Friday, July 31, 2009

Penyakit lama timbul balik.............

Wahai pesakit yang mengadu kesakitan.Wahai pesakit yang sedang diuji dan diduga! Wahai pesakit yang kehilangan nikmat kesihatan! Sesungguhnya penyakit yang anda alami sebenarnya tidak menghilangkan kelazatan nikmat illahi, bahkan sebaliknya. Sesuatu nikmat yang diperolehi secara berterusan sebenarnya tidak akan memberi kesan kepada diri sehinggalah kita kehilangan nikmat tersebut walaupun sementara.

Sebagai contohnya, jika tidak kerana kegelapan, nescaya nikmat cahaya tidak akan diketahui. Jika tidak kerana kesejukan maka nikmat kepanasan tidak akan diketahui. Jika tidak kerana lapar nescaya nikmat kelazatan ketika makan tidak akan diketahui. jika tidak kerana dahaga maka nikmat minum air ketika dahaga tidak akan diketahui. Jika TIDAK KERANA PENYAKIT, NESCAYA NIKMAT KESIHATAN YANG KITA HIRUP SELAMA INI TIDAK AKAN DIKETAHUI.
Sesungguhnya penyakit yang anda alami ibarat sebuku sabun yang datang untuk mencuci dan membersihkan kotoran yang terdapat di badan anda. Membersihkan dosa-dosa anda. Penyakit yang bersifat sementara akan pergi setelah selesai menjalankan tugasnya. Allah Yang Maha Berkuasa dan Dia menyediakan terlalu banyak nikmat kepada manusia supaya manusia dapat mengecapinya. oleh itu, Dia juga berhak untuk menurunkan pelbagai jenis penyakit sebagaimana Dia memberikan nikmat kesihatan dan kesembuhan kepada manusia.



“Tidaklah menimpa seorang mukmin rasa sakit yang terus menerus, kepayahan, penyakit, dan juga kesedihan, bahkan sampai kesusahan yang menyusahkannya, melainkan akan dihapuskan dengan dosa-dosanya”. (HR. Muslim no. 2573).


Semenjak dua menjak aku banyak terlibat dgn aktiviti yg memerlukan otak nie....penyakit lama aku dtg balik...GASTRIC...ada masa mild...leh tolerate...tp semalam...kembali semula mcm masa aku sekolah rendah dulu...mujur laa xde perhimpunan sekolah...idak...compom laa....ada yg kena usung masuk pusat kesihatan....huhuhu.....x pun..kena antar balik umah.....kat Uniten pun...pernah laa x amik final...tetiba blackout on the way nak gi dewan!!

Tp org kata...tetamu pembawa rezeki dan penyembuh sakit...walau kul 4 pagi semalam...rasa mcm dh nak collapse ( mmg collapse pun...siap nampak bintang2..bulan...hihihi)...tp...bila pagi tu..lepas borak kejap ngan tetamu...rasa ok skitt....Thanks to my dearest hubby yg begitu memahami...siap tlng prepare breakfast- bihun Singapore lagi!! lepas diorng balik...terus aku pengsan...nie pun..ada saki baki lagi...badan rasa ok..tp kepala mcm ting-tong..lepas nie...tido jap..hihihi....

reminder...utk diri sendiri, aku nak cuba these remedies...nak reducekan acidic dlm perut den yg bergelora nie...demi masa depan..chewwaahh...InsyaAllah:

1.Acidity can be a result of defective digestion or stress. It is the accumulation of liquid inside the cavity. It is a common problem; it may be associated with overeating, constipation, menstruation, food allergy and certain diseases.

2.Sleeping after meals doubles gas and acidity that increases burning and sour sensation.Drink hot water after meals for easy digestion, it is also good for weight reduction.Include ginger, mint leaves and garlic in your daily food. These are good for easy gas and acidity.

3.Reduce daily intake of coffee and tea. Drink enough water every day to keep you healthy.Avoid eating sweets after the meals and stop drinking water after eating sweets.Include fruits in your morning meal. Fibers and natural supplements help to retain energy and overcome acidity related problems of the stomach.

4.Avoid factors that make stress. Do not forget that stress is a reason for many diseases and
controlling stress is enough for curing many diseases.

5.Avoid spicy foods, vinegar, black tea, chocolate etc. these are a reason for gas and acidity.Drinking coconut water daily is good for gas and acidity

6.Eat vanilla ice cream or drink a glass of cold milk to get immediate relief from gas and acidity.

7.Take one piece of clove and chew it slowly. This is a good way to give you
relief from acidity within minutes.

8.Take a piece of ginger and chew it with little bit salt. This is good for immediate relief from gas and acidity

9.Avoid raw vegetable salads like onion, cabbage and radish. These are acidity generating vegetables.

10.Place a piece of jaggery in the mouth and suck it slowly, till acidity settles.Chewing basil leaves is good for acidity.

Acigon syrup
Acigon syrup is good for gastritis and acidity. Formation of gas in the stomach or the intestines is primarily due to defective digestion because the foods undigested are not properly assimilated into the system and the presence of waste goes on putrefying. It may be accompanied with pain in the region of the stomach, flatulence, eructation’s, a foul taste in the mouth, heart burn and general feeling of discomfort.

No.5 tu....bab spicy tu....aduh...mmg aku agak sukar membuat pilihan....tp...oknya..aku bukan peminat coffee..tea etc....

No.6 tu...mmg xde hal....aku mmg peminat vanilla ice-cream & dairy products tahap gaban....mmg top of my list....jadi combination of both...harap2nya leh jadi win..win..situation..hehehe...leh ker pkai concept tu..utk makanan??? hehehe...hentam saja laaa...


Aku redha dan bersyukur sbb Allah selalu ingat kat aku...sbb tu laa slalu dpt sakit...at least sakit aku sementara...apa lah sgt berbanding dgn nikmat yg aku terima selama2 bernafas atas muka bumiNya....Alhamdulillah......I am blessed...

Tuesday, July 28, 2009

Kejutan jam 2.00pg..

Christchurch beach, New Forest

Boleh nampak Isle of Wight dr pantai.....since cuaca pun ceria jer....



Spinnaker Tower, Portsmouth


Kapal perang GB yg baru balik dr Afghanistan...mmg xde keje...cari keje...ramai askar diorng mati free- free jer.....padan muka...



Lagi kapal perang.....lebih dr 10 biji ada kat situ....besar gabak ada...launcher pun ada...nama pulak...ada Bristol, Durham etc....kalau perang...nie leh jadi strategic points nak bom :P



Nie kapal selam...masa WWII......dh x gerak...jadi exhibition semata...





My abang bersama-sama Pakcik Rahim yg cool!!!






Sabtu tengah malam..kul 12 lebih...dpt call dr Pakcik...dia cakap...dia dh on e way nak smpai Soton..Aik???? conpius aku jap....kata lepas dia balik dari conference kat Spain..baru dtg umah aku..khamis depan nie..rupa2nya...dia amik flight dr KL ke London....x kisah laaa....so kul 2 lebih pagi..Ahad tu...Pakcik selamat smpai umah kami.....
Kali nie...kira kali ke-2 dia smpai...mula2 dulu...masa kami baru jer seminggu masuk umah...masa tu..dia still study kat France....buat keje gilla gak....smpai 10 mlm kat Soton..e next day...jam 10 pagi...gerak semula ke France...sabau jer laa...pakcik sorng nie...apa2 hal..dia mmg cool n sempoi...
lepas jer...solat subuh...siap borak lagi ngan my abang..smpai kul 5 pg...aku pun x sure bila diorng tido...sbb mmg aku dh lalok dh masa tu...kul 4 pagi..aku surrender....esoknya...dlm kul 11 pg...Pakcik ajak kami g Portsmouth...jalan2...lepas tu..ajak lepak pulak kat New Forest...last destination...lepak kat Christchurch.....lepak..n lepak..makan kat Sharow lagi...hehehe....kul 10 mlm....Pakcik gerak semula ke Stendstad...amik flight ke Spain....fuhhh!!! x penat ker???? dh ler lepas jer smpai sini...after 13 hours flight...jalan merata...salute laaa....kalo aku...hihih...mau aku bantai tido jer smpai2 tu ;)

Thursday, July 23, 2009

Boleh ke itu macam???

Pagi2 td...aku dpt call dr Levis' store yg kat West Quay...bgtahu kat aku...jeans yg kena alter x leh amik esok....sbbnya...mesin jahit diorng rosak..x kan laa semua mesin jahit diorng rosak???? kedai punya laa gah...yg agak pelik bin ajaib tu....aku g kedai tu...Sabtu...sama2 ngan member sorng nie- kak nurul...dia beli 2 pasang lagi...dua2 kena alter...dpt hari Selasa...aku pulak..beli sepasang jer.....tp dpt hari Jumaat??? bezanya...aku bayar 10 minit awal dr kak nurul....adakah sbb aku beli sepasang jer...maka aku kena amik hari Jumaat???

tup..tup...pagi td...dpt call...aku kena amik next Tuesday...sbb..mesin jahit rosak!! apakah?????
nie yg kekadang aku jem ngan cara org British nie buat keje....asal antar surat ke apa ker...utk dptkan services...mesti cakap....we'll keep in touch with you in 5 working days...kalau baik hati..slalunya...in 15 working days!!! aku tau ler...ayat2 tersebut bertujuan to buy more time...utk siapkan e tasks....tapi...kata negara maju!!! kalau alasan tu kat Malaysia ke...aku leh la gak terima...hehehehe...tp Malaysia punya pejabat post lagi maju tau dr UK nie..that is for sure!!!

nak..nak...kalau mula2 nak mula hidup kat sini...mmg laa kena banyak2 sabar...tp ikut gak rezeki memasing...ada yg free-flow jer proses nak set up phone & internet connection...nak bukak account bank pun satu hal...apa2 pun...to those yg baru nak mula hidup ngan british nie...bawa ler duit extra kat tangan...in case....bank buat hal mcm kitaorng kena dulu..huhuhu....tu yg bila nak pindah umah...pikir 10 kali gak...

tp aku xleh terima laaa kes jeans aku nie...dr hari sabtu...smpai ke arinie khamis...esok aku patut collect...baru nak cakap pagi td.....mesin rosak????? tp tu laaa.....aku dh berangan2 dh..leh laa aku cuba jeans yg termahal dlm idup aku nie (slalu beli jeans longgok kat Metro Kajang jer...hehehe)......nampaknya..kena laa tangguh dulu impian aku tu...smpai selasa depan...dgn harap....tolong laa make sure...aku dpt tengok jeans tu selasa nnt....Adios...

Sunday, July 19, 2009

Ops. Pengosongan Kocek....

Nampaknya aku punya master plan utk ops. pengosongan kocek berlaku lebih awal dari plan asal...yg patutnya berlaku bulan 12 nie...adeh....mmg mencabar betul laa bulan 7 nie...x dapek nak menolong....Summer Sale!!! dlm masa 1 bulan shj nie...aku telah berjaya 'menghadiahkan' diri sendiri dgn pelbagai barang...yg juga telah membuatkan wardrobe baju aku makin sesak!!

aku yg sebelum nie leh menahan diri...tp tewas jua..hehehe....antara hasil "tangkapan" utk bulan 7 antaranya sepasang jeans levis, few tops & blouses from next, zara, dorothy perkins, H&M, Gap dan x dilupakan benefits' compact powder (1st time beli compact powder yg harga atas RM100 tu..) sesekali sekala kan..kan..kan..juga beberapa peralatan dapur Ikea (yg nie keperluan..hehehe...) adeh...leh kata...kocek utk bulan nie...susut luar biasa...gulp!!! eh x lupa gak..beli swimsuit baru..eh..ada lagi..summer membership kat uni. sport centre..aduiii...mujur next month dh masuk bulan posa...so leh laa cover belanja utk bulan nie..kuikui..boleh kaa itu macam??? boleh kan aje.....

bak kata my abang...slalu lepas aku beli brg2..mesti aku akan bg self-explaination utk diri sendiri...yg jadi 'mangsa' kena dengar hujah2 bernas aku tu..semesti laaa my abang..yg begitu penyabar melayan aku nie....hahaha ...sbbnya...masa beli mmg excited x ingat...lepas jer 10 minit...mesti tercakap kat diri sendiri...betul ke ni??? by e time smpai umah..mesti aku akan bg hujah2...kenapa aku perlu beli brg2 tu...hahaha....camno tu ek...adakah aku sorng jer yg berperasaan begitu???

Thursday, July 16, 2009

Mi Familia............

Mi familia.......
back row: mek ken, mek yah, mat pin & mek jah...
front row: my beloved abah and mama..

My precious.........without them...im nothing!!!


The sisters...& my beloved tok....




Men of the house......my abang, my abah..& my little brother....Thailand 2007


Iman@ Cik Puteh.....my honey pai...niece




Aiman @budak 2 guni beras....my cubby bubbly nephew...

Tuesday, July 14, 2009

Jom Winchester...........

Itchen River

my Idol.............




rooftop of the museum.............




Pokan Winchester from the museum's rooftop...



in the museum- shop during Edwardian's era...





the museum...F.O.C...




the compass...old one...its quite hard to read though....unless ur an expert...in this case, im not :D



the sunclocks..


Winchester Guidhall
On Sunday, we went to King Arthur's famous territory- Winchester as part as our regular activities during weekend...jalan2 hujung minggu....Winchester- the town where King Arthur had meeting with his round table knights...unfortunatley, we dont get the chance to see e renowned table coz the Great Hall was closed to public on that day for unknown reason...then, we headed to the museum after having a cup of milkshake and a piece of cornish..chewaah...the museum was the best place to get to know more about the town's history backdated from the Roman period....later on, we strolled along the Itchen river....and then..balik ler..another small and peaceful English town that we have managed to explore.....

New Passion...

semenjak dua menjak dah ada sport centre summer membership nie...asal ada peluang jer..mesti nak terjun swimming pool...hehehe....ditambah pulak ngan ada geng2 sekepala yg suka gak berenang2 di tepian...mmg menjadi2 laaa 'kegilaan' nie..walhal..leh jer nak g gym ker..main squash ker...tp...tumpuan lebih pada swimming pool...hehehe...

impian nak belajar swimming dh lama...tp dulu2...takut air masuk telinga..hehehe...alasan tu..menyebabkan terbantutnya cita2 nak berenang tu....selepas Fear Factor berjaya diatasi...naaahhh...hamik ko...selang sehari...mesti ada jer muka aku kat Sports Jubilee tu...kuikui...sama ada solo..atau pun..berkumpulan...

dlm minggu nie...smpai laa hendaknya...aku punya 2nd persalinan..leh laa ganti2 ngan yg dah ada skrng...lagi laa tiap2 ari kot..muka aku timbul kat dlm pool tu nnt..hahaha...walau pun...telah mengalami pengalaman hampir lemas last week..ketika berguru ngan my beloved abang..that was e longest 10 seconds in my life!!! tp...membuatkan aku lagi berkobar2 nak belajar berenang...kalau x jadi mcm Micheal Phelps pun..cukup laaa kalau tercampak kat laut tu...aku leh laa berenang balik naik ke atas boat...huhuhu...

apa2 pun...Aja..Aja..Fighting!!!!!!!

Friday, July 10, 2009

Oh Laksa...


sebenarnya....percubaan laksa johor nie..dh berlangsung 2 minggu yg lalu....terima kasih kepada tuan empunya resepi- cik puan junewaty....sekian kali percubaan ambo...berjaya...hasil panduan resepi....setengah bahan tu xde...tp..belasah jer laa...janji rasa ada skitt...ghupe (rupa) pun ada...

Wednesday, July 8, 2009

Summer Party- Part 2

Barisan makanan yg siap sedia utk diNgap!!! aku punya kan ida...yg ada nampak mcm kuning2 skit..bihun goreng jer...tabur telur kat atas tu...simple..yg pasti..x yah pening2 nak buat kan ;)
kat bawah nie...antara hidangan yg tersedia...x larat nak amik satu2...yg mana lain dr lain..yg aku banyak nyum2...aku masukkan....ada yg aku leh makan...ada yg aku sekadar menjadi pemerhati jer.....overall...konyang perut den smpai ke malam!!!!!!


Castella- bukan castello....Cake spoonge Jepun nie..mmg sedap giller..si Aya yg buat....tp..ada ke...strong honey flour???
(sori aa gambar tu..aku dh adjust banyak kali..tp ke situ gak jadinya..haru)




Ala2 baked beans...Bulgaria style...Maya, awek Bulgaria yg menyediakannya....aku leh ngap..sbb vege..sesuai dimakan ngan roti/nan...



Brigadeiro (ala2 biskut yg letak banyak coklat..mcm kuih raya pun iye gak..hehehe)
- hasil tangan si Adrianna..Brazil mali...



Tak perlu diperkenalkan lagi...rupanya pun dah tau...Sushi..chef Makiko..mujur ada yg seafood..leh laa aku rasa semulut dua...



Mhshy- Yg nie...mmg aku suka giller...ngan x malu nya...mintak tapau ..tp at e end of e party laa....Cikgu Arab aku yg buat...Dalia...sedap Ooooo....nak membuatnya..4 jam!!!adehhh...aku makan jer laaa....nak membuatnya....raya nnt...g umah Dalia laa ;)



Verdure Grantinate- haaaa.....nie mesti Cik Misha tau...dia asal dr Italy :)
yg nie...pun leh tahan sedap...awek Italy sendiri yg buat...Antionella...main ingredients: terung..ngan breadcrumbs..tp jadi sedap!! camner tu ;) (yg nie..aku tapau gak..hehe)



Yg nie...masakan ayam panggang Iraq's style...Sirwan yg bawa..tp bini dia laa tukang masak...ayam tu dok dlm aluminium foil lagi....makan skali ngan salad ngan kekacang tu...nie pun aku suka gak!!! hehehe

Summer Party-Part I

dgn 2 awek jepun n sorng awek thai...from e right- Makiko, Mam and Aya....me..


geng sekepala dlm kelas- Adriana, awek Brazil yg kelakar....


mamat German nie penyelamat aku..kalo Sarah tanya soalan aku xleh jawab...Happy Go Lucky Florian!!! this was his last session...lepas nie..kena laa cari penyelamat baru...huhu


member sekelas..merangkap rakan sekerja gak...ceria jer si Mam @ Pinyanuch nie...awet muda..umur dh 40 tahun nie...


Suchada yg cun...tinggi lampai....leh layan kepala gak....lepas nie minah ni sambung Masters...


My Arabic teacher....Dr. Dahlia...kat Egypt keje sebagai GP...kat sini...jadi cikgu Arab aku..Jaid Jiddan :)


Memasing x sabar nak ngap....yg sebelah kanan..tengah2...baju putih tu...Cikgu English aku...Sarah....typical english...ayat2 sindirian leh tahan...kalau dtg mood puting beliung dia..heheh...overall...dia mmg cool n penyabar....susah gak nak faham english-accent dr seluruh pelusuk dunia nie....tetambah geng mata sepet...yg susah nak pronounce R n L..mcm berbelit2 lidah...tabik laa Sarah....leh faham...aku slalu x faham jer...hihihi...

Bulan lepas....sempena masuk Summer...kelas English aku...buat summer party..ala2 port luck..memasing bawa makanan negara sendiri....selain tu farewell party utk Florian-mamat german yg nak keje full time...dgn Mam@Pinyanuch-awek Thai yg akan back for good...bulan 9 nnt....

Monday, July 6, 2009

Sebuah cerita............

"While people sleep, we work. While people work, we work ahead,"


Saya tidak akan lupa kata-kata itu. Ianya terucap kira-kira 15 tahun lalu oleh pengetua kolej Mr. PMS Jassal ketika saya menekuni pengajian A-Level, jurusan undang-undang di Juara Academy College di ibu kota. Waktu itu, saya adalah pelajar Melayu tunggal dan 'tunggul' dalam kelas seramai 30 orang itu. Berkecamuk fikiran pada hari pertama saya mendaftar. Masakan tidak, sudahlah 'solo' ditambah pula dengan 'sepatah haram' saya tidak memahami apa yang diajar. Bukan sehari tetapi berjangkit sehingga lebih sebulan!


Tidak cukup dengan itu, saya sering menjadi bahan ketawa rakan-rakan sekelas dan pensyarah lantaran kegagalan saya untuk membuat 'presentation' jauh sekali untuk mendapat tempat teratas dalam carta kelas. Lebih menambahkan pedih dan pilu di jiwa, apabila seorang pelajar yang selalu dianggap 'best student' dalam kelas mencabar sambil menghunuskan jari telunjuknya tepat ke muka saya.
At the end of the day, nobody can touch me, especially you!" katanya pada saya, terkelipot-kelipot malu.


Seorang pelajar wanita pula, bertaruh untuk menjamu saya makan di hotel lima bintang, sekiranya berjaya mendapat keputusan cemerlang. Saya percaya, dia berani bertaruh kerana yakin yang saya tidak akan menggapai bintang. Betul-betul menghinakan.
Kawan-kawan seperti Manoj Kumar, Manimaran, Azman Sagau dan Ronnie menenangkan saya. Mereka memberi perangsang dan selalu membantu, apa yang saya tidak tahu.
Setelah enam bulan berlalu di kolej itu, saya sering bertemu dengan pensyarah Baljit Singh Sidhu untuk mendapat 'evaluation' atau penilaian ke atas prestasi pengajian saya selama ini dan seperti yang dijangkakan jawapannya cukup mendukacitakan.


"Aaa...don't worry. Bottom line, you boleh pass...," katanya tergesa-gesa. Sedih. Bukannya pangkat A, B atau C tetapi sekadar lulus cukup makan sahaja.. Suatu malam, ketika gelisah untuk melelapkan mata dan merawang masa depan yang kabur, tertangkap kalimah kudus dari ibu tercinta sebagai kata-kata azimat ketika menjejak kaki di ibu kota untuk menuntut ilmu.
"Mak tak boleh tengok dan jaga anak mak setiap masa. Mintalah Allah supaya jaga dan selamatkan anak mak.
"Jika susah, mintalah pada Allah, pasti Dia perkenankan. Percayalah..." kata Azizah Jasin, ibu tercinta kepada saya sambil memetik bait-bait ayat kalimah Tuhan.
"Dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepada-Ku nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu." (Surah Ghafir ayat 60)

Saya bingkas, lalu mengerjakan solat dua rakaat. Tewas, akhirnya air mata basah di hujung sejadah. Mulai hari itu, saya tidak menoleh lagi. Saya berusaha sedaya dan sekuat mungkin. Kamus sentiasa di sisi, tiap kali saya membuka buku. Buku seperti English Legal System, Constitutional Law, Jurisprudence setiap helaiannya saya ulangi sampai lapan kali! Malah, saya hantar tugasan-tugasan dan 'asignment' sendiri berkajang-kajang kepada pensyarah untuk disemak, bertanya soalan-soalan bertubi-tubi sehingga kelihatan 'membosankan' bagi mereka.Saya kemudian beranikan diri bercakap di khalayak, walaupun 'broken English.'
"Apa nak malu, janji saya maju. Biar mereka ketawa atau sendawa, janji saya berjaya," getus hati cuba menceriakan hari.

Waktu itu, barulah saya tahu, doa dan kerja keras (rajin, usaha) adalah pembuka jalan kejayaan. Mungkin ini ayat 'cliche' atau 'stereotype'. Hakikatnya hidup ini tidak ada yang 'short cut'. Selepas doa itu, setiap apa yang saya pelajari, hafal dan faham datang dengan begitu mudah.
Dikenal ketika senang, dilupa ketika susah...

"While people sleep, we work. While people work, we work ahead," kata Jassal menepuk-nepuk bahu saya yang kelihatan agak sugul adakalanya. Dan di saat saya menjalani proses lipat kali ganda usaha, baru saya tahu bahawa kerajinan orang Cina dan orang Putih atau kaum-kaum lain membuatkan mereka berjaya. Bukannya faktor otak Cina lebih baik dari otak Melayu atau otak Orang Putih lebih baik dari semua otak-otak.

"Allah tidak membebankan seseorang itu melainkan mengikut keupayaannya. Baginya apa yang diusahakan dan ke atasnya akibat apa yang diusahakan." (Surah Al-Baqarah: 286)

Begitu juga dengan surah Ar-Ra'ad (ayat 11): "Sesungguhnya Allah tidak akan merubah nasib suatu kaum melainkan kaum itu sendiri yang merubah nasibnya."

Ya, saya yakin doa akan dimakbulkan Allah. Usaha gigih dapat balasan setimpal. Tak kira siapa, Melayu, Cina, India dan Mat Salleh juga akan dapat balasan, jika usaha lebih. Bukan masalah otak.
Dulu ketika mengerjakan umrah, saya pernah berdoa yang 'bukan-bukan' di depan Kabaah. Ketika itu, tahun 1990 usia saya menjangkau 16 tahun. Akibat terlalu obses dengan cerita-cerita aneh, mistik dan misteri di Makkah dan Madinah, saya mula memanjatkan doa, untuk melihat bukti kuasa Tuhan.
"Ya Allah, jika benar makbul doa di sini, hilanglah seliparku."
Begitu dangkal doa saya dan cuba menguji Tuhan. Sebelum itu telah saya sorokkan selipar buruk itu di suatu sudut di pintu masuk Masjidil Haram. Ringkaskan cerita, Tuhan makbulkan permintaan saya yang pendek akal itu. Hilang selipar saya, walaupun ianya buruk. Dan lebih parahkan lagi keadaan, selipar saya hilang setiap kali saya beli yang baru, dan berlanjutan selama enam hari! Mengelabah, pucat dan panik saya dibuatnya. Saya cuba menyembunyikan peristiwa itu daripada ayah saya, yang mula kehairanan apabila setiap hari, tiap kali pulang daripada masjid meminta 5 ke 10 Riyal (lebih kurang RM 5.00 ke RM10.00). Tujuannya hanya untuk membeli selipar baru. Pernah sekali, saya berkaki ayam dari Masjidil Haram pulang ke tempat penginapan sambil ditertawakan orang Arab yang lalu lalang. Apa boleh buat, itu balasan Allah, pada saya yang mulut celupar.

Dua hari terakhir di Makkah, saya berteleku di depan Kabaah, memperbaharui doa semula dengan penuh rasa insaf.. Sejak doa itu, selipar saya tidak hilang lagi. Ya, Allah sentiasa selamat dan perkenankan doa saya. Begitu juga yang orang lain. Berusaha dan mintalah, percayalah Allah tidak mengecewakan...

Alhamdullillah, tidak menghampakan apabila Allah kabulkan juga doa saya untuk melintasi peperiksaan A-Level yang diduduki. Walaupun usaha tidak setara mana, tetapi kuasa Allah mengatasi segala-galanya. Ketika keputusan A-Level diumumkan, saya sedang 'bercuti' dan 'mengaji' di sebuah sekolah pondok di selatan tanahair. Manoj dan Manimaran menghubungi saya melalui telefom awam. Masa itu tidak bercambah lagi, telefon bimbit.
"Congratulations! You and Patricia are the best student in the college. Come drop by, take your exam transcript," ujar Manoj. Barangkali kedua-duanya kini sudah bergelar peguam.


Keesokannya saya sudah terpacak di kolej di Jalan Hang Lekiu, Kuala Lumpur itu untuk mengambil keputusan dan teka apa yang berlaku? Pensyarah dan pengetua mula mengerumuni. Menawarkan biasiswa untuk melanjutkan pelajaran dan melahirkan pujian berguni-guni. Yang menghunus jari telunjuk ke muka, yang bertaruh untuk menjamu selera dan yang gelak ketawakan saya, hilang entah ke mana.

Ya, kita dikenang dan dikenal ketika di puncak. Diapung, diangkat dan dijulang ketika senang.
Namun ketika susah, pahit dan payah, siapa pun tidak tahu malah menjarakkan diri, kata benak saya melihat watak-watak yang ada di depan mata. Biarlah...
Ya, akhirnya bila kita berusaha, berdoa dan bersabar, nescaya Allah perkenankan dan selamatkan kita...percayalah.

"Dan berikanlah berita gembira bagi orang yang bersabar. " (Surah al Baqarah ayat 155)

p/s: email dr seorang sahabat...Nik...thanks for sharing it.....

Friday, July 3, 2009

Tagged....

Since it was a request from Faridah...lets give it a try :)

1. What is your name :Durra

2. A four letter word : Dont

3. A boy's name :Daie

4. A girl's name : Daniella

5. An occupation : dentist

6. A color :Deep Pink....kira laa kan..heheh...janji depannya "D"

7. Something you'll wear: D&G...if possible...huarghh

8. A food : Donut

9. Something found in the bathroom: Dinding!!!

10. A place :Damacus

11. A reason for being late : Dok baca paper dlm keter...skali lupa nak tengok jam daaa...

12. Something you'd shout : Deeeeeyyyy!!!!

13. A movie title : Do Re Me...all time favourite...

14. Something you drink :Dr. Pepper

15. A musical group : Dreamgirls

16. An animal :donkey???

17. A street name : Dang Wangi....yg femes itu..slalu jer masuk dlm laporan lalu-lintas Era...hehe

18. A type of car : Diablo Lamborgini...betul ker...kalo silap..2nd choice..Daimler Crysler..hehe...

19. Title of a song : Dancing Queen- ABBA...one of my fav.

ptg2 nak lalok nie...elok gak ler...buat something yg leh buat segar biji mata nie...hehehe....

Midsummer Dream............

the french entertainers...........those who made e crowd gone wild with their superb and breathtaking performances!!!

hanging in e air....



us...

hanging in e air...40 metres above the ground




the group for that evening...from e left- me, Pinyanuch, kak nurul and Pinyanuch's husband- Somphop..




us..again....before the shows began.....
Last Saturday, we went to Civic centre to watch Midsummer Dream....it was an evening of free entertainment that brought hundreds of people into Southampton city centre including us.... People started to gather from 7pm at the Guidhall Square eventhough the shows started at 9pm. It was worth waiting for..The bizarre sight of colourful drummers playing 40 metres above the city streets was really an amazing experience..i might have never thought of doing it as a source of income!! from below, those drummers looked like a set of toys hanging in playpan...hehehe..10 minutes before the show ended, there was a firework display...