland...kami seperti biasa....perut mesti kena mau isi...alang2 dah lalu kat Milan...kami pun singgah seketika utk makan2 dan lepak2..bak kata org menyelam sambil minum air....

Milan...Kota Fesyen...mmg ada betul laa jugak gelaran tu..hasil pemerhatian aku- penyelia fesyen yg x bertauliah ni...rata2...awek2..makcik2..mmg bergaya....takat pkai Prada, Gucci, LV, Versace dll tu...mmg pemandangan biasa...siap sekali la jugak dgn pemakaiannya yg ala2 model gitu ...kebetulan...aku lalu depan satu outlets yg tengah sales brg2 dr seasons lepas..nak masuk pun..mmg security ketat giller...kena letak brg2 dlm beg yg berzip dan berkunci!!! Velentino, Prada, Gucci, etc...adik-beradik semua tu..ada...tp malang2nya...poket aku..x mampu lagi nak shopping nama2 tu semua..jadi cuci mata jer laa kan ;)

Cuma yg mengkagumkan...Bata..mesti korang familiarkan dgn nama nie...jumpa kedai Bata..dekat tengah2 city centre lagi!! brand yg sama dgn yg kat Malaysia tu...tp...higher level...brg2 tu...mmg sama level dgn Republic Banana, FCUK, Gap etc....sepasang kasut...rata2..atas 100 euro!!! baju2 pun..dan handbag..harga gitu jugak...kalau org italy dtg malaysia..mesti kagum..sbb org malaysia...leh beli selamba jer kat kedai Bata ;) tetapi...ada tetapinya laa....products yg diorng jual kat Bata di Italy..mmg ala2...designer items..cun laa...n stylo...tu kot jadi mahal...

Lepas makan kat kedai kebab...yg aku rasa paling sedap antara semua2 kedai kebab yg kami pernah makan tu...kami pun bersedia utk mission seterusnya...yg pasti mission..my abang dan kerry...AC Milan Stadium!!! jadi kami pun mencari2 la San Siro Stadium tu..x jauh..10 minit jer dh smpai...cuaca pulak masa tu...agak panas..dlm 17-20 celcius..ptg yg agak terik..disebabkan pak guard tu bagi direction salah...kami terpaksa tawaf 1 stadium tu...adehhh....smpai2 tu..dh agak petang..jadi touring session dlm stadium pun dh abih..xde rezeki...lepak2 kat kedai football fans AC Milan..berlegar2 jap kat dlm tu..usha2 jersey etc...pastu time to gerak...tapi cukup menceriakan brother berdua tu..hehehe...kasi chance ler kan ;)

kami dah bersedia untuk meninggalkan negara yg terkenal dgn pasta tu...ke negara yg masih lagi sejuk dan beku....

Arrivederci Italia!!!

Friday, May 8, 2009

Alhamdulillah......................

Ucaplah Alhamdulillah syukur kita kepada Allah
Ucaplah Alhamdulillah syukur kita kepada Allah
Selawat ke atas nabi, Muhammad ya Rasulallah
Selawat ke atas nabi, ya Rasulallah

Ucaplah Alhamdulillah syukur kita kepada Allah
Ucaplah Alhamdulillah syukur kita kepada Allah
Selawat ke atas nabi, Muhammad ya Rasulallah
Selawat ke atas nabi, ya Rasulallah

Tanda syukur itulah taat
Setiap tempat setiap waktu
Syukur itu dapat dilihat
Pada sikap dan tingkah laku

Marilah bersama kita bersyukur
Kepada Allah kita bersyukur

Ucaplah Alhamdulillah syukur kita kepada Allah
Ucaplah Alhamdulillah syukur kita kepada Allah
Selawat ke atas nabi, Muhammad ya Rasulallah
Selawat ke atas nabi, ya Rasulallah

Syukur itu sifat mulia
Hindar dari tamak haloba
Rasa cukup apa yang ada
Hati tenang hidup sejahtera

Mari amalkan rasa bersyukur
Hidup bahgia, aman dan makmur

Syukur, syukur, syukur ya Allah
Syukur alhamdulillah
Syukur, syukur, syukur ya Allah
Syukur alhamdulillah

Ucaplah Alhamdulillah syukur kita kepada Allah
Ucaplah Alhamdulillah syukur kita kepada Allah
Selawat ke atas nabi, Muhammad ya Rasulallah
Selawat ke atas nabi, ya Rasulallah

Syukur itu banyak caranya
Taat beribadah tekun berusaha
Saling membantu berkasih sayang
Murah senyuman hulur sedekah

Marilah kita beramal bersama
Rasa bersyukur kita suburkan

Syukur, syukur, syukur ya Allah
Syukur alhamdulillah
Syukur, syukur, syukur ya Allah
Syukur alhamdulillah

Syukur, syukur, syukur ya Allah
Syukur alhamdulillah
Syukur, syukur, syukur ya Allah
Syukur alhamdulillah

Syukur, syukur, syukur ya Allah

Syukur alhamdulillah.......

Alhamdulillah....i received good news today :) i passed my IELTS with flying colors...yeaaa......

Thursday, May 7, 2009

Mengapa perlu bersedih.....

Aku teringat jer nasyid kumpulan Raihan.....bila waktu kritikal yg mana amat memerlukan kesabaran dan kewarasan tahap tertinggi itu...atau pun tahap gaban ini....hehehe....bunyi mcm ayat2 komik pun ada ;) tapi tu laa hakikat...aku hanya lah manusia biasa....punya kelemahan....

apa yang ada...jarang disyukuri..
apa yang tiada...sering dirisaukan..
nikmat yang dikecap..baru kan terasa..
bila hilang..apa yang diburu..
timbul rasa jemu...bila sudah di dalam genggaman...

Siapalah kita hendak membanding2kan apa yg kita ada tu...sbg penanda kejayaan sesorng????
soalan2 yang amat2 aku x suka...tetambah kalau org yg baru aku kenal...atau pun..yg selama nie..bukannya rapat pun dgn aku....contoh..kat sekolah pun x pernah nak bercakap...bila ''jumpa'' balik skrng...borak kat FB pulak tu!!!! have e guts to ask me...those kinds of questions...n....yg lagi mantap...punya laa xde minda sensitifnya....give me those unnecessery consultation...sbb...aku xde apa yg korang ada......what e hacks!!! get a life beb!!!...n cuba teliti betul2....adakah aku patut dpt korang punya pity...sbb pada korang...life aku...x lengkap????? u are absolutely shallow minded.....nie laa slalunya...soalan2 utk menilai betapa successnya hidup dan happiness sesorng itu....especially in malays community...pada aku laa:

1. dah kawin ker? or skrng ada sapa2 special x ( for those yg still single)
jawapan yg slalu diterima..jika jawapannya: xde sapa2 lagi...
jawapan balik: tu laa memilih sgt..x pun...tu laa sibuk sgt keje......tapi...xper laaa.....bagi settle dulu keje...eh...tp...jgn lambat2 sgt kawin....nnt takut jadi andartu/terujang...

2. ko kawin ngan sapa?? ok lagi....dia keje apa??? ( nie org yg tengah bertunang)
kalau jawapan nya: tunang saya...overseas graduate...
reply balik: OOOOooooo untung laaaa awak.......bertuah laa hidup nnt...senang jer.....mesti mak ayah awak happy kan....

kalau jawapan keduanya: OOoo tunang saya keje buat jalan
jawapannya pulak:OOOOO xper....leh jer hidup..nnt awak pun keje jugak...leh sama2 tanggung family..jgn risau...rezeki ada di mana2....

3. bila dah kawin...(selepas setahun masih xde rezeki anak)

soalan: nie xde apa2 lagi ker nie?????
jawapan: xde lagi laaa nampaknya
soalan balik: jgn lama2....ker...nak enjoy2 dulu nie...jgn enjoy lama2....kang susah nak dpt dah....(sambil buat muka x bersalah)

4. selepas lebih 2 tahun..masih xde lagi rezeki....
soalan: eh..xde lagi nie.....dah g buat apa2 yg patut??? jumpa doktor etc..berurut...semua tu..etc..bla..bla..bla....
jawapan dah bagi:etc..etc...etc....
soalan balas balik: ker korang nak enjoy lagi nie.....
dlm hati: ( apa ke bangang nya.......manusia nie....)

hehehehehe........best pulak buat skrip2 gini....tp tu laa hakikat...soalan2 dan jawapan yg aku hadapi..aku dh leh tau dah jawapan dah pun..walaupun soalan x abih lagi....aku faham....tu laa soalan2 pembuka conversation...for most of e time....tp ...bukankah ada banyak lagi...benda...yg leh ditanya...or difikirkan....

kekadang aku rasa.....mmg ada hikmahNya Allah bagi ujian nie kat aku....banyak sangat..sangat...antaranya:
1. hikmah bersabar
2. hikmah bersyukur
3. hikmah berfikiran positif
4. hikmah...bahawa hidup ini...hanya sementara....
5.hikmah....nikmat yg Allah kurniakan teramat laa banyak...dan we tend to take it for granted...

jadi....aku rasa bersyukur..sbb jadi antara terpilih...untuk Allah bagi dugaan ini...dalam masa yg sama....Allah bagi nikmat yg amat banyak kat tempat lain...antaranya:
1. kesihatan yg baik...
2. minda yg baik...
3. keluarga yg memahami dan sgt supportive
4. suami yg penyayang....
5. sahabat2 yg baik dan ikhlas...
6. berpeluang smpai ke bumi asing...
7. murah rezeki....mcm2 rezeki yang x disangka2 dapat....
8. air..udara...makanan..pakaian...dan banyak lagi...x larat nak list down pun!!!

so...nak bandingkan satu jer kekurangan..adalah amat2 x waras...serta x adil pun......sbb...who are we to question on something beyond our graps..or beyond our power...jika kita berkata against it..adakah itu namanya...kita against Qada'dan Qadar....this is what people always tend to forget....bercakap tanpa menggunakan akal namanya....

Conclusionnya: ada certain things, sebagai manusia...kita punya ''kuasa'' utk menentukan arah perjalanan hidup kita....tapi jgn lupa...ada banyak benda yg ditentukan oleh Yang Maha Esa; seperti jodoh, zuriat, kesempurnaan fizikal, akal etc.....MasyaAllah....Ingatlah...Langit tak selalu cerah....semua itu hanya pinjaman.....

p/s: ini merupakan cetusan tuan empunya blog....maaf kiranya..ada yg terasa, terguris atau x setuju...selepas membaca rencana ini...tapi ini adalah luahan tuan punya blog...jadi dia punya suka laa nak tulis apa...hehehehe.....

M.A.L.A.S


P/s: gambar kat atas nie...sekadar hiasan...kasi ceria skitt.....yg nie hasil tangkapan aku kat Kuekenhof aritu......aku suka bunga nie...siap jadi wall paper pc lagi....

Hari nie...masuk hari ke-2 ..hari malas sedunia aku....aku ponteng kelas...lepak2 jer kat umah...sambil layan Charmed yg dh basi tu yg aku dh siap2 tape tu....letak makanan sebelah...kunyah..kunyah..dan kunyah...hehehehe....semalam pun dh siap stock up makanan dari asda...ada cornish ice cream yg sedap giller tu...layaaannnn.........yugort..hehehe...

Ikut weather forecast...today should be sunny...aku pun..basuh ler sarung duvet semalam...tp manusia nie...siapalah sgt...nak leh bg prediction yg 100% tepat....so today is windy...breezy and gloomy..that for sure...menambahkan perasaan yg malas ini....dh ptg..duvet pun dok lembab2 gitu..

What else can we say about e UK weather....if it is not gloomy..it might be raining..only once in a while e sun will come out....the weather do have effects on my mood sometimes...heheheh...alasan daa....diri sendiri malas..mau salah itu cuaca :P

i received a not so good news from my sister this morning...my dear untie just had another stroke..her condition is not that positive..since she had suffered major stroke last year....that caused her half body paralysed...I'm praying to Allah for her recovery...InsyaAllah...semoga sepupu2 aku..dan jugak mak aku....she must be worried too...sbb tu kakak mak aku...banyak2 bersabar dan berdoa....Amin....

Wednesday, May 6, 2009

Pekan kecik jer...


MMg best kalo jalan2 naik benda nie....senang nak parking...senang nak cilok jugak..


Jadi student jap :D


Tengah2 pusat pengajian christian di Pisa......


Kami


Euro Hotel, Pisa....service yg tip top..bilik yg best....mengadap pantai....

Antara hari yg paling relax dan dpt berehat lama....Pisa, pekan kecik yg berada di persisiran pantai...kecik dan comel...serta aman damai.....kalo x sbb bangunan senget tu...rasanya...x ramai tau tempat nie....

Pengalaman yg xleh lupa....bila tengok upacara penyembahan diorng waktu pagi..yg rata2 berbagai bangsa yg mengikuti pengajian christian kat situ...kebanyakan wajah2 Asia..ada mcm rupa2 org kita pun ada...ermmmm..sebelum tu..masuk gak kejap dlm church...nak tengok..apa kebenda nya laa yg ada dlm tu....church yg kedua...selepas masuk yg kat Venice tu...mmg x leh tahan....atmosphere nya yg gloomy...berbau semacam...dan menggerunkan...leh tahan kejap jer dok dlm tu...5 minit jer...pastu kena keluar..pening!!!! dan menyesakkan nafas....mcm mana pun...xleh lawan perasaan masa masuk wat Siam kat Istana Raja Siam, Bangkok...lagi haru!!!!

lepas lepak2 jap....amik2 gambar...usha2 cenderahati...kami pun berangkat lagi ke next destination...lagi pun...Pisa kecik jer...pusing2 sejam dh abih..x tau nak buat apa dah...hehehehe....