Thursday, November 29, 2012

I am in LoVe!!!


You are my hero......
Lauterbrunnen, Swiss
Spring, 2009


His smile makes my day!!!
Summer, 2009


Everyday I am falling more in love with you..
Florence, Italy
Spring, 2009



Merenung dan sentiasa memikirkan....
Summer, 2011



Wajah ceria seorang ayah bila anaknya semakin sihat dan kuat...
Neonatal Unit, Princess Anne Hospital
Southampton, England
July, 2010



Masa nie tengah sarat pregnant kan MH...
Portsmouth, England
July, 2010

Saturday, November 24, 2012

Angau ^_^

Oohh sekarang aku memang tengah 'angau' dan juga 'day dreaming'...errkkkk!!! apa kes laa jadi mcm nie...
hohoho salahkan kepada 'perintah berkurung' yg ada lagi 30 hari lagi...serta cuaca yg ala2 romantika (erti kata sebenar...gloomy...n raining through out the week..)jadi..apakah yg boleh menceriakan hari-hari ku???
jeng jeng jeng.....


hehehe.....maka demam citer drama melayu utk sesi kali nie...adalah...citer di atas...yup..x pasal2 aku telah 'terjebak' dgn jayanya...sungguh kuat penangan msg fb kawan2 ku...hahahaha...dari x amik pot...terus hooked up!! Durra...Durra..Durra.... ingat lepas citer Suria di Cordoba...leh laa aku 'berehat' jap dari arena drama melayu...penangan Adam Mukhriz...nampaknya mmg x terdaya chek nak tepis...hikhikhik...

Pendam

http://www.youtube.com/watch?v=ZnsdPZZgkuU


Friday, November 23, 2012

Minggu itu...

Catatan kali nie lebih kepada personal diary yg konon2 leh refer di masa akan datang...

6hb November, 2012 ( Selasa)
- sepanjang pagi...mmg baby bergerak2 mcm biasa...n bila menjelang noon..baby mcm stop moving..ingat baby tido or tengah relax2 jer...tp bila dh smpai ke ptg..rasa mcm lain mcm...sbbnya...x pernah laa baby dok diam2 lama mcm tu...jd call my abang n tunggu dia balik dr office..n after taking dinner n solat serta called the hospital...dlm kul 8.00 mlm tu..gerak n mcm biasa...diorng monitor baby's heartbeats plus contractions...Alhamdulillah..lepas sejam..diorng pun satisfied ngan results..kitorng pun balik ler...dari weekend..Braxton hicks contraction agak kerap..1-2 jam sekali...tapi xde laa obvious sangat...

8hb November, 2012 (Khamis)
Pagi2 tu mcm biasa...bangun n mandi..sekali ada darah atau nama glemer 'show'..gelabah jap...pastu pakai pad..nak make sure..ilusi ke realiti..tunggu ler dlm sejam..hmm..nampaknya...realiti..jd call lagi sekali sepital..sbb diorng pesan..kalau tanda2 mcm gini jadi..just gave them a call..sbbkan kes placenta previa aku tu...n midwife cakap...sila dtg ke sepital...hoho...aku pun call my abang...n 1 hour later, we arrived at the PAH. Same place- Day Unit yg aku dh 'lawat' 2 hari lepas..lepas doctor check, dia pun bagi verdict..aku kena bermalam kat hotel 6 bintang nie..sbb diorng nak montior..adeh...mujur dh bawa beg sepital siap2 dlm keter...so kena laa warded kat Burley Ward (Ward yg sama aku kena lepak seminggu masa Muhammad lahir 2 tahun yg lalu). Contractions masih lagi 1-2 jam sekali..aku pun xde laa nak expect apa2..dh diorng suh lepak..aku mmg lepak..heheh...dh ler makanan leh order ikut menu..hoho..apa lagi..aku layan citer Adam & Hawa ler jawabnya...malam tu..my abang bawa Muhammad utk visit aku...sedih lak rasa sbb tu ler 1st time aku xde bila waktu dia tidur...hmmmmm...syahdu sat!!

9hb November, 2012 (Jumaat)
Malam tu...aku sempat lagi baca magazines yg my abang bawa..plus bilik katil 4 tu..ada aku ngan sorng minah salleh yg batuk x berhenti2...cuak gak..kot ler dia ada Tibi ke..gulp!! Jadi lepas layan A&H..minum milo 3 in 1 cicah biskut gula..aku pun tido...sedap2 tido..aku rasa berpeluh..peluh sejuk..n kaki mula sentap2..terasa sakit yg amat sgt..aku pun dh lupa mcm mana contractions yg amat nyilu n menyakitkan tu..adeh..ingat leh tahan lagi ngan macho nyer...tahan ler kejap dlm 1/2 jam..makin lama..makin menggila-gila rasa sakit tu..adehh..xleh tahan dah...aku pun tekan ler button panggil nurse..diorng pun dtg..check apa2 yg patut..tp diorng kata..xde bukaan lagi..so aku kena laa pasang ngan mesin yg monitor contraction ngan baby's heartbeats....tp kejap jer..dlm 10 minit...result atas kertas tu, ala2 mcm statistic gempa bumi dgn skala Ritcher yg tinggi 10.0 and over...diorng terus call labor room kat bawah..sorng panggil porter..sorng lagi..tolong kemas barang2 aku yg leh tahan banyak (sbb ingat nak kena menginap lama kan...hehehe..mcm2 aku bawa termasuk bantal..)

Diorng suruh aku call my abang...masa tu dlm kul 4.30pagi...aku cakap kat my abang...SILA DATANG SEGERA..n lepas 15 minit..diorng dh letak aku kat Room 12...n sedikit kelam kabut sbb diorng x sure..aku nie kena C-Sect ke normal delivery..mmg xde obvious instruction dalam birth plan aku tu..in fact dua2 delivery tu tercatat..mmg sgt confusing utk diorng..jadi mmg kena tunggu doktor datang...n buat pemeriksaan...Alhamdulillah..doktor bagi green light yg aku leh deliver secara normal...sbb masa tu dh bukak 3cm..dlm kalut2 midwife n pembantu nak siap2kan perkakas etc...aku rasa sakit teramat..minta ler epidural..diorng kata..xleh..kena cukup 5cm..so aku amik gas&air ler mcm sebelum nie...

Dalam jam 5 pagi..my abang pun sampai...n xleh nak bayang mcm mana...sakit yg amat...huhuhu...aku rasa nak teran jer..hohoho...mintak lagi epidural..kot2 ler dapat..huhu..nampaknya x gak dpt..hehehe...bila rasa urge mcm nak terbe#a* tu...aku ingat2 lupa masa Muhammad tu..aku belasah jer teran..mmg degil n x ikut arahan midwife...mula2 dia ckp..nampak rambut dh masa 1st time tu..aku mmg x percaya..hoho..kali kedua, dia ckp lagi sikit sbb dh kuar bahu..ehhh...biar betik!!...aku x percaya gak..sbb diorng kat sini mmg sgt positive dan penuh ngan moral support..u can do it laa...u r almost there..good effort ler..mcm nak bagi moral support dlm sukan lak....anyway, tu yg buat aku sgt suka bersalin kat sini...midwife  aku kali nie..mmg xde cakap banyak sgt..dia ngan assistant dok tunggu jer..hahaha..boleh mcm tu?? kali ke3...aku teran bersungguh2...uwaaaaaa....dengar ler suara merdu cik Ilmi Noura..Alhamdulillah..mmg sgt2 x sangka n lega yg teramat bila tengok Ilmi..diorng terus bawa letak atas aku..n cord pun x potong lagi..my abang yg tolong potongkan...

mmg lega yg teramat-amatnya..x sgt2 x sangka yg secepat tu..Jam 5.57 pagi cik Ilmi Noura selamat dilahirkan...berbeza masa Muhammad dari jam 3pg- 11.45 pagi...Syukur ke hadrat Illahi sbb diberikan kemudahan utk melahirkan baby kali nie..kami berdua dalam keadaan yg baik dan ok...berkat doa keluarga dan kawan2 semua...Alhamdulillah...Ptg tu diorng pindahkan kitorng ke Broadlands Ward...n malam tu dari sorng jadi 2 org..cik Ilmi temankan mama dia..n make sure mama dia x tido malam..hohoho...

10hb November, 2012 (Sabtu)
Lepas dh settle few test utk cik Ilmi termasuk earing test, Vitamin K injection etc..n check utk aku gak...dlm tgh tu diorng discharge kitorng...yuhoooo...leh balik rumah...mmg 1st experience ler utk aku...dari segi baby terus ada kat aku...totally different experience in comparison to Muhammad...seminggu duduk kat Burley Ward, without baby...nak tengok Muhammad kena turun bawah ke Neonatal Unit..org lain yg tolong jagakan dia..n aku kena discharge pun sorang2..Muhammad kena tinggal kat sepital...mmg sgt2 berbeza laa this time around..Alhamdulillah.......minggu seterusnya, tunggu midwife dtg melawat dan juga health visitor...my abang dpt 2 weeks paternity leave..tp dia pun kalut ngan viva dia gak...kesian tengok my abang..lepas settlekan kitorng, dia kena g study lak...mmg mata panda laa dia..hehehe...xper...moga Allah permudahkan urusan keluarga kita..Ameen...


Terima kasih kepada semua yg sudi berdoa utk kami sekeluarga..Semoga Allah mempermudah juga urusan korang semua...Sesungguhnya..Doa itu senjata orang mukmin.Wallahualam.. :)

Tuesday, November 20, 2012

Welcome..Marhabban...


Assalamualaikum dan salam sejahtera...Salam Maal Hijrah 1434 utk kengkawan semua....lama kan daku menyepi tanpa berita...hehehe...well..I am back!! walaupun masih tak 100%, tapi cukup ler kudrat nak hapdet gak blog yg suam2 kuku nie...Aku g mana? x de g vacation mana2..cuma vacation kat sepital n sekarang kena perintah berkurung kat rumah pulak..utk sebulan lagi kot...adeeehhh.... (lebam+lemau+boring+ etc..sbb aku nie kaki jalan...tapi demi masa depan yg cemerlang gemilang n terbilang..ku paksakan diri gak...huhuhu)

Maka dgn pengenalan yg serba panjang tu......MEMPERKENALKAN......drum rolls please.........


Ilmi Noura Bt. Badril Hisham
D.O.B - 9.11.2012
Friday
5.57a.m
P.O.B- Princess Anne Hospital, Southampton, UK
Weighed during birth- 3.479kg

So maka keluarga kami telah bertambah dari 2 kepada 3..dan sekarang dah jadi 4 orang..Alhamdulillah...siapa sangka n siapa menduga...rupa2nya rezeki kami terletak di sini..negara tanah tumpah darahku..turut menjadi tanah tumpah darahnya anak-anakku juga...mama diorng org Wales n 2 beradik lak leh join team England....SesungguhNya Dia Maha Pengasih lagi Maha Penyayang...Dia lebih Mengetahui.....jadi ini ler adik kepada Muhammad Haikal...yeaahh...Muhammad dah jadi abang!!!! Gambar kat atas tu masa cik Ilmi umur 3 hari...kira sehari selepas balik dari sepital...


Opppsss....yg nie hair style terbaru cik Ilmi selepas genap 7 hari iaitu pada 16.11.2012 hari Jumaat gak...abah dia berjaya 'mentarahkan' segala rambut di kepala beliau....n pada hari yg sama gak selepas Isya...Syukur...majlis aqiqah cik Ilmi pun berjaya disempurnakan dalam keadaan yg sederhana tapi sgt2 meriah berjaya dilangsungkan di rumah kami yg cute miut tu...sekor kambing comel ditumbangkan (aku agak jer kambing tu comel..diorng kan pakai coat..hehehe)..naper sgt meriah? jemputan melimpah sampai ke luar unit rumah kami..al-maklum ler...rumah size comel...jadi yg dipanggil pun hanya kaum lelaki..tp ada gak few ladies yg datang/tolong masa majlis tu berlangsung..apa2 pun..kami sgt2 berbesar hati dgn sambutan sahabat2 Soton yg datang...gonna miss the 'suasana' once we go back for good later on...

Selain itu, x lupa jugak bacaan Yassin dan tahlil utk arwah mama tersayang serta kaum keluarga yg telah pergi sebelum kita..Majlis hari ke-7 nie, betul2 nostalgia buat aku..sbbnya masa Muhammad dulu pun..mama insisted utk buat majlis kesyukuran walaupun masa tu MH masih lagi kat Neonatal Unit, PAH n aku pun baru jer sehari dpt balik ke rumah...jadi kami cuma menyambung tradisi yg telah dibuat oleh mama....Al-Fatihah...You will never be forgotten....cuma terasa sebak bila kenangkan mama x sempat nak 'jumpa' cucu yg sorang nie dan sorng lagi cucu yg bakal lahir InsyaAllah early next year...Muhammad Haikal mmg sgt2 bertuah sbbnya Tok dia ada setiap important ocassion dari mula dpt berita, scan, sehinggakan ke labor room pun Tok dia pun ada. hingga ke hari-hari terakhir mama pun, Muhammad berpeluang spent masa dgn Tok dia during those memorable 2 weeks visit....Subhanallah....apa2 pun i truly believe that mama's doa are with us...SMILE...

A BIG WELCOME TO ILMI NOURA!!!!

MOGA MENJADI ANAK YG SOLEHAH , 
QURROTA 'AYUNIN KEPADA ABAH & MAMA
IN SHA ALLAH...
AMEEN..

Wednesday, November 7, 2012

Keep Smiling


I am totally agree with the statement above..in Islam it is known as "Syukur" ...betul ke x nie? hehehe..Ada masa kita terlupa yg apa yg kita ada dikeliling sudah cukup untuk membuatkan kita bahagia..walaupun penuh dgn Ujian dan kepayahan yg kita lalui..Tapi bila kita cuba bandingkan keadaan kita dgn org yg lebih 'atas'..Sudah semestinya, perasaan kekurangan itu jelas terlihat dan terasa dlm hati...terasa sedikit insaf di situ kot..hehehe.

Apa kata, kita cuba lihat mereka yg 'di bawah' yg lebih 'mantap' lagi Ujian yg dihadapi...Mesti masa tu kita rasa, betapa Ujian yg kita hadapi, nampak kecik n kerdil jer...duit x banyak dlm bank..or cukup2 makan pun...You are happy with what you have..erti kata lain..ada ketenangan dan keberkatan di situ...Rezeki x semestinya dalam bentuk wang ringgit, harta...tapi Ustaz aku cakap..Rezeki dalam bentuk lain2 jugak...contoh, tetiba nak cari parking yg penuh..tetiba ada 1 kosong..tu kira rezeki gak tuan2 n puan2..cik2...Alhamdulillah...

So, as a self reminder...sentiasa lah berbaik sangka denganNya..sentiasa bersyukur dan menghargai apa yg ada sementara ada...Alhamdulillah...once it is gone...you will be suprised, how those little small things that you've taking for granted means so much in you life.....Hidup memang tiada yg sempurna..

"Keep smiling everyone and have a great day ahead!!"

Saturday, November 3, 2012

His 1st football training


Hari nie sempat lagi aku temankan MH punya 1st football training dekat Eastleigh. Tapi sayang x sempat nak capture Muhammad main2 dgn friends..sgt comel bila bebudak kecik main football..salute to the trainers yg begitu sabar and ceria melayan bebudak kecik nie...suruh tendang sana...g tendang sini..suruh sepak..g bawa lari bola bagi kat parents..especially yg baya2 Muhammad termasuk ler Muhammad sekali...but they had great fun during the session. It is all about receiving instructions, self-esteem, sharing and having fun..and indirectly learn the skills..

The 1st half hour, they were still listening to the instructions given but 2nd 1/2 hour later...90% of them just dont bothered anymore with the instructions and ran 'amok' around the hall...hahahaha...tp sgt2 comel..ada yg younger dari Muhammad dan siap pakai full kits England..Walla....n yg kecik2 tu ditemani dgn ayah diorng..termasuk gak Muhammad...At the end of the day, kids were presented with cookies n brownies for their efforts..Yeyeye..cakap Muhammad...


Friday, November 2, 2012

Tik tok tik tok...

tup tap tup tap...dh makin dekat jer saat n ketikanya...bak kata org, counting days..nie antara checklist yg aku dh siap sket2 sebagai preparation:

1. barang2 baby

a- babycot (Done)
(kat sini wajib ada, bila health visitor dtg umah..diorng mesti tengok benda tu dulu).
Disebabkan aku dh 'post' balik Malaysia yg Muhammad punya..terpaksa beli yg baru...

b- baju2 basic utk baby (Done)
(yg nie ada yg Muhammad punya sket2...sbb banyak baju2 MH aku dh bagi kat org/charity)
pun terpaksa beli gak...

c- baby bath tub (Done)
pun terpaksa gak cari...yg nie pun turut di 'post' ke Malaysia..huhuhu...

d- persediaan utk BF (Done)

- breastpump- wpun aku sempat post balik Medela Swing..tp balik April aritu, aku pun bawa balik semula kat sini..kena tukar few parts mcm breastshield sbb yg lama punya terasa lain mcm lak..ye lah dh simpan berzaman plus dh dkt 2 tahun lebih dah umurnya....so kena tukar..tukar sekali ngan valves and membranes..yg lain masih elok n cun..cuma pening kepala..kat mana aku letak electric adapter...mujur leh pakai batteries...

- Storage bottles-  yg aku beli secara pukal dulu masih ada lagi yg x terpakai..Alhamdulillah..

- Mini Fridge - Alhamdulillah, ada member yg nak migrate ke Germany willing to let go without any charges..Rezeki baby...cuma x sempat g amik lagi, this weekend..

2. barang2 diri sendiri

a- persediaan berpantang dan rawatan traditional  (Done)

b- barut etc  (Done)

3. hospital begs 

(Done)





Seterusnya...berdoa supaya dipermudahkan segalanya serta diberikan kesihatan yg baik kepada saya n juga adik MH...Ameen...Mohon family/kengkawan tolong doakan yer utk kami...pregnancy kali nie banyak memberi cabaran kepada mental dan fizikal...Kekuatan minda teruji sekali lagi bila kehilangan insan tersayang waktu usia kandungan baru 14 weeks..wpun diberi kesempatan bersama ibu tercinta 2 weeks earlier..dari segi fizikal, terbang ke Malaysia dgn MH utk menatap ibu tercinta dlm keadaan yg masih mabuk2 etc..sebelum tu, banyak barang2 persediaan utk aku bersalin, mama susah payah sediakan dan bawakan ke UK..terharu sungguh...tiap kali tengok brg2 tu semua..kalau x mengalir air mata..x sah!! as if she knew that she wont be here for us this time...n smpai je Msia, mama terus arrangekan org utk dtg tengok2 kan aku bila waktu bersalin nnt..Maha Suci Allah...x tau nak ckp macam mana...begitu dalamnya kasih sayang seorang ibu terhadap anaknya...hingga ke saat akhir hayat...pun teringat anak2nya...Moga Allah mengurniakan sedalamnya kasih sayang aku kepada anak2ku seperti mana yg telah mama curahkan kepada kami adik-beradik..aku juga bersyukur punyai adik-adik yg sgt baik n supportive in their own ways....selain ayah yg begitu concern...Ameen....Al-Fatihah...

Alhamdulillah, baby is growing well cuma mama baby jer yg mengalami mcm2 situasi termasuk hemmorhoid/piles di bulan yg terakhir..selain berhadapan dengan placenta praevia  yg masih uncertain lagi sama ada normal delivery atau tidak..Semuanya aku serahkan kepadaNya..Dia Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..Memang ada perkara yg diluar kawalan manusia sendiri..wpun awalnya masa 32 weeks, aku masih optimistic yg placenta akan kembali ke tempat sepatutnya..Namun , Dia tahu apa yg terbaik utk kami..selepas last week scan..nampaknya tiada perubahan...terpaksa gak aku telan iron tablets yg x baper best tu...makes my head dizzy...huhuhu...

Berbeza sewaktu mengandungkan MH..Ujian lebih kepada keadaan baby yg dikandung iaitu MH sendiri....Kisah perjalanan MH ke dunia.. Pada aku, semua yg Allah tetapkan pasti ada hikmahNya..

Terima kasih x terhingga kepada yg sudi mendoakan kami..Semoga Allah mempermudahkan urusan kalian..InsyaAllah..

kali nie terasa satu kekurangan yg besar serta terasa tak lengkapnya perjuangan kali ini...Tiadanya doa dari seorang IBU...