Thursday, September 30, 2010

Ke Johor....


Esok....semua org bergerak ke Johor....lagi sekali kami ketinggalan bas...sighhh.....Pesanan dari kami.... :-
Bawa keter tu molek2...especially utk mamat Arief tu...yg baru dpt lesen 'P"...selain utk Mak Lang Najjah yg baru dpt keter baru tu ;) Pesanan yg seterusnya...sila laaa bagi DVD yg berisi gambar2 kawin kome tu...ke Nadir yer nnt...Muhammad nak berkenalan dgn Mak teh n Pak teh dia ;) oraits.....

Camner ek....belasah jer laaa....

Org kata....hidup nie....mana ada yg smooth jer kan....betul..betul..betul (pinjam ayat upin & ipin)...kalau smooth sokmo...compom lebam gak laaa...xde thrill kata org...especially yg selalu dilanda badai itu....

Jadi gini laah....sebelum kes dugaan terbesar hidup aku berlaku...hidup aku...aku consider smooth...takat skit2 tu..bab2 hal opis ke...uni ke.....biasa laaa...so far...so good laa org kata...cukup makan minum pakai...family yg best...kengkawan yg cool...serta lain2 rezeki yg Allah bagi tu...amat2 bersyukur...leh kata...semua yg teringin...Allah bagi...sampai laa ke satu ketika...x kan selamanya Dia sahaja yg memberikan kan...kang Dia x mau laa hambaNya tu jadi LUPA DARATAN kan....jadi Dia kurniakan aku dugaan yg berat smpai senget2 bahu nie nak menanggung.....bergelen2 gak laa air mata turun mcm Niagra Fall (kalau Sultan Melaka mintak utk bawa air mata tu pi pinang Puteri Gunung Ledang...compom dah settle)....kiranya...aku terbangun lah dari mimpi2 indah selama nie....Syukur sgt2....sebabnya....manusia kan mudah lupa.....

Jadi...Ujian yg satu nie pun dah sampai ke penghujungnya....Alhamdulillah...stabil laa buat masa nie...InsyaAllah...jadi aku pun semangat giller nak bukak chapter baru....dh siap register apa bagai....sekali..tetiba.....sv aku nak tukar angin lak...adusss....poning jap kepala aku bila dengar mula2 berita tu....dgn masa yg suntuk nak cari topik baru...dgn nak catch up study my abang yg dh settle proses pengupgradean (betoi kaa ayat ni)....Bluurrr jap sehari dua...termenung sejenak..hehehe.....tanya kat Muhammad...mamat tu, tau sengih2 jer...hehehe...lapar nangis..berak nangis..kembung pun nangis...bestnya jadi baby!!!

Semlm...jumpa itu oreng puteh...sembang punya sembang...ada laah nampak cahaya skitt kat hujung terowong tu....ada lah sedikit harapan...echeewaahh....tp...malas dh nak pikir banyak2...apa yg ada esok2 nie...aku belasah jer laaa.....kalau ada rezeki aku..InsyaAllah..x kemana....begitu optimistiknya minda aku sekarang..semua benda leh pikir positif jer....xde negatif2 dah...huhuhu.....terHasil dari...Ujian yg terdahulu...Alhamdulillah...Mmg tu antara rahmat apa yg berlaku sebelum nie....

Cyiyok durra!!! aku dedicate Nasyid Motto utama di kala ujian melanda dlm hidup aku-Lukisan Alam oleh Hijjaz utk diri sendiri....Layaaaannnnnnnnnnnnn

Dalam sukar, hintunglah kesyukuran mu
Dalam senang, awasilah kealpaanmu
Setitis derita melanda
Segunung kurnianNya.............

Sunday, September 26, 2010

The Day.....25th September 2010

Mek Yah & Shafik....
echee..echee......welcome to a "new world"


memasing tengah control cun & hensem...hehehe....


bagus betul lah pak cik arief....sampaikan iman tertido Zzzzz....lepas nie...
boleh laa babysit Haikal kan ;)
bagi chance mama dia g lepak kat mamaks...muahahaha




my beloved mama......how i wish i was there to help her.... :(
luckily she has circle of good friends...yg lebih kurang mcm lord of e rings nyer team =>


my 2nd sister with her daughter cheeky Iman....makin manja mek nie..
mementang nak dpt adik.... ;)




Dataran Surau Annur.....tukar venue kali nie....selalunya kat Jalan 1/7C....
Alhamdulillah...semuanya berjalan lancar....Thanks to kak cik farah & zahid for e photos...
tunggu adik2 ku...aiseh....ntah berzaman laaa nak dpt tengok...huhuhu....


Thursday, September 23, 2010

Mek Yah...Special Edition...

Aberystwyth, 2010
rehat jap...lepas sesi kutip batu tungku....

Aberystwyth, 2010
gaya main amik tangkap muat....copp...bawah tu...umah kelahiran den...hehehe...



Buckshaw Village, Manchester, 2010
gaya yg ntah hapa-hapa....hehehe...



Old Trafford, 2010
2 org budak tersesat.......




Old Trafford lagi....
dgn mereka yg tersayang.........bonda...kekanda...dan adinda... ;)



Southall, London, 2010
Esok, 24hb September....my youngest n e most manja sister is getting married..nama manja mek yah or mek yoh a.k.a syahirah.....unfortunately, all of us cant make it to her wedding....sighh....apa boleh buat....xde rejeki....and we have to wait at least another few years before another wedding commence in our family...my little brother...Mr. Arief yg skrng masih di bangku sekolah...plus minus...10 tahun lagi kot...huhuhu...n for sure...ada yg dah tiada...tu lah putaran alam...
Since Haikal's health is much more important....bukan kata her wedding x penting...tp doktor x bagi Haikal travel by flight lagi...his lungs cant cope with pressure inside cabin...we have to wait for another 6 months and get doctor's approval then we can make a move...His grandparents are against e idea of us going back in his condition...bahaya...bahaya.....sabaq naa....InsyaAllah...kalau semua ok...kami bawa balik Haikal cuti2 Malaysia ;)
Ok laa...entry kali nie....khas utk mek Yah....budak kecik yg ramai org panggil Chek Putih...MOga berbahagia...dan berkekalan hendaknya hingga akhir hayat ngan En. Syafiq....nnt kami balik...jgn lupa belanja makan eh ;) hehehe...Congratulations once again....Mek Yah!!

Monday, September 20, 2010

Raya...Raya...


Just the three of us......................
sila abaikan yer..baju Haikal yg gedebush itu (mak dia nak sangat dia pakai baju melayu)...hehehe....baju raya kami 3 beranak tahun nie...fully sponsored by my family...terima kasih kepada semua2 penaja yer...terutama penaja utama iaitu Mek Jah n my abah :)
even gambar nie pun....courtesy dari Chek Lyn...tahun nie...kami x banyak amik gambar...rata2 gambar...mohon ijin amik dari photo album fb kengkawan...yg rata2 pakai camera canggih manggih ;)



Sambutan Hari Raya Keluarga Soton.....Haikal 1st public debute secara rasminya....tapi...ZZzzz jer sepanjang masa...good boy..bagi chance mama dia makan puas2...hahaha...selain tu...Haikal dgn sukahatinya di jaga oleh fairygod mothernya...iaitu chek nory & chek lyn (tengkiu2..cayang kome)...hehehe...sukaati jer mama dia merayap ke sana sini ;) raya lah katakan...kuikui



tengok...budak tu...ZZzzzz lagi...raya tahun depan...rasanya...jenuh mama n abah dia nak kepung laa kan ;) sementara dia Zzzz...abah n mama sempat snap few photos kat luar Stoneham...

Jom Haikal...kita amik gambar dgn grandmother clock Chek Nory ;)

Satay samurai...Soton...

Satay...oh satay.....kalau kat Malaysia....mana pernah mimpi laaa nak buat satay sendiri....lapar satay jer...g kat Section 2 tu...order jer kat kedai Hj. Samuri...terus boleh ngap...kat sini..baru lah aku baru belajar mcm mana nak buat satay...wpun nie dah kali ke berapa terlibat dlm pebuatan satay kat sini..asal summer jer...mesti ada projek BBQ dan satay mesti masuk dlm main menu...
Tp ni julung kalinya...buat satay utk event besar.....since buat ramai2...so xde laa terasa sgt keletihannya...Meriah plus happening lagi ada laa....kalau mak aku tengok laa...dia mesti kagum punya laaa....hehehehe...anak dia tau buat satay sendiri....aku pun kagum gak laa ngan diri sendiri...hehehe (abaikan yer aksi penulis yg masuk dlm bakul..sendiri mau angkat ini..)



Ops. cucuk mencucuk selepas settle dimarinate....lotih gak ler nak mencucuk beratus2 satay..salute to staff Hj. Samuri yg mencucuk beribu2 satay sehari..huhuhu....tapi tukang2 cucuk satay kesemuanya melaksanakan tugas dgn perasaan yg ceria..Al-maklum lah...suasana Aidilfitri sgt2 terasa...mana x nyer...cucuk satay hari raya itself...tu dia tukang2 cucuk yg begitu komited dan bersungguh2...dlm hati...bila laaa mau abih semua daging2 nie...huhuhu...






Ladies.....start ur engines....kami semua kat rumah chek Su (yg tengah2 tu)..tuan rumah yg sgt2 aktif dan kuat...dlm keadaan berbadan dua pun...masih gagah ke hulu-hilir memasak...huhu...aku dulu...surrender...terkelepek terus...my abang jer yg dok memasak...OPss...nie citer pasal satay...org2 kuat malam tu...Su, Lyn, Nory, Far, Ani & Asmah...meriah sungguh laa sambil potong2 etc..sambil pot-pet sekali...hehehe...biasa laa ...pompuan..kalau jumpa ramai2...mesti meriah kan ;)
tp tahun raya depan....ahli2 ramai yg dah balik....esok2 tengok gambar nie...jadi kenangan..
kenangan..echewaahh...



Dah letih2 mencucuk tu...agenda lain...MAKAN time!!!!!
'SELAMAT HARI RAYA'
dari kami di perantauan.....

Wednesday, September 1, 2010

Grrr.......

Hari nie....aku mmg geram betul laaa dgn GP aku...sebelum nie...aku ada citer pasal GP aku yg sgt 'bertuah' alam tu...GP atau pun general practitioner atau pun doktor peribadi...mmg satu amalan biasa di UK...di mana setiap org akan diletakkan di bawah GP yg kalau apa2 hal berkaitan ngan kesihatan, kita akan g jumpa GP yg telah ditetapkan tu....

Al-kisah, aku punya GP terdiri dari sepasang suami isteri...yg suami Dr. P n yg isterinya Dr. C...suaminya ok sgt2...aku suka lagi jumpa ngan Dr. P...tapi yg problemnya...Dr. C...sebelum nie aku ada citer perihal Dr. C nie yg mcm malas nak jadi doktor jer layaknya..lebih suka lepak kat kaunter klinik tu..mula2 aku g klinik tu...aku ingat Dr. C tu assistant klinik...lama2..baru aku tau...yg dia GP kat situ...sebelum nie....banyak kali berlaku insiden yg menunjukkan betapa 'malas' dan x competencenya Dr. C nie...TAPI.....

Kes arinie...aku mmg angin gak laa 1 badan...ngan hari yg agak panas gak laa..pastu ditambah ngan keletihan x cukup tido semlm....dgn puasa lagi...huhuhu...sabar banyak2 Durra....Gini...Muhammad punya prescription medication dah nak abih...jadi kena laa g GP...nak mintak prescription slip utk amik ubat Muhammad kat pharmacy...nak mintak slip tu pun 1 hal...makan masa sejam lebih..walhal aku rasa x susah mana pun...Kau leh print jer dr computer..pulak tu...klinik mmg xde org langsung masa tu...Ok laa..aku pun g laa meronda2 ngan Muhammad kat area Portswood..sebelum nak dpt slip tu...

Bila dah dpt slip, aku pun..menapak lagi ke pharmacy...kena tunggu lagi 10-15 minit lagi nak tunggu pharmacist cari ubat...bila dh dpt ubat...pharmacist tu tanya...siapa yg nak pakai ubat nie??? aku cakap laa...Muhammad punya ubat...pharmacist tu terkejut...Aikkk...naper budak kecik...makan ubat utk org dewasa??? aku blurr...bila aku tengok balik kotak ubat tu...Isshhh...nie utk org dewasa...so diorng kata..aku kena g amik slip lain..yg tulis...khas utk budak kecik....sekali lagi aku kena g klinik balik....smpai klinik..dh nak dekat kul 5 ptg...aku cakap laa...ubat nie salah....sbb kat sepital pun..diorng bg yg dose utk baby...n aku ada amik sekali last 2 weeks...dpt utk infant gak....assitant tu cakap...betul laa..Dr. C cakap mcm gitu...aku argue...mana boleh....lepas bertekak kejap....dia pun g jumpa laa si Dr. C nie...Dr. C siap turun bawah...aku argue lagi...dia cakap..dia nak g check balik...naik atas bilik dia...aduss....last2 dia turun ngan slip cakap...harap2 kali nie betul...adulaaa....mujur laa betul...aku mmg geram jer....

Moralnya....kalau kau x mau jadi doktor...g jer laa dok kat umah tu..biar jer laa laki ko jer yg jaga klinik tu....kalau silap2 bagi ubat/nasihat...leh mati anak org....aku mmg jem betul laaa arinie...ngan kisah GP aku ....yg mengong...n budus tahap gaban tu...kalau sekali jer xper laa..tp tiap2 kali..kalau terkena ngan dia....mmg hampehhh....membuktikan...betapa..x layaknya dia jadi GP...so...sila laa dok umah diam2...aku yg x amik medic pun...leh jer bg nasihat...kalau takat mcm kau bg nasihat tu..print jer dr internet...huhuhu

p/s: sorry laa...arinie...harinie namanya hari melepas geram...GGrrrrrr :)