Wednesday, January 25, 2012

Memori

Kami dan menara karat ;)


Mannheim...sila abaikan traikh tu yer...
hahahaha...aku x reti nak set date...al-maklum digicam pinjam


Opppss....gambar nie sgt nostalgia....tengok muka aku yg sedikit ciwi tu (sgt..ciwi)...hehehe...sbbnya..tu lah "1st" time aku g lepas dari benua Asia...masuk benua Eropah...mmg x mimpi langsung nak sampai!!..tahun 2005 kalo x silap ker 2006?? errk..conpius jap....tu pun rezeki my abang..dpt ikut dia g outstation kat Mannheim, Germany..Alhamdulillah...sokmo dok dengar bandar Mannheim jer...dari mula dia study...dah jodoh kot..bila masuk keje pun...co lama dia hantar g situ gak..asyik2 kena tinggal sesorng jer masa tu...diorng punya HQ kat situ...

Dpt ler aku merasa naik kapal terbang lebih dr 14 jam (sgt x best experience masa tu..bueeekkk!!) dan rezeki x disangka2...sampai gak kota Perlis..oppss Paris...naik bas dari German smpai ler ke Paris..jarak naik bas..mcm dr KL-Kangar...tp masa tu..digicam x mampu nak beli...tu pun pinjam dari sahabat aku Ida Hisham..maceeeh Daaa....

Seyes aku cakap...culture shock tu (x malu nak ngaku...agak 'perak' laaa gak aku masa tu)...hahaha...ye laa..awak mana pernah g 'oberseas'...dok berangan..tau2 dpt smpai...haissshh...xleh lupa betapa terkejutnya..smpai Frankfurt Airport..masuk toilet diorng..aku masuk semua toilet...ngan harapan..ada paip air..smpai kesudah x jumpa satu pun!!! hahaha...kuar balik..tengok my abang dh tunggu...naper lama sgt..aku ckp..macam mana nak basuh!!! dussh...my abang tergelak kat situ..aduaiii...mmg ler xde!!! lepas tu..beliau menerangkan..teknik2 bersuci bila mana dlm toilet xde paip...hehehe...smpai mati aku xkan lupa kisah tu...hehehe...

Dari situ..aku buat kesimpulan...org german sgt serious...diorng jarang nak senyum n mesra ngan org luar..bandar Mannheim sgt unik..lepas kena bom WWII...diorng bina bandar dlm code Chess...betul2 petak2...aku suka naik autobahn diorng...hehehe...oh dan pretzel yg enak bangat!!! org paris...hahaha..aku x tau nak differentiate..sbb ramai org luar dr org Paris..yg pasti..Paris kotor!! nak cari toilet sgt susah...huhuhu...tp..senibina..sgt superb...i like...selain tu..butik LV sgt ramai org.....hehehe (x beli..tp tunggu boss my abang shopping)..

ohh yer...pengalaman smpai negara org...bila dh dewasa..buat aku kagum..betapa luasnya bumi Allah...banyak gak benda aku dpt belajar...Thanks Allah for giving me these precious learning experience in life...kira terbukak mata sekali ngan minda...cyiyok..cyiyok...

Tuesday, January 24, 2012

Hidup dan pilihan...




Life is all about making choices...gitu ler dlm bahasa omputihnya.......apa yg kita buat...apa pilihan kita...semuanya terletak pada budi bicara memasing...waaaa...why do i sound so serious??? hehehe...saje jer laa..ptg2 mcm lebam gini...while browsing through status2 org kat fb..memasing yg kita 'baca'...apa yg kita tulis pun...pasti org leh 'baca' pasal kita...ada yg positif...which i like very much...bukan saja org tu lift-up dia punya spirit...kita yg share baca msg dia pun...secara x sengaja...terkena ion2 positive beliau...kamsahaminda...maceehhh..toche22...




tapi ada gak part yg x baper best...baca yg status berciri2 negatif gitu...tau ler memasing ada hak nak tulis apa kat fb tu...tp jenis2 status mcm gini....aku kurang gemar skeet....kalau once in a while nak venting out perasaan tertekan tu...aku leh terima..aku sendiri pun buat...tp kalau dh tiap ari dok tut..tat..sana sini...kita kat sini pun x senang nak baca...paling x leh terima...kalau gaduh laki bini...korang gaduh senyap2 dah ler...xyah nak citer 1 world kan...iskhh..iskhh...kita yg baca nie pun naik segan...tulun laa..tulun....i want my day to be a bright sunny day....walaupun in reality...UK weather sokmo gloomy...kan..kan...


berbalik pasal pilihan....senang citer...pada perkiraan aku...kita yg menentukan hari kita berakhir ngan positif atau sebaliknya...regardless of what ever happen in between..ini aku belajar ngan Stephen Covey..suka aarr...mamat nie pakar motivasi ...dlm erti kata lain...nak kuar rumah...sekali hujan...bila dh hujan...tetiba tayar pancit...mesti terasa emo kan...jadi pengkahirannya...perlu ke kita emo smpai ke tengah malam...marah kat tayar yg pancit tu...habis kita marah suami kita..anak2 kita..kawan2....gitu ler to make story short...kita laa yg buat pilihan...nak terus emo..atau pun..biar ler..tayar dh pancit...tukar tayar jer laa..baju basah..ganti baju baru lepas tu..kan..kan...Habis rasa nak naik angin..pi amik ayer semayang..solat...x pun baca Quran...tengah2 angin...Istighfar bebanyak...senyum jgn lupa yer ;)
gamak dh susah sgt...mintak org sebelah tolong gegarkan kepala tu skeet...kasi kuar ion2 emo x tentu pasal tu...hehehe...

Kenapa penting untuk sentiasa positif? ini aku cakap pasal diri sendiri lah kan..as a self-reminder:

1. membuatkan aku rasa bersyukur dgn segala kurniaan yg Dia dah bagi...dulu aku skit2 nak jammed..skit2 nak marah...not good..not good..ahaks...it is a bad habit...u know...

2. menghargai hari-hari yg aku lalui...menghargai org2 di sekeliling...yg membuat hari kita best...yeaaah....rasa best jer...ahaks..walaupun...banyak yg x best...tp selagi hidup....kena lah best kan diri...esok mati...kisah lain lak dlm alam lain tu...huhuhu...

3.haaaaa....itu rahsia kepada keremajaan tu...bila minda positif....1 badan terasa auranya..dan terus memancar2 di muka...cheche...mcm jual produk MLM lak..promote jgn x promote...hikhikhik...ayat x leh blah!!

oraits....sekian terima kasih...

p/s: model 2 org kat atas tu...ion positif saya...sayang mereka!!!

Friday, January 20, 2012

In progress...

ooh yaa...kisah oh dapurku terbakar telah aku letak dlm previous entry....jd selama sejak kejadian tu...smpai ler Rabu lepas (18hb Januari)...dapur ku yg putih bersih tu...leh ikut tema lagu MJ..Black or White...hehehe...dari Rabu yg lepas....dapur kitorng sedang dlm proses 'baik pulih'...agent rumah dh hantar unit bantuan khas utk baiki dapur tu...

So Rabu....pakcik tu...dia buat kerja kecil2an lagi...kikis sana..buang sini...tarik situ....tapi...semalam...kira kami sekeluarga terpaksa 'melarikan' diri dari rumah..sbb x tahan nak hidu bau cat...urrgghhh...yg sgt kuat itu..maka kami membawa diri ke Bournemouth..kebetulan ada hal kat situ..alang2 jom laaa kita g ronda2...cuaca yg rainy n windy..smpai jer Bournemouth..terus tukar jd sunny...wpun terasa kesejukannya...but it was a nice day...for a short day trip...

Jumaat...arinie...dtg org lain lak...proses pasang cabinet baru ngan fan extractor yg hancur tu...hehehe....so...mlm nie..itu budak kecik..kembali ke bilik tidurnya semula selepas 4 mlm lepak ngan kitorng....sbb bilik tido cute beliau jd dapur sementara kitorng...tinggal lampu jer skrng yg nak kena tukar....tu kena tunggu next week pulak....ooh da x lupa...bill2 pembaik pulih...huhuhu...part yg x baper nak best...sekian...

Monday, January 16, 2012

@_@

apakah maksud di sebalik entry.....itu...hahaha...aku xde benda sgt yg dibuat dlm 2 minggu nie...sbbnya banyak benda urgent yg kena settle...so...most of e time...cuba menyelesaikan perkara2 yg patut diselesaikan...Alhamdulillah...dh settle skeet smlm..so arini leh take a break jap...my abang bagi 'me time'...yeaaahh....so apa lagi...chilex ngan kengkawan yg share brainwave yg sama...ahaks....betul2kan urat2 yg tegang tu....kepala yg sket lagi nak jammed tu...hahaha...

nie kat sport jubilee...while waiting for them...i am jotting down this short entry..randomly expressing myself with no attention or what so ever..just buying some time before nak g costa jap g.....nak join....tarak boleh ler pulak...huhu...so x dapek nak practise breast-stroke style....ketinggalan lagi laa nampaknya...next week ler pulak nampaknya :)

ooh citer pasal budak kecik tu....oooh beliau sudah boleh buat mcm2 aksi...skills pun iyer agak...hari2 mesti ada benda baru yg dia buat...x tau ler mana dia dpt....

a- words- mcm2 dah keluar dr mulut comel tu....cuma nak susun 2 words in 1 sentence belum lagi...his favourite phrase 'oh nooooo!' sekali ngan expression yg sesuai mengikut situasi...hehehe...x sempat lagi nak capture e moment dlm video...will do...

b- aktiviti fizikal- boys will always be boys...so segala aktiviti 'lasak' beliau dh menceburkan diri...in general...memanjat...melompat..berlari dan sewaktu dgnnya...

c-observation- oooh yaaa...beliau sgt suka imitate apa yg org dewasa buat...so watch out yer abah n mama beliau...please use ur words wisely...acts surely...ada org dok perati je....contohnya...skrng...mau minum pakai mug/cawan kita...mau makan guna kerusi org besar...tengok tv..sambil silang kaki...huhu...sabo jer laa...

slowly....beliau sudah melangkah ke alam todler...uwaaa...he is not a small baby anymore...semua mau buat sendiri....in a positive way...yeaahh...ur a big boy now....Alhamdulillah....semoga Allah memberikan kesihatan yg baik dan berterusan kepada anak ini..Kau sembuhkan lah penyakit nya...Ameennn....

Thursday, January 5, 2012

Brrrr..............

Askum semua.....

moga semuanya sihat2 belaka...happy2...enjoy2...ramai yg geng2 rata2 excited hantar anak2 masuk sekolah rendah...meriah FB ngan gelagat bebudak tu...comeeelll :) teringat lak aku dolu2...1st day g sekolah...mak antar smpai pintu gate jer...sbb aku suruh mak balik...minta duit belanja jer (masa tu mak aku bg RM1 - makan utk 3 hari..)...hahaha...sbbnya...excited..member2 satu lorong rumah..semua ada...cikgu lak..rata2 kawan2 mama ngan abah...so...selamba cakap "Mama...mama balik ler dulu yer...lepas waktu sekolah...Durra balik ngan Zahid "...hehehe...Zahid tu...bbf aku ler dulu kini selamanya...Zahid utk singkatan Zahida...aku dpt masuk kelas 1 Oren...hehehe...

sepanjang yg aku ingat...aku mmg suka giller g sekolah...bukan sbb apa...nak MAIN!! hahaha...masa tu kat B.B.Bangi...tu jer laa satu2nya SRK yg ada...skrng...kalo korng tanya aku...aku pun dh pening ada baper section kat Bangi tu pun aku dh blur...hahahaha....SRKBBB tercinta...Yeaaahhh....skrng member2 aku pun ada yg hantar anak2 diorng masuk sekolah tu...kira mcm sirih pulang ke gagang ler nie....

Terlencong lak tajuk ngan isi citer kali nie...hehehehe....sebenarnya nak citer...yg skrng nie...Winter yg xde snow...Sejuk mcm kejung...sbb...sbbnya..Angin laju x hengat....diorng panggil 'gale'..- a very strong wind....leh silap2..aku terbang skali...hehehe...skali angin mai...peerghhh.....terasa kulit muka nie kebas...rasa mcm hidung hilang skali kena tiup angin tu...hehehe.....tudung jgn citer ler...compom senget benget...so..mesti mau secure itu tudung molek2 dlm 4 lapis baju tu haaa....idak..mau jd cik Tipah kang...hahahaha....tong sampah umah aku...merata2 bergerak...huhuhu....sama gak ngan umah org lain...

so gitu ler laporan cuaca dari saya pada musim winter kali nie...hehehe...pesanan penaja...nak berjalan..x payah pakai payung..xde maknanya cik minah OOooiii...sbbnya...angin kuat...sekali ngan payung2 ko terlangkup...so pakai ler baju hujan kat luar tu..or baju kalis peluru..oppps...kalis air..yg ala2 nak daki gunung tu...kot rasa nak buat aksi ala2 Marilyn Monroe..ko pakai ler skirt waktu2 gini...sure terangkat..x pun termelekap...hehehe....tu jer laaa pesanan I...majulah baju hujan utk musim angin gini.....

Selamat......


Sunday, January 1, 2012

2012............

Tup tap tup tap......
2012...datang....
& 2011..ditinggalkan....
Banyak kenangan pahit manis yg terjadi....
Semuanya akan jadi lipatan sejarah hidup..
Semoga 2012 akan membawa kesejahteraan dlm hidup...
InsyaAllah...
Selamat Datang
2012