Wednesday, February 20, 2013

Al-kisah...tersebut cerita...

xde angin xde ribut..tetiba jer semalam lepas balik dr London, aku begitu beriya2 menggoggle cara2nya nak membuat ini...................tadaaaaaa.................






alaaa...korang2 semua mesti  x heran laa kan...benda alah nie mudah nk dpt kat Msia..leh jumpa benda nie tiap2 hari....nak lg superb leh gi Ganu kita..rindu ler pulak I tetiba nak makan versi rebus /fresh kuar terus dr periuk beso diorng tu..ohh My Malaysia.. (baru tergedik2 rindu)

tp kat sini..iyanya sgt berharga.cheeehh..bunyi mcm iklan nak jual batu berlian lak...hahaha...apa2 jer laa kan, ini ler kisahnya nak membuat sendiri, huhuhu...nak g cari kat gerai petang Makcik Timah atau Pak Mat xde lah pulak kat sini..hohoho...nak x nak dh ko teringin, maka kena laa minta bantuan pak cik Google n lepas nie episod mencari bahan2 utk membuat Keropok Lekor idamanku selalu..wish me luck ya!!! esok2 kalau dh berjaya cari resepi terbaik n tersedap, boleh laa buat bisnes kepok kat sini..keeerrr verangan sungguh!!!..ahaks....sapa2 yg ada resepi yg best, moh ler share ngan aku nie..kesian kat den...sharing is caring bak kata makcik omputih yg aku bg seat aku utk dia dlm bus td...ahakss..


Friday, February 15, 2013

Opocot!!!

Semalam, tengah aku dok usha2 buku kat rak buku...opocot mak engkau!!!!!! mujur buku x jatuh atas kaki aku.....


aku tenyeh2 mata aku...kot ilang lepas 5 saat....'dia' masih di situ...tenyeh lagi sekali..bukak mata...ada lagi..dengan gagah beraninya aku..chewaah...pergi dekat2...pastu tengok kaki 'dia'...sekali dia pusing daaaa...opocot mak engkau...ini betul betul...bukan cobaaan....iras sket2 ngan adik beradik ju On tu..phewwww....

hehehe...rupanya..awek jepun tengah tekun main games daaa....fuhhhh.....lega...lagi pun tengah2 siang rambang kan...dah dah...g sambung baca buku tu..mmg confirm mata aku terbutang besar lepas jumpa awek jepun tu (^_^)  tu ler..korng suka sgt tengok citer2 mcm gitu...aku x suka...hehe..serious x suka..aku suka citer yg isap darah ala2 jiwang gitu..x stress otak ni..jiwang lagi ada laa...hahaha...apa aku ngarut da...

Kereta lagi dan lagi..dan lagi

tengok member kita sorng nie berposing...selama nie punya lah susah 
nak tengok dia pose statik mcm gini..car punya pasal..
diri sendiri offer nak bergambar...sabo jer laa


 Kereta bentuk orange pun ada!!! comel jer rasa mcm nak kupas n ngap sekali..hehehe

 Kereta Back To The Future....yg warna kuning belakang tu..kereta Mr. Bean...comel!!


Ohhh yg nie bukan display car..ini yg betul2 punya kat parking lots, mama Muhammad suka sbb Porsche warna putih..x dpt beli pun, dpt amik gambar pun jadi ler (mujur ler tn punya x ada, so leh ler usha kat dlm tu mcm mana kan ) selamba jer park keter mcm gitu jer..kot kat Msia, mau berbungkus2..hehe..


Tengok ler budak nie punya senyum...Muhammad..Muhammad...tersangat obsess dgn cars..especially fast car..

Adik Ilmi dh siap terlentok2 dah melayan abang Muhammad dok bercerita pasal cars....

Sementara tunggu masuk Top Gear punya show room, 3 beranak nie dok tengok tv kat atas tu...




Ini kereta/props yg diorng guna dlm filem 007 Jebon..silap..James Bond...sama kaler ngan winter cot Muhammad lagi...hehehe...dlm museum tu mmg ada special gazette showroom utk hero Ian Flemming yakni En. James Bond..dari 1st movie smpai ler yg terbaru Skyfall..leh layan gak citer jebon kali nie....nak tengok motor terbang, kereta ada bom, kereta boleh masuk air?? semua ada..chess...mcm promote ler pulak..


2 biji keter/land rover nie props terbaru diorng guna dlm Skyfall..ikut suka ati jer nak letup2 kan..hahaha...

Muka ciwi!! dpt amik gambar dgn ferrari versi classic...

 Nie pemandangan dari atas masa naik monoreal train keliling Beaulieu National Motor Museum, New Forest..


Sebabkan hari tu agak sejuk, x perlu nak berebut2 or beratur naik monoreal train nie...nak naik 100 kali pun xde org kisah..pakcik driver pun muka ala2 lega plus lebam kot..sbb xde org..hehehe...

Kalau sapa2 yg minat Top Gear, papan 'ajaib' nie mesti korang kenal...nie dlm Top Gear punya show room sebelum mula tengok video diorng...Muhammad punya laa excited dpt masuk sini...lupa lak nak snap muka kerang busuk dia tu..hehehe...

Lagi satu ikon Top Gear yg femes...the Stig..


Sebenarnya gambar2 nie leh levelkan tahap tapai...sbbnya kitorng g museum nie awal tahun 2013 yakni Januari..aku pun x baper ingat dh specific datenya..lebam n x tau nak g mana, ada elok kita manafaatkan 1 year round ticket yg beli dari February, 2012. Mmg sejuk hari tu, syukur ada matahari..Wpun dah pergi berkali-kali, tapi kali nie yg Muhammad betul2 appreciate dan sgt enjoy sbb sebelum nie member dok dlm stroller jer..mana reti lagi bab cars nie..baby lagi..so, this time around he was super excited and happy with what he saw on that day..lets the photos tell the story yeah...





Monday, February 11, 2013

Gigih..

Assalamualaikum dan morning semua :) 

chewah...kat Msia rata2 semua org tengah bercuti panjang sempena CNY, meriah bebenor aku tengok fb kengkawan semua bercerita g bercuti sana-sini n balik kampung dll. Untung betul kan kita dok Msia banyak betul cuti. Kat sini, kalau cuti paling lama pun end of the year, dekat2 3 minggu gak dari Xmas break smpai ler ke New Year n selalu diorng top-up dgn Bank Holiday (xde alasan nak cuti ikut kepercayaan org lain, jadi buat2 ler mcm bank yg bercuti..itu ler mengikut kefahaman aku..hahaha)..so enjoy yer kome semua n berhati2 lah di jalan raya..bunyi mcm iklan raya lak aku nie..haha..suka aku travel balik Kampung, Rn R banyak yg paling aku suka beli jambu potong makan dlm keter..superb!!! n nasi ayam sedap x hengat kat R n R Tapah tu wajib berenti punya lah..haisshh..merepek2 la pulak teringat kat makanan..hehehe..

Aku pulak tengah gigih skrng nak qada puasa yg leh tahan banyak dari tahun lepas, sbb masa tu badan nie mmg x termampu nak puasa 17-18 jam sehari..masa tu tengah pregnant kan cik Ilmi, selain waktu yg terasa begitu lama sekali, penyakit lama merangkap bf aku pun bukan main lagi datang bertandang iaitu cik gastric. Maka selepas beberapa hari berusaha gak utk berpuasa, I surrender..huhuhu..maka skrng masa yg paling sesuai nak mengqada semua puasa2 tu..sebelum masuk balik musim siang lagi panjang dari malam..hoho..x dpt ku bayangkan mcm mana Ramadhan tahun nie mmg betul2 peak summer...maghrib kul 10 malam. N subuh jam 2 pagi!! Moga Allah memberikan kekuatan dan ketabahan kepada kami semua..Ameen...

Jadi, agenda bulan 2 n bulan 3 nie, aku akan cuba melunaskan hutang2 puasa tahun lepas..InsyaAllah..

Untuk Ibu Hamil dan Menyusui yang Mengkhawatirkan Keadaan Dirinya Saja Bila Berpuasa
Bagi ibu, untuk keadaan ini maka wajib untuk mengqadha (tanpa fidyah) di hari yang lain ketika telah sanggup berpuasa.Keadaan ini disamakan dengan orang yang sedang sakit dan mengkhawatirkan keadaan dirinya.
Sebagaimana dalam ayat,

“Maka jika di antara kamu ada yang sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka wajib baginya berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain.” (Qs. Al Baqarah[2]:184)

Berkaitan dengan masalah ini, Ibnu Qudamah rahimahullah mengatakan, “Kami tidak mengetahui ada perselisihan di antara ahli ilmu dalam masalah ini, karena keduanya seperti orang sakit yang takut akan kesehatan dirinya.” (al-Mughni: 4/394)

Cyiyok Durra... (^_^) buat masa nie..berat pun dh turun dari angka kepala 6 tu..ahaks..back to number 5..yeaah..3 kg to go..

Wednesday, February 6, 2013

Hampir 3 bulan...



Tup tap tup tap....lagi 3 hari, saya nak masuk 3 bulan. Alhamdulillah. Buat masa nie saya dah lebih 5kg, agak-agak jer sebabnya last saya kena timbang 2 bulan lepas (masa umur saya 1 bulan). Masa tu berat saya 4.5 kg kata health visitor yg timbang saya. Tinggi saya pun ok. Mama saya lupa lak nak amik baper tapi ikut graf mmg within average height baby girl kat sini. 

Buat masa nie, saya masih lagi exclusively bf dgn mama saya. Alhamdulillah. Harap2nya dpt sampai ke umur 1 tahun paling minimum, besar harapan mama saya. Sebab abang saya exclusively bf dgn mama saya sampai umur 1 tahun n lepas tu campur2..hehehe..

Saya dah kena cucuk BCG bulan 12 hari tu, kemudian  pneumococcal vaccination(DTaP/IPV/Hib) 1st dosage, x lama lagi kena utk 2nd dosage lak. Aduiii...yg 1st tu saya sampai demam2.tapi mama cakap, tu semua nak membina antibodi saya.

Saya sekarang x sabar nak meniarap, buat masa nie saya dah berjaya pusing 3/4 badan saya. Mama saya cakap, kenapa nak laju2 sangat nie. Lepak2 la dulu.hehehe.. Saya pun dh boleh angkat kepala dari umur saya 2 minggu lagi. Mula tolak badan sampai cecah hujung babycot saya bila umur saya 1 bulan setengah..

Buat masa nie...saya dah boleh tido dari jam 7 mlm sampai 7 pagi n bangun sekali jam 10-11 malam utk minum. Mama saya pun rasa lega sikit, sbb xde laa dia ngantuk bila dia kena bangun pagi2 masuk opis..saya ikut jejak langkah abang saya so far. Alhamdulillah...wpun abang saya skrng suka tido jam 8 sbb dia dah besar skeet n suka main.

ok laa auntie2, uncle2 n kawan2 semua...saya nak beradu....