Thursday, January 31, 2013

Putih

our communal garden, we come, we see, n we conquer...hahahaha

 Kak Nurul came all e way from Edinburgh..



tolong...saya sejuk..brrrrrr













 Nah..nah...swan sila laa makan rumput nie...

 Dgn Anyah Ct...



 Adik Ilmi pun nak juga ada gambar dgn snow..

 Budak yg x puas main kat common...esok sambung main lagi...
angkut snow n main dlm rumah!!!


police car n Lamborghini muhammad pun nak inter frame gak..


DIY sledge...




Ingatkan snow dh 'merajuk' n x mo turun kat Soton...ingatkan dah xde rezeki bebudak 2 org nie nak 'jumpa' snow sebelum back for good..Alhamdulillah...18hb lepas, tetiba jer snow turun dgn lebatnya...dapat lah merasa lagi snow...last was 2011 kat soton..mcm mana baper kali jumpa snow pun..tiap kali tu gak aku super excited...hahahahaha....sungguh xleh nak control ayu...kuikui...yg x tahan tu...siap minta my abang amik half day semata2 nak g main snow sama2...boleh?? sangat boleh ok...gambar pun x tau baper banyak snap..

till we meet again....Snow....will miss u much..muaaahhhhhhhh



Monday, January 28, 2013

Pucuk dicita..

aku sambung...beg mendatang ;) 

ada kesesuaian x kat situ?ahaks.hentam saja laa labu. tapi frankly speaking, nie mmg rejeki Cik Ilmi.mmg mama dia dok mengusha jer nappy bag sbb backpack hitam mothercare tu dah x muat (chess..alasan ler tu..hahaha). Sbb kebiasaannya backpack MC tu utk letak barang abang Muhammad bila nak kuar meronda. Tapi mmg dh penuh utk letak brg MH jer..

so mama dia dgn penuh semangat kesukanan nak cari satu utk Cik Ilmi.ala2 excited laa gak plus ngada skeet utk letak barang2 cik adik tu dlm beg yg ala2 ladylike sket...hehehe..gegirl kan..kena la cari beg yg sedikit keperempuanan dan sweet gitu..alahai..hehehe...jadi mama dia ada ler usha kat website2 yg sewaktu ngannya demi memenuhi keperluan/ or patut dlm bracket kehendak?? x kisah ler kan..tup tup tup...rezeki datang bersama tetamu yg bertandang (mcm rhythm lak ayat di situ)Alhamdulillah..iras2 mcm yg mama cik Ilmi berkenan wpun dlm versi lain tp..sesuai utk baby girl kan..keperempuanan gitu...i like!!!!

taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!





p/s: terima kasih kepada penaja a.k.a fairy godmom cik Ilmi Noura dan MH iaitu Auntie Ina.yg turut menaja Medela Swing Muhammad yg turut diperturunkan kepada cik Ilmi Noura juga ;) 



It's here again...

Tiap2 tahun..inevitably tarikh yg sama akan muncul n kedudukan angka akan berubah serta bertambah..hehehe..erti kata lain, tarikh lahir daaa!! So semlm, nombor belakang tu dh berubah lagi n erti kata lain..Allah telah memberi peluang kepada aku utk terus bernafas hingga ke saat ini..Alhamdulillah..

Semalam aktiviti biasa2 jer, cuma detik 12 tgh mlm 27hb Januari, 2013. My soulmate merangkap bestfriend ever aku...buat suprise wpun dh pesan berkali2..xperlu nak sambut bday aku..tp terharu gak sebenarnya bila dpt sekeping bday card yg cute n cheesecake yg super sedap.. (aku x sempat snap sbb my abang x beli sebiji takut x habis.dia beli 4 potong jer..sbb aku bukanlah penggemar cake..)tp serious sedap!! nak lagi...hehe..

Eh lupa lak, sehari sebelum tu pre-dinner makan kat Yo Sushi!! so bila sampai hari 27th tu..dh x tau nak celebrate mcm mana..hehehe..terlebih awal sudah..ucapan dari kaum keluarga dan sahabat handai pun datang mencurah2 (fb, sms, phone calls, viber, email, wassap dan segala jenis media electronics..kira kalo ada butang like tu lebih kot dari 100..konon.hahaha..)..apa2 pun bikin gua terharu...cheaaahh..tp ada 1 perkara yg aku miss sgt2..ucapan selamat hari lahir dari mama aku ( mode: sedih skeet) yg x pernah miss call aku tiap kali bday aku..apa2 pun, aku rasa dihargai & disayangi...yeaaahh...thanks very much you all!!!

Jadi apa kesimpulan yg aku leh simpulkan selama kehidupan aku di muka bumi Allah? Aku Sangat..sangat..sangat bersyukur dgn segala KurniaanNya dan so humble dgn semuanya yg telah diBerikanNya..walaupun ada ups n downs..semestinya, nama pun kehidupan kan...I am blessed!!! Alhamdulillah...semoga aku dan keluarga akan terus berada dalam payung RahmatNya dan sentiasa berada dalam Kasih SayangNya.serta termasuk dalam golongan yang diKasihiNya..Ameen, InsyaAllah
"maka nikmat Tuhan mana lagi yang kamu dustakan?"
(QS Ar Rohman)
P/s: mohon kengkawan semua sedekahkan Al-Fatihah utk mama ku yg tersayang..miss u..

Wednesday, January 23, 2013

MC lagi...

Askum n morning semua...wahhh bunyi mcm ceria lain mcm jer kan ;) well..well..well..aku baru jer semangat waja nak ganti puasa semalam..dpt ler sehari berganti semalam..sekali balik ptg rumah petang semalam, tekak macam susah nak menelan. Perit toksah citer..

Sekali check, sudah dapat tonsillitis lak.adus..dalam bahasa mudah bengkak tonsil..mmg cobaaan betul musim2 sejuk gedi mcm gini, last 2 week, satu rumah domam!! lotih akak comel nie nak mengurus rumah n berjaga malam n mata pun dah jadi adik beradik panda..thanks for a series of sleepless nites n i urgently in need e most effective eye cream..any suggestion people??? buat masa nie makcik Clinique eye roller n eye cream xde memberi kesan yg dicita2 kan..huhu...lari topik sudah!!! so apa2 pun jom telan lozenges n paracetemol..n minum air bebanyak..kalo jumpa gp pun..aku rasa dpt nasihat yg mcm gini jer..buat penat jer chessss (aku dh tercall n dpt appointment n pikir2 balik kang doktor tu bagi nasihat jer..aku CANCELkan jer..hahaha)...sedikit lebih kurang ler situasi dlm mulut aku ...hasil check up sendiri ...


Macam biasa...moga diriku terus tabah...Ameen

p/s : sakit tu penghapus dosa...Alhamdulillah..

Friday, January 11, 2013

Dari biasa ke luar biasa...

Dari biasa-biasa aja...Bisa aja

bila diberi sentuhan istimewa...terus bisa jadi begini.....Walla

Hahaha.....kesimpulannya....jangan suka2 ati judge benda yg janggal dan luar kebiasaan xde nilai astatika...
Selamat melayan!!!!


Wednesday, January 9, 2013

Special guests Bangi- Manchester- Southampton


Ni kira mcm citer tertunggak, disebabkan kesihatan x mengizinkan sepanjang minggu new year yg nak masuk 2nd week dah pun, maka tuan punya blog x berupaya nak menulis dgn gigih..gigih eh? heheh
Alhamdulillah, lepas dpt antibiotik n rehat yg secukupnya.Maka penulis blog ini boleh ler mencoret serba sikit.

28- 30 hb Disember tahun lepas (hehehe.bunyi mcm bertahun kan!!) Family friends parents kitorng yg pernah aku citer kat dlm blog turun dari Manchester ke Southampton..We were so happy and honoured for them to come and visit us during the holidays. Especially, Autie Kim pun ada!! She is my mother's bff. Having her around feels like I am having my mom around too..sob sob sob..pendek citer, she is already there in my family chapter of life before I was born. 

3 hari. 3 malam tu mmg sesi sembang..ada group ibu2..group bapa2..n group kanak2..riuh rendah rumah nie jadinya..meriah sgt..i like...sambil2 tu sempat lagi bershopping kat Portsmouth 2 kali!!! mmg miss those moments..hope to see you guys soon in Chorley...Taaaaa


Ni kanak2 riang tengah sibuk membelek 'harta rampasan' memasing2...Muhammad pun join 2 kaki makan cekelat sama2 ngan Mimin n Zara...Muhammad tersangat ler suka ada geng..



lmi Noura and her fairy godmom!!




Saturday, January 5, 2013

Sikit punya payah...

Alhamdulillah..Alhamdulillah...dah hampir seminggu kita melangkah ke 2013..apa yg dh anda semua berjaya lakukan? so far aku punya fb wall penuh ngan cerita pasal kisah anak2 masuk sekolah...baik sekolah rendah..mahu pun tadika...sgt meriah ngan gambar anak2 yg comel2 jer duduk kat dlm kela/kantin..ngan ada muka parents yg sedikit anxious..mcm mana level adaptability anak masing2 :) cute kan...nampaknya aku kena tunggu lama skeet nak merasa pengalaman tu..x kisah ler...rezeki memasing...

teringat aku masa aku 1st day g sek rendah...punya ler excited 1st day kat sekolah dpt lepak ngan member2..(masa tu Bangi sangat kecik..n semua org masuk SRKBB) jadi kat jalan umah aku tu 1/7C ada 5 org rakan sebaya aku..jadi familiar faces gitu..aku ingat aku satu kelas ngan Zahida a.k.a Zahid jiran selang 5 buah rumah dari rumah aku..pulak cikgu kelas, anak murid mengaji mak aku..jadi apa nak kisahkan...so lepas mak aku hantar jer masuk kelas..settle bayar yuran etc...aku dgn selambanya..suruh mak aku balik..mak aku pun sgt laa suka..x yah nak tunggu2...hehehe..aku bukan apa...excited dpt duit poket..leh g beli makanan kat kantin tu..dlm kepala aku...main..main..main jer..hahaha..what a simple life at that time!! cukup masa..balik rumah..balik..of coz balik sekali ngan geng sejalan aku tu laa..ala2 konvoi gitu..xde test or xde kena sit for exam apa masa tu...homework pun xde laa bertimbun2 sgt..

nie sebenarnya nak citer lain..terciter lain..ahaks...biasa ler kan..org pompuan nie..hehehe...ya Ampun!!
aku nak citer...kitorg sefamily semua kena fever dr 1hb tu smpai le ke hari nie..Alhamdulillah..sisa-sisa demam tu masih ada..tp xde laa seteruk few days back..paling teruk kena Muhammad...kesian sgt2..aku pun panik gak sbb high temp dia x turun2..mmg aku jadi owl ler sepanjang2 tu..x pun pak guard jaga temp. risau Oooo kalau kena fits balik..minta simpang..Ameen...rupa2nya member puna tonsil bengkak..apart from fever ngan asthma attacks...aku yg demam gak..paksa rela jadi kebal..my abang yg sokmo kebal pun dh x kebal kali nie...syukur cik Ilmi sorng yg masih utuh..wpun sepupu aku pun hampir sipi2 gak..

Cop...aku nak citer sebenarnya...wpun banyak benda yg best bila bab health services kat sini...tp ada part yg best...bila kes hari jumaat..n dh lepas lunch..tetiba anak ko lembik gemalai..n batuk non-stop..n ko nak jumpa doctor..si receptionist soal siasat ko mcm nak polis kat balai..adula!! walhal ko gelabah sbb anak ko dh stock lembik luar biasa..nak jumpa doktor kena buat appointment di pagi2 hari bila klinik buka.wahai cik or pn jaga kaunter n phone, saya x tau yg anak saya akan sakit teruk di luar waktu yg dinyatakan..ok....jd aku pun hampir nak dpt darah tinggi gak bila jd mcm nie...siap suh aku call balik klinik sekian2 waktu utk becakap dgn doktor..bila aku call waktu yg dia suruh tu..leh laa dia ckp..doktor ada patient..aku lak yg loose patience nie haa..3 kali gak gitu..aku ckp..aku nak usung anak aku g clinic n tunggu kat situ smpai doctor free...gelabah gak laa minah tu...tahu pun..hehehe...di cut story short...doctor tu sendiri call aku kat umah...hahaha...hebat x hebat laa kan...bila dia dengar aku punya explaination pasal muhammad..dia immediately suh aku g clinic..kan senang mcm tu..ni lebih kuah dr sudu lak receptionist tu..tu sbb aku ugut ckp..kang aku tepon ambulance..sbb anak aku xleh nak breathing ngan betul...boleh pun..

Thank you Allah...lepas Muhd kena check up..dia jd mcm tu sbb tonsil dia bengkak..so xde apa2 kaitan ngan lungs dia...pada aku..better be safe than sorry kan...aku ngan demam2 gigil2 aku...dgn gigihnya..dukung anak aku dr parking lots smpai ke klinik tu..apa nak buat...hari nie gak ler mcm2 hal jadi...my abang tertinggal hp dlm keter..huhu..so mujur le Yaya ada nak tolong bawa kitorng g klinik...fuhhhh...oraits...

Moga hari esok lebih baik dari hari nie..Ameen :) senyum2 semua yer...senyum itu sedekah n ubat awet muda...yeaaahh!!! (apa ko merepek nie labu!!)

Tuesday, January 1, 2013

Welcome!!!



Welcome 2013.......and goodbye 2012 with a lot of memories....
Alhamdulillah, thank you Allah for His Blessings..
Hope that 2013 will bring in more happiness in our life..