Saturday, August 28, 2010

Yeaahhhh.....


One and only photo with my mum that i have in my collection during my pregnancy (opss...apart from those taken in March, 2010). Taken 3 days before i gave birth to my little one (38 weeks) ....thanks Su for ur hospitality & superb soto...merasa gak makan soto sebelum berpantang :D & I weighted 70kg at that time....



37 days of confinement...errmm..breaking the rules (staying at home)..hehehe...taken last week...at Su's house for berbuka puasa with our closest friends...taken from Nory's BBerry ;) while Haikal weighted 3.5 ++kg...his mum weighted 58kg....


& today, at 43 days...i managed to fit into my fav. levis jeans.......& the best part is the weight scale pointed to 56kg.....Yeeaahhh.....
thanks to:
'strict food pantang"+ sleepless nights (major contribution)+ breastfeed= 56kg...
########
####
#
#
back to my ideal n normal weight...hopefully i'll keep on maintaing this ideal weight...
next mission is to 'hilangkan' all those spare tyres....huhuhu...
i wanna be like Heidi Klum....how does she managed to do it every time...???
*****
****
**
**
*
if she can do it...hell yes....i can do it too... ;)
only time will tell............

Thursday, August 26, 2010

Teringat pulak....

Kampung......sebelah abah.....rumah putih peninggalan nenek......bawah pokok asam nie dulu...ada buaian gantung...nenek laki buatkan....bila raya2...bahagian depan sebelah atas tu lah...kitorng semua buat solat raya...kira gathering laaa tu :)



Buka posa kat rumah kami kat Bandar Tun Hussein Onn....masa tu..Aiman baru jer lahir....n first time raya tanpa wan...hmmmm.......Najjah pun x kawin lagi...Mek yah pun dok ngaji lagi...Arief tukang amik gambar...


Sungguh cepat rasa masa berlalu.....lagi 2 minggu Ramadhan akan meninggalkan kita...adakah kita masih berpeluang menemui bulan yg penuh Barakh pada tahun depan??? Moga Allah panjangkan lagi usia kita dan diberi kesihatan yg baik..Ameen...


Tetiba lak ptg2 gini...aku teringat kenangan2 dolu2....terutama mereka2 yg tersayang yg dah tiada...hmmm....aku nie mmg agak sentimental sebenarnya...wpun..luaran kelihatan agak cool (hehehe...nie kes rasa sendiri nie) aku sentiasa terkenang2 jer...waktu2 mcm gini...nak2 summer pun dah ke penghujung...terasa sejuk nak mai balik...masa tu laa aku teringat betul kat Malaysia....waktu lain tu...kurennggg skitt...hehehe...( nie pus kes x sedar diri gak) :D


Especially bulan posa+raya..apa yg aku paling teringat yer? :


Berbuka & bersahur dgn abah, mama, adik2 n kaum keluarga...kalau penghujung bulan tu...balik kg n bukak posa ramai2 kat rumah tok.....isshhh.....suasana tu yg teringat sgt tu...


~Suasana nak balik berhari raya....walaupun highway compom jem...tp...paling aku suka...masa nak pack2 brg2...pastu...dlm keter.....bila selamat sampai kampung....


~Hari raya itself for sure!!! ramai2 berkumpul kat rumah tok...pakat2 kalut nak guna bilik air...pastu beratur nak amik duit raya....dan semestinya...solat sunat Aidilfitri....


~Ziarah rumah kaum keluarga............kuar rumah dari pagi...smpai le ke petangnya....


~Main mercun n bunga api...nie masa zaman kanak2...aktiviti wajib nie.....hehehe....ayam pun leh jadi manga...


Gitu lah serba sedikit...imbauan kenangan yg menusuk jiwa...iskhhhh.....agak2nya...aku sempat lagi x nak beraya mcm gitu lagi....Generasi yg tua pun...ramai yg dah xde...Aku berharap n berdoa...supaya dapat jumpa mereka2 yg berkenaan....Ameen...Nak balik raya OOoiiiii.....huhuhu....tahun nie...teringin lak nak balik raya....sabo jer laaa.....

Oraits....cukup dah laa terkenang2 & tersyahdu2 petang2 nie..kang x sempat buat keje lak si kecik tu bangun....Taaaaaaaa :)

Tuesday, August 24, 2010

????


Sejak dua menjak nie....aku punya vocabs...sentence structure...grammar...baik BM mahu pun BI...agak haru-biru...hmmmm...nak sebut lain...kuar lain..nak menaip pun sama gak...got confused with the spellings apart from the sentence....these things happen sometimes...kalau most of e time...mmg haru seehhh....kekadang i felt dumb....n numb at e same time...adakah level IQ aku semakin menurun ( dh leh IQ sedang2 jer...huhuhu) atau...faktor usia?? (tp still "remaja") lagi...hehehe....adulaaa.....n semakin menjadi seorang yg pelupa....
Sebelum nie, ada gak aku dengar...dari banyak sumber..yg reliable dan berpengalaman...mengatakan...chewaah....giving birth can cause 'damage' to ur body...including ur mind...senang cakap...banyak urat2 badan yg terputus semasa melalui proses berkenaan...leh jadi seorang yg pelupa...semakin ramai anak yg dilahirkan..tendency utk menjadi seorng yg ultimate pelupa..semakin tinggi...BETOI KA??? abih tu..aku tengok...ramai wanita yg punya anak ramai...STEADY jer...ker kes2 berkenaan...hanya lah dibuat penilaian secara GENERAL sahaja???
Tapi dlm situasi aku lah...amik kes diri sendiri laaa senang...mmg ada KEBENARANnya...adusss....aku jadi semakin pelupa....confused pun selalu gak...hmmm...hopefully, this condition that i've been experiencing currently is only a temporary effect..things will turn out to be ok later on..kalau x..mmg haru-biru ok....x pun..lepas nie kena makan kismis banyak2 + minum air Zam2 + air penerang hati :D hehehe....mesti ada caranya kan???? kena g buat research laa kalo mcm gitu...ker ada org dh buat research utk bab ni???

Friday, August 20, 2010

Kehidupan baru...

Tup tap..tup tap...dah 5 minggu...aku pegang tittle baru...sebagai seorang ibu...sebenarnya tittle yg aku sendiri pun x sure leh tercapai ke x..Alhamdulillah..sampai gak rezeki tu :) Kalau org tanya apa perasaan....for sure...Gembira dan sangat2 bersyukur...selepas apa yg berlaku sebelum nie benar2 mencabar minda...selain tu...aku rasa lega gak...sbb dah melepaskan apa yg terbuku selama nie..chewaah...

Mmg betul laa cakap2 org selama nie...banyak pengorbanan yg terpaksa dilakukan...first and foremost...TIDUR...welcome sleepless nights...hahaha....mujur dah banyak training masa 9 bulan pregnant aritu..kejap2 bangun ke toilet...kejap2..bangun makan...rutinnya pun lebih kurang sama gak laa....bezanya...kejap2 bangun..kalau siren Muhammad berbunyi (mmg kompom berbunyi punya lah)..hehehe....but its all worth it!! bila tengok muka dia yg puas ati..lepas dapat apa yg dia nak...hihihi...banyak tul facial expression si kecik nie!!

So lepas nie...mmg jadual aku n my abang kena banyak ikut jadual berkala Muhammad laa especially waktu makan ubat dia...hmmm...bulan 10 nie...aku pun dah nak mula balik belek2 buku..InsyaAllah...leh kot juggle semua2 tu...sedangkan org yg anak berderet mampu buat. kalau nie anak sorang pun x leh...bikin malu daaa...Yeahh..Yakin boleh Durra...cyiyok...

Selain tu...waktu berpantang pun dah hampir selesai...so get back to the real world...apa2 pun...jgn lupa bertungku dan berbekung ye ;) apa2 pun..demi kecantikan diri...Ingat lepas2 dah settle semua nie..kena mulakan balik aktiviti berswimming...rindu lak i kat kolam renang tu..memanggil2 jer...hehehe..oraits....Selamat menjalani ibadah puasa semua!!! Ramadhan Al-Mubarak...

Wednesday, August 18, 2010

Kisah Perjalanan Hidupku...Muhammad Haikal (Final Part)

Sebaik sahaja saya keluar dari tummy mama saya....diorng terus proses saya tanpa berlengah-lengah lagi :) Info: 16 July, 2010, Jam 11.05 pagi, Princess Anne Hospital, weight: 3kg....


Sabar jer laah...mcm2 tiub n wayar diorng letak kat saya....tapi untuk kebaikan saya juga...saya perlukan bantuan pernafasan.....Masa tu, mama, abah dan tok saya hanya mampu melihat diorng2 nie 'menyelamatkan' saya....Alhamdulillah....diorng nie lah yg menjaga saya sepanjang penginapan saya di situ....diorng nie sangat2 baik.....


Ini lah pertama kali mama saya dapat 'bonding' dgn saya...our moments....walaupun x sampai seminit...tapi saya cam mama saya ;) kerr....hehehe.....nak lama2 pun x boleh...ramai sangat orang kat keliling kami...abah saya sibuk dok amik gambar....diorng pulak...sibuk uruskan saya..


Saya......setelah selesai 'diproses' oleh Neonatal Unit team.....bersedia utk dibawa ke 'rumah sementara' saya....Neonatal Unit....kat sana diorng kata...semua telah tersedia...itu yg terbaik utk saya...buat masa tu....jadi terpaksa saya mengucapkan bye2 kepada mama, abah n tok..utk sementara waktu....



Walaupun mama saya masih lagi letih selepas bertarung nyawa hampir 8 jam pagi td.....tapi disebabkan dia rindukan saya...malam tu jugak, mama n abah saya datang menjenguk saya....walaupun terpaksa naik kerusi roda...masa nie...diorng baru bagi saya ubat lalok...sebabnya..diorng kata..saya tarik2 semua tiub2 n wayar2 kat badan...hehehe...rimas, x selesa n sakit...nak x nak..kena gak diorng bagi saya ZZzzz.....sebabnya saya memang x boleh bernafas secara sendiri lagi....




Alamak....gambar saya terbalik lah...hehehe...mesti mama saya malas nak pusingkan....Nie gambar saya...selepas beberapa jam dibedah....Alhamdulillah..Pembedahan berjalan lancar...mmg saya sangat penat dan letih waktu nie...




father & son bonding moments...abah saya tukarkan nappy saya...yeaaah...tapi waktu nie...saya masih x berapa nak sedar.....x silap..hari ke-3....agaknya banyak kot ubat lalok yg diorng bagi kat saya....Mama saya masih menginap di Burley Ward...jadi..kalau dia larat...dia akan turun n melawat n lepak kejap dgn saya...abah saya pulak...berulang-alik...utk uruskan hal di rumah dan juga kami.....tapi abah saya suka datang waktu malam2...kat sini...parents boleh kuar masuk 24 jam.....tempat nie tempat utk baby2 yg perlukan medical attention 24jam..mcm saya...


Saya.....masih lalok..........


2 hari selepas saya kena operate....saya kena jaundice n stitches saya ada infection...jadi diorng bagi ubat plus anti-biotics....saya lalok lagi....hehehe....


Masa nie saya terjaga kejap.....pastu saya tertido balik.....walaupun bilik tu bising dgn pelbagai bunyi mesin n peralatan...tapi saya tetap leh tido...semuanya...gara2 ubat yg diorng bagi kat saya....tu tangan mama saya :)





Ohh yaa...nie Untie Asmah...beliau baru jer sampai dari Malaysia dgn anaknya..Untie Asmah kawan baik tok saya....datang melawat saya...masa nie kalau x silap..hari ke-7...tiub2 yg complicated tu...diorng dah reduce secara perlahan2...Alhamdulillah...saya pun menunjukkan progress yg memberangsangkan...Masa nie, mama saya dah di dischargekan dari Burley Ward...



1st time diorng pakaikan baju utk saya...Yeahh....comel x saya??? hehe...masih lagi di Neonatal Unit....tapi saya dah lepas critical stage....Jadi saya dipindahkan dari Nursery 4...ke Nursery 1...Masa nie mama saya nak breastfeed saya....sebelum nie..saya minum susu melalui wayar..


Alhamdulillah...berkat doa semua orang....saya semakin pulih....masa nie....lagi beberapa hari sebelum saya dipindahkan ke Transitional Care Unit...yg mana...mama saya perlu tido kat situ dgn saya...utk belajar cara2 penjagaan saya bila saya boleh balik ke rumah nanti.....Muka saya tengah jem...hehehe.....


15hb July- jam 3.00 pg...air ketuban mama saya pecah...jadi mama saya dimasukkan ke Princess Anne Hospital (PAH) walaupun xde tanda2 contraction..Langkah berjaga2...sementara tu, mama saya diberi 2 jab steroid yg bertujuan utk menguatkan lungs saya..sempat lagi mama saya mencuba kasut Clarks yg diorder & jalan2 sekitar Burley Ward, PAH...hehehe....sabar jer laa kan :P

16hb July- jam 2.00 pg...dah sudah sampai masa utk saya keluar..mama saya dibawa ke Labor Room 5...abah n tok saya on e way ke hospital...sementara tu..team Neonatal Unit pun telah diinform..Labor room tu jadi tempat persinggahan ramai org..By the time, 5 pg...ada 11 medical people dalam bilik tu, x termasuk family saya..crowded gak laa bilik tu....Mama saya bertarung nyawa utk melahirkan saya...beliau pun dah x kisah..n amik pot..sapa yg ada dlm bilik tu...1 team uruskan mama saya..1 team lagi get ready tunggu saya keluar (Neonatal Unit)..2 incubator telah tersedia menunggu...

Jam 11.05 pagi- Alhamdulillah...Akhirnya saya 'bersedia' utk menghadapi dunia luar....Uwaaaa....saya mengeluarkan 'suara emas' saya.....sebaik saya keluar dari tummy mama saya....diorng terus potong tali pusat saya..tanpa berlengah masa...team Neonatal Unit terus 'menguruskan' saya....pada kebiasaannya..akan ada cuddle time antara ibu dan anak...utk saya dan mama saya...tiada cuddle time...sebabnya saya perlu segera diberi bantuan pernafasan....saya sempat 'berkenalan' dgn mama saya x sampai seminit (mama saya pegang tangan saya) sebelum saya dibawa pergi ke Neonatal Unit..............utk observation..mama saya datang melawat saya malam tu...tp diorng bagi saya ubat lalok..ZZzz....
17hb July-
Jam 10.00 pagi: Mama dan abah saya telah diinform oleh surgeons team yang mereka akan membuat operation utk membaiki DCH saya...sungguh cepat...hasil pemerhatian diorng, saya telah bersedia utk melalui operation berkenaan..Jadi mama & abah saya turun ke Neonatal Unit utk berjumpa dgn mereka2 yg berkenaan utk briefing session dan menandatangi dokumen kebenaran...mama & abah saya telah diberitahu, sekiranya lubang diaphragm saya besar..perlukan tampalan dari sel ba alif ba ya..sbbnya sel berkenaan yg terbaik dari segi perubatan dan selnya serasi dgn sel manusia...dan mereka tidak akan sesekali berkrompomi dgn isu keselamatan...Dari segi Islam, perkara ini diharuskan...operation dijangka mengambil masa sehingga 3 jam...

Jam 1.00tgh: Alhamdulillah...selesai sudah pembedahan ke atas saya....saya mmg x sedarkan diri....Zzzzzz....lepas nie adalah masa pemulihan bagi saya.....
Antara Hikmah2 di sebalik Ujian:
1. 5 tahun menunggu....dan saya ditakdirkan lahir di negara asing....Syukur...kerana kes saya diketahui awal..dan pihak berkenaan dapat membuat persediaan rapi menyambut kelahiran saya...selain saya mendapat rawatan yg terbaik di sini.....
2. Rawatan terbaik yg diterima...dan semuanya adalah PERCUMA....kalau ikutnya memakan ratusan ribu termasuk rawatan susulan...kat US..costnya dalam USD250k...Maha Suci Allah..Maha Pengasih lagi Penyayang....
3. Neonatal Unit, Southampton Hospital merupakan antara yg terbaik di UK..the nearest units are in London, Oxford and Bristol..Allah berikan kemudahan..di mana jarak rumah kami dgn hospital hanya 10 minutes drive...Alhamdulillah...
4. Lubang besar yg disangkakan di diaphragm saya...Allah tunjukkan KekuasaanNya...ianya slit yg tidak memerlukan tampalan dari sel Ba Alif Ba Ya..hanya memerlukan jahitan untuk menutup slit berkenaan..sesuatu yg menggembirakan surgeons team dan semestinya...semua...Subhanallah..selain itu...saya bebas dari abnormalities yg lain..perkara yg sangat2 pakar bimbangkan.....
5. Walaupun perkembangan lungs (paru-paru) saya hanya 40% daripada normal baby yg lain...tapi Allah berikan saya nikmat untuk bernafas secara sendiri..tanpa perlukan bantuan oksigen mcm kawan2 CDH yg lain...cumanya..saya ada sedikit semput....dan perlu mengambil few medication bagi membantu sistem penghadaman saya....InsyaAllah...lungs saya akan membesar mengikut peningkatan usia saya nnt..InsyaAllah...walaupun saya berkemungkinan tidak boleh aktif dalam sukan lasak..but its ok...banyak lagi sports yg boleh saya cuba ;)
6. Sokongan padu daripada keluarga dan sahabat handai..terutama Doa....Alhamdulillah....Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang....Doa itu senjata orang mukmin....
Sesungguhnya, dalam Ujian yg Dia berikan...terdapat banyak nikmat yg dikurniakan...Selagi kita tidak berputus asa...Dia akan sentiasa ada untuk membantu hambaNYa.....Rabbi Yassir....

Terima kasih tidak terhingga di atas doa..ingatan...kata2 semangat dan positif yg kalian berikan kepada kami sekeluarga...Semoga Allah membalas segala kebaikan kalian...InsyaAllah.....

Tuesday, August 17, 2010

Kisah Perjalanan Hidupku..Muhammad Haikal (Part 2)



Gambar scan saya yg terakhir dalam tummy mama saya...Mr. David Howe 'sengaja' printkan 4D utk simpanan mama dan abah saya...sebelum nie...semuanya pakai 2D sahaja...ada iras2 muka saya skrng x? hehehe......


Masa mula2 terima berita tentang saya dan CDH..semua org down..terutama mama saya...sukar utk ditelan & sgt2 terkejut...mama saya yg paling down sekali...especially bila baca phrase dlm pamplet yg hospital bagi " CDH is a serious condition. Overall 85% of those diagnosed antenatally may die before or after delivery, but of those with no other abnormalities approximately 50% survive"...selain pembacaan dan penyelidikan dari internet..banyak info yg menyedihkan yg terpaksa ditelan...

for few weeks...Mama saya cuba utk berfikiran rasional...Alhamdulillah...hasil sokongan dan bimbingan daripada abah saya...tok saya serta kaum keluarga..Mama saya 'berjaya' keluar dari kepompong kesedihan..beliau redha dgn ketentuanNya..dari saat itu, mama saya x menoleh kebelakang lagi...beliau sentiasa berdoa..doa..mendekatiNya..dan terus berfikiran positif..sebabnya..abah saya selalu pesan kat mama saya " Apa yg Durra rasa..Muhammad akan turut terasa..sbb korang berkongsi udara yg sama n berada dalam satu jasad yg sama..Jangan lah bersedih..Semua ni Ujian Allah..terimalah dgn redha..InsyaAllah..Allah akan sentiasa membantu...".

Kami sangat2 beruntung kerana mempunyai keluarga yg begitu akrab dan sentiasa memberi sokongan..selain circle of friends yg begitu memahami dan sentiasa memberi bantuan...walaupun...pada pemulaan...ada episod sedih yg mama saya alami (dah diblogkan kisahnya)...bila ada insan yg tidak sensitif dgn situasi yg keluarga kami alami..Biarlah...mama saya pun dah memaafkan mereka...bak kata pepatah...Unless you have walked in my shoes,you cant understand my pain..
Oleh sebab tu..serik....mama dan abah saya mengambil sikap berdiam diri..they really kept it to themselves..dan hanya mereka yg akrab sahaja yg tahu situasi ini...

Lepas scan penentuan...kes saya telah diberi perhatian oleh pihak hospital...saya perlu discan selalu...selang 2-3 minggu...mama n abah saya bawa saya g hospital..x pun..mama saya jumpa midwife..diorng monitor perkembangan saya...saya pun dah lupa berapa kali "gambar" saya diambil..hehehe...mmg mama saya boleh buat koleksi gambar saya dlm perut laa lepas nie ;)

Alhamdulillah...setiap kali saya discan...keadaan masih statik...dan tiada perubahan..pada diorng..its a good news...kedudukan masih sama....my heart has moved to the right side of the chest(wrong side)indirectly taking over the right lung space, all of my stomach & some of the intestines ternaik ke atas..taking over the space of my left lung..mmg agak complicated masa mula2 mama n abah saya dengar...walau secanggih mana teknologi, pakar x boleh nak tau akan kadar perkembangan lungs saya..Subhanallah...

Selain perkembangan pembesaran paru2 saya yg terganggu...diorng risaukan akan kemungkinan adanya abnormalities yg lain (x perlu disebut di sini) ..jadi diorng nak buat ujian amniocentesis terhadap saya..amik sedikit sel dari badan saya..Tapi..mama, abah n tok saya mmg sgt2 x bersetuju..Biarlah..cukup 1 berita sedih yg diterima...mama saya pun sudah boleh terima segala apa yg berlaku...
Selain saya...amniotic fluid mama saya pun menjadi important indicator akan kesihatan saya....sbb kes2 mcm saya, fluid tu selalu nya akan lebih (excessive) dari keadaan normal...which is not good...menandakan..saya x menggunakan oksigen dgn baik waktu dlm tummy mama saya...sehingga ke saat terakhir..keadaan statik..tiada tanda2 internal organs yg lain ternaik ke atas (liver..kidneys) yg mana akan membuatkan keadaan yg sedia complicated semakin complicated..Subhanallah..walaupun..ada ketikanya amniotic fluid mama saya sedikit terlebih dari normal level...

Apa yg mama saya buat utk menceriakan diri? selain membaca Quran..berdoa...mama saya melupakan kisah kesedihan beliau..dgn membuat perkara2 yg menghappykan diri..mcm makan (mama saya suka sgt makan buah2an..n minum susu..hehehe)..menulis blog...jalan2...shopping n lepak2 dgn kengkawan baik Soton.. :) & musim World Cup 2010 aritu...sama2 tengok bola dgn abah saya...hehehe....Abah saya pun sama jugak...selain mendekatkan diri dgn Allah..beliau mengisi masa dgn cuba menceriakan mama saya..pergi main bola etc...Walaupun diorng dua nampak ceria..tapi jauh di sudut hati..Hanya Allah sahaja yg Mengetahui yg betapa diorng risau akan saya....La Tahzan (Jangan bersedih)

Dalam tempoh 4 bulan sebelum saya dilahirkan...antara tugasan rasmi mama n abah saya ialah berulang-alik ke hospital dan klinik...macam2 org yg diorng kena jumpa...macam2 info jugak yg diorng terima...satu team perubatan telah diaturkan utk menyambut kelahiran saya...mama dan abah saya juga telah diberitahu oleh pihak hospital apa yg bakal berlaku selepas kelahiran saya...sekiranya saya hanya dipinjamkan sementara oleh Allah..satu lagi perkara pahit yg terpaksa ditelan oleh mama dan abah saya..kat sini, mmg diorng direct..dah keje diorng...selain diberitahu sekiranya jodoh saya masih lagi panjang dan segala kemungkinan yg akan berlaku disebabkan paru2 saya yg tidak normal...dua2 senario diberitahu....Alhamdulillah..mama dan abah saya telah bersedia dari segi mental dan physical..utk kedua2 senario..redha dan tawakal...walaupun jauh di sudut hati, mereka berharap yg terbaik utk saya...............

Bersambung..............................

Sunday, August 15, 2010

~Lukisan Alam~



Hidup tidak selalunya indah
Langit tak selalu cerah
Suram malam tak berbintang
Itulah lukisan alam
Begitulah aturan Tuhan

Jadilah rumput nan lemah lembut
tak luruh dipukul ribut
Bagai karang didasar lautan
Tak terusik dilanda badai

Dalam sukar... hitunglah kesyukuranmu
Dalam senang... awasi kealpaanmu
Setitis derita melanda
Segunung KurniaanNya


Usah mengharapkan kesenangan
Dalam perjuangan perlu pengorbanan
Usah dendam berpanjangan
Maafkan kesalahan insan

Dalam diam... taburkanlah baktimu
Dalam tenang... buangkanlah amarahmu
Suburkanlah sifat sabar
Dalam jiwamu itu
Di dalam jiwamu itu

really love e lyrics....

Friday, August 13, 2010

Kisah perjalanan hidupku.....Muhammad Haikal (Part 1)


(12 Mac 2010~ saya....21 weeks of gestation...selepas saya disahkan menghidap CDH)


(a week earlier, March 2010~tok n mama saya...bergambar depan hospital tempat kelahiran mama saya)


(saya dlm tummy mama saya....Januari 2010)



November 2009~
Saya mula mendiami perut mama saya pada bulan November 2009...berita gembira akan kehadiran saya..amat2 menceriakan mama & abah saya...serta kaum keluarga..ye laa kan..setelah menunggu hampir 5 tahun..mana nyer tak happy kan...mmg mama saya mengalami day sickness yg teruk (hampir ke bulan ke -7)...alahan sepanjang hari ups n downs..Mujur abah saya sangat memahami dan sentiasa membantu dan memberi sokongan utk mama saya...mamam saya pun pelik..kenapa org sanggup buang2 gitu jer anak diorng..opps..tu dh masuk topik lain...back to e story..

Januari 2010~
Hi...inilah saya dlm tummy mama saya..kalau x silap masa tu..saya berumur 12 ke 14 minggu..x ingat lah pulak..hehehe...ini merupakan scan saya yg ke 2..yg 1st..masa tetiba mak saya turun darah dlm minggu ke-8..syukur xde apa2 terjadi kepada saya..minggu ke 16..mak saya kena warded dlm sepital lagi...pancreas bengkak...lagi sekali saya kena scan..asyik2 kena amik gambar jer kan ;) syukur..mak saya ok n xde apa2 yg cronic kat pancreas mak saya..saya pun ok jugak...Alhamdulillah...

Mac 2010~
Mama saya sgt happy...sbb tok, wan, mak teh & paksu saya akan datang melawat kami di sini...Yeaayy!! selain tu...mama akan pergi melawat tempat kelahiran beliau di Aberysthwyth, Wales..mmg impian mama dari dulu nak melawat tempat yg bersejarah tu..sama jugak dgn ton n wan saya..lebih kurang..walking through memory lane gitu ;) mmg planning baik punya....selain jalan2 kat Wales..Midlands n London..sekitar Southampton jugak...

8 Mac 2010~
Saya kena g amik gambar lagi (scan) kali nie sbb umur saya dh masuk 20 Minggu..antenatal scan namanya (scan wajib di UK utk make sure baby in e womb is doing fine)..kira sesi amik gambar saya yg ke 4...mama & abah excited sepeti biasa nak tengok saya...TAPI...keputusan scan..amat memeningkan mak cik sonographer..sbb..diorng nampak something yg bukan kebiasaan.kenapa jantung saya boleh berada di sebelah kanan?? sepatutnya jantung di sebelah kiri chest...tp diorng x berani nak komen apa2..jd referkan ke Fetal Medicine Unit utk next scan saya dgn pakar..walaupun mama n abah saya risau..tapi sbb dh lama planning nak berjalan2 dgn tok n wan..program diteruskan..cuma dipendekkan...dan diorng berharapan yg saya ok..maybe makcik sonographer tu yg silap tengok jer...

12 Mac 2010~
Temujanji kami dgn pakar di Fetal Medicine Unit di Princess Anne Hospital..sebaik sahaja pulang dari Manchester..mama, abah n tok..g jumpa pakar utk re-scan..sebaik sahaja consultant Mr. David Howe selesai scan..kami disuruh masuk bilik menunggu..Mr. Howe datang bersama2 dgn a group of people (dlm 4 org)..berita yg disampaikan..membuatkan kami semua kelu...kelu seribu bahasa...perkara yg mama saya risaukan dari last scan..betul2 terjadi...semua terdiam..bila fetal cardiologists Mr. James bagitau apa yg akan berlaku pada saya selepas saya dilahirkan..mama saya dh mula menangis...abah saya cuba bertenang setenang2nya..sama jugak dgn tok saya...
saya disahkan mengalami Congenital Diaphragmatic Hernia (CDH)sesuatu yg x pernah mama n abah saya tahu...rasa ramai pun tak tahu..or pernah dengar...yg pasti..it is a life treatening birth defect..tu jer yg teregister dlm kepala mama saya...yg lain2 tu..mama saya dah jd blur...

Bila pakar mengesahkan berita berkenaan..mama saya terus lemah longlai...tetambah diorng inform yg peluang saya utk survive adalah dlm 50-60% bergantung dgn perkembangan pembesaran lungs saya..dan jugak ada complication yg lain selepas lahir nnt contoh kena bergantung dgn life support utk breathing dll....mama saya hanya mampu mengesat air mata n sepatah perkataan pun x keluar dari mulut beliau...lepas dapat berita tu..abah saya jer yg banyak bertanya dgn pakar...tok saya pun sayu x terkata jugak...mmg x sangka berita sebegini akan dialami oleh kami sekeluarga....

kami diberi info oleh diorng2 nie..utk maklumat ringkas & lanjut...
info tentang CDH.

Bersambung...............

Friday, August 6, 2010

Time flies....

Transitional Care Unit~ sehari sebelum Muhammad dibenarkan balik rumah after spending 12 days in the hospital....aku kena balik semula ke hospital (tu pun sempat lepak 5 hari kat Burley ward) n tido 3 malam lagi kat transitional care unit nie utk belajar cara2 penjagaan Muhammad nnt...



Neonatal Unit~ Mama & Untie Asmah.....Muhammad dah nak ok.....x banyak wayar2 dah....1st time cuba BF...wpun...kekok..n baby pun blur..sama mcm mama dia...hehehe...
mmg lotih jer muka aku..x sempat nak touch up... :P Unit nie jadi tempat Muhammad lepak dari mula lahir...undergone surgery...sampai lah condition dia dah stabil....staff2 kat situ mmg baik giller n 1st class....




Burley Ward~ Dgn mama...n kengkawan yg sekepala.........mujur laa dpt bilik sorng...sekali nurse masuk...terdiam semua...hehehe...special visitor...kak Nurul @ Dr. Nurul...yg kebetulan datang utk konvo..


Kejap jer rasa.....Dalam masa sebulan....banyak betul perkara yg berlaku....Dari mula aku menunggu hari utk bersalin sampai lah selamat Muhammad pulang ke rumah....Mama sampai on the 6th of July....pada pengkiraan awal...aku akan bersalin on the 10th...tu sbb mama datang awal....jadi we had a great 10 days before Muhammad was borned....siap g jalan2...shopping etc...hehehe.....pastu on the 15th...mula kalut bila pg2 buta tu...air ketuban aku pecah...kena warded semlm...n e next day...our prince pun keluar...hehehe....


Mama memang banyak membantu dari mula sampai ler ke sudahnya...Mama ada di waktu saat2 yg paling kritikal & terpenting dalam hidup aku...dan juga Muhammad....its really mean a world to us.....in e mean time, Untie Asmah n anak pun sampai 3 hari selepas aku deliver...betul2 elok jer timingnya...aku kena dok ward 5 hari..sempatlah berurut selama 3 hari...sebelum Untie Asmah balik Malaysia (seminggu jer untie datang)...mmg sebulan nie....aku rasa laju sangat....ye lah lepas balik kejap rumah..n ulang-alik ke hospital...masuk balik hospital sbb nak kena monitor progress Muhammad...plus tetamu2 yg datang bertandang x putus2....


Tapi part yg paling best....dapat spent time ngan mama....2 weeks before the delivery.... :D
just e two of us...dah lama x dapat lepak2 n borak2 mcm gitu ngan Mama..dulu2 selalu gak layan mama g shopping2..jalan2...how i missed those moments....lepas tu...bertali-arus tetamu datang dekat n jauh....semuanya bertandang....special thanks to Kak Ina n Abang Nik...all e way from Manchester..n benarkan Asparina (sepupu) utk lepak2 kat rumah kami 4 hari...Mama mmg happy dpt spent time ngan anak menakan sorng nie...yg terakhir, Pak Cik Gee and family from Nottingham.....
hmmmm...petang nie...mama dah nak balik Malaysia...sedih mmg sedih...tp nak buat mcm mana...abah pun rindu gak kat mama...hehehe...hopefully, ada rezeki...next year...nak balik...kalau ada rezeki lebih...n pakar sahkan Muhammad is fit to travel...leh laa kami 3 beranak balik kejap...lama dah x lepak n visit kaum keluarga....selain makan2 tu :P

Thank you Mama....i love u so much :* xoxoxoxoxo Moga diriku menjadi seperti Mama yg sangat kuat semangat, berhati murni dan semuanya lah yg positif :) InsyaAllah....

Wednesday, August 4, 2010

Luahan.....


Alhamdulillah....setinggi-tinggi syukur ke hadrat Illahi....kerana dilimpahkan rahmatNya.....
Sesungguhnya...ujian yang diberikan...sentiasa ada hikmah disebaliknya.....berat mata memandang...berat lagi bahu memikul...walau bagaimana pun berat ujian yg diberikan...jangan sesekali mengeluh atau bertanya...kerana Allah itu Maha Mengetahui...Dia sentiasa ada utk kita...sentiasa mengadu kepadaNya tanpa rasa putus asa atau putus harapan.....InsyaAllah...


Selama aku diberi peluang utk menginap di muka bumi ini...Tempoh 4 bulan yg lalu..benar2 menguji keimanan & juga kesabaran...memerlukan aku menjadi seorang yg tabah dan juga memerlukan pemikiran yg positif tahap mega.....Alhamdulillah...perit...payah..bergelen2 jugak airmata jatuh tanpa sedar dan juga waktu sedar..walaupun luarannya...org nampak aku mcm xde perasaan..atau cool...namun dalam hati/kepala...MasyaAllah..Allah jer yg tahu..betapa sayu, sedih, semua2 tu bercampur2....pada fasa awalnya utk menerima ketentuanNya..hasil sokongan suami tersayang, keluarga tercinta, sahabat2 yg terbaik...Aku berusaha keras utk terus berfikiran positif dan menerima ketentuanNya dengan redha....utk saja pengubatnya....sememangnya...segalanya telah ditetapkan..Qada' dan Qadar...siapalah aku utk mempersoalkan kenapa ujian ini terjadi....utk sekian kalinya....aku terus mematikan persoalan2 yg boleh menganggu keimanan....kenapa? mengapa? bagaimana? semua nie boleh berlaku....Aku redha dan pasrah dgn ketentuanNya....yg termampu aku buat ialah...terusan mengadu kepadaNya...Doa..Doa..Doa...dan terus berDoa......


Hakikatnya....Allah Maha Mengetahui setiap kejadian yg berlaku..........aku rasa sudah sampai masanya utk meluahkan apa yg terpendam selama ini....kerana berlaku insiden yg mengguris hati kecil aku..apabila terSALAH luahkan kepada manusia yg punyai kurang SENSITIVITI dan juga EMPATHY terhadap kepayahan/kesusahan org lain..aku pulak disalahkan dgn bertanya soalan yg bukan2..mmg kurang hasam..tapi sabar jer laa kan..salah aku juga sbb sangkakan org tu tempat yg sesuai utk berkongsi luahan :P mmg kena blacklist laa lepas nie..hehehe....walaupun hanya segelintir kecil manusia yg sebegini... aku berdoa supaya tidak termasuk dlm golongan berkenaan..InsyaAllah.....tp aku yakin...di luar sana...lagi ramai manusia yg punyai hati yg mulia dan murni....dan memahami akan kesusahan dan keperitan org lain....jadi....aku ingin mengabadikan kisah aku nie...buat tatapan Baby Muhammad Haikal suatu hari nanti....InsyaAllah....tanda kenangan mama utk Muhammad :D Yeaahh....