Wednesday, November 25, 2009

Dia yg Maha Mengasihi...



Bila duduk kat UK nie...aku mmg banyak masa utk duduk saja..lepak2..hehehe....makna kata...boring2 x tau nak buat apa..leh laa aku menjenguk kat tingkap depan..sambil melayan/mengelamun jiwa...Alhamdulillah....sebabnya Allah telah permudahkan laluan kehidupan kami...kiranya..nekad dan sebulat hati utk berhijrah ke sini...walaupun peringkat awal..banyak pengorbanan yg perlu dilakukan..dari segi wang ringgit dan lain2 lg...namun demikian, usaha2 berkenaan telah menunjukkan hasil yg positif...betul kata Nabi..Hijrah utk membina kehidupan yang baru...ayah aku pulak kata...rezeki Allah ni luas...seluas alam, berhijrah untuk membawa perubahan yg positif...sbb ada masanya penghijrahan tu perlu...samaada dari segi intangible mahu pun tangible.....jika niat kita ikhlas...InsyaAllah..Allah akan permudahkan...aku amat2 bersyukur dgn segala pemberian Allah...kerana telah mempermudahkan dan melimpahkan rezeki yang teramat2 banyaknya dan tidak putus-putus....terasa aku begitu kerdil sekali..utk membalas kasih sayangNya...sememangnya..aku gembira dgn keputusan utk penghijrahan ini...Dengan iringan doa ibu dan ayah serta seluruh kaum keluarga yg begitu memahami akan niatku utk penghijrahan ini...x lupa suami tersayang yg begitu supportive dgn idea gila aku nie.....doa kawan2 yg menyayangi ku turut memberikan kekuatan dlm diri.......maka aku dgn semangatnya redah dan sanggup berjauhan dari suami & keluarga pada peringkat awalnya....sorang2 jer lepak kat UK...punya laa positif masa tu yg apa aku buat tu...keputusan yg tepat selepas mengambil kira segala aspek..dgn beranggapan yg aku x punya rezeki di tanahair sendiri..merasakan yg rezeki aku lebih luas di tanah kelahiranku....jadi perlu keluar dari comfort zone..demi mencapai impian...Alhamdulillah.....sememangnya...sudah tersurat...aku ditakdirkan utk berada di sini...kerana di situ lah terletak hikmahMu.....di mana di sini bermulanya kehidupan seorang insan bernama Durratulain...di sini juga, akan bermula kehidupan seterusnya...InsyaAllah....
Ya Allah, kau permudahkan segala-galanya utk kami.....diberi kekuatan utk menghadapi kehidupan yg mendatang...Terima kasih atas pemberian yg bermakna ini :D Subhanallah..Ya Rabbi....

Tuesday, November 24, 2009

Kisah dlm hutan...

Semenjak dua menjak nie..aku mendapat jangkitan satu siri baru kat TV...mula2 aku xde laa nak amik pot sgt siri nie..sbb aku rasa sama mcm reality shows yg lain...aku pernah dengar siri nie dr mula2 smpai UK...baru2 nie jer baru berpeluang nak tengok..skali tengok..terberkenan laa pulak...hihihiihi...

al-kisahnya...diorng tempat kan sekumpulan celebrity kat dlm hutan kat Australia...(tp xde laa hutan belantara mana pun...ala2 mcm resort kat dlm hutan...xde laa tetiba pak belalang keluar dr celah2 belukar tu..kan..kan) siap ada kolam yg cantik mcm swimming pool lagi :P cumanya...diorng2 ni tido kat luar laaa...tu pun..tido kat atas pangkin...eh betul ke spelling nie..hehehe...hentam saja laa labu ;)

celebrity tu..ada yg penyanyi..pelakon..chef, pengacara, x-boxer etc...glamour model pun ada...jd diorng nie pakat2 duduk dlm hutan..pastu ala2 mcm Survivor pun ada..pastu kena buat ujian..yg mcm Fear factor tu...makan ulat..etc...geli2 laa gak...kemudian seperti reality show yg lain..mesti lah ada drama..kasi taruk perencah skitt...gaduh2...pastu baik2 balik..gaduh balik..hehehe...dan last but not least...kena laa ada yg kena vote off...skali lg...duit org ramai diperlukan utk memastikan tuan empunya siri boleh membuat siri baru next year ;) yeeaahhh....gamak2 rasa x leh tahan 'kesusahan' dlm hutan tu..leh laa jerit " I'm Celebrity, Get me Out of Here!!!"...please...

tp aku suka..lama gak aku x layan reality show nie..semenjak ada kembar Jedward tu kat dlm X-Factor..naik mual+muak nak layan ok..mujur dh kena tendang pun..tp minat aku kat X-Factor..dh hancus..dr mula2 pun xde minat sgt..kuikuikui2..yg leh layan nnt next year...Britain's Got Talent lak ;) apa2 pun...aku x vote..aku cuma tukang tengok...xde kejo den nak buang duit..hihihi...baik beli ice cream makan...ada gak pekdahnya...

p/s: entry kali nie..merapu raban..hehehe...cara2 utk menghabiskan masa depan TV yer tuan2 dan puan2..cik2 sekalian ;) how to pass time laa kiranya nie...

Sunday, November 22, 2009

London lagi....

Naper laaa Central line tutup pulak hari yg sepatutnya hari org ramai nak jalan2...lelah dok naik turun dr satu station ke satu station...aku rasa..perjalanan dgn tube tu...buat aku turun 3 kg rasanya...dh ler pkai baju tebal kali nie...bila kat luar..sejuk x henggat...masuk bawah tanah jer...panas giller...last2 tu mmg rasa mcm dh nak collapse pun ada...huhuhu...gara2 Central line tu tutup..jd kena amik line lain yg jauh dan merapu2 itu...last 2 weeks...it took us less than 15 minutes to reach Camden town..but yesterday..twice the time!!! sabaq jer laa...



Gerai wajib ;) pekena churros sesampai kat Camden town.....kira breakfast laa nie...my abang makan churros..dgan Lamachun ( pizza yg dibuat oleh org Turki)..aku pulak..makan makanan Turki gak...namanya Kofta kebab...Nadir pulak..favored English dishes-fish & chips...mmg heavy breakfast...kira mcm brunch.. breakfast+lunch...lepas dh kenyang...baru ler tenang skitt nak jalan2 ;)


Jom naik vespa!!! tp x gerak laa pulak..heheheh....vespa nie tempat org duduk nak makan2 kat Camden Lock Village...




Dua sahabat dulu..kini dan selamanya....Nadir mmg excited g jalan2 kat situ..walaupun dia dh lama gak lepak kat London...though this was his first visit to Camden Town..yet he liked it...Alhamdulillah...walaupun weather forecast kata..aritu hujan sepanjang hari...mmg rezeki kami cuaca ok...hujan turun ptg masa dh on e way balik....



gaya macho laaa kunun-kununnya :P




Selalu kalau gi London...jumpa Nadir...lepak kat kedai kebab ngan hotel dia jer..paling jauh pun...g Norbury...makan buffet kat kedai cina halal tu...pastu balik semula ke Soton...tp semlm...sempat g jalan2 kat Camden Town sebelum Nadir kena balik bertugas kul 7.30 mlm...jd mmg banyak masa utk berjalan2....Time kasih banyak2 Nadir sbb tolong bawa brg2 utk kitorng :D
Balik tu sempat singgah KFC kat Hounslow sat..pekena KFC seround...tp tersilap timing daaa...tersangkut ngan crowd yg baru jer lepas tengok rugby Twickenham Stadium..England Vs New Zealand..yg berkesudahan..mesti laa geng Kamate laa yg menang!!! hehehe....stucked in the jem for almost an hour!!! KFC punya pasal laa kan..redah jer laa pelan2...Alhamdulillah..smpai umah...kul 8 mlm :)

Thursday, November 19, 2009

Sepetang bersama Sifu Tie Rack

Sesudah terkial2 melilit scarft yg agak susah utk di'bentuk' itu..Kanan sekali ialah cikgu Aida yg sudi mengajar kami...sambil melayan kerenah kami yg sangat kecoh...itu baru 1st cara...lagi 3 cara..dah kelam kabut..smpai lupa nak amik gambar...hehehe...sabo jer laa kan..yg pasti...lepas nie, reti gak ler aku mencuba memakai ala2 belit nie...kan slalu..tudung bawal jer..sesekali nak cuba yg lain lak ;) harap menjadi laa di pagi Aidil Adha nnt ye kawan2...Tungguuuuuuu....


Kelas x mula lagi...tp bab soru...dah settle dulu...apa2 pun...kita makan dulu...memasing semua x sabar2 nak menjamu selera..menu pelbagai jenis ada....tuan rumah sediakan bihun tom yam..yg lain pakat2 bawa..ada oreo cheese cake..bihun goreng...agar2 buah..keropok ikan pun ada...kenyang den..Alhamdulillah...lepas tu..baru lah boleh fokus dengar penerangan cikgu Aida...
Petang yg sempoi dan happening!!! Yeay...

Wednesday, November 18, 2009

Guruku....

In English class...when she was 4 months pregnant....

Jumaat lepas, aku berkesempatan melawat Mualimah aku.....Dalia...cikgu arab aku nie baru jer lepas melahirkan anak kedua...baby tu namanya Sama' ( sin min alif hamzah) yg bermaksud langit....baby tu sgt comel n cute...kakaknya pulak..pulak menjadi attention seeker...asyik meragam..maknya cakap...jeles ngan adik baru...slalu jer aku dengar org bercakap mcm gini..kalau dpt anak yg kedua...sebelum yg sulung tu boleh adjust...mesti dia manja lebih :) Yg sulung nama Lena....nama org arab nie..mmg satu2 jer...Mak Dalia pun ada..all e way from Egypt utk membantu apa2 yg perlu..tp utk sebulan sahaja...sbb Dalia masih ada 4 org lagi adik yg masih bersekolah..borak2 ngan Untie..terkejut...beliau ada 10 org anak...kagum sungguh...Subhanallah...relax jer untie...caya laa....
Mmg happy dok tengok org menimang anak...aku turut happy utk diorng...akan smpai masa...giliran aku lak ;) jd kengkawan..tolong laa berdoa gak utk aku....InsyaAllah...x cepat..lambat laun smpai gak masanya...kan..kan :)
Sementara tu....kita happy utk org lain dulu......................Alhamdulillah

Mari Mencuba...

1. Air asam jawa (yg diembunkan semalaman) + gula melaka

2. lemon+ madu+sedikit air (yg nie yg paling kerap)

3. serbuk kunyit+ madu

4. Strepsil

5. Lempsip

6. teh panas+ asam koo

7. air suam bergelen2

8. tido bertemankan hot water bottle...

9.pakai baju mcm duduk kat Antartika...berlayer2...siap mafla lagi ok...topi bulu beruang russia pun ada ;)

berikut antara yg sedang aku cuba..pernah aku cuba...so far...batuk berkurangan...ni laa yg aku alami..kalau nak masuk winter..Alhamdulillah.....siang2 aku ok..kurang batuk..masuk malam..tengah malam...mmg batuk mcm nak terkeluar anak tekak..menggila2 laa org kata...kesian kat suami tersayang...sekali ngan dia x leh nak lelap...jd doktor peribadi..org lain sakit..org lain lak x leh nak tido....tp sayang punya pasal ;) tengkiu darling... :*

jadi kengkawan yg budiman...ada lg x suggestion yg leh digunapakai?? please.....tengkiu2... :)

peace on earth!!!!!

Tuesday, November 17, 2009

JJCM London

Dinner kat Wok's Restaurant yg terletak kat Norbury, London...buffet style n bayar 15GBP..leh order semua yg ada dlm menu...kalau larat...order laaa banyak2...menu yg boleh dipilih dlm seratus lebih shj...yg pasti...menu itik adalah menu wajib kami :) yg x sempat nak dicapture gambarnya adalah dumplings ngan butter prawns...lapor punya pasal...hehehe....



Ini org kata...makanan yg melekat celah gigi...buat alas perut laa org kata...crepe yg yummy kat Iverness Street Market, Nasi Morocco kat Camden Lock Village....dan breakfast kat Subway halal @ Queensway...

Ahaaaa....looks can be deceiving sometimes...jd jgn laa tertipu ngan rupa makanan nie yer kengkawan semua..namanya Churros..makanan istimewa dr Brazil...psstt...cun kan awek Brazil yg dok tengah memasak tu ;) Churros nie merupakan favourite my abang...excited giller masa mula2 dia jumpa benda alah nie kat Buck Street Village...lepas aku merasa...pergghh...baru ku tahu akan keenakan Churros nie..nak kena lagi seround nampaknya....



Perjalanan diteruskan lagi ke market yg berdekatan iaitu Stables market...just 5 minutes walking distance from each other..dan sempat aku angkut 2 helai tops kat Camden Lock Village...mmg aku berkenan dh lama ngan tops tu...aku berjaya beli benda yg sama kurang separuh harga dari kedai kat Portsmouth..Puas ati!!!



Terasa mcm berada kat Venice jap...lepas dok tengok housing boats nie dok lalu lalang...part yg aku suka tengok bila diorng buka n tutup waterway canal...utk naik dan turunkan 'rumah-rumah' diorng nie..term yg digunakan ialah Locks....menggunakan konsep bila air di bahagian atas/ bawah disama levelkan..supaya boat boleh lalu ke sebelah sana sungai..ada pintu kayu yg membahagi sungai kepada 2 bahagian...simple and yet effective...so far yg tercanggih yg aku pernah tengok ialah Falkirk Wheel, Scotland..moden dan energy saving..menggunakan konsep "aqueducts" dan jenis "boat lifts".....ala2 mcm London eyes jer rupanya...



Yg nie...asalnya ratusan tahun dulu...kandang kuda...skrng masih lg kekal ngan nama Stables Market..kudanya ada...tp semua dh kena sumpah jd batu oleh mak si Tanggang...hehehe...kat sini makanan pun boleh tahan gak ler...aku suka lemonade yg jual kat situ..nampak mcm menariks..next time pulak laa kot....kat sini yg paling banyak org jual...brg2 antik...leh kata segala mak neka ada....even Atong (watak wayang kulit Siam) tu pun ada!!!! barang2 nie dtg dr segala pelusuk dunia...paling aku suka tengok...geng2 Bob Marley...main gendang..hehe..jgn x tau..geng gothic pun ada...tp diorng x kacau org...diorng cuma menjual jer...hehehe...





Last 2 weeks, setelah sekian kali merancang...utk Jalan2 Cari Makan kat London..tercapai gak hasratnya...sbb selalu g London atas sebab2 lain...jd xde kelapangan nak merewang2...Camden Town destinasi kami kali nie.....mmg betul2 menepati citarasa kami...yg suka santai..dan x baper suka shopping mall/complex...Camden Town nie...bandar comel yg mempunyai beberapa markets yg menjual pelbagai brg2 yg berkonsepkan bazaar dan gerai2..ada skitt mcm Pasar Siti Khadijah..ada gak mcm Silom Night Bazaar kat Bangkok..dan ada gak mcm Petaling Street, KL...kebanyakan jual brg2 antik, pakaian, makanan, eletrical appliances etc...pendek kata..Macam2 Ada!!!..pastu leh tawar2..tu yg aku suka tu :) jd kengkawan...kalau nak g situ..pastikan anda memakai kasut yg selesa ok...selain siap2 laa keluarkan cash sbbnya...hampir semua jual beli dlm cash...hole in e wall ada...tp kalau sanggup beratur panjang...sila kan...lagi satu...sila lah menggunakan pengangkutan awam...jalannya dh ler kecik...jem x hinggat!!!!

Sunday, November 15, 2009

Saidina Vs Monopoly

Masa aku kecik2 dulu...aku suka sgt2 bila dapat balik kampung...dulu masa sekolah...cuti sekolah berbulan2...jadi bila dpt balik kampung...aku teramat lah relanya..sebabnya..i was free from my parents' supervision...hehehe...semestinya tok n wan aku amat2 ler lepak..cucu sulung laa katakan ;) kecil tapak tangan..diorng tadahkan sawah bendang kat aku nie...best..best..best..

Selain main kat dlm semak..sawah bendang...naik atas kerbau..buat aksi tarzan kat atas pokok..terjun sungai...main karom (lupa lak spellingnya ) kat kilang padi..main combat guna senapang kayu berpelurukan buah yg kat dlm hutan...naik sampan..tangkap belalang..fishing udang galah etc...antara masa yg aku suka..Main Saidina..yeah!!! dgn bapa2 n mak saudara sepupu ( sbb aku cucu sulung...jd aku geng ngan diorng2 nie jer laa selalunya...diorng pun tua 2-3 tahun je dr aku...adik2 aku masa tu..kecik2 lagi)..jadi al-Kisahnya kalau mengadap Saidina nie...selalunya...berjam2..smpai x makan tengahari pun xper..er..mm..tp aktiviti lain pun sama gak...syiok smpai lupa makan..hihihi....ingat2 balik..bestnya lepak kat kampung!!! comot pun comot lah :P



Lepas berbelas2 tahun gak x main...2 hari lepas...bertempat kat umah member kitorng nie (nama2 yg terlibat..biar lah dipendamkan...akta keselamatan setempat ;) ...) kami semua main Saidina version omputih..a.k.a Monopoly...ingatkan main gitu2 jer laa..sekali...dari jam 8mlm...smpai ler ke jam 2 pagi!!! mmg x sedar beb!!! punyalah ter'pukau"...1st round..aku laa org pertama yg muflis...huhuhu....2nd round...hehehe...kekalahan berjaya ditebus..berjaya jadi OKS (org kaya Soton) jap..hehehe...balik tu..terus ilang suara...weekend tu...demam....hihihi...tp berbaloi...sgt2 happening ok mlm/pagi tu...A nite to remember laa org kata....


Cant wait for another round ;)

Thursday, November 12, 2009

Double Celebration























Walaupun hari nie...dr pg tadi mendung...pastu hujan turun hampir sepanjang hari..walau macam mana pun, hari nie bagi aku..hari yg menceriakan...Alhamdulillah...2 good news in a day...cant ask for more :)
aku berjaya dlm ujian keter tengahari td...yg mana aku sgt2 berpuas hati..sbbnya ianya hasil usaha sendiri...walaupun skrng ada jalan mudah tp berbahaya...n lg costly..tapi aku rasa lagi berbaloi amik saluran yg betul...boleh belajar skitt apa yg x diajar kat Msia..tp lain org lain pendapat..so terpulang....jadi aku kena lalui semula semua proses dari A to Z bermula dgn theory test..bermula dari 8hb October lepas..sejam seminggu driving lesson...Akhirnya...hasil tunjuk ajar sifu aku yg amat periang iaitu Mike (thanks Asmah, a great recommendation..no regret at all!!! he's e best)...aku berjaya melalui satu lagi episod Phobia dlm hidup...gara2nya masa nak amik driving license kat Malaysia dolu2...leh tahan berkali2 gak ler aku fail...hehehe....gara2 belajar memandu ngan atuk sedara...yg sangat2 laa santai...keje aku drive dia g kedai kopi..pastu pi tengok kebun dia..tengok reban ayam etc..aduss.....sbb dia nak lepak ngan kengkawan dia...bab parking..dia suh aku park jer ikut suka hati...pikir2 balik...kelakar pun ada gak..hehehe
Lepas jer dpt berita pertama...my abang pulak dpt happy news..paper my abang diterima utk conference tahun depan...yeaaayy....ada harapan laa aku nak menepek sekali ;) berbaloi laa gak my abang dok pening2 kepala masa nak buat paper tu...well done!!!!
Jadi seperti yg dijanjikan TGI's meals..the treat was on me.....
Sementara nak dapat kad yg sepatutnya...yg amik masa dekat2 sebulan gak (biasa laa org UK buat keje...mana ada instant maaaa..mesti mau...kurang2 10 working days etc)...aku 'dibekalkan' dgn certificate nie dulu...So sapa2 yg bercadang nak amik lesen dgn jalan yg lurus dan benar...aku mmg recommend sgt2 sifu aku..Mike...he's an honest and a very..very nice man....berminat??? kasi roger sama gua...selamat aaa....
Alhamdulillah...Thank you Allah....yang senantiasa melimpahkan RahmatNya....

Monday, November 9, 2009

Baru terperasan...

Raya puasa dah lama berlalu...dah nak masuk raya haji dah pun...last week...aku baru terperasan...yg aktiviti aku satu hari dlm bulan posa aritu...rupa2nya...berhasil...punya lah lebam aritu..saja2 jer laa g buat ucapan kat Sinar.Fm..sebabnya..masa borak ngan shida (junior masa sek. menengah) yg juga merupakan salah seorng penyampai kat Sinar.fm...kat kalo kot2 terpilih..dpt air kat udara..n diorng akan hantar brg2 secara PERCUMA..saya ulangi..PERCUMA ye tuan-tuan dan puan-puan..jd x pernah2 buat...aku isi gak ler form tu...

Diorng keluarkan ucapan aku...10 September, 2009...aku baru tau..last week...hehehe...boleh x??? walau pun...xde rezeki jd pengirim bertuah...tp ok gak ler...tersiar ucapan tu...yg aku rasa...sorng family aku pun x notice...hihihi....x kisah ler kan ;)

nie link yg memuatkan...hasil usaha aku mengisi borang kurang dr 10 minit ok...
www.sinar.fm/komuniti/perantauan/sampai.asp?mypage=6

Sunday, November 8, 2009

Cerdik tapi kurang bijak...

Masa aku kecik2 dulu...selain g sekolah pagi (SRK) n sekolah petang (Sekolah Agama)...ptg2 g main kat padang..cukup akhir tahun..naik pentas amik hadiah..sudah cukup menceriakan abah n mama...rupa2nya...bukan setakat tu jer yg diorang nak....pada abah aku terutamanya....akademik tu jatuh no.2...yg utama bg beliau ialah...pembangunan insaniah ( masa tu...aku pun x tau..apa perkataan yg leh digunakan utk menggambarkannya)....supaya esok aku besar2...aku boleh menjadi seorang manusia yg x menyusahkan org lain...tu dlm bahasa simple laaa kan..nak elaborate banyak2 pun..letih gak..
Jadi antara yg aku paling perasan laa kan...
1. jumpa org tua2...terutamanya...mesti bersalaman tangan...(Menghormati mereka yg lebih senior)
2. "Terima kasih" mmg perkataan wajib...terutamanya...kalau org lain melakukan sesuatu yg baik kepada kita...hatta...benda yg paling simple pun...Tak susah pun nak cakap 2 patah perkataan tu...kan..kan ;) - jenis nie..aku baru2 nie terjumpa kat sini...cian dier...hehehe..
3. Sentiasa bersikap "humble"....x kira kepada sesiapa pun....regarding their status, backgrounds, academic excellence etc...
4. banyak lagi...dan lagi....
Masa kecik2 dulu...aku x berapa faham..apa tujuan diorng buat semua guidelines nie...smpai ada masa aku memberontak...ye laa..kalau x ikut mcm yg diorng pesan...ada 'habuan'nya bila kat umah...kena grounded..kena rotan etc...smpai merajuk2 laa gak aku ngan diorng...n penuh kepala aku..kenapa..kenapa dan kenapa???
Tapi setelah aku jadi dewasa...baru lah semua ajaran diorng tu..semakin jelas objektifnya kat dlm kepala nie...OOooo rupanya tu objektif disebaliknya...baru laa aku faham....
Ada satu phrase yg abah aku suka sgt guna....."cerdik tapi kurang bijak"....bila aku masuk UPM.....baru lah aku memahami lebih dalam dan boleh digunapakai...makna phrase berkenaan...golongan jenis nie...rupa2nya wujud....mujur lah x ramai...sebab kebanyakan yg aku jumpa...lebih kepada "resmi padi...semakin berisi..semakin tunduk"....korang mesti pernah dengar laa phrase nie...aku salute kat golongan yg sebegini...sbb tu..aku suka lepak ngan mereka2 nie..sbb leh belajar banyak dr diorng....terutama Otai2 kat FEP tu...
Paling aku berbulu....golongan "cerdik tapi kurang bijak"...adussss...nak jer aku simbah air...supaya diorng 'terbangun' dr mimpi indah diorng tu.....slalunya...golongan yg sebegini...memang kureeeng interpersonal skills....beranggapan..academic qualifications..adalah segala2nya...tiada rasa hormat pada insan lain..memandang rendah pada org lain..dan selalunya..tidak tahu berterima kasih....in general..mcm tu lah...jadi insan2 begini...aku cuba avoid seboleh mungkin..supaya negative energy diorng tu..x melekat kat aku..smpai leh jadi badi...isskhh..mintak simpang....fuh..fuh...
Ku sangkakan...bila dtg UK...golongan kedua nie...x wujud...rupa2nya...ada gak...sayang sungguh sayang...sbb esok2 diorg nie balik untuk berkhidmat di tanahair....aku kesiankan staff2 dan anak murid diorng....kalau diorng masih lagi membawa attitude yg sama....sgt2 laa sadiss kan...Tapi aku jumpa gak ramai yg terdiri dr golongan yg pertama tu...makin cerdik...makin bijak..aku salute...bijak aku maksudkan...soft skills....sebaiknya2 para pendidik..perlu mempunyai soft skills berkenaan...sebelum dpt nak bising2 ngan student...kenapa diorng xde soft skills...walaupun..xde dlm syllabus subjects...tp benda nie leh dipelajari...dgn cara menggunakan segala pancaindera yg Allah kurniakan...InsyaAllah...
Aku bukan nak imply yg aku nie perfect sgt...ada cacat sini sana...tp aku berusaha utk memperbaiki n menampal...mana2 yg perlukan refurbishment, renovation etc...InsyaAllah...so kepada mereka2 yg dh berjaya...being humble does not mean that you are weak..but it is a symbol of wisdom..
Till then......

Friday, November 6, 2009

Fight some more....


Too much of anything can make you sick
Even the good thing could be a curse
......................................
Anything that is worth having
Sure enough worth fighting for
Quittings out of the question
When its get tough
Gonna fight some more.....
We gotta fight..fight..fight..fight..fight for this love
If it's worth having
It's worth fighting for...
...........................
Suka betul aku ngan lagu terbaru Cheryl Cole..selain melodi yg best..yg paling aku...liriknya...mmg memberi semangat...walaupun lebih kepada Cinta...tp aku rasa leh jer leh diguna pakai utk lain2 agenda...utk diri aku..aku rasa...lagu nie leh boost semangat aku...dlm mengejar impian..cita-cita & harapan...ada masa...sekuat mana aku pun..ada masa..aku 'terkulai'...seperti biasa..aku x akan menyerah kalah...lepas lap 'hujan' yg turun..skali ngan hingus..hehehe...bangun balik...& bercakap pada diri sendiri ...Yes..I Can do this :) jadi aku rasa...lagu nie amat2 lah sesuai utk memotivasikan diri sendiri...kala2 perlukan moral support utk diri sendiri...kalau x diri sendiri..siapa lagi kan ;) Jadi..Sayangilah diri anda :D
till then.....
p/s: gambar kat atas tu...di ambil oleh Arief (my little brother) with his latest gadget D60..his PMR present in advance..n model2 yg sungguh cool tu...Idola yg aku yg paling utama- my dear father...he's holding his 1st grandson- Aiman montel...my sister's eldest child....how i miss you guys dearly...

Thursday, November 5, 2009

Riadah..


Dari aku kecik2 lagi...aku mmg peminat sukan...kira sports junkie gak ler aku nie...asal Hari Sukan..mesti muka ada laa kat situ...aku pun x tau kenapa aku minat sgt ngan sukan nie...tp kalo sapa2 yg kenal aku dr sekolah rendah...mmg tau ler mcm mana "berlemoih" dan hangitnya aku kat sekolah...hehehe...muka jgn cakap ler....kalau duduk sebelah Devi a/p Mutusamy (nama hanyalah sebagai contoh)..mesti diorng ingat aku adik beradik dia :) boleh kata...apa saja sukan yg leh aku join...aku join...bola jaring..bola baling..bola tampar..etc...badminton...ping pong..sukan padang..lumba lari..lompat tinggi..lompat jauh..lempar cakera...dll....asal aku leh compete..aku mesti join..menang kalah..lain kira...
Tapi semenjak kejadian teammate bola jaring aku..."terlanggar" tempurung lutut aku...yg membuatkan bahagian lutut dan kaki aku "terpusing" ke belakang...mmg aku terpaksa melupakan cita2 aku nak dpt black belt taekwondo..yg mana sebulan jer jarak masa testnya tu..huhuhu....lepas kejadian tu...lutut aku..mmg terpaksa direhatkan..dan kemampuannya..menyusut. dan x dpt nak semula 100% mcm sebelumnya..sesekali terasa kesannya....dan atas saranan doktor...aku terpaksa melupakan sukan yg paling aku minat...lompat tinggi n bola jaring..sadisss....
Disebabkan aku jenis degil....aku cuba gak nak bersukan...lompat tinggi...aku mampu bertahan smpai Uniten jer...pastu bola jaring..bola tampar..sempat aku join sukan Staff UPM..sukan yg smpai skrng aku masih mampu join..Bowling jer laa termampu....huhuhu..
Cumanya...skrng...cinta hati terbaru aku..ialah Swimming..yeay...aku rasa badan aku mampu menerima riadah nie...sbbnya...x memerlukan sgt pergerakan yg terlampau..di mana kaki aku mampu utk menampung badan nie...walaupun sebelum nie..aku mmg takut giller nak masuk dlm air dalam..Alhamdulillah...selepas berusaha selama hampir 6 bulan..aku berjaya 'menakluki' phobia aku pada air dalam.. :) A pat on my own back...hasil tunjuk ajar abang aku..dan geng2 swimming pool Soton aku yg sentiasa bersemangat jer nak turun 'padang'...
Jadi skrng...swimming pool menjadi tempat kegemaran aku...utk beriadah...dan tempat aku meleraikan kekusutan...dan semestinya...tempat utk bersosial ngan ahli kelab swimming pool ;)

Wednesday, November 4, 2009

Yang Tinggal Hanyalah...Kenangan

Ngah

Tok Wa




Tok Aji....





Bukannya aku x percayakan Qada dan Qadar...bukan juga aku tidak boleh menerima kenyataan...Tapi aku sebagai manusia biasa....ada masa...terpaksa akur dan pasrah dgn ketentuanNya...kerana hidup ini punya kitarannya yg tersendiri....Setiap yg bermula pasti ada penamatnya...dan setiap yang hidup...pasti akan dipanggil semula mengadapNya......



Kiranya...setahun aku hidup di perantauan...aku kehilangan tiga insan yg mempunyai catatan sejarah mereka tersendiri dalam lipatan sejarah hidup aku..bermula dgn Tok Aji..Tok Wa..dan terbaru..Ngah..sedikit sebanyak..mereka turut terbabit dlm mencorakkan insan yg bernama Durra ini.....agak ralat kerana aku tiada di samping mereka..ketika saat2 akhir mereka....di bumi ini...Jutaan terima kasih atas kasih sayang kalian padaku...Ku halalkan segala-galanya...suatu hari..sampai masa..aku turut menyusul....




Tapi..apa kan daya...manusia hanya merancang..Dia yg menentukan segalanya...sedih mmg sedih..memang tak dpt dinafikan.....walau bagaimana pun...yg hidup perlu meneruskan perjuangan Fisabilillah...di bumi Allah ini...yg mampu...ku hadiahkan Ayat2 suci al-Quran dan doa..semoga mereka tenang di Sana...dan bersama-sama mereka-mereka yg dikasihiNya..




Al-Fatihah....