Thursday, November 25, 2010

Sungguh..saya terharu..Iskhh..Iskhh..



Lupa lak nak story pasal kisah nie...kejadian berlaku on e way aku nak g jumpa dentist..this time i took bus ride...sbbnya risau kalau2 lepas treatment....aku sakit n xleh nak drive balik...jadi aku pun naik laa unilink bus (bus University Southampton)...Appointment kul 1.30pm...aku dh siap2 kuar rumah 5 minit sebelum kul 1...to make sure that i arrive at the clinic on time. Bus pun sampai dlm kul 1.05pm...aku dgn confidentnya naik lah bus tu...so nie conversation aku dgn bus driver berkenaan:


Me: Hiya..Good afternoon...One way ticket please( sambil bagi note GBP10 sekeping)..dgn bagi senyum yg manis sekali...


Driver: Im sorry...i dont have any change...would you like to buy the 10 days passes for GB11.50 instead...(sambil tunjuk kad)


Me: Ohh its ok...coz i dont travel that much...i just need the one way ticket please...(masih lagi boleh tersenyum)


Driver: I dont know what's happening today..everybody kept on giving me GBP10 notes (sambil bawa kuar segumpal duit 10 pound dari poket dia..sambil dok tunjuk2 kat aku) or else...you have to gamble by giving me the note and hoping that I'll get the change by the end of your journey...Or...you need to buy the card (10 day passes yg berjumlah GBP11.50 yg aku mentioned earlier)..or you have to step down....


Me: terdiam jap...Hmmm...this is the only money i have...& i'll be late for my appointment...(sambil2 dok menyelongkar syiling dlm dompet..ada sepound jer...aku perlukan lagi sepound...huhuhu...tiket tu harga GBP2..kalau nak beli kad tu pun..aku short GBP1.50..camno ek...huhuhu...terasa kegelabahannya dah..kalau tuurun bus...compom laa aku lepas aku punya appointment)


Driver: dok membebel apa ntah lagi...aku dh x amik pot dah apa mamat tu cakap...


Tetiba....terdengar satu suara dari luar bus..masa tu pintu bus x tutup lagi....


Suara: How much does she need to buy the ticket????


Driver: 2 quids.....i have no change to give to her....or else..she has to step down...n wait for another bus....


Suara: I have few shillings...(sambil makcik tu kuarkan coins dlm GBP1.50 ke arah aku)


Me: Blurrr kejap.....Are you sure you want me to have it?? (sambil tengok muka makcik tu dgn penuh x percaya)


Suara: Yeah...or just take it...or else you will be late for your appointment....(sambil terus suruh aku amik duit dia..sambil menyua tangan dia suh aku amik duit tu)


Me: huhuhu...aku terkedu x terkata...tp sbb driver tu dh mula tunjuk muka x puas ati...aku pun...amik lah GBP1 coin tu...sambil cakap...Its all i need...thank you very much...you are really kind...i owe you...God bless you...


Suara: no its ok...today is your day..have a pleasant day love.....(dgn senyum yg tercomel skali makcik tu bg kat aku)


Me: aku terus cakap tq..tq banyak kali..lepas bayar...n malas nak tengok dh muka driver tu..amik seat...sambil tengok kat makcik tu kat tingkap....Dia masih senyum n siap bye2 kat aku lagi....huhuhu...


Mmg mengharukan betul lak peristiwa yg aku alami tgh tu...aku masih x percaya...dlm semua benda kena bayar....tetiba aku tengah desperate giller...ada insan yg sudi membantu....utk makcik yg baik hati tu...budi anda ku kenang jua...kalau terjumpa kat Portswood..InsyaAllah saya x akan lupa makcik comel......n kalo boleh nak belanja minum lagi.....Jadi..tgh tu..aku berjaya sampai dgn selamatnya ke destinasi...Alhamdulillah...she really made my day....my makcik angel....
Sungguh saya terharu ok..iskh..iskh..iskhh...

Tuesday, November 23, 2010

GG







Dah 3 minggu berturut2 aku mengadap dentist gara2 gigi gerham atas kiri aku berlobang...1st appointmnet tu kira emergency...jd dentist tu buat temporary filling jer...sbb kata beliau gigi aku tu dh xleh diselamatka dgn hanya tampalan...dentist tu suruh aku buat root canal...or e simplest explaination is proses mematikan urat gigi demi menyelematkan gigi...ok x explaination aku...hehehe...nak lebih lanjut...korang google jer apa itu root canal ok ;) atau pun...tanya lah dgn dentist korang...


mula2 aku ingat...aku dh register ngan panel dentist kat sini..rupa2nya selama nie..aku xde penal dentist...huhuhu...jadi 2nd appointment aku..utk buat check up ngan bakal panel dentist aku tu...x baper jauh dari rumah aku.....Alhamdulillah...so hasil check up kat situ...aku dpt senarai panjang dental treatment yg aku kena buat..


1. root canal

2. impression etc

3. crown

4. scale and polish


so smlm...appointment aku yg ke-3..proses root canal..masa buat..xde laa rasa sakit sgt..sbb dia bg ubat bius kan..cuma aku rasa pipi/mulut aku kembong jer mcm ikan buntal..hehehe...lepas balik umah 2-3 jam pastu..baru terasa berdenyut2..huhu...saakiittt....mmg kena telan painkiller..baru ok..skrng nie dok terasa skit2 lagi...jadi next week...ada follow up treatment lagi utk gigi aku nie...istimewa sungguh gigi nan sebatang nie...nie 1st experience aku dgn root canal..2-3 hari sebelum jumpa dentist..mmg hati rasa berdebar2 jer...huhuhu...


Point kat sini...naper lah awal2 ada lubang aritu..aku bertangguh2 nak jumpa dentist...dekat 1/2 tahun gak aku teragak2 nak jumpa...idak..xde laa complicated sgt treatment nie...Point lain yg amat2 melegakan...semua tu F.O.C...kat sini...kalau kita pregnant..kita akan dpt maternity exemption certificate...kita punya medical n dental expenses ada PERCUMA...dari mula pregnant sampai laa setahun selepas kita bersalin...buat masa nie...aku dpt lagi laa F.O.C tu..smpai bulan 7 tahun depan...Alhamdulillah..jgn tanya aku kenapa diorng bagi free...tu semua gomen diorng yg tetapkan...pada diorng....kebajikan rakyat no.1...


Utk baby pulak..diorng dpt free treatment..smpai umur diorng 18 tahun...mmg banyak membantu sebenarnya..especially kalau anak kita mmg perlu amik prescription drugs yg berterusan....utk kes Muhammad...dia kena amik Gaviscon Infant 6 kali sehari...1 kotak ubat tu dh dekat 4 pound...dia perlukan 5 kotak sebulan..at least 20 pound dh selamat kat situ...x citer lagi bab2 rawatan susulan dia dgn sepital lagi kan...tu lagi lah...


Jadi...citer panjang2 nie..sebenarnya..nak citer kisah gigi jer...hehehe...x sabar pulak nak tunggu diorng polish gigi ni ;) oraits...kengkawan jgn ler ikut contoh saya yg segan nak jumpa dentist...sayangilah gigi anda... :D

Friday, November 19, 2010

No name...no publish...

Aku tau...blog adalah salah satu cara nak menyampaikan berita/idea ke public...jadi mmg xleh lah nak sekat2 org dari dtg melawat n baca apa yg kita tulis...kalau x mo...in e first place...jgn tulis blog (tu aku sendiri pernah sound kat sorng member nie)...hehehe...aku pernah encounter luahan perasaan dari member2 blog aku...yg diorng jem ngan feedback/responds dari readers...mcm aku..at least...aku tapis dulu (so far..mmg kesemuanya aku publish laa comments kengkawan semua..kecuali..spasms..tu bak pernyer nak publishkan)...

aku suka jer korng dtg jenguk n baca blog aku...aku suka bila korng bagi comments..epsecially yg membina selalunya..so far aku xde terima comments yg menjatuh..heheh....terima kasih banyak2 atas support korang...tanpa korang..mmg usang dan mandom laa blog aku...yg ala2 kadar gitu..

cumanya...this lately, aku terasa sedikit kurang selesa bila ada kengkawan yg lebih suka jadi anonymous...hmmm...x aci laa gitu kan....aku pun nak gak kenal korang...sesekali ok laa..tp makin lama...makin kerap..aku pun terasa skit2 jer lagi nak privatekan aku punya blog...n hanya invited readers jer yg leh continue baca blog aku yg merapu-raban nie...bila pikir balik..x adil pulak utk kengkawan lain yg berani letak nama diorng bila bagi comments....silent readers tu lain kira laaa......mmg dah nama silent...mmg invisible jer laa mcm 'hantu'...hehehe...tu next time lak aku consider kalau berlaku lagi unfortunate events ngan readers...hehehe...mmg aku nak privatekan jer blog nie...mesti mau ada give n take kan....aku pun nak gak kenal ngan korang..pada mereka2 yg telah favouritekan blog aku..thanks very much...really appreciate it!! at least..aku tau n kenal korang.....nie yg mmg silent readers betul laa..tu next agenda ok...

jadi kepada tuan-tuan, puan-puan, cik-cik yg suka sgt anonymous ini...mulai saat & ketika ini...jika saya x kenal anda...saya minta maaf banyak2...sorry to say that from today onwards, saya tidak akan publish comments anda jika saya x kenal siapa anda..x kenal maka x cinta kan....biarlah korang nak kata aku nie...poyo ker...mcm bagus sgt blog aku nie..mcm laa ramai sgt nak baca kan....tp niat aku sebenarnya...ikhlas...nak berkenalan ngan anda2 semua yg budiman....selain tu...kalau tuan rumah x kenal tetamu..mcm mana nak bagi org masuk kan ;) bahaya tu.......

oraits...wishing u guys all e best...n future undertakings....

Hehehehe.....

Sudah jatuh timpa tangga..ataupun series of unfortunate events...x smpai 2 minggu kejadian cermin keter kami kena pecah....keter lak kena tarik ngan polis...hehehe...tp incident ke-2 adalah salah sendiri...so terima n tadah jer laa kan ;) kalau kat Msia...police xde laa particular sgt bab2 UK driving license, insurans keter, road tax etc...tp lebih concern dgn speeding pemandu2..sbb best bab nak menyaman2 nie....tp satu hal gak...pemandu2 msia nie..ramai betul yg teringin nak jadi pemandu formula F1...sabo jer laaa kan....

Tapi kat sini..semuanya perlu ada bila rasa2 nak pegang stereng tu...pakej lengkap gitu..hehehe.....xleh main hentam kromo jer nak bawa keter...Jadi, sapa2 yg jd pemegang lesen keter Malaysia..hanya valid utk digunakan dlm tempoh setahun from e date of arrival in the UK...jadi..lepas tu...mmg WAJIB amik/ada UK driving license..ada negara2 lain punya driving license leh terus diconvert ke UK punya..tapi utk kita..yg Msia punya...mmg xleh convert..atas alasan...cara kita bawa..merbahaya...based on accident statistic in Malaysia...tu jer diorng punya conclusion utk menidakkan kita punya lesen utk diconvertkan ke lesen sini...full stop!!

Perghh...punya laa panjang lebar aku punya mukadimah kan...pointnya satu jer....aku ada UK driving license...tapi my abang...baru bercadang nak amik...tp nampaknya..polis sini lagi cepat bertindak..jadi dh salah tu..mmg salah lah kan...ini bukan kes membuka pekung di dada sendiri...tapi lebih kepada ingatan kepada diri sendiri dan kengkawan2 lain..sharing is caring ok.....

huhuhu...kiranya xde rezeki laa tu...jadi keter kena tarik simpan kat garage polis hari sabtu...kena g balai..buat report..saman etc...isnin baru g amik (kena amik sbbnya Selasa sini Raya...mcm mana lak nak g beraya kan )..dah xkan laa free2 jer pi amik...mesti kena bayar...mmg xde rezeki laaa kami utk bulan nie..melayang lagi GBP150..pergh..berpeluh gak nak kuar duit tu...1/2 bulan belanja duit dapur tuuuuu.......

skrng tunggu lak surat cinta dari polis...minimum denda..GBP60..harap2nya...dpt yg paling minimum laa hendaknya...for e time being...aku jadi fulltime driver..merangkap fulltime housewife jugak ;)
Kalau ikut hati...malas gak ada keter nie...mcm2 nak kena fork out...tp pikir balik..convenient...lega balik..wpun..boleh jer nak travel by public transport...tp kira2 balik...lagi jimat pakai mobil sendiri...especially...jimat masa...so...pakai jer lah keter ;) biasalah tu..kekadang unforseen circumstances happened.....bila? di mana? hanya Allah sahaja yg tau...for sure...pasti ada sesuatu yg terbaik yg telah ditetapkan utk kita, yg kita x tahu...Wallahualam...
Jadi..ceria2kan diri seperti sedia kala...tu semua hanya sedikit kesenangan yg Dia tarik :D

Friday, November 12, 2010

Ermmm....Debussshh!!



Ujian...dugaan...sabar.....nak marah banyak2 pun..xde maknanya kan ;) benda dh nak jadi....jadi...pasrah ....nak x nak...kena tukar side mirror....kisahnya berlaku 1 1/2 minggu yg lalu...agak basi yer cerita ini..tapi nak gak citer...apa aku kisah..blog aku...hahaha (maaf yer...agak emo sedikit) ;P


dlm entry yg sebelum2 nie....aku ada mentioned yg rumah aku...laluan utama utk org pergi ma%%po**...opss...mabuk...hehehe...sebelum nie...diorng buat lawak bodoh dgn kopakkan plat number keter haku...nampaknya..kali nie sudah up skitt dgn membuat lawak bangang+ganas....dgn vandalize kan side mirror pulak...mcm mana pun...Alhamdulillah...bukannya cermin keter yg besar tu yg kena..looking at the brighter side...so kerugian..masih lagi di bawah tahap sedar...hehehe....


solution?? pindah rumah??...tidak mungkin...sebabnya...x kan nak pindah rumah kot.... :P
perkara pertama...kami call en. Bobby buat laporan...sbb jiran kami yg lain pun...buat gak laporan...
jiran depan umah kami..lagi kesian..bukan takat side mirrror jer yg dipecahkan..skali ngan bekas2 mirror tu diorng jahanamkan..sian makcik Jo tu (awek sebenarnya..dia pun suka mabuk2 gak..tp masih tahap terkawal..wpun..bila dia mabuk..loceng umah kami jadi mangsa ting tong ting tong jam 2 pagi!!..hehehe..tp jgn salah faham..dia baik org nya...cuma bila mabuk..dia jd wengg..hehehe)..terkulai side mirror dia...huhuhu...mmg ntah apa mood laa org2 mabuk/nak mampos tu malam tu...habis 1 jalan..diorng kerjakan keter2 org...biarlah..biarlah Allah jer lah yg membalasnya..nak bengang lebih2 pun..bukan dpt apa pun...sebagai org Islam...Sabar ajer lah banyak...

solution ke-2...pasang CCTV...so far...my abang dh pun beli ip wireless webcam..tp ada sedikit masalah technical dari segi pemasangannya...harap dpt diselesaikan kiranya ada kelapangan... ;)


tu jer laaa...laporan aku...pasal...org putih..suka mabuk...smpai nak ma$po#...teguk laa puas2 air syaitan tu..esok2 terbakar laa dlm neraka jahanam baru korang tahu ok!!...huhu..ganas giller ayat!! kuikuikui...side mirror baru pun dh dpt selepas perlu menaja diri sendiri sebanyak GBP50....adalah sebabnya musababnya tu kan... Sabar itu..istana Iman..Ameennn

sekian.................

all e way...from Leicester...

Gun Wharf Quay...dh nak sunset...walhal baru jer jam 4.30 ptg...huhuhu




Group photo.....cheeseeeeeee!!!



Jom Mawaddah...amik gambo :D
(alamak..muka berminyak2...huhuhu...aunty Durra x sempat touch up laa..hehe)


2 org kanak2 riang yg sentiasa ceria :) Aiman & Muammar...sorry sgt umah aunt Durra xde meja..sian..kena makan kat bawah...




Hanya mereka berdua yg memahami & merasai kepayahan yg masing-masing lalui....strong fighters they are..
Master Muhammad Haikal & Miss Mawaddah :) semoga Allah sentiasa melindungi dan memberkati kedua2 anak comel ini..serta diberi kesihatan yg berterusan..Ameen
Weekend lepas, kami menerima kunjungan dari tetamu khas Leicester...Min @ Asmin sekeluarga...my x-schoolmate..dormate...n juga...jiran tetangga suatu masa ketika kami bermaustatin di Jitra, Qalha selama 5 tahun....setelah sekian lama...rezeki utk bersua muka kat bumi Omputih nie...Alhamdulillah....sayangnya..kejap sgt...maybe diorng tunggu lawatan balas dari kami lak ;) INsyaAllah..nnt Min bawa kami g usha dinnerware outlet tu ek...hehehehe....
Mcm biasa...tempat2 wajib yg boleh kami offer kalau guests datang...x lain x bukan..Portmouth factory outlet..yg lebih femes dikenali sbg Gun Wharf Quay (3 minggu berturut2 Muhammad Haikal jejak stroller kat situ..REKOD!!)...hehehe...selain Museum Titanic..serta tempat Titanic berlepas sebelum karam di tengah jalan ke New York itu..Mayflower Park..jadi...kami pun bawa min sefamily ke tempat2 berkenaan..sebelum diorng bertolak ke next destination diorng selepas selesai pusing2 kat Gun Wharf Quay...
Time kasih daun keladi...umur panjang kita jumpa lagi..InsyaAllah kali nie kat Leicester ;) wink..wink...

Tuesday, November 2, 2010

London revisited...

Uncle Nadir tengah usha catalog basikal....saya...hehehe...malu lak...minum time... ;)


Uncle Nadir & me...


Mama saya lak tersuka lebih...hahahaha....sabo jer laa...






sehari sebelum terima tetamu dari Bristol iaitu uncle itik n aunt wan datang...mama n abah saya bawa saya g London...utk jumpa dgn Uncle Nadir...mcm biasa...amik parcel khas dari Malaysia yg tok n wan saya kirimkan utk kami :D yeaahh....kali nie...saya join sekali...sbbnya...mama cakap...saya dh besar skitt...n nak train saya supaya esok2 nak jalan jauh2 skitt...saya dh biasa...hehehe...nak gi jauh mana laa agak2nya tu kan ..mama saya tengah train saya nak g boxing day laa tu :P sabo jer laa...hahaha....



Xde g mana sgt London tu..mcm biasa abah n mama saya...mmg suka jalan2 cari makan2 kat Bayswater/London tu..apa lagi..dumplings n dimsum kita!!!! selain tapaw subway halal tu....x lupa...tapaw skitt lauk dr Malaysian Hall...lepas tu...kami lepak kat bilik hotel uncle Nadir kat Kensington..sambil2 saya minum susu..diorng borak2...pasal basikal...utk makluman semua..Uncle Nadir punya hobi baru ialah lumba basikal....so..citer pasal basikal laa...ooh yaa...abah saya...mama saya n uncle Nadir nie...childhood friend...the Bangians!!! jd diorng kenal dari kecik2 lagi...what a small world...kan...oraitss....next month...g lagi...nak buat birth cert n passport saya...kang x buat...jadi British laa pulak kang ;)

Bristol Mali....

Mini reunion alevel15/ Makan malam kat rumah uncle Din & aunt Sarah....Sedapppp dpt makan asam pedas ikan kembung...tp diorng laa yg kenyang...saya kenyang minum susu jer :D

Uncle itik & aunt Wan..n saya :)









Ini kali ke-2 uncle itik n aunt wan datang lawat kitorng kat Soton....1st time tu...masa mama saya tengah pregnant kan saya...jadi...saya x pernah laa jumpa diorg face to face...jadi Ahad lepas...diorng dtg nak face to face dgn saya...for e 1st time...ikut sejarah abah saya ngan mama...uncle itik..abah n mama saya...berkawan sejak diorng zaman Alevel lagi..lama tuuuu....pulak tu...uncle itik tu...duduk sebilik ngan abah saya...n e rest is history...gitu laa serba skittt kisah aktiviti saya hari Ahad lepas...lepas diorng dtg umah kami...kami g jalan2 kat Portsmouth...mana lagi..hehe tu jer laa modal abah n mama saya kalau ada tetamu datang... ;)



lepas tu..kami g umah uncle Din n aunt Sarah...uncle Din pun dulu geng alevel diorng gak...reunion laa kiranya nya...mini reunion...time kasih daun keladi...jauh2 datang dari Bristol nak jenguk saya... : )





malam tu...saya...mmg tido Zzzzz tahap gaban...letih berjalan..tp saya suka org ramai kat keliling saya...yeaahhh....next week..InsyaAllah...ada lagi tetamu..dari Leicester...acik Min sekeluarga...acik Min dulu satu sekolah ngan mama saya...merangkap jiran gak kat Jitra...yg sedang banjir skrng...huhuhu...




p/s : Mama saya tunggu2 gak..kot2 aunt Neny & uncle Mat Ju..turun Soton...satu hari sebelum diorng balik Msia for good... ;) wink..wink..wink