Friday, May 28, 2010

Time flies....

Last sunday, kami g jalan2 bawa mummy n jefry g Isle of Wight...it was our 2nd time and their 1st...dengan semangatnya naik ferry jam 8.00am...n booking balik ke Soton jam 6.30pm...tapi x sangka pulak hari tu panas....adusss....aku mmg x tertahan laaa....kepala pun sedikit pusing...terasa bahang...rupa2nya...mummy pun terasa letih gak...so berangkat balik naik ferry jam 2.00 ptg...lega...dlm ferry...tp segan silu dah...aku baring jer kat bench...huhuu...tp sempat laa meronda2 IOW...naik bot, tengok demo buat glass..etc....tp mmg terasa keletihannya...walaupun bergelen2 air telah ku minum..ice cream bercone2....toilet pun jgn cakap laa...berpuluh2 kali laa berulang-alik...hehehehe....

Balik tu....mmg collapsed...huhuhu...dok pelik n tanya kat my abang...naper laaa diriku ini...begitu cepat letih..n x kuat mcm sebelum nie..jalan skitt...nak duduk...jalan skitt nak minum...etc...conpius jap....walhal...suka sgt laa bab2 nak berjalan2 nie....kira punya kira...rupanya...x sedar dh masuk 32 minggu...how time flies....hehehe....tambah panas terik pulak....dlm 28 celcius..terkejut badan...sebelum nie below 15...skali weekend lepas...zupppp naik mendadak...matahari terik kat sini lain mcm skitt banding kat Msia...terik...tp x lembab...kering...tu yg x tahan tu...Gambo2 tu..akan menyusul...internet access masih x settle lagi....ni pkai pre-paid yg mcm biskut...kejap ada kejap dia xde...sabo jer laa...hihihi....

Esok diorng nak g London...g Kew Garden...aku surrender....xper lah...aku duduk kat umah n jaga umah jer laaa...kang kesian pulak...kacau plan jalan2 diorng.....baby duduk kat umah ngan mama jer laa yer :)

Thursday, May 20, 2010

Willkomen....

Arinie....masuk hari ke-4 kat umah baru....Alhamdulillah...settle dh urusan rumah lama...huhuhu...kalo rasa rindu...leh jer jenguk2 kejap umah lama....hmmmm....umah baru nie...mmg tengah amik feel utk adapt.....nak adjust tu kekadang amik masa skitt...especially...dulu x duduk tepi jalan...jd kena get use to it org kata...biasa2 kan diri dengar bunyi keter/lori...bas..etc yg kat jalan tu....huhhuhu...but i like e extra spaces.....more space to roam...bunyi mcm umah besau jer...wakaka...walhal...besaq skett jer...skeettt jer...

Internet pulak....pakai yg temporary dulu...sementara dpt yg permanent...mcm x biasa lak...omputih UK terutamanya mmg lembab bab service mcm gini...14 working days!!! haiyaaa...cheeessiin....sabo jer laa...nak bebel akan kelembapan diorng nie...aku dh letih bebel dh entry2 yg sebelum nie....sapa rasa2 nak merasa...mai laa dok sini n deal ngan diorng...leh tahu tahap mana lembabnya diorng...tp bab menyaman...laju giller ok!

Rumah nie...brg2 serabut lagi..kotak banyak yg unpacked lagi..aku pun x larat nak mengemas...my abang pun..kesian dia...letih...leh kata 80% bab pindah nie...beliau yg uruskan...jd bit by bit laaa bila aku rasa ok...aku buat...kalo x...lepak2 jer laa dulu...

Hari nie...mak mentua n adik ipar aku...sampai sini...they are our first guests kat Lowmans House nie....please excuse our messy house....nama pun baru pindah kan ;) belum ada plan lagi nak g mana/or bawa diorng g jalan mana lg...kalo iyer pun...dekat2 jer dulu...till then...........

Tuesday, May 18, 2010

Time to say goodbye....





It is time to say goodbye...to our 1st house here in the UK...bye2 5,Tennyson Court....bye2 pokok2....bye2 car park...bye2 burung2..bye2 Sky tv..bye2 shower above the head...hehehehe.....bye2 semuanya....


@@@@@@


@@@@


@@


@




Rumah yg banyak meninggalkan kenangan manis...full of ups and downs...dan di sini lah bermulanya kehidupan baru kami...Alhamdulillah.....


*


*


*


*


*




Welcome to the new house..5, Lowmans House....just few blocks from our beloved Tennyson Court & within Portswood area indeed....cute n yet a "warming" house...InsyaAllah...akan bermula kisah kehidupan baru kami anak beranak...Moga Allah permudahkan segala urusan & diberi keberkatan kehidupan kami di sini...Ameen......




Would be away from the internet access...hopefully it wont be that long...

Thursday, May 13, 2010

:(


I'm not feeling good today
^^^^^^^^
^^^
^
after fighting for few weeks..tried to ignore the symptoms...
body cant take it anymore....&..today, succumb to fever
hope it wont stay long....
need to sort lot of things by next week..
Zzzzzzzzzz
ZZZ

Wednesday, May 12, 2010

Apa akan terjadi selepas ini?

Selepas selesai sesi undian minggu lepas....keputusan yg telah dijangka dan menjadi kenyataan.....Hung parliament...maknanya xde satu party pun yg menang majoriti...baik Labor mahu pun Conservative...yg jd kingmaker adalah Lib Dem yg berada dlm kedudukan ke-3...hmmm...semlm baru UK ada prime minister yg baru...dari Conservative selepas kautim baik punya dgn Lib Dem...dan deputynya...of coz laa rakan bersekutu Lib Dem...yg mana in e future akan menyaksikan 'kesusahan' bagi kita2 yg minoriti ini (tu masuk main agenda diorng tau..dont play..play - kata Pua Chu Kang) ...sbb diorng akan letak cap bg non-EU utk kuar masuk negara diorng...so lepas nie...puas ati laa diorng...biar geng2 EU yg banyak buat hal tu masuk ramai2 dan buat onar kat negara diorng (mcm yg tengah berlaku skrng) ..ini kes lembu punya susu...sapi dpt nama laa..version negatif..eh betul x perumpamaan nie...betul laa kot...hehehehe....aku apa kesaah..tp kisah laa gak sebenarnya...huhuhu....personal interest ada kat situ beb....

hmmmm....so lepas nie..kita mintak gomen msia...antar laaa students ke negara2 yg x poyo sgt selain UK nie..lupakan jer lah nostalgic relationship yg kita ada dgn diorng..after all..kita yg kena jajah pun masa tu...n habis semua harta2 karun kita diorng angkut bawa balik sini ( x percaya..contoh terdekat..ada kat Windsor Castle tu)...ikutnya kita dah laa bayar banyak utk tution fees...visa etc..visa punya requirements pun dah mcm2 diorng mintak (mcm bagusss!!)..walhal kita dtg nak bg diorng income...berbanding org2 EU yg sesetengah tu mmg mcm sampah....sorng student msia/foreign...sponsor 3 org student UK/EU ok...just imagine!! kira Msia mmg baik hati lagi especially Msian local universities...(based on my experience, i used to work in one of those IPTAs back then) foreign students bayar extra 1k je dari student kita...yet diorng punya songeh...uuuiiiii....nak jer aku antar diorng balik middle east nun...especially student2 tegar n x reti bahasa tu (mana diorng reti BM daa..kuikuikui)...sabo..sabo banyak2...


Harapnya perubahan kat sini x begitu drastik laa kan....gua nak lepak lama lagi kat sini...InsyaAllah...demi cinta..cita2 dan impian....bukan x mo balik Msia...tapi nak gali dulu apa2 yg patut kat sini...kasi penuh kotak skitt.amik balik apa2 yg diorng pernah cilok dr negara kita dulu..x banyak..sikit pun jadi laa...hahahah (ketawa dgn evilnya)..baru laa balik...(agaknya tu sbb diorng nak ketatkan kemasukan kot...hehehe...) apa2 jer laaah kan...yg pasti...diorng salah diagnose...org sakit belakang...bagi ubat sakit lutut...dlm 5 tahun lagi...baru diorng tau kot...sebenarnya diorang sakit belakang...by that time, it is already too late...i presume...n padan muka!!!

Monday, May 10, 2010

Rush Hours...

Adeehhh....belum apa2...terasa letih...hehehe....jumaat lepas...Alhamdulillah...dpt kunci rumah baru walaupun dpt pun jam 5.30 ptg.....selepas perlu membayar hampir 2k....deposit+2 bulan rent+ etc...ok laa..bab tu dah settle...nama pun pindah...jadi, dah ada kunci boleh laa mula operasi angkut-mengangkut.....aku x buat langsung keje2 mengangkat/mengangkut....aku cuma masuk n kuarkan barang2 dr dalam kotak sahaja :D AMARAN keras...dilarang membuat kerja2 berat...hihihi...cian kat my abang...apa leh buat kan ;) pelan2 angkut brg...sehari 2-3 trip..lama2 settle laa tu...InsyaAllah...

Mmg letih laa nak pindah2 nie...tp apa boleh buat....rasa this would be e last time, hopefully pindah-randah kat UK nie...manyak menda nak kena buat...bukan takat pindah2 brg..pindah2 alamat2, services tu yg bikin poning..poning...walaupun...bab tu...leh kata semuanya my abang yg uruskan..Alhamdulillah...my abang steady....harapkan aku...adusss....payah nak cakap laa kan with my current position....hehehe...jadi, aku pening& concern bg pihak beliau laa...kuikui...apa2 pun...i'm happy with our new house...walaupun x perfect...but its ok...kalo nak perfect...esok2..buat umah sendiri laa...hehe ;)
InsyaAllah selesa laa utk kami 3 beranak nnt :D ecewwaahh.....

ok nak masukkan brg dlm kotak lagi...while waiting for e current house agency agents to come and do their monthly checking kejap lagi....bye-bye :)

Friday, May 7, 2010

Cahaya di hujung tunnel...

Kasi dramatik skitt entry arinie...bunyi mcm tajuk drama pun ada...Alhamdulillah...syukur ke hadrat Illahi...Dia bersifat Pengasih lagi Penyayang...walaupun Dia memberi ujian pada hambaNya...tapi Kasih Sayang Allah melebihi kemurkaanNya....aku baru jer lepas balik dari scan kat Princess Anne Hospital...of coz bersama2 dgn my beloved abang...walaupun outcome masih sama & berita pun sama gak....cuma yg membezakannya jelas kelihatan cahaya di hujung tunnel...walaupun sedikit berbalam2...tapi memberi harapan yg positif...InsyaAllah....keep on praying....praying for e best...

Selain tu yg aku amat2 notice....walaupun berat ujian yg diberikan...tapi at e same time...Kasih SayangNya pun melimpah2...ada jer rezeki yg x disangka2 jatuh ke riba...kalo aku g kedai...dpt brg2 free contohnya..kalo terasa nak makan...nnt out of no where...dpt phone call...ada jer insan2 yg sudi nak bagi kami makan :) pastu tercari2 almari...sekali org call tanya nak almari Ikea x?? of coz laa kan...bagai kan org mengantuk disorong bantal...Alhamdulillah....membuatkan rasa terharu yg amat..selain syukur tak terhingga....walaupun kekadang ada bisikan syaitan yg cuba mengusik...mengapa ini terjadi? etc...tapi siapalah kita nak menyoal semua2 tu kan...dah nama pun Qada' & Qadar..semua dah Allah tulis siap2 kat Luh Mahfuz....redha is e key word...utk ketenangan jiwa...ecewwaahhh :D

Alhamdulillah....Allah beri kekuatan dan semangat untuk terus 'berjuang'....selain continuous supports from families and friends....TQVM guys...Kesimpulan yg aku leh buat dlm kes aku nie....Dia Maha Pengasih lagi Maha Penyayang........jgn sesekali merasa sangsi, apatah lagi marah dgn apa yg diberikanNya...Nauzubillah....selalunya...itu lah yg terbaik utk kita....Dia lebih Mengetahui segalanya....dan Dia juga x akan membiarkan hambaNya terkial2....semenjak apa yg berlaku..memberi aku masa utk muhasabah diri sendiri...utk membetulkan apa2 yg x betul etc...Alhamdulillah...

sori ler kengkawan...entry kali nie ala2 karangan BM versi cetusan rasa lak ;) sebenarnya...aku happy hari nie...n lega at e same time....lagi sebulan...tunggu lagi apa perkembangan selanjutnya...yeaah....kita sama2 berdoa yer...terima kasih x terhingga kepada mereka2 yg sentiasa berdoa utk kami sekeluarga :) cayang kome....

Thursday, May 6, 2010

Election time!!!!



Arinie......hari penentuan utk rakyat GB terutamanya....nak tentukan sama ada maintain gomen yg sedia ada...atau nak lantik muka baru.....dan utk residents yg menetap kat GB...nak make sure...certain areas yg berkaitan...mcm immigration rules, religous etc...terus ok utk mereka2 yg nak dtg GB di masa hadapan...chewaah....semangat sungguh!!
>>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>
>>>>>>
>>>
>
isu utama yg diorng2 nie kecoh pasal immigration...yg jd mangsa kita2 yg minorti nie...walhal...they tend to overlook e source of the problem...bukan dari kalangan kita2 nie...kalangan diorng gak.tolong skittt ok.....yg banyak tanggung akibat..kita2 nie gak...nak renew visa pun mcm2 songeh diorng nak..antara contoh terdekat..walhal diorng lupa kot..kita2 nie gak yg salurkan income ker negara diorng...stupid politicians!!! politic sucks!!! mana2 tempat pun sama jer :P pada aku..tiga2 party tu x bagus mana pun...hahaha...kita pilih yg paling minima impactnya pada komuniti kita...ok?? utk mereka2 di masa hadapan...
Siapa?????
Undi anda adalah RAHSIA....
p/s: kat Msia pun aku menunaikan tanggungjawab tau....2 kali dh pi mengundi semenjak boleh undi....saja jer nak clarify...hehehe

Wednesday, May 5, 2010

Fed up punya pasal....



~Its been ages trying to find e one..the ultimate....trying to find e cheapest and e most practical groceries trolley- if it is called i guess...just name it..carboot..shops..charity shops...the problem is me...me & me ok...hehehe...mengada2....picky/fussy at e same time..wanna buy e cheapest that u can get in e market...BUT wanna it be in a very good condition...& has "cool" effect at e same time ....haiyooo...
^^^^fed up punya pasal...naaahhh amik ko....hehehehe....after having to carry heavy groceries...ini laah pilihan ku...malas nak cari2..malas nak pikir2....where comfort, convenience and care come first...nothing else matters....hahaha...tetambah..lepas nie..jarak nak bershopping...jauh skitt...~

Tuesday, May 4, 2010

Ops sepah....





Ops pasang-memasang



Lepas usha punya usha..belek punya belek online, kedai2 etc...last terserempak gak yg berkenan...especially tang harga laa terutamanya..kalo brand new..nak nak yg leh adjust level katil tu..paling2 100 GBP..mana mampu sehhh......dah rezeki, terjumpa laa cot nie kat carboot...nampak ok...brand pun ok..Mothercare...walaupun bukan latest design...tp masih in a good condition...tang warna tu yg aku paling berkenan...White!!..org tu kata...semuanya ada.......gamble kan ajer..bawa balik..... n teruskan ops pasang-memasang...adeh....4 screws missing!!! adeeh...dh kata brg 2nd hand kan...sabo jer laa..nak lengkap...beli baru laa kan..ngengenge..atas inisiatif my abang...berjaya beli screws dari online...yeaahh...ready to go!!!

Tetamu kehormat terakhir di Tennyson Court...


Malam sebelum berlepas ke GB @No.18...with family and family's friends.....dgn adik2, bestfriends mama & abah: untie norma & untie kim, unlce nazri.....



Singgah semlm kat rumah kak ina & abang nik di Chorley, Manchester....Kak ina (anak untie Kim & arwah uncle Ishak) and she is like a big sister to me...terutamanya kat sini...tqvm :)


jom pekena Taj ;)



kat parking area @ Tennyson Court, di bawah pohon bunga (nama aku x sure...heheh) yg sedang berkembang lebat..huhu...going to miss e pokok.....miss e birds...etc..lalalala...




jalan2 petang amik angin kat Mayflower Park.....angin kuat x hengaattt...Bbbrrrrrr!!!




with my mom's bestfriend ever......my sweet untie Kim :) having her around....mengubat rindu ku pada mama....ecewaah...cant wait for this coming July!

Terima kasih banyak2 Untie Kim & Kak Ina....sudi dtg rumah kami...all e way from Manchester...kebetulan kak Ina ada training kat London...n langsung kami 'kidnapped' Untie Kim dari rumah minister counsellor (uncle Ibrahim & Untie Yah) kat Finchley, London tu...utk dibawa balik ke Soton nie.sempat gak laa g carboot esoknya...jalan2 kat city centre..g charity shops etc.....n kak Ina...walaupun letih2 training 2 hari suntuk..sanggup naik bus smpai ke Soton sorng2....apa2 pun...kita jumpa lagi..InsyaAllah...