Wednesday, March 31, 2010

Kisah Aber lagi...

Jom tengok tempat abah belajar.....ikutnya abah nak jumpa x-supervisor..Prof. Mike...dlm website uni mamat tu masih wujud...rupa2nya...jadi mamat tu dah keje kat Uni. Manchester...cuma jadi visiting Prof. jer...adusss....selepas berhempas pulas...di usia 27 tahun..balik Msia dgn status Dr..motivasi tinggi....sbb zaman tu...komunikasi x secanggih skrng....jadi cepat2 belajar...cepat2 habis...boleh balik cepat2....hehehe...semuanya nak cepat.....i'm proud of you abah...how i wish that i can follow your footsteps...InsyaAllah...

tempat jatuh lagi dikenang...........Hospital nie pun termasuk dalam agenda jejak-jejak kekasih..jangan memain...heheheh.....



haaaa....kat Aberysthwyth xde airport....jadi abah dan mama mula-mula sampai sini naik train...back for good pun pakai train gak.....jadi datang kali nie pun....kena tengok train station nie gak ;)


Pekan Aber.........mengimbau kenangan silam...mcm pekan2/bandar2 lain kat UK nie...mmg xde banyak perubahan...bangunan2 masih sama...yg berbeza..kedai2 jer....mama dok usha kedai2 yang pernah mama shopping dolu2....ada yg masih wujud...tapi banyak yg dah xde....



rumah kelahiranku....walaupun lahir kat sepital...tapi abah n mama bawa balik bela aku kat rumah nie...kira rumah kelahiran gak kan ;) rumah yg ke-4 dan terakhir utk abah n mama sepanjang tinggal di Aber........rumah nie feel giller...betul2 depan laut...laut yg leh mandi n tangkap ikan/udang......kira mengesahkan cerita2 yg aku dok dengar selama nie oleh abah & e gang.....kisah tangkap macarel..udang etc....

Tuesday, March 30, 2010

Hujan rintik-rintik....

Hujan rintik-rintik...air bergelora....tu antara lagu yg masa kecik2 suka nyanyi...tp aku dh lupa lirik yg seterusnya...yg aku ingat...nnt akhir sekali akan terbentuk rupa org dlm bentuk cartoon...hehehe....

Walaupun ikut jadual 4 musim...skrng nie dah spring...bunga pun dah mula kembang semangkuk..waktu pun dah bertukar ke British summer time....tapi kesejukan masih terasa sebabnya hujan yg turun saban hari....macam musim tenkujuh pun iyer gak :) kadang-kadang lebat...dan selalunya renyai-renyai hampir sepanjang hari...Kira mmg rezeki family aku datang last 2 weeks...cuaca sangat2 baik hati....matahari memancar2 jer...awan pun cerah jer....cuma ptg sebelum bertolak ke airport...baru hujan mula turun...

Mmg lenggang suasana kawasan umah aku...sebab skrng tengah cuti Easter...jadi rata2 students balik kampung tak pun pergi berjalan2....kitorng???? lepak2 jer kot cuti Easter nie...tolong jaga Portswood..sebabnya dah bercuti awal sebelum nie....hehehe...habis2 nak jalan pun dekat2 sini jer laa kot....sebabnya cik Tom2 pun akan berkhidmat utk org lain.....letih berjalan 2 minggu lepas pun masih terasa gak...dari segi badan dan jugak poket...hehehe....

Tunggu bulan 5 lak kot ;) berjalan lagi???? nak buat mcm mana...kali nie...family mak mentua pulak aku nak datang....x kan nak bawa jalan2 kat Portswood jer :P selain tu laki bini nie kaki jalan ;) jadi...lupakan lah kisah nak bawa balik keter sebijik kat Msia...yg semacam tradisi jer kalo org2 kita datang sini....sebabnya...duit tabung kami habis kat jalan... bukan sebab kami berlebih2 duit..realitinya...tapi sebabnya kami mmg suka berjalan & makan.....hehehe...lain org lain citarasa kan :) x salah sebenarnya..dlm keadaan kewangan yg agak terhad...kena ada opportunity cost...yg bawa balik keter...xleh laa nak bising2 x banyak berjalan...sbb dpt bawa balik keter nnt...yg banyak berjalan pulak..x boleh nak mengeluh x dpt bawa balik keter...sbb duit dh habis buat berjalan...jadi sgt adil ok ;) unless anda mempunyai pekerjaan yg teguh dan lumayan...kemungkin x memerlukan anda membuat pilihan...dua2 boleh sapu.....itu satu bonus!!rezeki memasing.....x elok nak jeles2 kan....patut bersyukur lagi ada laaa & happy dengan rezeki kengkawan..wallaaaa.......ooh yaaa...tapi bawa balik keter pun..keter org lain..keter abah aku kot ;) wink..wink...

Skrng nie...masa utk mengemas apa2 yg patut...bulan 5 sudah mau tukar suasana/angin...x jauh...just few blocks from our current house....rumahnya pun comel gak mcm rumah skrng..InsyaAllah...barang2 gedabak x banyak...kebanyakan barang2 kecilan jer...tu yg letih nak packing tu....waaaaa....

Monday, March 29, 2010

Aberysthwyth...........

Abah sedang mengenang kenangan silam....bukit sebelah rumah pertama....laut tempat abah n e gang tangkap macarel dan udang................breathtaking views...


menuju ke rumah kelahiran ku....yg x jauh mana dari rumah pertama abah n mama mula2 sampai Aber.....


Kami................



selepas penat mengutip batu-batu......banyak batu yang cantik-cantik...geram jer rasa mcm nak angkut semuanya bawa balik ;) tempat yg sesuai utk lepak2...dan membaca nota exam ;)



rumah pertama yang abah dan mama menginap mula-mula sampai sini.....semuanya masih sama......abah ingat rumah nie dah kena runtuh...hehehe...sekali ada lagi daaa....



kanak2 riang.......

Thursday, March 25, 2010

Our prayers.......

O Lord, it is painful indeed,

Painful to see painful to bear,

O Lord, we are in need,

To You we turn in times of despair,



You give and you take as you shall please,

and who are we to question You,

So our fate we accept and we are at ease

We ask for strength and patience too



We pray for a brighter tomorrow

Bless our souls and provide us with solace

No more tears of pain and sorrow


and endow us with love and happiness


By: Badril Abu Bakar...March 12, 2010

Tuesday, March 23, 2010

Cymru.............Part 1

Tempat berteduh yg cool sepanjang jejak2 kasih kami di Aberysthwyth, Cymru.......abaikan namanya yer....nie bukan workshop utk bertukang ye kengkawan....hehehe...apa daaa...kasi laa namanya yg happening skitt org2 Welsh nie pun :P

Master bedroom yg bapok besar.....ikutnya semua boleh tido dalam satu bilik nie jer....x perlu lagi 2 bilik yg lain...tapi..alang2 dah dapat 3 bilik...baik pakai semuanya kan ;) so...abah n mama jer laa yg menginap di dalam bilik besar gaban nie...hahahaha....eh skali dgn mek yah...arief tido bilik bawah...kami...tido bilik lagi satu...mmg berbaloi...semua bilik en-suite...





melepak depan TV...lepas selamat pekena nasi.....nyum2....berlaukkan ikan trout dan salmon yg ayah aku g mengail....kat pasar basah Aberysthwyth...hehehe....masyuk di makan skali dgn gado-gado...pergh....sekali ngan air asam mama buat...meleleh....maaf ye...gambo x sempat nak snap..memasing dah x sabar....hehehe..abah sangat2 lega...sebab x payah telan kebab dah...gara2 penangan kebab yg melimpah on the way ke Aber...huhuh...aku pun x sanggup daaa..






Perbincangan rahsia....hehehe...mama cakap...dia suka kerusi meja makan nie....nak pujuk abah belikan nnt ;)



Kalo dapat dapur mcm nie.....amatlah bestnya!!!!!




2 org kanak2 yg begitu teruja....bangun pagi...x mandi lagi...dh siap ronda kawasan sekitar cottage........sambil2 arief test dslr dia.....asah skills konon-kononnya ;)






dua org...kanak2 riang yg excited....hehehe.....






next destination.....selepas tengok batu-bata.....shopping time!!!!! sebelum masuk Wales....leh tahan gak laaa membeli....tapi...semuanya...barang2 yg org pesan.....






Destinasi pertama dalam perjalanan ke Cymru.......

utk ke berapa kali dah utk kami...ke kawasan batu-bata nie...al-maklum laa dekat dengan So'ton...jadi kalau ada tetamu jer....nie laa modal kami ;) hehehe....

jadi bagi peluang kat bebudak dua org nie g 'tawaf' batu bata...sementara aku, my abang, mama n abah...lepak2 kat souviner shop.....sbb diorng pun dah pernah sampai kan...jadi biar je diorng dua-beradik nie jalan2......masuk percuma...sbb pakai English Heritage Card kami...yg dh nak expired akhir bulan nie :) puas gak guna membership cards tu....malas nak renew...sbb dah x larat nak explore castle2...batu2 kat UK nie...huhu...masa utk menyimpan lak ;) priority dah bertukar...cheewaaahhh!!!!

They had so much fun !!! mcm2 aksi ada.....hahahha......

Sunday, March 21, 2010

Tetamu teristimewa......Part 1

Selamat datang ke teratak comel kami!!! yeaahh......Tennyson Court yg femes tu...nie posing wajib nie.....kalau sapa2 datang ke rumah kami.....hihihi....
sebelum bergerak ke Wales....


Tidak dilupakan....Megane ayu yg banyak berjasa...walaupun...ada masa meragam gak ;)
janji ko jalan Megane...Alhamdulillah....


Antara destinasi favourite family aku....sama laa ngan aku skali....Carboot!!! dah dekat 5 bulan aku x menjengah....tapi diorng baru smpai...n excited....x sempat nak tido lama2....jom kita!!!
Arief berjaya mendapatkan brg2 yg diimpikan...tripod...4 pound sahaja....mama??? jangan cakap...banyak gak laa...mek yah pun sama gak..sempat rembat sepasang boots...abah jer....yg x beli apa2..... :)


Tawar...jangan x tawar ;) mek yah mmg sesuai laaa g tempat2 gini...minah nie suka bargain....kalau kat shopping mall tu leh bargain...dia bargain gak...hehehe....abah pulak...kejap2 tanya....bila nak balik nie...hehehe...mmg tu bukan tempat dia laa.....my abang pulak....leh geng ngan abah....tengah Zzzzz dalam keter...hihihi...mcm biasa ;)




Wajah2 yg amat2 dirindui......selepas 13 jam penerbangan....Alhamdulillah...selamat sampai ke bumi UK...to abah & mama it was a precious moment that they have been waiting for 30 years....
utk budak dua org tu....excited....sbb...bila bercakap...keluar asap dari mulut....hehehe.....malam tu minus 1 degree celcius....sempat laa merasa suasana sejuk kejung UK nie.....maka bermula lah satu pengembaraan lagi.....

Friday, March 19, 2010

Apa yg kurang....???

Ada masa....x semua benda kita boleh share dgn semua org....bak kata org...rambut sama2 hitam (kes org kita) tapi hati lain2....ada sesetangah org, ikhlas dan prihatin dgn permasalahan org lain..tp ada jugak kalangan yg mendengar...yg kemudiannya...bertujuan mensensasikan info yg diterima....seolah2...apa yg berlaku ke atas org itu...datang dari kesalahan insan itu sendiri....dgn selamba bertanya2 soalan seakan2 menunding jari ke kita....seolah2 yg aku x jaga makan laa...banyak jalan laa etc....expert sgt ker org tu??? lupa ker...yg menentukan semua nie...kuasa Allah Maha Esa???

hmmm...entry kali nie agak kompleks skitt....aku bukannya apa....dgn apa yg berlaku skrng nie....ada gak manusia yg aku x tau sama ada secara segaja atau secara x sengaja....bila jer mendapat tahu apa yg berlaku nie....seolah2 mereka lupa....apa yg berlaku tu adalah ketentuan Allah....dgn secara x langsung mengatakan....apa yg berlaku tu...terletak atas bahu aku....salah aku ker??? walhal secara nyata dan jelas....mmg apa yg berlaku nie...luar kawalan aku...dan jugak luar kawalan manusia....even pakar pun x boleh nak cari sebab musabab kenapa berlaku...

hmmm....yg leh aku buat kesimpulan...mereka nie....kurang berfikir secara kritis...dan kurang emphaty terhadap org lain....tapi x kisah lah...aku x perlu lah nak buang tenaga nak pikir2 sgt pasal diorng nie....rugi masa...rugi tenaga...sbbnya...selalunya...org2 mcm2 gini...selagi x kena atas batang hidung sendiri....selagi tu...cara pemikiran diorng akan sama....bukan aku mendoakan yg x baik.....hari nie....kau senang...esok lusa...mana tahu...Allah nak bagi ujian...kita hidup kat muka bumi Allah nie.....mmg akan sentiasa diuji....hatta kekayaan....kepandaian tu pun....sebenarnya salah satu ujian Allah pada umatNya...jadi sebelum nak berkata-kata tu.....pandang..pandang...ingat..ingatlah....hidup nie...umpama roda....cuma tunggu masa dan ketika jer....masing-masing ada bahagiannya...

berbalik pada mereka2 yg Allah kurniakan segala rimpah rahmatNya tu...at least....jaga laa sensitiviti org lain....tanda bersyukur dgn apa yang ada....kata pun kawan......kenal...bukannya x kenal.....Wallahualam.....

Ingatan utk Durra........Sabar itu separuh daripada Iman............ :) InsyaAllah...

Friday, March 5, 2010

Ku Pohon....

Hari nie...sepatutnya...menjadi hari yg menggembirakan...dr smlm aku excited...tapi pg tadi...lepas dpt keputusan...rasa sayu..sedih, kelu...dan mcm2 lagi...errmmm....kena tunggu lagi seminggu baru dpt keputusan yg tepat...sama ada betul x apa yg diorng sangkakan tu sama ada betul atau x...kalau boleh...aku harap keputusan minggu depan...bukan lah seperti yg diorng sangkakan tu....HHmmm... ;(

macam mana pun...aku yakin..Allah Maha Berkuasa...pada Dia jer lah yg dpt aku mengadu pun....dan pada Dia juga aku berserah...sbb Dia Maha Pengasih lagi Maha Mengetahui...ada masa kita boleh kawal apa yg berlaku disekeliling kita...tapi kita insan yg lemah..banyak benda lagi yg di luar kawalan dan kudrat kita...sama gak ler ngan situasi aku nie....leh kata semua langkah..semua nasihat..usaha...dah buat...tapi...siapalah aku nie...manusia biasa sahaja...yg mampu aku buat masa nie...banyak2 berdoa...banyak bersabar....selebihnya...aku berserah kepadaNya...dgn harapan...minggu depan...segala persoalan nie...akan terjawab dgn mendapat belas rahmat dariNya.....Amin Ya Rabbal A'lamin...satu lebaran yg positif...InsyaAllah...

Tuesday, March 2, 2010

House hunting....

Arinie....mmg betul2 marathon house viewings....dari kul 12 tgh...smpai kul 4 ptg...8 bijik rumah berjaya di'explore'...muehehehe....ada umah comel...ada umah luas...ada umah 2 lapis...ada umah atas tanah..ada umah yg sekelompok..ruang tamu besar..bilik lak kecik...bilik besar...ruang tamu laa secoek....hehehe....tapi begitu lah al-kisahnya.................masih jauh lagi 'perjalanan' utk memilih umah yg betul2 idaman hati....sbbnya...rumah dh ok..harga ok...tp parking lak masalah...ada yg kecik/sedang2...parking ok...tp kecik la pulak...poning...poning....masa pun dh makin singkat...

dgn harapan...lagi 2-3 minggu dh jumpa laa yg berkenan dan sesuai ngan budget...InsyaAllah....nak x nak..mmg kena cari gak..sbb umah yg skrng nie...kontrak nak abih..dan x renew...umah nie pun dh siap masuk iklan lagi...huhu...Cyiyok Durra!!!
Tugas aku..buat appointment ngan house agents....minggu nie...ada beberapa umah lagi yg akan di'explore'..Yeayy!!!