Wednesday, December 30, 2009

Aktiviti harian..

Sejak dua menjak nie...bermula 2 minggu sebelum xmas aritu...ari2 aku kuar jalan2 kat shopping mall ;) utk window shopping...merangkap sesi mengisi masa lapang....cumanya...barang-barang utk diri sendiri x jugak dibeli..hehehe...sbb target nak beli kat Swindon masa boxing day aritu...malangnya...tiada jugak yg berkenan di hati...smpai kan ke London pun...sepi jer...yg aku dok shopping...brg2 hantaran utk adik aku..kira ok gak laa...kepuasan membeli ada...part yg menarik..kuar duit tp bukan dr kocek sendiri....muehehehe....cuma seronok tengok brg2 adik aku tu...ngengenge...kalo laa masa aku kawin dulu..leh beli brg hantaran mcm nie...

hari nie..baru berjaya membeli 2 helai blouse utk diri sendiri kat H&M..selepas beratur dkt 1/2 jam nak masuk fitting room+ kat kaunter.....mana x nyer...sorng2 masuk...bawa lebih dr 5 helai!!!!...aku jer yg bawa 3 helai jer....ada awek kat kaunter tu...siap beli baju 14 helai!!!! mak aiiii.....stock setahun ke apa???

rupa2nya...kat city centre pun sales bangat seehh....slalu x jam..leh que panjang lak nak parking...lagi teruk semalam masa g kat Portsmouth..ingat saja2 jer nak makan kat situ...skali..hamik ko...dkt sejam nak masuk car park!! adusss.....tapi mmg banyak good bargains...utk diri sendiri..dpt laa sepasang shipskin gloves...(x dpt kasut shipskin..gloves pun jadi laaa ) yg belanja sakan..my abang...beli suit CERUTTI utk his coming conference...1st suit for him..he deserves it...ok laa lepas ada discount...pejam mata...bayar jer laa :D kata dh berkenan...kira2..leh laa pkai smpai 10 tahun ;) lepas tu kita g tempah kat Bangkok atau kat Bandung jer laa kan ;) mcm yg ayah aku slalu buat....ok laaa tu....apa2 pun...mmg rekod laa tahun nie..boxing day...aku baru spent x smpai 30 GBP lagi...hehehe...jimat duit my abang...oraits...esok cuba lagi usha...td masa suntuk...nak kejar maghrib...Adios...

Tuesday, December 22, 2009

Basikal tua...





Benda kalau dh lama2 nie...biasa laa..kejap dia sakit kat sini...kejap dia sakit kat situ....so kitorng punya 'basikal tua' nie....dh mula sakit skit2....so far..maintain jer laa...nak beli baru pun...bukannya mampu nak beli yg betul2 baru...beli yg 2nd hand gak..memikirkan nak kena pula tahu peel yg baru tu....leh pening2 lak jadinya...jadi..baiki laa apa2 yg patut..selagi boleh.....


Walau camner pun..si Megane tahun 1996 nie...mmg xde banyak masalah sepanjang setahun 2 bulan menjadi hak milik kami...dgn harga GBP400..Tengkiu Megane!!! melampau laa kalau nak expect performance dia mcm baru kuar kilang kan.....cuma kekadang tu...dia terbatuk2 skitt tu...standard laa...sebelum nie..heater masa mula2 beli tu..mmg x berfungsi pun..tuan lama nak jual sbb malas nak maintain...mujur Soton nie panas gak...cumanya..tetiba sebelum nak masuk winter tu..tergerak hati nak tukar heater baru...Alhamdulillah..satu langkah yg bijak...sbb winter kali nie...cuaca amatlah x menentu..dan sejuk pastinya dari tahun lepas....kalo tak...sejuk kejung laaa jawabnya..hehehe...


Yg terbaru...weekend aritu..tetiba lak...break Megane nie...ala2 mcm malas nak break jer...mmg dia mintak tukar apa2 spare part yg patutnya laa...Mula2 tu..g laa kedai kat area Portswood nie..tanya kedai..memasing bz..sbb nak Xmas...adus...camner nie..24hb nie..dh ler ada tetamu nak dtg...ajak g boxing day...jd...dpt 1 kedai nie...dia kata...semua skali..GBP300..mak aiii!!! tu dh nak sama harga ngan keter..top up skitt..leh dpt keter baru dah tu....tanya lagi kedai lain...dlm 200 lebih2...aduss....xleh jadi nie...skali semlm..pergi laa lepak kat Taj (kedai fav. kitorng..yg ada teh tarik)...borak ngan tuan kedai..mamat ni..racer..slalu borak pasal keter ngan my abang..dia suggest kedai member dia..tempat dia selalu setting keter lumba dia tu...nak dijadikan rezeki..lepas2 borak tu..ada brother nie..Jamal-an Algerian...dia dengar kitorng tengah nak cari pomen...dia suggest g jumpa kawan dia...professional mechanic..yg buat keje dr rumah..


Jadi tadi, lepas pagi2..My abang hantar keter ke Brother Hussein tu (a Libyan)...tgh td..dh siap..total spareparts..plus labour cost...baru GBP80...betapa bezanya laaa dari kedai yg mula2 bg quotation smpai GBP300 tu!!!Alhamdulillah....jadi lepas nie..sapa2 yg nak baiki keter...leh ler cuba ngan Brother Hussein...sms me or Mr. Bad for his number...kami x dpt apa2 komisyen tau...just words of mouth :D dari pelanggan yg happy....


Monday, December 21, 2009

Kejap ada..kejap xde...




Skrng nie...aku rasa mmg cuaca amatlah x menentu...indirectly..mood aku pun...turun naik..turun naik....sabaq jer laaa kan my abang....sat sejuk tahap mega...sat turun snow..sat hujan lak..pastu sleet...x mcm tahun lepas....xde laa sejuk tahap gaban mcm nie...boleh lak snow turun 2 kali dlm setahun...Subhanallah...cumanya aku lega...x selebat mcm bulan 2 aritu...yg smpai chaos satu Soton...sekolah tutup..keter standed etc..accidents...sbbnya..dh berbelas tahun x snow lebat..tetiba lebat..semua pakat kalut..termasuk laa aku..hehehe..kalut nak main snow :D ngengenge...smpai hampir nak kena frost bite laa....fuhhhh...mmg global warming effects....


Ikut tradisinya...belah South nie...mmg kurang snow..cuaca pun..x sesejuk mcm belah2 North/ atas tu...masa aku dok Newcastle tu pun..summer yg x mcm summer...3 hari jer kot yg betul2 panas...tp semenjak dok belah bawah nie..Alhamdulillah...puas hati sungguh...sbb mmg panas sentiasa...cuma down side of living kat belah South nie..serba serbinya mahal...umah mahal..kecik lak tu...makanan pun mahal..etc...pendek kata..cost of living..higher than those who live in northern part of the UK..walaupun begitu...allowance yg diterima..gred C...still manageable..InsyaAllah...cuma kena selalu beringat...


jadi..pada kengkawan yg nak dtg study kat sini...especially anak ramai..kalo boleh..avoid laa duduk kat Soton nie...survey laa dulu camner cost of living kat sini.....jgn terkejut kalau sewa rumah 1 bilik kat Soton..cecah GBP500!!! rumah 2 bilik....mmg compom dekat GBP600...3 bilik??? lagi lah mahalnya....mmg xleh banding ngan kengkawan yg duduk belah2 atas tu...masa duduk Newcastle..rumah 3 bilik..baru jer GBP400..siap ada dining hall asing lagi tu....mmg x leh banding...


Walau bagaimanapun kami duduk umah sebilik nie..mcm mana pun amat2 lah bersyukur.......dpt belindung dr panas..sejuk..salji...etc...Alhamdulillah...selalu kalo geng dr belah atas turun Soton..terkejut laa tengok keluasan rumah member2 di Soton nie...yg very limited tu....selain dr Cambridge n Oxford...university kat UK nie..lebih kurang sama jer....cuma memasing nak charge power..especially kalo tengok dlm rankings ;) jd tepuk dada...tanya lah pilihan hati sendiri...

Friday, December 18, 2009

Kisah roti canai....



Masa duduk kat Malaysia...aku bukan lah leh dikategorikan sebagai peminat giller roti canai....makan selalunya...kalau lepak malam2 kat Mamak area Bangi tu..sambil2 layan my abang borak n lepak ngan geng2 dia...baik laa aku kunyah2 gak laaa sambil2 minum teh ais yg kaw itu...x pun..hari ahad, lepas ayah aku balik dari surau..Beliau mesti belikan roti canai utk kitorng...dan selalu gak follow my parents makan roti canai kat kedai bestfriend diorng especially hari cuti...ada satu tempat favourite mak ayah aku...namanya Jabbal...something..aku tak ingat..tp roti canai tu...mmg terangkat habisss....

Tapi...nak tau apa favourite aku???? nasi lemak daun pisang...aku ada beberapa pot kat area Bangi yg aku suka sgt beli nasi lemak kat diorng nie.....mostly kat gerai lah....tu kita citer nnt...star of the day is ROTI CANAI :)



Jadi berbalik pada kisah roti canai nie....kira sepanjang aku smpai sini..dh setahun 2 bulan aku x makan roti canai original..Al-kisah, Ahad yg lepas...aku berpeluang makan roti canai TEBAR...sila amik perhatian..yg diTEBAR atau pun yg diCANAI dlm konteksnya roti canai yg sebenar.....sbbnya kat sini mana ada org buat roti canai fresh...semuanya frozen :( sedap mmg sedap..but there is something missing...cheewwaahh.....kat majlis yg dianjurkan oleh Malaysians' organization....antaranya ada gerai roti canai...siap ada pakar tebar lagi!!!!! warghhh..salute to Mr. Mujib....naik syok aku tengok beliau tebar..pastu baling2 atas lagi roti canai tu.....bebudak jgn cakap laa..berkerumun jer kat gerai tu...mcm tengok show je layaknya..hehehe...kalau kat Msia..bukanlah satu pemandangan yg luar biasa kawan2...tp kat sini..mana ada org buat mcm tu..geng pakistan nie....tau buat kebab jer....huhuhu....aku mmg terpesona habis...ptg tu...selamat 3 biji roti canai & 1 roti telur dlm perut aku..sedap giller!!!!! hihihi...Burp..Alhamdulillah.....mmg happy habis...mcm dpt batu permata jer....kuikui...


Kesimpulannya: nie mesti ada...sbbnya nak kena simpul laa apa2 yg patut disimpulkan ;)

Mmg adatlah, kita selalu terlupa akan keindahan atau kepentingan sesuatu..sampai lah bila benda tu dah xde atau jauh...betapa indahnya saat-saat itu..dlm kes nie...kesyahduan ketika mengunyah roti canai yg panas2 dari dapur..yg diserikan dgn kuah/gulai..dan dilengkapkan dgn teh tarik hatta teh ais sekali pun!!!!! mmg FANTASTICO!!!

Thursday, December 17, 2009

Buah Delima ke...Dilema

Korang pernah x alami...situasi di mana...secara tetiba benda yg mmg kita idam2kan dtg menggolek depan mata...2 benda dlm satu masa...tapi leh pilih satu jer...sbb keadaan yg x mengizinkan utk jadi tamak dan bolot kedua2nya????Kalau bab shopping, aku mmg selalu lah encounter situasi yg begini...gara2 limited $$$$...jadi nak x nak kena buat opportunity cost...x pun...mana2 pun x leh nak beli...hehehe...sekadar mencuci mata ;) good side of it, dpt memuaskan hati wanita...yesss.....

Semlm...mmg dilema utk aku..bukan buah delima yer kengkawan....pening gak laa nak buat pilihan sbb dua2 aku nak..payah gak nie...mmg dh nk jadi tamak haloba pun ada gak.....lepas balik berbincang semua...akhirnya...terpaksa laa satu pilihan tu ditangguhkan...bg jalan dulu kat peluang seumur hidup yg ada nie...mujur laaa yg lg satu leh ditangguhkan....Alhamdulillah...lepas buat pilihan nie...terus rasa kepala ringan..bahu pun rasa steady jer...hehehe...Apa kebenda nyer pilihan tu???? nnt akan diberitahu kelak...bila semuanya dh ada black n white....kang x jadi...bukan korang yg malu....aku gak nie haaa yg malu...skali ngan mereka & keluarga mereka ;)

Kesimpulannya : Jgn laa tamak haloba (utk diri aku nie)....one step at a time..pesan org2 veteran..sekian, terima kasih...

Tuesday, December 15, 2009

Mcm dlm freezer....


Semalam mcm mana laa leh lupa nak bukak heater yg ala2 manja tu...jenis economy laa kononnya...tp berfungsi hanya selepas jam 12 mlm..pastu kena tutup pg tu..dan panasnya smpai ke mlm.....cumanya kalau bukak waktu lain...mmg xde respond apa2....meter letrik jer jalan...huhuhu...haru sungguh laaa....skrng nie...aku mmg mcm duduk dlm freezer..eh freezer pun x sesejuk nie aku rasa.......dh ler skrng bawah 5 celcius....aku rasa mcm nak kejung pun ada...walaupun ada laa heater backup yg comel tu...tp...kena letak betul2 kat sebelah...tu pun..xde rasa panas mana..rasa mcm nak masuk dlm heater tu jer....baju dh 3 lapis..lilit selimut lagi...pkai kasut eskimo+ stokin lagi....adusss........sabar jer laa...mujur laa umah besar kotak jer...Alhamdulillah..ada gak umah kan...hehehe

Aku mmg suka duduk UK nie....serasi ngan jiwa...tp bab winter jer...jiwa jd kacau skitt....skitt jer laa...hehehe...kul 8..matahari baru kuar....tu pun ala2 shy-shy cat gitu...kul 4 ptg...dh gelap..masuk maghrib...tp kalau sapa2 nak ganti puasa tu...mmg laaa masa yg serasi...hehehe...jgn lupa kengkawan...next year...kita berpuasa masa peak summer...yeaahh....kul 4 pg..dh naik matahari...kul 9 mlm baru maghrib....jd sape2 nak dtg jalan2 masa UK...kalo bulih..sila laa jgn dtg waktu winter ye...nak tengok salji pun..x berbaloi...baik g Swiss..Austria...sini salji pun..ala2 ciput jer....especially kat belah area aku nie...unless nak lepak kat Scotland..berbaloi gak :D

apa daaa aku merepek pasal sejuk2 nie....kepala pun sedikit beku...hehehe....apa2 pun..itu lah namanya betapa canggih dan hebatnya ciptaan Maha Esa....

P/S; x sabarnya nak tunggu summer....yeaaahhhh....i miss u summer...Oohhh summer...miss u sooooo much!!! x sabar nak ditch baju tebal2 tu...dan bergaya dengan baju2 summer yg very refreshing itu!!! pastu kita berBBQ.....yeaaahhh.....Olllaaaaa......

Sunday, December 13, 2009

Ku Bisikkan Kerinduan....



Rindunya nak g tengok concert nasyid :( especially Rabbani (NadaMurni), Raihan(The Zikr)...masa sekolah2 dulu...diorng dtg buat show kat sekolah...best giller!!! walaupun xde banyak music instruments..tp sgt2 best ok...siap ada pantomim, baca sajak etc..x pun pergi Sg. Penchala semata2 nak tengok konsert diaorng..kat situ lagi grand...huhu..nak tengok NadaMurni punya pasal...abaikan kisah abuya diaorng yer..aku cuma follow nasyeed diorng jer ;) pastu..diorng rajin gak buat konsert kat UKM dgn UPM..ada masa sekolah2 kat area Bangi jemput diorng dtg..walaupun bayaran x laa lumayan...tp bak kata Ustaz Asri..bukan itu yg dicari....walaupun masa tu diorng dh menang banyak awards..MasyaAllah....mmg tabik spring..toing..toing..toing..

concert terakhir yg aku tengok..kat UKM..x silap 6 tahun lepas....adeh..rindunya masa2 tu...selalu g ngan adik2....Arief..nnt usha yer..bila diorng punya concert..walaupun dh x baper umphhh..sbb x cukup ahli :( tapi ok laaa....
One of my favourite nasyeed..yg x akan rasa bosan dengar....
Semoga Allah tempatkan Ustaz Asri di kalangan mereka yg Dia kasihi..Ameen...

Irtihal...





Pergi Tak Kembali
Album :
Munsyid : Rabbani
http://liriknasyid.com

Setiap insan pastikan merasa
Saat perpisahan terakhir
Dunia yang fana akan ditinggalkan
Hanya amalan yang akan dibawa

Terdengar sayup surah dibaca
Sayu alunan suara
Cemas di dada lemah tak bermaya
Terbuka hijap di depan mata

Selamat tinggal pada semua
Berpisah kita selamanya
Kita tak sama nasib di sana
Baiklah atau sebaliknya

Amalan dan taqwa jadi bekalan
Sejahtera, bahagia pulang...kesana

Sekujur badan berselimut putih
Rebah bersemadi sendiri
Mengharap kasih anak dan isteri
Apa mungkin pahala dikirim

Terbaring sempit seluas pusara
Soal bicara terus bermula
Sesal dan insaf tak berguna lagi
Hancurlah jasad dimamah bumi

Berpisah sudah segalanya
Yang tinggal hanyalah kanangan
Diiringi doa dan air mata
Yang pergi takkan kembali lagi

P/S; i really love the group..even before they changed their name to Rabbani..previously they were known as NadaMurni..I followed their concerts during their early days...Al-Fatihah to Ustaz Asri..

Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah S.A.W. telah bersabda : "Apabila telah mati anak Adam itu, maka terhentilah amalnya melainkan tiga macam :

1. Sedekah yang berjalan terus (Sedekah Amal Jariah).
2. Ilmu yang berguna dan diamalkan.
3. Anak yang soleh yang mendoakan baik baginya.

Thursday, December 10, 2009

King of the Jungle!!!


After watching the series for almost 3 weeks...The King of Jungle was announced and the winner was Gino D'Acampo...yeaahh...within everbody's expectations i guess...including mine...he was the favourite even among the celebrities themselves..aiyeee!!!..last friday, he was crowned The King...and the 2nd runner up was Kim Woodburn....also known as Queen of Clean from her well-known TV series "How Clean is Your House?"...i'm absolutely happy and thrill that Gino won the tittle..he deserved it!!! he was genuine and his happy go lucky characters were entertaining...especially when he spoke with his italian accent..really spiced up the camp based atmosphere...Fantastico!!!!!
The best part was when he cooked special meals for the whole camp based members...not one or two meals..but through out the whole series...he managed to bring salt into the jungle without people noticing it...till end of the shows..no wonder he was able to prepare delicious meals even when there were not enough ingredients in camp!!! even a rat dish can be so yummy!!!! argghhh....it is true that salt is the essence of a meal..Gino kept on saying that they need salt....In one of P.Ramlee's famous movie..Ahmad Albab...P.Ramlee emphasized that salt was the most important ingredient in any meal..without salt, any meal would be tasteless....back to the Gino's salt story...the TV crews were shocked as well...looked as if that they were played by Gino!!! so the next series, they will be come more strict and cautious on celebrities..
I dont have anything against this celebrity...but i m happy that public voted 7 times for her to do the Bushtuck trials...hehehe...till she made the decision to leave the jungle...I can agreed more than what Kim had to say...that this one particular celebrity is an attention seeker..especially if it will give her $$$$$$ in returns...but after all, that is what celebrity is for ;)
Yess Gino....Fantastico!!!!!

Wednesday, December 9, 2009

5 Tahun sudah berlalu....

Birthday Boy dgn kek & Bday card :)

Ich liebe dich!!!!


Our precious moments....

Hujung minggu lepas, selepas merancang hampir 4 bulan...sampai gak kami ke destinasi yg dituju untuk meraikan two important dates in my diary...Our wedding anniversary..yg ke 5...dan jugak birthday my abang....selang sehari jer....seperti kebiasaannya...ada special present utk birthday boy...walaupun terpaksa bg awal 2 hari..hehehe..atas sebab2 yg x leh nak dielakkan...walaupun kami dua2 demam...tapi digagahi gak ke Botley..mujur laa x baper jauh dr Soton..dlm 15 minutes drive jer...
To my abang, it has been a wonderful 5 years living together...ur such a darling...cant ask for more...even though the waits were long...almost 6 years...but it is really worth it...all in all, we've been together for 11 years...Oooh my....i love you my dear....love u more and more each day...this year it is more meaningful....Thank you Allah....for blessing us with ur Love....

Makan-makan..





Sehari selepas Aidil Adha, ada buat sedikit gathering..panggil pun jiran2 Portswood dan semestinya geng swimming ;) sbbnya..ruang yg limited selain kudrat yg agak terhad gak....Jumaat tu...selain solat sunat...mmg aku pun x buat makan apa2 pun...jd kebetulan...sabtu tu..ad amasak lebih skitt...terima kasih kengkawan yg datang ngan tangan penuh...jadi bermacam2 lak juadah yg ada aritu...Alhamdulillah.....

Tuesday, December 1, 2009

Southampton Edition

2 hari lepas....berlangsung lagi sesi yg dinanti2 oleh kitorng....Monopoly time!!! sebelum nie, kitorng main Monopoly yg biasa....kali nie...jeng..jeng..jeng....pakai special edition lagi...Southampton Edition...mmg lagi feel laaa...sbb menggunakan landmarks yg terdapat di Southampton...termasuk laaa fav. port kitorng- Westquays...waalllaaaa...walaupun tuan rumah dah siap sediakan Monopoly...tp aku sendiri nak gak buat special collection utk diri sendiri....sbbnya..edition nie...hanya dijual sempena Xmas 2009 nie...lepas nie...x tau laa bila lak nak kuar...jd kena beli satu utk kenang- kenangan...Yg bestnya..hehehe...gelak dulu..aku lah juara pertama 1st utk Southampton Edition..tp yg x berapa best gak...huhuhuhuu......aku gak ler org yg pertama muflis dlm 2nd round....kira 50-50 laa kan...apa2 pun...mmg happening!!! time kasih tuan umah yg sudi menerima players nie :D