Tuesday, September 29, 2009

Raya jgn x raya ;)

















Beraya jauh dr kg halamanan for e first time was not bad at all..most probably because it was on Sunday..so everybody was available to celebrate it....on the first day itself...beraya dr pagi smpai ke malam...dpt beraya dlm 8 buah rumah gitu...n e rest of e week...boleh kata tiap2 hari ada open house...apa lagi...serbu laaa...hehehe....weekend nie pun ada lagi yg membuat rumah terbuka.....tahun nie...aku buat makan2 on e 1st day...tp sapa2 yg nak dtg tu..sila..sila....
jd gambar2 rojak di atas...antara yg berjaya ditangkap...some of it, aku copy jer dr album org lain...hehehe.....sedikit malas nak upload gambar skrng nie kat dlm FB tu....errmmm....time off jap...

Saturday, September 19, 2009

Eidulfitri...di kejauhan...

Sebahagian kiriman khas dr mama & adik2...disampaikan oleh sahabat Bangi kami- Nadir...antara brg2 yg dikirim....selain tu....biskut raya dr kak Ina- Manchester...biskut raya dr Nadir n juga biskut raya & kacang dr family aku :D eh...kad2 raya dari family dan kengkawan di Malaysia..



Yg ini...my abang punya persiapan raya.....telekung n kain pelikat tu...kiriman dr mama....dipost oleh Kak ina-Manchester.....


Ini bahagian aku......since x beli baju...ku belasah 2 pasang sandal raya....rantai ala2 mak datin gitu ;) dan tudung..hadiah dr Faridah....aku suka!!! tp ada yg missing....walau pun mama nak belikan baju raya...tp aku kata xper...sbb..kalau baju kurung beli siap...mmg kompom ada yg x kena...tangan senteng..kain senteng...jd tahun nie..aku beraya ngan baju yg dolu2....cuma aksesori jer yg baru :D



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
walau pun ini kali pertama aku beraya jauh dr family tercinta dan saudara mara serta sahabat-sahabat-sahabat yg diingati..exceptional utk my abang...dia bertahun2 dah beraya di perantauan samada di US n jugak Germany...pada dia...it's normal...aku jer laa yg terasa lainnya....suasana raya tu dh mula terasa dr rabu...selepas aku n my abang g london amik parcel brg2 kiriman family...terima kasih kepada sahabat kami..Mr. Nadir yg sudi membawa brg2 kiriman tu....amat2 laa dihargai...sempat gak makan buffet chinese yg halal ;) kat sana....


Kemudian jumaatnya, g shopping brg2 masakan dgn kak nurul...jadi..kepada kengkawan yg berada di UK...kalau berkesempatan tu...jemput datang ke rumah kami..pada hari raya pertama nnt, InsyaAllah..pelbagai juadah disediakan...ecewah....bunyi mcm gempak jer...hehehe..skrng aku tengah sibuk prepare masakan utk hari Raya nnt ;) sambil2 dok dengar lagu raya di Sinar.fm...ok laa kan...baru laa rasa nak berhari raya.....
Sedih tu ada gak ler...xleh nak dinafikan...tp..ada tapi...Raya nie...bukan hari utk bersedih..meraikan kemenangan melawan nafsu dan meningkatkan keImanan....jadi..kena laaa banyak2 bersabar..kan..kan..lagi pun..bila lagi nak merasa berhari raya di perantauan...jadi..dgn alasan2 yg di atas...maka hati aku Redha...bukan raya sorng2 pun...suami tersayang ada :D sahabat2 yg sama2 ada di Soton pun ada.....jadi ok sgt2..Alhamdulillah....bezanya....x beraya bersama kaum keluarga di bumi Malaya...
Kesempatan yg ada nie...Kami ingin mengucapkan Salam Aidilfitri kepada kaum keluarga & sahabat handai samaada yg berada di Malaysia, UK, Eropah, dan juga di seluruh muka bumi Allah ini yg mengenali kami....Ampun kan salah dan silap kami...InsyaAllah...ada rezeki kita berjumpa lagi........
p/s: Dendang Perantau pun tengah berkumandang...mcm tau2 jer ;) lagu pebret aku nie...x sangka lak terjadi kat diri sendiri...hehehe

Monday, September 14, 2009

Kisah gigi...



Al-kisah....sabtu lepas...gigi aku bahagian atas sebelah kanan....telah terpecah ketika sedang enak menikmati jagung manis..huhuhu...tp hanya 1/4 sahaja..tp cukup untuk membuatkan tampalan/filling gigi tu jatuh...maka terwujud lah lubang besar yg cukup membuat ku derita...sigh...sabar...sabar....sabar.....nak g jumpa dentist pun...dental x bukak...adehh...sabar lagi skali..kena tunggu isnin la nampak gayanya....mmg membantu mood ceria aku yg baru jer dpt 2 sandal raya :(

Isnin, aku call dental practise yg paling dekat umah aku..iaitu di Portwood...diorng amik private patient jer...adeh...mahal bangat gitu...appointment fees pun dh GBP20...belum lagi other charges...baper laa gamaknya tu..total bills...so aku call line NHS utk mendapatkan appointment....Alhamdulillah...diorng set appointment aku jam 2.15pm kat Thornhill Dental Practise yg terletak 15 minit kalau naik keter.....

Alhamdulillah...settle bab gigi aku...lubang besar tu telah ditampal semula oleh dentist yg ala2 pelakon hindustan...mujur ko encem....xde laa rasa sakit sgt masa gigi kena drill...hehehe....nampaknya kena lebih berhati2 laa lepas nie...sbbnya...gigi yg ada nie...kalau dh xde...mmg xde laa...kena laa cari substitute...yg pasti x kan sama ngan yg asal....

Thursday, September 10, 2009

Teringat.....

Puasa2 nie...mood rajin memasak..slalu dtg last minutes...sama ada terlebih rajin...maka terhidang laa mcm2 juadah....yg ada tu...aku pun x termimpi nak buat sendiri....n kalau mood malas tahap gaban...maka..berbuka ala kadar...n sambung makan kat luar.....n ada gak berbuka kat umah member....

Puasa kat sini...totally different from Malaysia..that's for sure...in each and every way...mmg x boleh laa di compare kan dgn atmosphere di negara sendiri...cumanya...i'm quite amazed that my colleagues have the knowledge about Ramadhan and Eidfitri....diorng siap nak minum pun ala2 cover jugak..aku pulak naik segan....siap x bg aku steaming baju lagi...walau pun..ada masa aku agak lebam jaga till & layan customers...n telah offer diri nak keje kat area stor...tapi diorng x bagi...dgn alasan...kalau aku buat steaming...nnt dehydrated :)

Mmg niat nak buat kuih raya....tp buat masa nie...keje smpai ke hidung...nak kejar deadline..huhuhu....mmg kena put off till later time...which i dont have a clue...when would it be...hehehe....kalau rajin menggila...ada biskut rayanya tu nnt ;) kalau x...biskut instant laa jawabnya...

P/s: waktu2 bergini...yg paling aku rindu...suasana 1/2 jam sebelum berbuka...waktu berbuka ramai2 kat umah parents...tarawikh kat Surau Annur..n waktu lepas tarawikh...moreh time...yg paling semangat...balik kg...buka pose with the whole Shaari's clan....

Tuesday, September 8, 2009

Ada apa dgn nama...

Fast Food Giant Loses McCurry Court Battle
4 hours 20 mins ago © Sky News 2009


Fast food giant McDonald's has lost an eight-year trademark battle against a Malaysian curry restaurant after a court allowed the latter to use the prefix 'Mc'. The country's Federal Court dismissed a bid by McDonald's Corporation to overturn an Appeals Court ruling that allowed McCurry to keep its name. McDonald's had failed to properly frame its questions when applying to challenge the Appeals Court's earlier verdict, Chief Judge of Malaya Ariffin Zakaria said.
"It is unfortunate that we have to dismiss the application with costs," the judge said.
McCurry, which is short for "Malaysian Chicken Curry", serves Malaysian staples including fish head curry, according to the company website.

"We feel great that this eight-year legal battle is finally over, and we can now go ahead with whatever we plan to do, such as opening new branches," McCurry owner P Suppiah said. McDonald's, which has 185 outlets in Malaysia, first sued the curry restaurant in 2001 and a High Court ruled in favour of the international fast food chain in 2006. McCurry then took the matter up to the Court of Appeal, which backed the Malaysian restaurant. McDonald's subsequently took the matter to the Federal Court. The McDonald's operation in the south east Asian country is run as a franchise by prominent businessman Vincent Tan.

p/s: kelakar pun ad agak bila baca artikel nie...dah banyak kali citer nie masuk main news dlm yahoo.uk....Ada apa dgn nama??? mmg ada macam2 sebenarnya...semuanya terletak kepada masing2 punya interpretation ;) yg pasti...aku suka dgn nama yg mak ayah aku bg :D time kasih banyak2 sbb pilih nama "Durratulain" utk anakmu ini.....nama yg agak unik kot...dan mempunyai makna yg ok (in Arabic)..walaupun..aku suka lagi kalau jarak kan skitt 3 perkataan yg akhir tu..hehehe...tp overall...ok..sbb g mana2 pun..mesti org tertanya2...apakah maksudnya...

Wednesday, September 2, 2009

Lagi belah utara....

Memang mendamaikan.....ramai yg picnic...makan2...baring2.....really nice weather on that day... Pakcik india tu dgn 1 rombongan bas...baru jer lepas berpicnic....siap bau kari satu castle...hehehehe....tp omputih pun dh x kisah....diorng pun makan kari gak skrng :)


Belakang tu....Wallace Monument...kocik ajer...kena pkai teropong....ingat nak g kat situ...skali rasa mcm malas.....tengok dr bukit belah sini ajer laaa.....tinggi gak...kalau jatuh bawah...tersangkut kat celah2 pokok...hihi...phobia jer...from top of the castle, we can viewed a 360 degree panoramic view of the whole of Sterling...breathtaking scenery...indeed...



Stirling Castle.....yg terletak atas bukit....ermm...bukan majoriti castle...semua atas bukit ker???
lepak2, amik2 gambo seperti biasa n makan ice cream seround....& ready to go.......

Tuesday, September 1, 2009

Terusan...

Peminat Falkirk Wheel yg begitu teruja sekali dgn lawatan kali ini :D

~Kami~



Sedikit info...............




Sesi pergerakan- anti clockwise



2nd part- sampai ke posisi asal...dan boat pun dilepaskan.....
Dlm jam 10 pg...kami bergerak menghala ke Falkirk Wheel utk melihat sendiri.....terusan modern yg selama nie tau dr youtube video jer....x jauh...5 minit dr hotel jer....mmg langkah kanan...smpai2 jer kat situ....wheel baru nak mula beroperasi....my abang teramat laa excited n happy...sbb sepanjang2 vacation nie....Falkirk Wheel masuk dlm a must see list dia :)
lepas lepak2 dlm 1/2 jam...perjalanan diteruskan..Gaidhealtachd na h-Alba (Highlands of Scotland)!!! here we come....we come....we see....and we just sightseeing..hehehe...x kan nak tido dlm khemah...huhu...letih tuuuuu....next time laa pulak kot ;)

Edinburgh yg happening!!!

~Kami~

Edinburgh Festival 2009


Scottish bagpiper & "Wallace".....tercapai gak cita2 den...last year g...x sempat nak amik gambo dgn diorng :D



Edinburgh Castle- sempat tengok One O'clock Gun.....photo on e top left- kubur anjing kepada askar zaman dolu2....



Edinburgh Castle- tour




Edinburgh Castle- surrounding & tour guide kami yg comel...yg pekat giller scottish accent minah nie...terhibur lak dengar dia bercerita :)
Bermalam di Falkirk, pekan kecik yg terletak antara Edinburgh & Glasgow....dr hotel hanya 20 minit ke Edinburgh..dan jugak ke Glasgow....nak jimat laa katakan ;) kalau tido dlm Edinburgh...waktu2 peak season a.k.a Edinburgh Festival...teramat laa mahalnya.....jadi..Falkirk paling sesuai......
since our vacation was free flow...jadi, ikut jer rasa mana2 nak singgah...smpai2 city...terus ke Edinburgh Castle....lepas dh puas jalan2 kat dlm castle....kami singgah makan dulu kat kedai Kurdish yg betul2 kat main street....lepas tu..jalan2 tengok street performers buat free shows...jalan..dan jalan...jumpa Masjid besar Edinburgh...solat kat situ....& makan seround kat cafe masjid yg murah tu........kul 7 mlm...gerak ke Falkirk.....ready for tomorrow's adventure...