Thursday, June 28, 2012

Kuatkah...


Ohh yer....aku bukannya seorang yg kuat...supercool atau pun xde perasaan bila mcm2 perkara/ ujian yg berlaku...bak kata ramai yg mengenali diriku..masih lagi boleh tersenyum...siapa tahu..dlm senyum ada tangisan dlm hati kan???.pastinya...ramai berkata...aku kuat..supermom..superwoman bla bla bla...tapi bila pilihan yg tinggal...adalah BRACE URself...n moving forward is the only solution you have...serta berbekalkan minda yg sentiasa selalu dipositifkan (berkawan2 dgn org2 positif sgt2 membantu).....haaa...itu ler yg aku buat pun....aku pun x sangka...dulu aku nie...sgt2 ler emo..sgt2 ler penyedih org nya...hati mudah sgt tersentuh...tapi...lepas 4 tahun..yup after 4 years...mcm2 berlaku dlm hidup....ini ler hasilnya...cara aku tengok life pun sgt2 berbeza dari dulu....mcm mana??? itu kena ada sesi sembang2 baru leh kuar citer...ahaks....

apa2 pun...Alhamdulillah...dgn segala kurnianNya...

notakaki: genap 2 purnama...aku tiada teman terbaik utk berborak..bercerita...mengadu..dgn suara jer pun leh hilang segala keserabutan......Al-fatihah...miss u mama...bagaikan mimpi...

Monday, June 25, 2012

Salute to FT HW...

apa kebenda laa kan tajuk kat atas tu...tp sebenarnya nak salute kepada FT (Fulltime) HW (Housewives) yg saban hari sentiasa sabar jd manager kat rumah...especially yg punya anak lebih dari sorng...aku mmg tabik spring..toing..toing toing...contoh terdekat..mak kitorng...

bukan apa...aku pun buat masa nie pemegang tittle FT HW...baru aku faham..bukan senang n banyak betul cabaran pemegang tittle kehormat nie...aku yg baru pegang tittle nie 2 tahun pun...rasa keletihan yg amat..tu baru sorng...walaupun x dinafikan seronok dpt uruskan rumah..dpt tengok anak membesar depan mata...dr duduk diam2 dlm babycot..smpai ler leh panjat tingkap etc...cakap pun dh leh susun 3 perkataan dlm 1 ayat..dllm..Alhamdulillah...kesimpulan..kesabaran itu amat penting....

Yupp...bukan mudah...patut kalau ler kira gaji per hour...aku rasa...lebih kot 5k sebulan..plus OT bila anak x sihat...bukak2 mata...smpai ler ke malam...cuci2..masak2..kemas2.groceries shopping..lipat kain.tugas2 domestik yg lain...nak sebut panjang berjela...dh elok2 kemas...ada yg dtg memunggah...dh clear baju dlm washing machine..esok..menimbun balik...endlessss....rutin..rutin..n rutin...

mcm mana pun...kita sebagai seorng isteri, ibu..sgt2 beruntung..setiap pekerjaan yg dibuat dgn IKHLAS..InsyaAllah...akan diberi ganjaran pahala...bertuah..bertuah kan..yg nama Pompuan nie...so bila my abang...cakap..rumah kemas..makanan sedap...pulak end of e month..bagi duit utk I spend..oohh...berbunga2 hati nie...wpun..xde nak minta balasan ke apa kan...sbb tahu..tu job spec semua mmg termaktub once agreed into perkahwinan...Appreciation itu sgt bermakna n berharga selepas seharian berhempas pulas + gusti ngan Muhammad..hehehe...

p/s: penuh aktivti smpai x yah g gym...banyak benor exercise..ahaks..kejar MH nak pakai pampers pun..baper ratus kalori dh terbako....

Monday, June 18, 2012

Muhammad & hobi...


Muhammad n abah...
Dgn kater lama....warna merah lagi....


Muhammad n mama..
keter merah jugak...versi lain...old skool...

Lama pulak bus nie nak sampai
Dah penat la abah..lapar lak tu..,
while waiting for the double decker bus...
meh kita makan bekal yg mama buat...


Hi mama..I am in the bus!!
warna merah lagi...hehehe...

ooh Harley....jom tengok bikes abah..
bersederet2 Harley...mcm2 design ada..
yg besar..yg besar lagi...


saya dah penat...duduk jer laa dlm stroller......
tp banyak betul carssss...
yg tu ferari veteran....Vrrooom...Vrooom...


ini pun ada...mak aaiiii....besau nyer moto!!


Lokasi: Beaulieu National Motor Museum, New Forest
Date: 16 June, 2012
Special event: Vintage cars and bikes
Entrance fees: paid in advance for whole year unlimited entries...(jimat..jimat..jimat)
Level of santai: 9/ 10...sgt chillex...another great day out with the love ones...

Thursday, June 14, 2012

Gudluck boy!!




Kecik jer lagi masa nie...x cukup setahun...hehehe

This week, bermula satu episod baru dlm kehidupan Muhammad Haikal....eh sebenarnya nie masuk 2nd week...sebelum tu lebih kepada orientasi....orientasi apa yer? jeng jeng jeng....xde lah kes besar mana pun...saja bikin gempak...heheheh....

Muhammad baru mula belajar g nursery...sebelum nie, dia x pernah di bawah jagaan org lain selain dari kami berdua...abah n mama dia.....kira one big step bagi Muhammad utk lebih berdikari serta pandai2 membawa diri....serta belajar bertolerasi dgn rakan sebaya....

Nampaknya, Muhammad boleh bawa diri...walaupun mula2 tu...bercinta gak ler nak bagi dia ok kat nursery tu...1st week orientasi tu...lepas hantar 1/2 jam...kompom ler nangis jer keje dia...lepas tu diorng cakap dia ok....bg dia familiarize dulu hantar dlm 3 jam sehari...

Sbbkan last week Muhammad x sihat lepas, jadi momentum sedikit lari bila hantar this week on e 1st day...Alhamdulillah...he is getting better and very adaptive...Nursery tu pun dia sorng jer yg Melayu..yg lain International...after all, owner nursery tu Muslim so mmg xde masalah berkaitan penyediaan makanan dll....so far dia xde masalah nak mix around dgn bebudak tu semua...

Kesian gak nak hantar dia...rindu pun ada gak...huhu...ye laa kan dekat 2 tahun gak dok jaga dia...membesar depan mata...tp demi terpaksa...utk kebaikan growing development dia jugak..maka kami pun terpaksa hantar seminggu 3 hari....obviously, vocab pun makin bertambah...Gudluck boy!!!

Monday, June 11, 2012

Xde keje....



Last 2 weeks, mmg xde keje...n weather pun sgt x lah memberangsangkan..seperti jua minggu nie...masih musim tengkujuh (sini pun ada musim tengkujuh ye kawan2..huhu..)...jadi...aktiviti luaran sgt terhad...plus jaga MH kan yg sihat on n off itu...maka nurse beliau yg setia nie...curi2 masa...menyibukkan diri...virtual window shopping...n telah tertangkap...benda alah nie President Pump Pot Vacuum Jug Stainless Steel Interior 3.0L ...yg aku pun x tau bila masa nak guna...sbb leh tahan besar...maybe kalau ada jamuan kecik2..berguna lah hendaknya...x perlu bancuh 5, 6, 7 8 kali..kalau tekonya kecik...(teringat masa meeting kat tempat keje lama aku dulu...lebih kurang ler benda alah nie...dok meeting apa ntah...berjam2..1/2 hari!! adulaaa...sgt rugi masa )

Kesnya....sbb masa picnic family day tu...aku terberkenan ngan benda nie lepas tengok kawan2 yg ada benda nie...dgn cuaca yg sejuk bangat/ angin kuat...air teh tarik yg diorng letak dlm benda alah nie...leh panas giller wpun lepas 5 jam.....plus..aku pun mmg suka bangat benda2 stainless steel nie...buktinya...ada 4 tong sampah stainless steel kat umah yg sgt cute nie...huhuhu...asal ada ruang..aku letak...hohoho...jd lepas usha benda alah tu...tanya serba sedikit ngan diorng...balik buat research..buatan German..stainless steel 18/10..bla bla bla..maka terhasil lagi pembelian yg aku sendiri x tau...jd aku labelkan..pembelian sbb cuaca hujan yg elok utk buat air panas...hahahaha.....lepas bertungkus-lumus membida dlm ebay...maka berjaya memiliki thermos catering yg brand new nie...bawah harga 1/2 dr brand new...Rezeki..Yippeee!!!

Thursday, June 7, 2012

4 tahun yg penuh kisah..Part 2

sambungan.........

Selain dari hidup jauh dgn mak ayah n family...miss Raya sama2..kenduri-kendara saudara mara, sahabat handai...termasuk termiss my youngest sister wedding Mek Yah disebabkan masa tu aku pregnant Muhammad n keadaan amat lah x mengizinkan...long story short..sakit demam mereka yg tersayang..aku dpt berdoa dari jauh....aku juga x dpt menghadirkan diri untuk menatap wajah2 insan2 yg tersayang sebelum mereka menutup mata...termasuk Tok Aji (mak kepada mama), Ngah Kiah (kakak kepada mama), Tok Wa (adik kepada wan)..selain beberapa auntie2 n uncle2 yg akrab dgn keluarga ku....Semua itu diluar kawalan kita sebagai manusia...aku sgt suka dgn kata2 dari Sahabat Rasullah :


“No amount of guilt can change the past, and no amount of worrying can change the future. Go easy on yourself, for the outcome of all affairs is determined by Allaah’s decree.If something is meant to go elsewhere, it will never come your way, but if it is yours by destiny, from it you cannot flee”Umar ibn al khattab (ra)


bila aku baca kata2 sahabat....hati aku rasa lega n redha....ada benda yg dlm kawalan kita...dan ada banyak benda...kita dh cuba buat sebaik mungkin...beyond our graps...tu namanya Takdir serta Qada' dan Qadar....apa yg pasti...hidup mesti ke hadapan..apa yg berlaku, adalah sejarah dan ingatan serta pengajaran yg kita akan bawa sebagai bekalan di masa hadapan..selagi kita Redha..hati kita akan menjadi tenang dari keluh kesah..InsyaAllah...mmg suka lah aku dgn kata2 Saidina Umar nie...Alhamdulillah...

Berbalik kisah 4 tahun kat sini jugak....aku 'berjaya' menghidupkan impian parents aku utk menjejakkan kaki semula ke UK...aku pernah citer dulu...citer UK nie..aku dengar dr kecik...asal geng diorng jumpa...itu laa antara bahan borak diorng...n they never tired of telling us their stories...Mama pernah cakap ngan aku...masa aku buat A-Level tu..hati dia x redha (tp dlm diam) sbb aku masih muda..agaknya tu sbb kot x dpt fly..hehehe...plan aku tu aku buat ngan abah jer...isi borang UPU semuanya isi nak g overseas.(mujur lekat..xde satu local uni pun)...tp kali nie, niat aku tu sgt2 mama sokong...dia cakap...kalau saja2 nak g UK..dia x mau..tp sbb aku ada kat sana..leh laa buat reason nak g UK..same goes with abah...walhal..merata pelusuk dunia dh diorng pergi..tp diorng nak g UK dgn valid reason..sbb kitorng ada kat sana!!! boleh laa bawa kami jalan2 kat tempat diorng dulu...ala2 nostalgia gitu....selain tu mama jugak cakap..mana tau tukar angin...dpt rezeki anak..nak anak UK jugak...masin mulut mama...

Alhamdulillah....walaupun jauh beribu batu...tp Allah bagi peluang dan rezeki utk Mama (alone) jejak kaki ke sini 3 kali!! plus abah aku (2 kali) n mek yah n arief (sekali)...In fact, aku sgt2 bersyukur...aku dpt peluang utk spent solid time dgn diorng..tido sama..makan sama...berjalan sama2...siap dpt makan masakan mama..adik2 pun jeles...ahaks...sbb kat Msia, mama mmg x sempat nak masak...selain tu...Mama ada waktu saat2 genting aku melahirkan Muhammad..she was there in the labour room!! temankan aku dgn Muhammad kat Neonatal Unit...Subhanallah...Rahmat yg Kau bagi..mmg aku x mampu nak balas....Rezeki aku jugak (tumpang rezeki mama sebenarnya), sahabat mama yg pandai mengurut Auntie Asmah sanggup terbang UK (on her own expense) utk urut aku!! Allah juga bagi kesempatan utk kami..sempat pulang ke Msia 2 kali...n 3rd time...balik dlm keadaan yg sgt sayu...huhuhu....

Sudah tertulis jugak di Loh Mahfuz...2 minggu sebelum mama pergi...abah n mama datang melawat kami di UK...mama siap pack mcm2 barang utk kami..banyak barang yg aku x pesan pun mama angkut sekali...Kasih sayang ibu...walaupun pada rancangan asal...Mama akan spent sebulan ngan kami..n abah hanya 2 minggu...tp KetentuanNya...mama ikut pujukan abah utk balik sekali dgn abah...sepanjang 2 minggu...sempat aku bermanja2 dgn mama....tido sekali..makan sama..layan mama shopping..borak setiap masa...n mama masakkan utk kami...huhuhu...selain banyak brg2 lain termasuk baju-baju raya kami pun dh siap mama sediakan....Pikir-pikir balik, wpun duduk dekat..x semestinya aku dpt peluang utk spent solid time dgn diorng...masing2 sgt bz dgn jadual masing2 kat Msia..tu yg adik2 aku dok ckp...mama n abah pun balik Bangi sekali or 2 kali sebulan...tu pun weekend penuh dgn kenduri...jumpa mlm..makan2..riuh rendah dgn anak2 lagi...esok..mama n abah dh balik perlis semula....

Takdir Allah....28hb April...tarikh yg sepatutnya mama berangkat pulang dari UK..adalah tarikh yg ditetapkan poleh Allah untuk mama berangkat pulang mengadap Pencipta...Maha Suci Allah...Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui.....

Kasih Allah tu sgt luas, pada ptg 26hb April (waktu UK)..aku dpt berita dari Kak Ina (Manchester) yg mama koma dan dlm ICU disebabkan oleh pulmonary embolism..Klik utk lebih lanjut...wpun abah cakap x perlu balik...syukur Allah gerakkan hati my abang utk terus booked tiket balik Msia there n then...esoknya 27hb April, pagi2 lagi aku n MH dh kat Heathrow utk berlepas balik Msia...aku sentiasa berdoa..wpun apa pun yg berlaku..tolong lah bagi aku menatap mama aku sebelum dia menutup mata...Ya Allah...dlm flight jgn citer laa...muka sayu xleh cover..tido pun xleh..risau yg amat...jd vvip aku ngan MH masa tu..dilayan baik oleh pramugari-pramugara MAS...syukur Alhamdulillah..Kau mudahkan perjalanan pulang kami...dari awal hingga akhir...jam 6 pagi, 28hb April kami selamat smpai ke KLIA..next flight to AS jam 2...sekali lagi Kau mudahkan..kakak angkat aku..Kak Riya bersusah payah bawa kami balik ke rumahnya di Bandar Instec, Sepang..sempat laa mandi..rehat skitt...Landed dia A.Setar jam 3.20 ptg..n adik au Syikeen n suami dh siap menunggu...on e way terima berita yg BP mama turun merudum...MasyaAllah...

Mmg adik ipar aku bawa keter mcm F1..perjalanan AS-Kangar mau gak 1 jam..jd pendek dr tu..hati aku dh berdebar2....Ya Allah..Kau berilah aku kesempatan utk menatap kali terakhir wajah mama dalam keadaan hidup...Sesampai aku di Hospital Kangar...betapa ramainya saudara mara sahabat handai yg jauh2..semua sudah berkampung....masing2 sungul..pilu sungguh aku tengok wajah2 diorng...aku segera masuk wad ICU tanpa pendulikan sapa yg ada...Ya Allah...nadi mama dtg balik lepas diorng buat CPR...sempat aku cium muka..kaki..peluk mama....wajah mama tenang....mcm tido....hanya bunyi2 mesin saksi yg mama masih bernadi....sayu sungguh!!!! mama yg selalu ceria dan sgt peramah...terbaring kaku di atas katil....mmg longlai kaki semua tengok keadaan mama mcm tu...tp ada ketenangan di wajah mama seperti nyenyak tido....

Jam 4.30 ptg..aku smpai....sepanjang penantian..BP mama jatuh lagi 2 kali dlm masa sejam...selepas mendapat persetujuan semua...dan melalui CPR proses yg sgt memeritkan bagi kita yg menyaksikan..apatah lagi utk mama sgt menyeksakan..Pakar pun dh berkata...nothing can be done..kami semua setia menunggu mama menghembuskan nafas yg terakhir...Selesai azan Maghrib...maka kembali seorang anak Adam mengadap Pencipta..berakhir hayat seorang insan bernama Siti Naraubiah Hj Ahmad..perginya beliau dikelilingi suami, anak-anak, kaum keluarga terdekat, sahabat-sahabat karib...pergi beliau yg meninggalkan kesan mendalam dalam hidup mereka2 yg mengenali beliau...beliau pergi dlm keadaan yg sgt baik...kebaikan2 yg beliau lakukan di bumi Allah..x dpt aku nak tulis kat sini...mereka2 yg mengenali mama..lebih tahu apa sumbangan beliau....Kau juga menunaikan impian mama untuk pergi dalam keadaan yg cepat..tidak mahu menyusahkan keluarga..seperti mana yg mama cakap dgn aku masa dtg 2 minggu tu...

Walaupun aku tinggal di benua lain..Kau berikan Kasih sayangMu dgn memberikan aku kesempatan utk bersama2 dgn mama sebelum beliau pergi selama-selamanya...walaupun jauh beribu2 batu...Syukur x terhingga....Ya Rabbi...Ya Rahman....peluang yg Kau bagi nie...sgt2 berharga.....Aku juga berpeluang utk memandikan dan mengkapankan jenazah mama...serta mengiringi perjalanan terakhir mama di muka bumi ini...menuju ke liang lahad....Ramai yg bercakap...mama seolah2 menunggu kepulangan aku....sbbnya Jumaat tu seolah2 mama dah x ada....terasa kecik diri nie...Kau bagi aku peluang terakhir utk aku bersama2 dgn mama.....Peluang yg x pasti semua org miliki...utk berada di samping insan tersayang saat2 terakhir mereka sebelum nyawa tercabut dari badan...Sakaratulmaut...semuanya sudah Kau tetapkan Ya Allah.....

Walaupun Kau telah tetapkan pelbagai perkara berlaku dalam perjalanan kembara aku selama 4 tahun..tiada sedikit pun rasa ralat, kesal dalam hati nie dgn pelbagai perkara yg telah berlaku...malah aku sgt2 bersyukur...Di sebalik kejadian yg Kau berikan..Pasti ada hikmahNya..Rahmat yg Kau berikan juga tersangat banyak..punya suami yg penyayang, abah yg tersayang, adik2 dikasihi..kaum keluarga, sahabat handai yg memahami....tiada guna penyesalan..kesal etc...semuanya adalah pengajaran dan tarbiyah dalam kehidupan...yg banyak merubah Durratulain ini kepada Durratulain yg lebih baik dari semalam..InsyaAllah..Aku juga bukan seorang yg kuat dan gagah..cuma ketabahan yg membantu menghadapi hari2 ke depan.....Terima kasih Allah...Terima kasih Allah..Terima kasih Allah...

Al-Fatihah utk mama tersayang................

4 tahun yg penuh kisah...Part 1

Sebelum pembaca2 semua mula membaca entry aku kali nie...a soft reminder...apa yg aku tulis, adalah pandangan aku sendiri terhadap hidup..jika ada yg kurang rasa selesa atau kurang setuju..itu adalah hak masing2..maaf dipinta in advance...with due respect, we have our different perspectives of life...and I do respect others as well though I might differ in certain aspects...rambut sama hitam, hati lain2 kan ...ahaks..

Entry ini juga lebih kepada luahan hati insan bernama Durra..yup I have been in this foreign land/though it is my place of birth for 4 years...how time flies...sedar x sedar, datang sorng, lepas tu berdua..n bertiga..suatu evolusi dalam hidup yang sangat ketara serta nikmat hidup yg x dapat diluahkan dgn kata-kata...Alhamdulillah...perjalananan kembaraku ke sini juga, mendapat restu serta sokongan padu dari abah, mama dan kaum keluarga yg lain...kembara ku ke sini juga dgn niat yg baik iaitu menemani my beloved abang menimba ilmu..selain aku juga mengambil kesempatan yg ada untuk menambah ilmu dan pengalaman hidup along the way....bukanlah datang sini untuk bersuka-suka atau pun melarikan diri dari tanggungjawab terhadap kedua ibu bapa terutamanya serta keluarga yg lain...pergi kami dgn restu mereka malah sokongan yg diberikan x berbelah bagi, menguatkan keazaman untuk berjaya meluap2...supaya pulang dgn kejayaan..InsyaAllah...Takbir..Allahuakbar!!

Dalam kembara 4 tahun ini jugak, Allah telah memberi begitu banyak pengajaran hidup yg aku rasa sgt banyak lebih dari sepanjang hidup aku selama nie (serious x tipu...banyak sungguh ups n downs)...Selain dapat berjumpa dan berukhwah dgn mereka2 yg aku consider seperti keluarga...susah senang hidup di perantauan ni, diorng lah menjadi tempat kami bergantung harap dan bantuan...No wonder, my parents have circle of best friends yg sampai ke hari nie sanggup bersama mahu ketika senang dan susah..friendship was formed during their early days in Wales...dari parents turun sehingga ke anak2..i have a sister that i never have..i have aunties and uncles yg mcm family sendiri...Alhamdulillah..I truely thanks my parents for their special friendship with those special persons...

Kisah Muhammad Haikal yg banyak merubah diri aku...begitu banyak sekali pengajaran yg aku dapat...pertamanya, kepadaNya kita patut mengadu kepadaNya baik dalam kesenangan hatta dalam kesusahan..keduanya, pengalaman ini mendekatkan aku kembali kepada Pencipta...selain banyak merubah pandangan aku pada kehidupan...banyak kesan2 positif yg aku dapat. Alhamdulillah...terutama dari kawalan emosi dan minda..i think i am much positive nowadays..hilang dh semua baran2 tu ;) ...yg pasti, aku sgt bersyukur kepada Allah sbb memberi aku persediaan ini sebelum menghadapi keadaan yg lebih berat dari itu..iaitu kehilangan Ibu tersayang dalam keadaan yg mengejut...kurang2 aku dapat menerima ketentuanNya dalam keadaan hati yg penuh redha walaupun kesedihan ini akan dibawa sampai ke akhir hayat..

4 tahun juga, Kau bagi peluang kepada kami untuk meneroka dunia ciptaanMu yg sungguh indah dan penuh dgn kepelbagaian..mengenal kepelbagaian tempat, manusia, makanan, sejarah etc..Dari Paris yg 2 kali berjaya dijejaki..begitu juga 2 kali ke Andalusia yg indah serta penuh dgn sisa-sisa sejarah kehebatan Islam pada suatu ketika dulu..Holland (Amsterdam, Keukenhof), Belgium, German utk kali ke 2 juga dari Mannheim, Frankfurt ke Fussen melawat fairy tale castle of snow white yg sebenar (Neuschwanstein), melalui Black Forest (dari situ rupanya asal citer kek Black Forest)..sehinggalah ke puncak banjaran Alps untuk 2 negera berbeza Austria (Innsbruck) n Switzerland..pengalaman 2 kali berada atas puncak Alps begitu indah dan mempersona ciptaanNya mmg sgt memukau..x lupa kota-kota Italy yg penuh warna-warni kehidupan (Venice, Milan, Florence, Pissa etc)..Serta x lupa ketiga2 negeri di dalam UK yg sentiasa berulang-alik semata-mata bagi tujuan explorasi serta melawat sahabat-handai n kaum keluarga...Kota London yg ulang-alik tiap2 bulan sbb nak amik stock Msia dr geng Bangi (Thanks very much Nadir n Ayil jd kitorng pun UPS) Alhamdulillah...banyak sungguh nikmat yg Kau beri..yg mana suatu masa dulu...aku mmg x pernah terpikir akal mampu menjelajah ke tempat2 asing ini...InsyaAllah...next destination Mecca...Ameen...

Tapi, 4 tahun juga...ada trade off di situ...Obviously, i never been far away from my family since I was little (ye kecik2..i manja ok..ada sedikit pengakuan di situ..wpun I am the eldest..hehehe)...sekolah menengah pun...after being far from them for 1 year..I moved from federal boarding school to state boarding school which only takes 45 minutes journey by bus (dgn menggunakan authority nenek..hehe..aku cicit sulung kesayangan)..yup..I was homesick...n most of all, i was concerned with mama's heath and my abah was being secretive (konon2 x mau ganggu my study)....hehehe...though i lived in dormitory..but whenever I missed my family, I just hoped on the bus together with other students 'balik hari'..n tomorrow morning, took the bus back to my school as if there was nothing happen..hehehe..plus every weekend, 'paksa' parents aku dtg melawat kat sekolah..sabar jer laa kan..

I was always lucky, when my family moved back to Bangi...I just finished my SPM and secured a place in PPP, ITM (Intec, UiTM nowadays)..i still lived in hostel, and bila rindu tu dtg. Just took komuter and balik Bangi selamba!! esok dtg balik...hehehe...Shah Alam- Bangi not that far kan...Takdir Allah, most of my batch cant make it to overseas sbb ekonomi jatuh merudum..n we had privileged to pick our own university be it local uni or private uni..Yeah..i picked UNITEN!! hahaha...n i stayed home...superb!!! i ran the household and helped my parents throughout my Uni days..driver to my mom and sisters n brother. antar n amik mama g ngajar, adik2 g sekolah, tution..just name it..beli barang dapur etc..semua laa jumpa cikgu kat sekolah adik pun masuk dlm job spec.tanya laa bbf aku Chah..sekali ngan dia2 pun tersangkut gak kekadang tu..hehe...i love those days!!! How lucky i am...i managed to be with my parents and family until i was 26 years old and got hitched..pun masih dok dekat jugak dgn parents n MIL..n selang 2-3 hari..adalah muka nie kat No 18...n sekitar Bangi kampung..of coz!!...Rezeki..rezeki..Alhamdulillah...

To be continued............




Saturday, June 2, 2012

Sepandai2 tumpai melompat....

Pagi td dlm kul 10.30...mata pun baru celik jer...sbb semlm tido2 ayam sbb budak kecik x baper sihat...batuk2 mengalahkan org tua...huk huk huk...so kena laa aku jd 'pak jaga' semalaman looking after our precious boy..mcm tu ler kot masa mama dok berjaga masa aku sakit..sampai ler masa aku nak bersalin MH pun, she was there to make sure that I was Ok...huhuhu...

Ok balik citer awal..i received a phone call..caller addressed herself as a PC XXX (PC refers to a police officer)..informing me that our car was vandalized last nite..the green Honda..aku pun ngan blur2 n a bit shocked..cakap..aku akan call balik balai polis nnt..ingat random call..dlm 15 minit lepas tu, nampak 1 keter polis kat luar..dok usha2 keter Honda canggih kami tu..Ooo..baru aku rasa call td tu bukan scam...

Lepas kena 'interview' dgn policeman...baru ler aku tahu...rupa2nya pg2 buta td ada org yg terlebih 'gula' n sgt hyper telah membuat acara tari menari atas keter kitorng tu...huhu..kebetulan ada pulak insan2 yg prihatin nampak n ikut mamat tu sampai ke Subway takeaway..n call the police..maka duduk lokap ler mamat tu dr pg2 smlm..hehehe..

So lepas amik maklumat semua....n bersurai...dlm kul 3 ptg td..dpt call bgtau yg mamat tu dilepaskan dgn bail..pastu dia akan ada rekod jenayah..fuhh...cekap gak ler polis sini..bukan apa...dh baper kali keter kitorng jd mangsa mereka2 yg terlebih bersukaria ni...side-mirror kena patah..keter kena gores...etc..sabar jer...kira akhirnya justice is served today :)