Tuesday, August 28, 2012

Melentur buluh...






Awas...ini bukan aksi penderaan yer kawan2...ini namanya...aksi peniruan oleh budak kecik...org solat dia pun nak ikut gak...jadi abah dia pun...pakaikan ler kain pelikat...maka jadi lah aksi yg sebegini...kesimpulannya...senang sungguh bebudak nie nak mengikut apa yg org dewasa buat...utk memberi kesan...org dolu cakap2 melentur buluh..biar ler dr rebungnya..esok dh jd buluh..kalau dilentur2kan...kalo x patah...buluh tu akan bidas balik ke muka kita...eh betul ke aku punya peribahasa...hehehe...

p/s: anak itu bagai sekeping kain putih...bersih...kita lah yg mencoraknya...
Semoga Muhammad Haikal jadi anak yg soleh yer...Ameeeeen...

Saturday, August 25, 2012

Raya mood!!!!

Assalamualaikum semua!!!!

wah mesti memasing sgt sibuk n bersemangat waja utk attend rumah terbuka sana sini...meriah..meriah..meriah...sini pun x kurang meriah gak....wpun ramai yg kena g uni/kelas/lab....(sini mana ada cuti Raya maaa)..hehehe..diorng raya lain...ahaks...
tp ramai gak yg extend celebration smpai Rabu...ahaks...ini cuti kasi amik sendiri okeh...pepandai ler coverline ngan super....plus rasa ala2 raya kat Msia tahun nie...ngan cuaca yg panas terik 1st day tu...berlanjutan smpai ke Khamis...plus leh live streaming TV3 lagi!!!! Jelas kelihatan 'kejakunan' kami di sini...hohoho...apa nak buek...waktu lain kena bayar...so xde nak bayarnyer...jd time FREE nie yg pulun habis2an...pasang jer 24 jam...janji suasana tu ada!!!! kan..kan..kan....

So kisah rumah2 yg dibuka2 nie...biasa kat Soton nie berlanjutan ler sampai sebulan...ahaks..bukan apa...weekend jer ahli2 rumah selalunya available....so isnin nie...Bank holiday lak...wah...sambung Raya ler kami!!!

Gambo raya...ada banyak..tp kat FB...org punya ler tapinya...hehehe...aku malas nak hapdet lagi...esok2...senang2...banyak masa...eceh...akan ku hapdet di sini...oraits....selamat yer semua....

ohh yee...Maaf kan salah silap daku kiranya ada tulisan2 ambo yg menyebabkan ada yg terasa...xde maksud pun..tulus ikhlas jer menulis...heheh...so Selamat Hari Raya semua!!!! Muaaaahhhhh!!!!

Tuesday, August 14, 2012

Kesian MH



Last week mmg hari x sihat sedunia....mmg burn e whole week dok rumah jer...xde g buat keje or apa ker....e 1st two days...aku yg x sihat....e whole 2 days...mmg ZZzzz jer...mmg x amik pot apa yg berlaku keliling...mujur ler kak ct ada leh tolong tengok2 kan MH....nak kata demam...x jugak...tp badan rasa exhausted yg amat....tahap xleh nak buat2 macho n continues life mcm biasa...mlm bila aku dh mula rasa kuat balik....Muhammad lak mcm 'lain macam'....restless e whole night....xmo tido dlm cot dia...xmo tido atas katil ngan kitorng...bentang duvet bawah pun...dia g tido atas lantai...merenggek memanjang...tp org pegang...takmo...leh kata...xmo ler....mmg lain dr kebiasaan MH kalau dia sakit...sbb kalo dia x sihat...dia mesti nak dok sebelah aku jer.....

so sepanjang malam...aku ngan my abang...tido2 ayam...bukan tido2 ayam dah...tido kelawar jadinya...oooh anak...ini pattern baru...sebab sebelum nie...mmg kami dh leh baca pattern MH sebelum nie...sakit dia yg biasa tu...tp kali nie...sedikit extraordinary....aku dh cuba urut 1 badan dgn minyak telon...bagi gaviscon...in fact...bagi inhaler yg bila perlu jer digunakan....semua x jalan....nafas MH dh turun naik lain mcm...aku nk tido pun dh cuak...nak rush pergi ER pg2 buta...my abang ckp...bukan ada dr. n kena tunggu ke pagi gak...mcm yg selalu kitorng alami...so buat masa tu...monitor dulu jer kat rumah...aku risau sgt penyakit lama dia tu dtg balik....adeehh...x kan nak kena operate lagi kot...huhuhu...mintak simpang...

Alhamdulillah....lepas subuh..dlm kul 4pg...Muhammad pun dh nampak mcm settle down skeet...n x kisah aku cempung dia naik tido atas katil...wpun dia mcm dok berkisar n restless...cuma kali nie dia dpt tido skett....aku pun x sedar...tau2...terlelap sama...dlm kul 8.30...mcm ada alarm je mata nie..terus aku call GP...Alhamdulillah..sekali call n dpt jumpa dlm kul 10am...

ERmmmm seperti mana yg aku rasa x sedap hati....kali nie bukan takat chest infection yg dia selalu kena...GP cakap ...dh tahap asthma sudah...so anakku...kena laa pakai inhaler..plus steroid etc...on top of antibiotic yg biasa GP bagi tu....xper laa anakku...nak baik punya pasal...kurang2 bukan kesan sakit lama dtg balik...tu dh sgt bersyukur..Alhamdulillah...lepas kena 1 dosage steriod+antibiotic+inhaler seround...nampak breathing dia much better than e previous night....kesian sungguh kalo budak kecik x sihat....

so....minggu lepas...mmg x produktif langsung...mak n anak...x sihat....so kami dok umah jer diam2...
kisahnya.........................

Thursday, August 2, 2012

L.e.B.A.m


Adakah sebab cuaca..or letih to e max...or keje yg x siap2...hohoho....maka terhasil ler...hari LEBAM sedonia aku!!! adeehhh.....common common common!!! mana leh lebam2 chek...keje x siap lagi...huhuhu.....ok...get back to work pleeezzzz....Aminn Ya Rabbal A'lamin...senyum skeett....muaaahhh!!!

p/s: budak kat gambar tu mesti tengah lebam kena dok dlm train diam2.....bila laa nak smpai nie...tanya kat mak banyak2...kena marah...so lebamkan jer laa diri tengok scenery kat luar tu haaa.....hehehe...selebam aku!!