Saturday, December 24, 2011

I wish that......Part 1

~Us~
Within Granada Mosque's compound...facing the Grand Palace of AlHambra while waiting
for solat Maghrib

Alhambra of Granada
Sunset...stunning view...Subhanallah...Praise to Allah

Loving it!!!











I really miss this place or shall i say..the country or the state or the county perhaps?.....let the pictures do the talking..I cant really understand...why do i miss the place really much.....why?..maybe...it is similar to my fav. spot ever...Langkawi :) or maybe it is my dream place since I was small..or maybe the history of the cities?..banyak betul maybe...hahaha...but the place makes me feel comfortable...relax...n sgt santai ok....walaupun..siaran agak tertunda...It's been months...apa nak buek...banyak benda lain lagi nak buat...hehehe....layan kan jer laa gambar2 yg x seberapa nie..utk melayan mood cuti raya org lain...sunyi sepi jer...

p/s: mood jiwang...ahaksss....

Friday, December 23, 2011

Erti kesabaran...

org cakap....idup kalau xde dugaan...x nama idup....aku yakin...semua org hadapi mcm2 dugaan....cuma yg membezakan...mcm mana kita deal ngan dugaan2 yg mendatang tu...ada org...bila dugaan dtg...jd sgt2 down...kira mcm...idup nie dh abess laaa...semua benda depan mata...mmg dh x menarik....kalau down awal2 tu...bila dugaan dtg...biasa ler...tp lepas tu...kena mau bangun balik n bersemangat utk hadapinya....yg penting...mcm mana kita menghadapinya...adakah kita redha...atau kita rasa tersangat2 dibebankan.....

pada aku...dugaan yg datang tu...tanda ingatan kasih sayang dariNya...sbbnya..in my case...dugaan itu membuatkan aku 'rapat' dan terasa sangat2 berterima kasih dgn Sang Pencipta...masa tu baru teringat...segala2 nikmat yg dikecapi...segala kebaikan dan kebahagian hidup yg Allah limpahkan...jika difikirkan dari sudut positif....

aku pun manusia biasa jer...mula2 tu..mmg sgt down n sedih yg amat...kenapa laaa semua nie terjadi..kenapa aku? kenapa x org lain...lepas amik masa fikir2...dgn ilham yg Dia bagi jugak...baru dpt menenangkan diri....terasa kerdil jer diri...sbbnya...Ujian yg Allah bagi kat aku tu...apalah sgt berbanding dgn Ujian yg Dia bagi kat org lain...dlm erti kata lain....jgn tengok org yg atas dari kita....jika kita compare ngan org yg kat atas kita...mmg sah2 kurang sifat syukur kat situ...kita ukur dgn org yg lebih bawah dr kita...dari situ...akan timbul perasaan syukur...Ooohh...ada org lain lagi yg teruk dari aku....itu cara penghayatan aku laaa kan....org lain? aku x tahu...tp itu cara aku....ikut hati zaman dolu2..jauh sekali pendekatan aku dgn hidup...huhuhu....tp selagi 'Ujian Besar' kita x lalui..klasifikasi besar mcm mana tu..depends on memasing.....pandangan kita tentang hidup...mungkin agak susah nak berubah secara drastiknya...mcm yg aku alami....Kenang2 balik...aku bersyukur sgt2 Allah bagi peluang utk aku berubah kepada Durra yg baru nie....Durra yg sgt positif...most of e time....seboleh mungkin...Ameen....sbbnya aku tahu...semua tu hak Dia....

Jadi kengkawan...Jangan anggap Ujian itu satu musibah...Anggaplah ianya satu peluang hidup yg Allah bagi kat kita supaya kita lebih mengenali diri sendiri.....Membuka jalan kepada rasa Syukur kepada Sang Pencipta....Wallahualam....

p/s: nie dari kacamata insan yg serba-serbi lemah.....nak citer cara 'Ustazah Pilihan"...aku mmg xde criteria yg selayaknya... :)

mood: sedang menenangkan diri....menghadapi apa yg kat depan nie haaa...aisseeh....semangat..meh ler semangat.....perjuangan yg belum selesai....

Thursday, December 15, 2011

Kecil2 jadi kawan...

Sebahagian kerosakan.....


Tempat bermulanya kejadian.....





23hb November......



kecil2 mmg jadi kawan....tp bila besar...mak aiii...x terlawan jadi nya....akibat sedikit kelalaian...kisah yg aku sokmo baca kat newspaper...betul2 jadi kat diri sendiri...Syukur sesangat je hadrat Illahi sbb diberi kekuatan dan ilham di waktu kejadian berlaku...dpt mengelak dari kejadian yg sgt2 tragik....lepas nie...mmg xleh main leka jer aspek keselamatan...Fire blanket is a MUST ok..kengkawan semua....back-up plan kalau kejadian begini terjadi...kena ada...mana tempat simpan kunci...etc...xleh pandang ringan OOooo...




Aku bersyukur kami 2 beranak selamat lari kuar dari rumah dgn selamatnya....terima kasih kepada jiran yg sgt cekap memanggil bomba...selain tindakan pantas dari pihak berkuasa....x smpai 5 minit...2 biji keter bomba...2 biji ambulance...dan 2 biji keter polis smpai kat depan halaman rumah...huhuhu...mmg 1 scene yg amat suspend serta menyesak jiwa (ntah baper banyak asap hitam telah ku sedut..pun aku x tau laa during the run away process)...mana x nyer...dlm bangunan tu ada 10 unit rumah...very e bahaya Oooo...kalau api tu merebak...Syukur MH ok lepas diperiksa oleh health officer..walaupun smpai skrng dia masih phobia dgn bunyi bell atau bunyi siren (sbb bila kejadian berlaku...fire alarm trigger..bunyi kuat giller!)...walaupun...dapur ku 1/2 terbakar....huwaa....tp apalah sgt nilainya ngan nyawa yg selamat serta segala hikmah sebalik kejadian...lepas nie...sapa2 nak amik aku bercakap pasal langkah2 mencegah kebakaran...dipersila....i will do it F.O.C...sharing is caring :) ahaksss.....




Terima kasih jugak kepada semua yg memberi sokongan dari segala segi...jasa korang hanya Allah sahaja yg dpt membalasnya....Ameeen...Memang sgt2 terharu.....Allah bagi Ujian...tapi dlm masa yg sama..Allah limpahkan RahmatNya....rezeki yg x putus....Alhamdulillah....


Harap2nya...insurans dpt cover banyak...Ameen.....semoga Allah permudahkan segala urusan....


Wednesday, December 14, 2011

Mak aaaiiii...bersawang!!

Assalamualaikum semua....

hehehe...sori ler masa yg terhad...smpai bersawang blog gue nie...tp ada org baca ker...hikhikhik....mmg 2-3 menjak...sibuk jer memanjang...sibuk apa? mcm2 laa punya sibuk..x sibuk pun...buat2 ler sibuk...hehehe...sapa kata jaga anak x sibuk? OOooiii sibuk OOo...tetambah budak tu dh makin aktif...ada jer idea kreatif yg dia dok usahakan...hehehehe...atas permintaan kaum family kat Malaysia....aku akan rajinkan diri mengupdate kisah MH utk tatapan diorng kat sana....bukan aku saja2 nak syiok sendiri tau sbb ada anak...org lain lagi ramai anak...hehehe...tp sbb atas special request diorng...selain citer pasal apa yg berlaku kat sekitar tempat aku...aku akan masukkan gak ler kisah anak aku....dlm kadar seminima mungkin...tp padat....mcm mana tu yer ;)

so welkem back to myself....hujung tahun 2011 dh nak smpai dh....kejap jer dh nak masuk 2012..kan..kan...how time flies...especially when ur having such a great time...walaupun ada masa...Ujian Alah bagi tu...bisa memeningkan kepala dan tercabar akal fikiran...tp itu ler namanya hidup...chess...ayat jiwang lak...hikhikhik...layankan jer laaa yer aku nie yg tengah 'kejung otak' sbb kat sini...suhu mcm dok dlm peti ais...huwaaaaa......baju kalo x 4 lapis...x sah!!! jalan dh mcm penguin...sbb banyak sgt layers...hahahaha....apa2 pun...syukur.... :)

okies...selamaaattt aaaa