Monday, March 28, 2011

Si mata panda....

Hampir masuk 3 minggu...jadual tido kitorng mmg tunggang terbalik....sah2 memasing muka pun dah ada iras2 panda...walaupun...aku suka sgt tengok Panda...cute sgt..sgt...tp x syiok laa pulak...mata iras2 panda...utk aku yg mmg 'sleeping beauty' nie....x dpt tido yg mantap...mmg memberi impak maksima...Kenapa leh jadi mcm tu...kesian kat MH...gara2 sakit lama datang balik...n lambat tau (gp punya hal laa nie...sape suh lama sgt nak bg ubat..huhuhu...)...amik masa 2 minggu lebih baru tau...naper MH x sihat sepanjang 2 minggu lepas.....n kisah naik ambulance di siang hari (itu kena buka citer entry baru)... jadual tido kami ber3...mmg tunggang terbalik...maka terhasil laa...seorng baby yg cranky....mama nyer jugak hampir sedikit cranky gak...selain abah nyer yg masih lagi mempunyai kesabaran tahap mega...jadi balance balik ying n yang tu....skrng kena re-train balik itu baby yg manja utk ikut balik jadual tidonya yg sebelum ini (7pm-7am) supaya beliau menjadi baby yg contented dan ceria...dan mamanyer..leh lah mendapat beauty sleep seperti sebelum ini...begitu juga abahnya...dpt berehat dgn aman.....Ameen.........Ya Allah...kau permudahkan segalanya..Ameeen :D

Saturday, March 19, 2011

Merah hati idaman kalbu...

aduhai..aduhai.....dari xde rasa nak baking....bila mata bertentang mata
terus turun ke tangan....rasa gatal je tapak tangan nie nak menceburi bidang
baking-meng baking nie...kalau dapat 'si merah hati' hati..hahaha
buat masa nie...leh pegang jer laa dulu kan utk org ;)
bila tengok tang harga....
duhhhhh.......tepuk dahi jugak laa....
patut pun....si 'merah hati' nie menjadi pujaan ramai...
wink..wink...moga satu hari...kau menjadi milik ku...
muaaahhhh!!!!!!
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
tapi yg satu nie.....si 'merah hati' jugak...
kuda ku lari gagah berani!!
*
*
*
boleh berangan dlm mimpi jer laa kan...
unless....
ada laa anak tokey minyak mana2 yg nak 'sedekah'..ada ker???
hahahaha..
berangan x perlu duit sesen pun!!!
*
*
*
*
*
hanya mampu 'bergambar' dari belakang jer...
hehehe....
cover skittt....malu weih org nampak
*_*

Friday, March 18, 2011

26-27 Feb.....

kanak-kanak riang.....

mama-mama riang....selepas sessi membuat kek ;)



sifu kek.....tengah bagi instructions...Napoleon cake in the making...
yummylicious & easy-peasy to make....
tapi...hehehe...smpai skrng..x buat2 gak :P sabo jer laaa kan..kuikui



at the playground....dgn Zara yg cheeky...






Entry tergendala...gara2 2 minggu yg meletihkan.....skrng baru boleh update....Muhammad pun dah settle down..Alhamdulillah...kesian si kecik tu....ulang-alik jumpa GP smpai 2 minggu...dapat nasihat jer...khamis yg baru nie...baru dpt antibiotics....tu pun sbb doktor tengok Muhammad dah nampak teruk..smpai dpt chest infection laa :( huhuhu...mana x nyer....temp. badan tinggi jer tiap2 hari....mlm x dpt tido nyenyak..kejap2 terbangun...kita sekali pun x tido nyenyak...risaukan dia...Akhirnya...dh dpt ubat tu...baru nampak major improvement...dari smlm..mamat tu...tido..n tido dgn nyenyak..so mama dia pun dpt tido yg ternyenyak sepanjang 2 minggu lepas...Yeahh...hari nie pun....weather dah cantik...esok..officially spring....Yeahh...thanks Allah....
ok...citer atas mmg xde kaitan langsung dgn photo2 kat atas tu...hehehe....Muhammad pun tengah sedap tido nie...jadi aku amik space nie mengup-date.....End of Feb aritu...Kak Ina n family turun Soton all e way from Manchester......she is like a sister that i never had.....terutama bila kat bumi asing nie...makin akrab ikan yg mmg akrab sebelum nie...previous entry dah banyak kali mentioned mcm mana relationship kitorng....bermula dari friendship mak ayah kitorng..turun ke anak...hopefully...terus smpai ke cucu..pendek kata...x lahir lagi dh kenal...over x statement tu...hehe..sempat gak kitorng g belajar buat kek napoleon kat umah member Soton.....lama dh x g Manchester.....



Monday, March 14, 2011

Tanya Fahmi: Siapakah nama anak kita?"

its a special request from my 'baby' brother....meh kite tengok...apakah jawapan kepada persoalan yg diutarakan...aku selitkan jugak ler...selagi aku x jawab/reply...selagi tu laaa....budak 'bertuah' nie akan tanya aku...kakwa...dah buat belum soalan kami? haissh...mmg habit dia dari kecik...kalo berjanji dgn dia...kalau dah terjawab..iYer...dia akan ingat sampai mati...n tuntut selagi x dapat...hehehe...kalau nak selamat..n gamak x mampu nak buat...baik bgtau Cannot...so far...dia leh terima..as long as...there is a valid reason behind the "No..No"...panjang berjela betul aku 'bercerita'....hehehe...so En. Arief..a.k.a Mat Arip...sila baca dgn penuh tawaduk ek...

1. Apakah nama anak anda (sekiranya...xde lagi...jawab cara xde...kiranya...teringin nak bagi nama apa..) in my case...dah ada :
Muhammad Haikal Bin Badril Hisham...nama diberi since 16 July last year.....

2. Bagi sebab kenapa nama berkenaan dipilih?

Muhammad- memuliakan baginda Rasullah S..A.W (mcm jugak tujuan nama tuan punya blog Mat Arief itu dipilih) lagi pun...sedap apa nama tu kan ;)

Haikal- ( based on arabic...maknanya : subur..membesar dgn baik..organisasi yg kuat..ini pun hasil 'siasatan' yg dilakukan oleh adik aku yg pakar bahasa Arab- Al-Azhar graduate in Arabic Literature a.k.a Mek Jah..yg sedang buat PhD dlm bahasa Al-Quran nie gak) memandangkan sesuai dengan keadaan kesihatan Muhammad Haikal yg sgt unik....hopefully...lungs MH subur dan membesar dgn baik..dengan izinNya..Ameen....
Memula aku nak letak dgn ejaan HaiQal...bukan K...tapi pakar bahasa n nahu cakap...perbezaan abjad telah merubah makna..kepada makna yg x elok...aku pun...ikut lah yg Mek Jah suggest...Haikal it is...xmo sebab nak bunyi glamer..lain lak jadi maknanya...

3. antara nama panjang dan nama pendek...yg mana lebih aku suka?? kenapa?

Ikut hati nak nama pendek....ikut abah MH...beliau nak bagi nama 'Muhammad' sahaja...tapi sbb mama dia...suka makna 2nd name iaitu Haikal..org cakap nama tu Doa..jadi aku bagi options utk org ramai nak panggil nama anak aku..cumanya...aku suka diorng panggil full name...xmo dijadi nama lain lak..kalo Haikal..Haikal..xmo tetiba jadi Carl ker..Hai ke..ataupun...nama Muhammad...tetiba boleh nurse kat neonatal unit tu..panggil anak aku..Mo..TIDAK!!! apakah!!...ingat anak aku NeMO ke...hehe..

berbalik naper ada 2 nama...its a win-win situation..letak dua2..after all...aku yg register nama kat sepital...so ikut boleh ikut suka nak letak nama apa...hahaha...

sama gak mcm nama tuan punya blog yg suruh aku buat soalan2 nie...hahaha...aku jugak tukang g register nama beliau di Hospital A.Setar itu...muahahaha....(en.fahmi...yg bijak lagi memahami itu..sesuai x nama anda??? wink..wink..wink) xde royalti ke utk kakakmu ini???

wokeh...sudah tertunai 'janji'.....sila laa tunaikan 'janji' anda ;) selamaaaattttt......

Layaaannn

Friday, March 11, 2011

dia kembali....

(sumber photo: google)



baru lepas jer tengok kisah earthquake yg melanda negara kiwi...pagi2 td buka bbc news...tergamam sat tengok kisah negara matahari terbit dilanda eartquake yg turut serta dgn tsunami...tengok video2 kat berita...really brought shivers down my spine....siap sekali ngan goosebumps...Maha Suci Allah...secanggih mana pun teknologi manusia dpt buat...tapi dgn kuasa air....air yg kita dok minum...mandi....sekali datang seangkatan..kuat sungguh kuasa air....terbalik habis semua...bangunan..kereta..kapal..org...sekali tengok mcm dlm citer2 US yg suka sgt nak potray mcm mana negara diorng dilanda bencana...aliens attack...x pun...suka sgt nak konon2...org luar attack diong...paranoid sungguh!!! apa2 pun....takziah kepada mangsa2..semoga mereka tabah menghadapi ujian besar ini....sedih....


I have few friends who are living in Japan at e moment...sama ada bekerja..belajar....praying for their safety....termasuk those yg ada dekat kawasan persekitaran...Im also praying for the safety of my families..friends...rakyat Malaysia....yg termasuk jugak dlm ring of fire itu....Minta Allah selamat mereka semua dari dugaan ini...Ameen.....Kasihanilah kami ya Allah.....


Dunia semakin lanjut usianya..........teringat kisah Rasullah 'terjumpa" dgn seorng perempuan yg sgt tua...bongkok...bila dia tanya oleh Baginda...perempuan berkenaan mengatakan diri beliau adalah...Bumi.....aku pun dah ingat2 lupa kisah tu...tp terbaca kat somewhere...kalau sapa2 pernah jugak terbaca...correct me please if im wrong ok....


till then............Selamat Hari Jumaat............

Tuesday, March 8, 2011

roller coaster....

last week has been beyond chaotic or I can say is like having a roller coaster ride at an amusement park......i used to love riding roller coaster few years back, enjoyed the adrenaline rush..apart from having fun of screaming my lungs out.. for me it was for fun back then...since my last ride at genting's and hurt my back on my 3rd time ride in a row. I dont have the excitement anymore to do it again....maybe because of the pain..or maybe because I scared that my heart cant take it no more...hehehe...haissh...all the excuses....



I just took everything to myself...kept on sponging..and sponging...and yesterday...i cant take it any more...too tired and stressed out to think straight..blamed it on a series of sleepless night and lack of rest....So sorry little one..I got mad at u un necessarily :(
terkebil2 jer kena marah si comel tu...x patut..dah ler demam kan..huhu....I wished I hadnt done it in the first place..regret seehh!!..I wont do it in the future...InsyaAllah...Despite, my self-control and composure..I did feel a little bit tense this week...Thinking about pile of works that need to sort out by end of this month..deadline..mmg dead lorr....Sabo banyak2...hehehe...x cukup tido pun leh jadi green giant..cranky!!...huhuhu...

Im not suppose to complain...but im just a normal human being...i have my own bad days too...
Today...things back to normal...and MH is getting well...Alhamdulillah...Yeaah...kesian dier...hope he can sleep well tonite...I do salute strong mommies out there who are really strong to look after their kids....especially my mom...i just have one under my roof...yet, i cant manage...hampeh gak laa...huhuh...lets time guide me the way....wokeeh....sambung keje....

Thursday, March 3, 2011

Kecian dier.....


Agak2....kali nie...skill terbaru apa pulak yer yg MH akan dapat...
Sian budak kecik nie...demam.....
********
But you are a strong boy kan
Gigi pun dah ada 2 batang...
Macam nak merangkak...tp version reverse parking...hehehe
Get well soon my dear....

Congrats!!!!

Congrats....Mabruk.....Tahniah....
kepada My AbanG kerana telah berjaya dan lulus ujian memandu lesen UK
Jom jalan kite ;)

Tuesday, March 1, 2011

Kalau....dan kalau....

" kalau lah bapak aku ada rangkaian Hilton...xde laa susah2 aku nak pikir mana nak cekau duit yuran etc tu semua..almaklum lah...tuan empunya diri x cukup pandai utk mendapat tajaan...huhuhu...tu ler...kecik2 dulu..belajar main2...besar2 kan dah susah..huhu...sedih...tapi punya angan2 nak jadi org besar..."

'"tapi....kalau bapak aku tauke Hilton...compom laa aku pun...xde susah2 pikir nak belajar banyak2 kan...baik jer aku enjoy katak jer...otak pun x serabut2...nak beli apa...kasi gores jer kad plastik tu...senang citer...senang dunia... :D "

"kalau lah aku x susah2 kan diri...terjebakkan diri aku dalam industri baca membaca tulis menulis nie....xde laa susah2 aku nak kena 'perah otak' n mengadap timbunan2 kertas sokmo...masa tido pun x terganggu...lepak n relax jer ngan Muhammad..best gak tu.."

'tapi.....kalau aku x terjebak....rasa mcm lebam+ esok balik Malaysia....aku mcm malas nak buat keje2 pentadbiran nie dah....selain tu....nnt aku nak bayar rumah..makan minum pakai semua...nak kena laa keje jugak kan...so...terjebak pun terjebak laa....selain tu...nak gak aku tunjuk potensi aku sebenar dekat manusia2 kat *&% dan juga mereka..dan mereka..yg suka sgt under estimate org tu...walaupun dah lama...parutnya masih dalam...iskh...iskh...jgn pandang org xde mata ok....(ini kisah mereka dan keluarga mereka)"

Jadi....wahai diri....sila lah sambung apa yg patut disambung...bukan senang nak jadi senang Oooiiii....tapi senang jer nak jadi susah....hehehe....yeaahhh....

notakaki: adeehh....naper buntu sgt kepala ku ini....adeeehhh......ZZZzzz