Thursday, April 29, 2010

Its Never too late....

I happened to come across this article from one of my friend's FB page...and i totally agree with Bryan Dyson how those elements are really crucial and have significant impact in our life..whether i realize it or not or try to ignore the facts...it does have impact on my daily life eventually....as for myself, i really treasure those four elements eventhough there is a slight difference in term of priority....in descending order, it would be Spirit..family..health and friends....

is not that i totally disagree about having good jobs or works to be proud of...Hey...be real!!since we live in a world that potrays "money is everything" or else we cant survive (you have to pay for almost everything nowadays) as there is no such thing as F.O.C terms without having to fork it out in the first place..kan..kan..kan...but in what ever we do, there should be a thin 'line' that will serve as a guidance. So that we wont be stepping over the line... or over doing it....where at the end of e day, we are going to mess around with "Yin & Yang"...-ini pun masuk jugak ke ;)


Bak kata my ustazah at school when she taught us in Pendidikan Islam class...Wasatiah-in arabic word it means balance or equilibrium..In Islamic context..while living in this world, we should have a balance between 'dunia' and 'akhirat" activities..ermmm how to explain??? please refer to your old school text book,please..please... :D if im going to explain it here..it would be lenghty & its better to have 'ceramah' session then...hihihi...
The key word here is.....time management...in my point of view...we have 24 hours...and we have the ability to make use of it to e fullest...how do we do it?? haaa....that is the question that the person can only answer...as for me...still struggling with it...hope that one day i'll be able to cope with this 'organization' concept of life...InsyaAllah....

Monday, April 26, 2010

Alahai...

Tup tap tup atp....Tinggal 11 hari jer lagi nak nak pindah nie...adusss....brg banyak lg x pack nie...Panic??!!! huarghhh.....badan lak semakin 'lembab' pergerakan nya...buat keje skitt...dah semput/mengah..sakit pinggang etc..ramai pun x bg aku lasak sgt...especially my abang...sayang gak diorng kat aku ye...hehehehe ( gumbira+terharu..isk..iskh)......semangat mmg tinggi menggunung...betul laa org kata...selagi x last minutes...mmg susah nak bergerak...last2 esok kang baru kelam kabut...hehehe...tp kes aku nie...xleh laa nak last minutes...kang yg naya..my abang laa...aku jd pemerhati jer laa kalo waktu tu...dgn harapan..kengkawan dpt membantu :) echewaah...

pokok depan rumah tengah berkembang...sayang pulak nak tinggalkan rumah cute nie..penuh kenangan & nostalgia...echewaah...huhuh...sbb rumah baru nie...xde pokok2 kat depan rumah...ada main road jer...nak kira keter/bus lalu-lalang boleh ler...sabo jer laa kan...kalo x pindah...x selesai masalah gak...waktu summer best aa umah nie...waktu selain dari tu...especially winter...mmg terasa nak pindah sgt2...hahaha...mmg dlm dilema...final decision..mmg kena pindah!! hehehe...

apa aku merepek daaa ptg2 mcm gini......entry kali nie...entry merapu merangkap...MALAS nak mengemas brg2 rumah...brg besau x banyak..nie brg2 yg ala2 kecil2an...yg kalo dikumpulkan..leh tahan banyak gak laa...so far..baru berjaya masukkan dlm 5 kotak...ok laa...aku ingat nak clearkan brg2 dapur...semoga Allah permudahkan urusan perpindahan nie...InsyaAllah..Ameen :)

Friday, April 23, 2010

Pertama!!!









Semlm kira mencatatkan sejarah kami berdua- aku n my beloved abang....mungkin pada org lain...apa lah sgt kan...but for both of us....its something new...and never happened before....bunyi macam projek mega jer kan...kuikui.....kalo sapa2 yg pernah pergi rumah kitorng...sama ada kat Bandar Tun Hussein Onn...mahu pun rumah kat sini.....there is something missing...benda yg leh kata rata2 rumah org ada....regardless size, type etc....SOFA!!!! haaa itu jer bendanya...pada org lain....benda biasa...but for us...NEW thing! chewwaah.....


Sbb bukan apa....dah mmg jadi habit my abang....if you wanna buy it....pay by CASH...or just forget about it...its a Big NO to hutang (unless benda yg xleh elak...mcm nak beli keter...rumah etc)...it's his principle...nie gara2 pengalaman pahit beliau laaa nie masa study kat Germany..disebabkan habit berhutang nie....bukan nak claim yg kami nie banyak duit...tapi sebagai isteri...kena lah mengikut suaminya kan ;) walhal...naluri pompuan nie...suka sgt lah nak menghias rumah etc...hmmm...mmg berzaman laa masa kat BTHO nak kumpul duit sbbnya nak kena beli barang2 mesti guna cash..TV pun...tunggu kat 3 bulan baru dapat...DILARANG sama sekali menggunakan monthly installment...apatah lagi credit card( kalau guna arinie...esok WAJIB bayar balik...adusss...)....contohnya...almari baju idaman aku...baru berjaya dibeli...iaitu 3 bulan sebelum nak fly..selepas aku mengumpul duit hampir 1/2 tahun....huhuu...have to sell it...less than 1/2 price...apa leh buek..sadisss...kalo lah kat Msia ada carboot mcm kat sini...rasa rumah aku tu...dh leh merasa sofa, meja makan etc...pikir2 balik...ok jer...kalo rumah penuh aritu...pening gak nak clearkan rumah....jadi org datang...nak cover line..kata laa konsep jepun...semua dok kat lantai jer....kuikuikui.....
ok gak kan ;)

Back to kisah sofa nie.....dah lama dok usha kat sini...xleh nak beli gak...sbb limited space kat umah...umah kami sgt2 comel ok..Kisah benar nie...semua benda nak kena cari dlm small scale jer..kalo besau..xde ruang berjalan kaki...hihi....pastu...cita2 my abang...nak sofa...tp nak yg sofa bed....aduss....merata dok usha...carboot, gumtree, ebay, freecyle etc...sebut jer laa apa2 sumber yg ada...rata2 size besar gaban!!! bukan sbb kami memilih tapi size mmg x sesuai..even utk umah baru pun......last2...dah rezeki....smlm...terjumpa laa sofa bed...sesuai dgn keluasan umah kami yg cute miut itu...& masa yg sama....tabung sofa pun dah mencukupi...ditambah dgn harga promosi yg cun..tutup mata...BELI je laaa....maka kami mengangkut lah 1 biji nie kat Ikea smlm...amazingly berjaya dimasukkan ke dalam hatchback megane kami yg ayu tu!!! Yeahh....maka ini lah SOFA yg PERTAMA kami :D

Wednesday, April 21, 2010

Keciknya dunia....





Sebenarnya...kejadian nie dh berlaku sebulan lepas...tapi baru arinie teringat nak blogkan..hehehe....hari nak hantar family aku balik kat Standsted....tetiba leh terserempak pulak dgn sifu, x-opismate..merangkap member...iaitu Tn. Hj Yaakob....antara manusia yg aku boleh bawa berbincang, tempat luahkan perasaan, tempat dapat nasihat etc.....mmg salute ngan pakcik sorng nie....kira unik gak laa friendship nie....beliau pernah mengajar aku...keje sama2...salah sorang sifu aku laa kat fep/upm tu....yg leh aku amik contoh....nak citer pasal pakcik nie..mmg x abih...sbb kebetulan gak...dia mmg kawan abah aku gak....dok lak sebelah umah pak chaq (family friend kitorng) ..kesimpulannya..pi mai pi mai..tang tu....mmg hobi aku...berkawan ngan org2 yg veteran nie....sbb diorng nie..banyak yg kita leh boleh belajar dr diorng nie....
Yang pasti, last skali jumpa pun...masa Tn. Hj. and family antar aku masa nak datang UK kat KLIA...satu2 opismate yg dari kalangan pengajar yg antar aku...mmg terharu...x lupa kengkawan lain yg sanggup antar aku aritu-geng2 lepak (anda tahu siapa anda...special people in my life)...termasuk laa cik puan ida....selain bebudak bangi....our childhood friends...
Terkejut terserempak ngan Tn. Hj...aku x perasan...adik aku-Arief yg notice...rupa2nya..Tn.Hj n family baru balik dari jalan2 kat Paris..Muhammad- anak yg bongsu tu pun dah besar...dok berlari sana sini sebelum tu.....hehehe....isteri Tn. Hj pun sgt2 sporting....
rupanya2....diorng sama kapal ngan family aku......What a small world... :)

Si merah....

Sebelum
........
.....
...
..
.
.
.
Selepas
........
.....
...
..
.
.
.
.
Alhamdulillah :)
Pssttt: sapa kata merah macam udang lepas kena bakar....kalo rebus pun merah gak laaa ;)

Friday, April 16, 2010

Dia sudah datang....

Us again ~Jgn tertipu dgn langit yg cerah....sebenarnya...anginnya leh tahan sejuk gak....Brrr...tp malas nak amik coat...tinggal dlm keter ;) rasa mcm panas jer....hehehe....rupanya...angin laut tu kuat daaa.....


Kuat x kuat laa angin kat tepi laut nie....pokok2 kat belakang tu....mmg senget ke satu arah....mcm terhakis dah pun ada tebing nie....kalo sape2 sleepwalking mmg bahaya....xde pagar ke apa ker yer tuan2 n puan2 ;)



Kat belakang tu...Isle of Wight (IOW)...nampak mcm dekat jer kan...dekat dah sebenarnya...dan yg kat hujung tu...salah satu landmark yg femes- the Needles....(batu2 yg tercacak2 kat hujung tu) kasi teropong skitt ;) selain Coloured Sand yg menarik tu...planning to go there one more time...ngan Mummy...sbbnya 1st time pergi...suntuk sgt masa....huhuhu....InsyaAllah....




Skrng nie....siang dh mula terasa panjang....jam 6 pg, matahari dh memancar...pukul 8 mlm pun matahari baru nak beredar...cuaca pun..Alhamdulillah...semakin 'warmer' bak kata Nikki...mmg buat aku rasa bersiar2 jer....tp...selalunya bila huruf "M" tu datang...last2 lepak kat umah jer...hihihi....kalo terasa rajin...g melepak kat umah member2 yg sekepala...sembang2 ptg sambil makan jemput2....



Last week...carboot mmg meriah.....sebab cuaca cantik....jadi pakat2 laa keluar semua org...termasuk laa aku dan my abang..hehehe...leh tahan gak laaa hasil tangkapan aritu...sampai kena riba laa beanbag sebijik...belakang jgn cakap laa..penuh!!!ye laa kan...kalo dah pergi smpai 2 carboot...x banyak...x tau laa nak cakap apa kan...kuikui...kuar sesudah subuh tuuuuuu......aku pun kagum ngan diri sendiri...ngeh..ngeh..ngeh...betul kata org...kuar awal2...rejeki murah....




Sebelum ahad tu...sempat laa melepak2 kat New Forest (National Park)...saja xde keje nak buat...dh lama x lepak kat New Forest....since last summer....ingat lagi last year...semenjak 'kenal' New Forest...hampir2 tiap2 minggu dok explore/pusing2 kat situ..selain jaraknya yg dekat secoet tu (ye ker?) banyak benda leh buat...kat situ mcm2 ada...nak tengok hutan ada....picnic?? anytime.......nak tengok kuda..lembu, rusa etc...ada...nak santai tepi laut/tengok ferry etc..ada...nak g fruits picking pun ada...nak tengok museum pun ada..garden pun ada...carboot pun ada!!!pendek kata....macam2 ada...hehehe...mcm aku jd promoter diorng lak ;P



tapi mmg aku suka laa tempat tu...bersantai2 tanpa perlu mengeluarkan cost yg banyak....tapi happening!!! rasa rajin skitt...terus jer ker Bournemouth..rajin lagi..g la Pool..gamak rasa terlebih rajin...g laa smpai Land's End...hihihi...untung gak dok belah bawah yg betul2 mengadap English Channel nie..banyak tempat leh usha...selain dh terasa sedikit sebanyak 'bahang summer'...dgn 'kegilaan' aku skrng dok pulun makan ice -cream setiap hari....sabo jer laa kan ;)


X sabar rasanya nak tunggu musim 'menuai' buah strawberries...yeaayy!!! selain tu...dh leh ucapkan selamat tinggal pada coat yg tebal2 tu...x yah pkai baju berlapis...pastu leh pakai sandal!!! Oohhhh summer....mcm jiwang lak...adulaaa....

Tuesday, April 13, 2010

Hiburan di petang hari ;)



Version ceria........... :)





Version asal.............. :)

Just sit back....and ENJOY!!!!!! im enjoying it myself so much!!!!! almost in tears ;)

Monday, April 12, 2010

they come..they see...Final part...

Portsmouth....semestinya destinasi wajib utk sape2 yg datang ke umah kitorng...Gunwarf Quay...ikutnya bawa family g pusing2 Portsmouth...tp tau ajer laa..bila dh smpai factory outlet....mata semuanya tertumpu kat good bargain....jd, mama n mek yah g shopping....aku bawa abah n arief g jalan2 kat tepi2 tu...termasuk ship museum......yg terletak kat sebelah factory outlet tu...cuma x puas ati....ada 5 bangunan..tiap2 bangunan museum tu...nak masuk different entry fees....mmg suka paw duit laa org england nie :P

Kapal perang dolu2....zaman queen victoria...HM Victory...kapal yg digunakan utk menjajah banyak negara....bawa balik hasil rampasan ke UK....sbb tu diorng kayo :P tp nak masuk kena paw gak.....


Game time!! nampaknya....arief x leh nak beat kehandalan abah...hehehe....main kat kedai nasi briani..sementara nak tunggu nasi sampai....



High Street, Southampton.....lagi...dan lagi...barang rampasan yg berjaya diborong....huhuhu...sabo jer laa....ralat skitt....sebab x sempat nak bawa diorng g tengok cruiseship kat Mayflower Park....gara2...bershopping....next time pulak yer....




Pasangan romantik.................. :)



Thames river cruise....penutup hop on hop off tour.....satu cara utk cover London yg paling efficient...tanpa perlu letih naik turun tube stations...huhuhu...dan juga sesuai utk bawa mereka2 yg veteran berjalan2...kita pergi British National Museum lain kali yer abah...since masa x mengijinkan......next time kena tido 2 malam kat London...baru ler x mengah...after all....misi terlaksana....dpt bawa bebudak 2 org tu...naik turun underground tube..naik bus double decker...naik cruise....pusing2 London..sempat singgah pasar malam kat liverpool street lagi....mission accomplished!!!!

Tralfagar Square...revisited.....this time together with my two little brother n sister...n my abang...not to be forgotten...my beloved parents.....after 30 years...we were back on the same spot...though the sorrounding was still the same...except less pigeons around....n im more wiser...chewaah....not in a stroller for sure...hehehe..


underground tube tour....conducted by abah.....since we stayed in travellodge...liverpool street underground is the nearest to our hotel....less than 5 minutes walking distance....the whole evening we were going up and down from one station to another station....tiring....but it were memorable n enjoyable moments indeed.....cuma den lotih....mama pun lotih gak...huhuh...



lepas settle pusing2 Aber, Wales...langsung ke Manchester.....lepak kat rumah childhood friend..merangkap family friend...kak ina n abang nik kat Chorley...selain jumpa sepupu- Kak Ct...they have been a great host...their hospitality were superb!! unfortunely, have to rush back 1 day earlier than what we have planned....it was our 3rd time (my abng n I) staying in their house...and 1st time for my family....we'll be back soon!!!InsyaAllah...




Alang2 dah smpai kan ;) walaupun.....hehehe....you will never walk alone!!! Yeahhh!!
Missing you guys!!!!!!!!!!!!

Thursday, April 8, 2010

Baru ku tahu.....OOooh begitu...

Semalam...mmg hari berjalan seorng diri sambil melayan perasaan dan juga mencuci2 mata..dah lama jugak la aku x buat aktiviti lone ranger mcm gini...gara2 kesihatan dan kestabilan physical yg x berapa mengizinkan...Alhamdulillah...semalam aku rasa badan steady skitt nak berjalan sorang2...walaupun...mengah gak laa..n kena amik time out ntah berapa kali...selain kejap2 g WC...hehehe....x kisah..jadi misi dipenuhi.....sambil2 berdoa supaya aku larat nak balik sendiri nanti....Alhamdulillah...

sebelum g shopping mall...singgah Odeon dulu...beli movie tickets...kali nie nak cuba tengok 3D movie-Clash of the Titans..citer kurafat tuhan2 greek..hehehe..layankan jer...since semalam Wednesday....dapat laa berjimat skitt...chewwahh....2 tiket utk harga 1 tiket....mmg suka g tengok movie terutamanya hari Rabu...hehehe...

lepas tu gerak ke shopping mall...dari jalan2 kat dlm WestQuay...smpai ke luar high street......kuar masuk kedai...berenti makan/minum..pekena ice cream seround..hentam fish n chip sepinggan etc..hasilnya.....berjaya merembat 1 handbag (utk adik aku-Syikeen)..1 beg (yg lebih sesuai gak dipanggil hand lugage utk diri sendiri...sgt2 suka sbb tema English rosenya itu...)...sehelai blouse (juga utk diri sendiri)...serta Hp baru utk my abang.....kesian tengok my love guna hp yg dh lunyai tu...LG version basic (tersangat basic..yg dah lebih 3 tahun..)yg kejap2 leh dengar suara..kejap x...pulak tu...screen pun dh bertompok2....haru sungguh...hehehe....jadi sebagai seorng isteri yg concern lagi penyayang...chewwaahh...aku pun masuk ler kedai hp nie...n tangkap ler 1 model hp...tapi bukan blackberry atau adik-beradiknya...hp biasa2 ajer yg atas skitt dr basic...ada camera..fm..bluetooth..etc....yg utama masih dlm budget....dan bukan flip...sesuai utk my abang sebagai seorng pengguna yg lasak ;)

Al-kisah....hp tu datang dgn pakej beli skali sim card Virgin...kena pakai sim card pre-paid...kat sini diorng panggil...pay as you go...ku sangkakan..boleh terus jer pakai...sim card virgin tu...nnt2 leh guna...rupa2nya...hp tu lock!!!!! satu langkah biasa yg diambil oleh communication company sini..aku x pernah kena lagi, tp pernah dengar.....caranya...offer hp murah2...dgn syarat beli skali lah line diorng tu (sim card)...skali ingat boleh pakai sim card company lain (sim card lama)...skali LOCK daaa.....Oohh begitu...baru ku tahu...hmmm....bengang jap aku lepas balik best2 dari movie ngan abang aku...dah ler pening tengok 3D yg fake tu ...balik...hp lock pulak...sabar jer laa ye...hehehe...

call virgin....kalo nak unlock...kena tunggu 28 hari..pastu costnya 15 pound...apakah!!!??? bukankah itu telah menambah cost hp baru yg aku dh beli tu....jadi td, kat Shirley...hp my abang telah berjaya di"unlocked"...dgn cost 10 pound sahaja ( kurang 5 pound...dan x payah tunggu smpai sebulan!!)...Yeaay....kira2 balik...masih untung lagi laa beli hp tu...masih murah dari beli kat Msia...jadi..aku pun ceria balik :)

Kesimpulannya ;) nak beli hp kat sini...kena laa check dulu..sama ada....hp tu leh pakai terus dgn sim card yg anda ada...ataupun...hp anda telah di'lock' oleh syarikat yg berkenaan....TQ :)