Wednesday, June 30, 2010

Absent minded....




Hari nie terasa terlebih tenaga...jadi lepas breakfast...ikut my abang ke arah Portswood..while he was on his way to University..selain nak amik fresh air dan jugak berexercise...nak g dapatkan debit card...all this while...i dont have debit card :) one of the most essential 'thing' if u live in the UK...hehehe...sini mana ada org bawa cash banyak2 dlm wallet/handbag....kecuali kalo g pasar ke..carboot ker...kena laa guna cash kan..mana lah makcik carboot tu nak ada mesin swap debit card tu..akekeke....rata2 kedai2, shopping malls...semuanya pakai debit card...huhu...kira aku nie KZ laa (Ketinggalan zaman)...apa nak buek ;)


Lepas pueh berjalan/plus minus duduk skali....dekat 1 jam 1/2 gak laa...aku pun balik lah ke rumah...masa nak masuk pintu apartment...terbau bau masakan...sempat lagi aku cakap...sapo lah yg rajin masak tengahari mcm gini...hehehe...sbbnya rata2 jiran kitorng g keje....bila jer masuk rumah...eh...bau tu kenapa ada dlm rumah nie???? MasyaAllah.....adehhh....kalut2 aku ke dapur...MasyaAllah...habis HANGIT kurma ayam yg my abang masak mlm td...huhhuu...baru berangan on e way balik td nak makan nasi...huwwaaaaaa......rupa2nya...aku terlupa tutup suis dapur...Syukur aku bukak yg paling minimum...idak....huwwaaa....x mo ko bayangkan...mujur gak asap x naik teruk sampai trigger e fire alarm...idak..haru-biru laa gamaknya...hmmmm....nampaknya...aku semakin menjadi seorng yg absent-minded...harapnya lepas nie...aku akan lebih berhati2 hendaknya....Ameen.....

Thursday, June 17, 2010

Biaq Betoi???!!!





Utk sekian2 kalinya.....aku dah lama x timbang berat badan sendiri.....kenapa? malas merupakan faktor utama.....hehehe....selain tu....nak kasi suprise skittt kat diri sendiri..selagi baju2/seluar jeans leh tangkap muat...ok lagi laa tu...ikut firasat diri sendiri....leh ker tu dijadikan alasan???? hentam saja laa labu ;)


Dengan ketinggian aku dlm 165cm....without high heels etc.....aku punya berat ideal...patutnya dlm 53-56kg...itu ikut pembacaan aku kat mana ntah...dah lupa lak...huhuhu.....pernah sekali masa zaman uniten...berat aku....45-47kg..amatlah kering rasanya (camno laaa supermodel2 leh maintain berat yg terlampau kering??? dan leh sah2 tinggi2 galah dari aku nie...)...dan tup tup...mmg masuk sepital masa final exam...sbb pitam!!! mmg mengesahkan teori mengatakan...aku xleh bawa badan aku sendiri kalau kurang dari 50kg!!!! tp aku pun x tau...naper waktu tu terkurang berat...stress study kot ;) hehehehe.....ye laa tu :P


Semlm...lepas layan South Africa vs Uruguay ngan my abang aku...tetiba teringat nak cari penimbang berat....sekali.....mcm x percaya jer angka yg tertera....1st time tengok...turun balik...cuba betul2kan..kot2 penimbang tu dh kong ker....2 kali tengok...eh...masih sama jer nombornya...mak aiiii....peningkatan yg ketara...69kg!!!!!!! BIAQ BETOI!!!! ini mmg catatan rekod kebangsaan utk diri sendiri nie....sabo jer laa..... :)



pada aku....janji sihat tubuh badan....physically and mentally (terutamanya..termasuklah positive thinking..jgn ada PhD kat org lain.etc) ..tp aku dari dulu pun suka tengok org yg montel2 nie...especially my abang...CUTE gitu!!!! mcm teddy bear jer..selain tu org2 gini nampak sgt approachable dan friendly........Warm!!



tu jer kisahnya pun ;)

Monday, June 14, 2010

Kisah-kisahnya....

Awas...entry kali nie....panjang..merapu raban....jadi rasa nak go through..silakan...x mo...pun x apa...hehehe...TQ :)


Arinie g jumpa midwife lagi....utk sekian kali gak laa..so far...so good...Alhamdulillah....last 3 weeks, Catherine (midwife) prescribe iron+acid folic tablets utk aku....sbb masa jumpa dia sebelum nie...mmg aku nampak letih+ x bermaya...ye laa kan...bz pindah randah..kemas umah lama..packing brg rumah baru....masuk sehari umah baru...tetamu dtg....jadi dia suh laa aku pi amik tablets nie kat pharmacy....ngan patuhnya..aku amik....tp body aku resist....makan jer...jd kepala pusing...nak pitam...muntah...shivering etc...aduhaiiii......lepas dh 5 hari dok memelepek jer mcm kain buruk...my abang suh jgn makan dah laaa tablets tu...more harm than good...utk aku...abih semua makanan yg makan...kuar...apa kes kan...badan xleh terima...huhuu...

Jadi....aku jumpa Catherine td...citer ler kat dia....dia pun wondering...naper mcm tu...last2 dia pun cakap laa...back to nature laaa....makan makanan yg mengandungi all those vitamins/minerals....rather than taking those tablets....sbb mmg badan aku akan reject....awal2 pregnancy tu...mmg aku amik ngan tekun dan tawaduknya folic acids tu.....smpai minggu ke 18-20 mcm gitu..walaupun...e first 4 months tu...aku mengalami day sickness yg teruk....ku gagahi jua...ecewah....tp lepas tu...badan mcm xleh nak terima...asal telan jer...muntah..flat...pitam etc...so aku stop amik...just meneruskan usaha dgn mengamalkan diet yg teratur...Alhamdulillah...dr mula pregnancy...tekak aku...leh terima fresh milk...buah..sayuran...cuma yg xleh terima...makanan Malaysia..ok..Makanan Malaysia....huhuhu
terpaksa telan roti...salad...all those western/middle east foods.blunt foods..no spicy2 ok....huhuh...even briyani pun REJECT!!! haru sungguh...hehehe....tp skrng dh ok balik :) tp berawas gak....

kenang2 balik laa....patut lah syurga di bawah tapak kaki ibu....mmg menginsafkan pengalaman pregnant nie...huhuhu...Ohhh Ibu...ampunkan laa dosa anakmu ini...yg selalu degil jer :D
tp skrng dh x degil dahhhh...hehehe....org tanya...pregnant best x? hmmmm....payah nak jawab...sbb situasi aku yg complicated...tp part baby berpusing2..tendang2 dlm perut...n bg respond bila kita bercakap ngan dia...tu yg best...selain dpt special treatment dr my abang n org2 di sekeliling..heheh..bab muntah..pitam..x lalu makan..masuk sepital 2-3 kali...dok ward etc...amatlah x best...

so gitu lah...apa aku bebel arinie pun...aku pun x tau...hahaha..sapa nak baca...baca laa...rasa malas...skip jer laa...g tengok World Cup nun...hehehe...sat g nak tengok Italy vs Paraguay...Lagu Italia pun dah bergema tu..terasa mcm dok lepak kat cafe kat Milan lak...pusing2 kat San Siro Stadium, Milano..hehehe....teringat jalan2 kat sana summer lepas....fantastico!!!! Chiaooooo!! Yeaahhh!!! sebelum mengarut lebih lanjut...hahahahahahaha......full stop!!!

Thursday, June 10, 2010

Suka!!!



been looking for this song since i heard it from one my friend's blog....but dont know the tittle of the song or even the singer.....really luv e melody... =)

Wednesday, June 9, 2010

Sang Mentari yg dirindui..................


Mcm mokcik nak g pasar jer....hehehe......tp mokcik vogue ok ;)


Sebenarnya...event nie dah berlalu lebih sebulan yg lalu...tp sbb bz ngan kisah pindah-randah..tetamu datang..selain kisah internet access yg ngokngek tu....maka terperap jer dlm pc...hehehe....baru hari nie dtg mood nak bercerita....nie event family day southampton kat Itchen Valley yg x baper jauh dari rumah kami...dlm 15 minit jer...nice venue for gathering or picnic...walaupun cuaca aritu masih lagi sejuk...tp sunny...mmg menceriakan...
Makanan..MasyaAllah...mmg banyak :) yg aku target...all those Malaysian delicacies yg aku x reti buat dan lama dah x makan....Alhamdulillah......sgt menceriakan...cumanya...aku dan my abang x sanggup nak tunggu lama2...a bit windy...aku pun baru jer baik demam....lepas makan2...bersosial serba skitt....gerak balik...hehehe....sbb malam sebelum tu...teruk gak mempacking brg2 kat rumah....catching up with due date to evacuate the house...balik..perut penuh...apa lagi...ZZZzzzzz......another happy day in Southampton....
********
****
***
**
*
p/s: thanks to chek puan asmah...supplier utk photo2 yg ceria nie =)

Sunday, June 6, 2010

Cinta hati kami.......


Maha Suci Allah....Dia Yang Menciptakan...Kami mendoakan supaya Allah memberikan yg terbaik...mohon dipanjangkan jodoh kita bersama di muka bumi ini.....walaupun kita tau yg banyak rintangan dan halangan yg kita akan sama2 tempuhi di masa hadapan...tapi kami yakin yg Allah akan sentiasa mempermudahkan segala urusan...setiap ujian yg Dia berikan...pasti ada hikmah di sebalikNya....InsyaAllah....dgn doa+usaha....tawakal dan redha....kita akan sama2 menghadapi hari yg mendatang dengan semangat dan tekad yg kuat........walaupun manusia hanya mampu merancang...Allah penentu segalanya....Kun Faya Kun :)
Ya Allah, Kau limpahkan lah belas kasih Mu kepada kami, hamba yg kerdil lagi lemah ini...Ameen.....
We love u so much.....ur a fighter my dear...InsyaAllah...