Tuesday, March 26, 2013

Macam-macam yg jadi...

Mula-mula dari rabu last week (29hb) tetiba dpt call dari sepupu aku suruh balik...terkejut jap..katanya periuk nasi meletup!! memang dh sampai expiry date utk sebiji periuk nasi Panasonic yg aku bawa masa mula2 smpai UK (2008), yg sebelum tu mmg berkhidmat dgn penuh gigih masa tinggal kat BTHO...bila balik, syukur yg amat xde emergency yg lain..aku mmg sgt trauma bila masuk bab2 meletup, n terbakar2 nie...terkenang kisah kebakaran 2011

Kemudiannya, jumaat tu mmg aku dh let go our 1st sofa (mmg x pernah ada sofa sebelum nie walaupun kat Msia..sadiskan..hehehe) sbb nak bg ruang baru kepada sofa bed yg baru (baru2 pun..bid dkt ebay)..sbb usha kat IKEA, model yg sama leh tahan harga..tp kat ebay...org tu best offer GBP80..jd aku dgn confidentnya seal e deal...Maka, sabtu tu..bermula laa nightmare nya kisah sebijik seofabed ebay...huhuhu

Sabtu, lepas my abang and his friend susah payah g amik sofabed tu kat Brockenhurst (New Forest). Bila balik, confuse jap...errmm pesal x sama mcm gambar/description yg seller tu letak yer? pesal mattress nie mcm togel gitu..Foam semata2...katanya original items dr IKEA...selama2 aku dok buat lawatan muhibbah ke IKEA hampir tiap minggu..or seingat aku sebelum2 nie..xde pulak diorng jual mattress tanpa cover..sungguh x logik...bertekak gak ler ngan seller tu...tp mmg nampak style menipu laa diorng nie...dasar omputih..hampagaass...nie buat gue rasa jem nak belasah org jer..hehehe...opppss..suka je nak belasah omputih nie..(maaf yer..semenjak2 duduk sini, mmg suka je nak bergaduh ngan omputih..aku pun x tau kenapa...dendam kesumat apa ntah..hahaha)..lepas pi mai pi mai...diorng nak settle guna ebay dispute..ok..BRING IT ON!!!

x smpai 1 jam buka case, diorng surrender...nak bg full refund n kitorng return balik sofabed hampagas diorng tu...haaa...tahu pun!!!! sabo..sabo..maka motif cerita ini, berhati-hati ler bila membeli di alam maya nie...sbb kita x boleh nak pegang2..nak belek..or nau bau2 brg2 yg kita nak beli itu...dpt seller yg amanah..Alhamdulillah...dpt seller yg hampeh..Laknatullah..oppss...mmg nak kena laknat ler kan...biar panaassss skeet..tp ramai jer yg amanah berjual beli kat alam maya nie..cuma kekadang mesti ada satu dua yg x takut kena bakar..itu yg kita minta simpang...dusshh!!!

Ahad- mmg tenaga abang aku habis utk settlekan kisah sofabed tu...huhuhu...Alhamdulillah..selesai...
lepas settle jer bab tu, terus kami ke Ikea..mahal pun mahal ler...janji puas ati!! amik ler sebiji sofabed..geram punya pasal...hehehe...alasan lagi utk berbelanja :)
malam tu, dpt berita x baper best dr abah aku...takper lah, dah mungkin bukan rezeki aku kat situ, apa2 pun aku yakin Allah rancang yg terbaik utk aku. Walaupun aku dah usaha habis-habisan..Redha lah ngan apa keputusan yg dpt tu kan..cyiyok Durra!!!

Isnin- sgt2 misteri...bila sepupu aku cakap, yg ada sesuatu makan ubi manis kat dapur...huhuhu..apakah???? adakah...itu cik T......???

Selasa- jeng jeng jeng...sudah terang lagi bersuluh..dapur kitorng ada tetamu x diundang..cik T!!! TIdakkkkkk!!! huhuhu...maka td aku pun pergi lah membeli perangkap yg super comel utk dijadikan rumah cik T mlm nie..maka bermulalah opps cik T...
tapi dalam segala tunggang-langgang yg berlaku..masih lagi Allah limpahkan kasih sayangNya..tadi dpt good news...Alhamdulillah, my abang dpt offer keje baru,...yeaay...x perlu nak turun laut lagi n jadi nelayan..kali nie pakai smart2 jadi salemen..hehehe...gambattee!!

Ini boleh bertukar kepada............

Tujuan pembelian adalah kerana ibu mertua ku akan dtg end of this week...sofabed lama tu, x baper nak selesa n lebih banyak jadi sofa dari bed...huhuuu...so ku ijinkan ko pergi wahai sofa pertama ku..


Jadi apa kah conclusion dari kisah2 di atas utk aku? 
Sabar...sabar...sabar n teruskan usaha..dan sentiasa berbaik sangka kepada apa yg berlaku..InsyaAllah..Adalah Hikmah sebalik kejadian...

Monday, March 25, 2013

Selamat Hari Lahir...


semoga dikau berada di kalangan mereka yg dikasihaniNya..
Jasa mu tidak mungkin dapat ku balas hatta ke ahir hayat sekali pun..
Dikau yang melahirkan, membesarkan dan mendidikku..
Tanpa rasa jemu tanpa rasa lelah sentiasa disampingku..
Dikaulah permata dikaulah bintang..
Sunyi hidupku tanpa dikau disamping..
Dengan semangatmu daku terus berjuang..
InsyaAllah...



Al-Fatihah.............

Monday, March 18, 2013

Alhamdulillah...

ooh yer...hari nie terasa mcm lega yg amat..wpun banyak rintangan n kekangan tapi aku rasa mcm kelegaan yg teramatan...betul ker bahasa nie..hehehe...berjaya mengharungi satu hari berpuasa dalam keadaan yg sejuk smpai buat perut aku menyanyi2 kat library..maaf ler ye sapa2 yg berjiran..harap korang tengah layan lagu sbb memasing pakai headphone so xde laa dengar perut aku berbunyi2 kriok..kriok kriok tu..

Sabtu yg lepas, kami selesai membuat majlis high tea a.k.a kenduri nazar my beloved abang..tapi hantar invitation kat semua org..kata high tea plus tagline- majlis ramah mesra..hahaha...mcm ala2 mesra rakyat jer..kalau nak sedap lagi..patut letak 1Malaysia..akekeke..memasing pun pelik jer..apa kes tetiba buat high tea kan n ajak 1 soton..akekeke...memang meriah , sbb memasing super duper bz n lama dh jumpa n minggle around..satu sbb weather yg super gloomy yg memasing xde mood nak kuar rumah..pastu ramai yg dh final year, so memasing lebih banyak dok kat Uni dr dok kat rumah..so bila kat rumah kitorng tu, memasing mcm dh berzaman x jumpa..riuh sungguh cik kiah2 berborak x hengat donia..mmg mesra ler...My abang yg masak main dish- nasi ayam..aku tumpang buat sos cili tu jer..sepupu aku amik bahagian dessert iaitu rojak buah power..aku amik bab hiasan dalaman..hehehe

Lega gak ler, rumah kami yg tersgt comel tu..comel erti kata..mmg comel..ruang tamu tu..rasa bilik bawah umah parents aku tu besar lagi...hoho..jd segala ruang yg ada digunakan ke tahap maksima...bilik tidur kami yg besar sket jer dr bilik bawah rumah bangi tu..kami letak segala babycot muhammad..mmg cramp..sbbkan duration yg lama 1/2 hari gak..so guests x smpai serentak..jadi silih berganti ler org dtg n take over e ruang yg ada..Makanan pun x surut, ada jer yg dtg ngan buah tangan...Alhamdulilah..betul ler org cakap..tetamu membawa rezeki..ramai yg dtg bawa muffin, cake, cekelat n segala kuih muih ala2 omputih..bila abang aku ckp..baru aku notice..ye laa..dh kita g letak high tea party..hahaha..x kisah ler..janji leh makan..

So, hampir selesai sudah perjalanan PhD my beloved abang..cuma tinggal nak binding thesis n submit..Tarikh konvo pun dah dpt..bak tagline UK yg femes tu..Keep calm and carry on..satu episod dh hampir selesai..Mmg aku pun tumpang rasa lega n sgt2 terharu..apatah lagi tuan empunya diri..I am so proud of you dear!! perjalanan 4 tahun yg penuh cabaran n pastinya penuh kemanisan jugak..4 tahun, 2 org zuriat n segulung ijazah..hopefully another one too.InsyaAllah...mmg tiada perkataan yg dpt digambarkan..betapa banyaknya nikmat Allah kepada kami sekeluarga..hopefully, my turn will come soon..Ameen..


p/s : x sabar nak berkonvo masa summer nie..hehehe..nak kena g usha baju MH n adik dia dh nie...lalalalala...nak amik gambar bebanyak tu..lalalalala..

Thursday, March 14, 2013

Yes you can!!

Bila tengok last post, aiseh..sudah seminggu gak aku x hapdet ini blog..kenapa yer? bz bebenor ker..xde laa sgt..tp saja buat2 bz kot..hahaha....last weekend mmg hari lepak sedunia laa..sabtu g teman Muhammad g swimming kat council sport centre kat city..biasa kami g sana sebulan sekali mengikut kerajinan n tahap weekend xde tetamu yg bertandang..selain berselang seli dgn soccer club Muhammad..

so al kisahnya last week, kami g seperti biasa n Muhammad siap sedia ngan pelampong kat lengan tu dgn 2 biji cars dia (mamat nie mmg x leh renggang ngan CAR...huhuhu)..ko nak jd apa ler esok2 ye anak..mesti keje silap haribulan berkaitan ngan CAR kot..asal yg HALAL, mama ok jer..kalo jd designer Merc ke..BMW mama lagi suka..lalalala..leh bg mama sebijik..

Biasa kitorng pegang Muhammad..or dia akan berpaut ngan kitorng..swimming pool tu xde laa dalam mana..kids pool ala2 mcm kat Sunway Pyramid tu siap ada gelongsor, fountain, big tube, jakuzi...tahap kedalaman lak takat pinggang dewasa, tp kalau Muhammad masuk dlm skeet..compom tenggelam laa jugak..hehehe...satu waktu tu, masa Muhammad tengah excited..aku slowly, lepaskan pegangan dia..dia pun x sedar..dok plak pluk splashh suka ati tahap dewa..dlm 1 minit..dia boleh x sedar yg dia dah leh terapung siap sekali ngan kicking!! once dia sedar..terus tertelan air..hahahaha...n e rest is history..officially from that date 9th March, 2013 - he can float and swim :) punya excited, lepas tu siap xmo naik darat..apakah!!! hehehe...yeah...way to go MH..sooo proud of you my boy...lepas nie kita cuba x pakai pelampong pulak yer...x dapek laa pulak nak amik gambo..sbb dlm air kan..xde camera kalis air tu..

teringat lak mama dia suatu ketika dulu pernah kena lepas kat tengah2 laut PD tu, n sila berenang sampai ke darat..huhuhu...wpun pakai pelampong..tp leh tahan gak cuak, sbb I dulu mmg takut yg amat dgn air terutama bila x sure tahap mana dlmnya..opss...kuar topik..hahaha

Wednesday, March 6, 2013

Tiap yg berlaku...

korang pernah terpikir masa dok lepak2 sambil minum kopi waktu hujan sambil2 cicah biskut kering atau biskut merry ker..echewah..mcm2 metaphora lak ayat aku. sambung balik, apa yg korng dh achieve dlm hidup? apakah apa yg korang ada skrng, korang rasa x cukup or sudah rasa ok? atau..kalau apa yg berlaku sebelum nie, x mungkin korang akan berada dlm keadaan skrng? haaa jawab..jgn x jawab..x jawab kuat2 pun, jawab senyap2 dlm minda sendiri pun ok jer..sbb xde markah aku nak bagi pun..hahaha...

mcm aku kan, waktu tengah drive or tengah layan radio sinar (ooppsss..i suka layan evergreen u..x serabut..relax jer.) kat dlm library lepas otak tepu..soalan2 kat atas tu secara di bawah sedar..terapung-apung gitu dlm minda yg tengah serabut tu..hohoho...terpikir balik, mcm x percaya jer yg aku ada kat negara kelahiran yg selama nie dlm igauan n cerita2 mak ayah n kawan2 diorng..mcm mimpi jer (ayat cliche di situ)..hahaha...kalau aku dpt TETAP kat opis lama aku..rasa x smpai sini kot waktu nie....disebabkan satu incident yg buatkan aku terasa jam tahap cipan tu, aku bg surat berenti keje kat boss aku waktu tu. Walaupun beliau x setuju, siap tanya kamu nak buat apa lepas nie?? Dah dpt keje baru ker? selamba badak aku cakap..saya nak g UK..hahaha..wpun xde perancangan pun..jam punya pasal kan ;) boss bg sebulan utk aku decide..esok aku balik, dtg opis cakap..serious saya nak berenti..hehehe..dari situ mula lah journey penghijrahan aku..the rest is history.

Terima kasih ler kepada pengurusan tempat keje lama aku, atas segala kenangan n tunjuk ajar. Bukan aku x suka keje situ..best Ooo...tp aku perlukan stability..x kan memanjang2 je ko nak jd contractor kan (nie ayat rakyat marhein) Walaupun x dpt tetap, tp besar hikmahNya di situ..pendek kata..sbb panjang x kata apa-apa..hehe..i am happy with my decision. Kalau Allah x gerakkan hati, xde jugak nak bergerak2 kan..stuck kat situ punya..

So sekarang, bila aku dok lepak kat cafe sebelah uni interchange tu..sambil usha pokok2 yg mula nak bertunas bunga..ala-ala feeling gitu..plus mode jiwang sorng2..aku rasa sangat happy dgn apa yg ada depan aku..really, truely, pleased, thankful and grateful for all His Blessings. Alhamdulillah..biar lah banyak benda yg x sempurna dan penuh onak dan duri serta corner2 yg memeningkan..biarkan jer laa..there is more than meet the eyes. kita bercerita world as a whole..tengok dari segi positivenya laa kan..banyak benda best lagi sebenarnya dari yg x best tu..so, xde maknanya kan aku nak pening2 benda yg beyond aku punya kawalan..aku serahkan semuanya pada Dia..cyiyok to myself!!!jom enjoy spring!!!!

Tuesday, March 5, 2013

Jejak kasih..





org tua2 cakap, kalau dah memang berjodoh. Sampai kat hujung pelusuk dunia kan bertemu juga. Betul ke ayat aku nie..hehehe, mmg fail la BM aku skrng, BI lagi fail!! hahaha..apa2 pun , kisahnya last weekend aku dpt kunjungan dari kawan lama..mmg lama, sbbnya last jumpa masa kami form 1. 

Cuba kome semua kira diam2 dlm kepala, baper tahun ler tu ;) wink wink..Masa tu aku baru masuk sekolah tu selepas berpindah dari sekolah kat Negeri 9,  Azie lak dlm proses transition nak berpindah ke sekolah kat N. 9..mcm pertukaran suka sama suka lagi kami..hehehe...Malaysia x de jodoh nak berjumpa, dok jumpa dlm fb jer (dunia virtual lagi senang nak berjumpa skrng nie, just a few keypad touch jer dh jumpa) Realiti payah skeet kalau nak jumpa tetambah memasing sgt super bz kat Malaysia..

Jadi, Azie skrng tengah further study kat London. Kami kat Soton..maka berlangsung ler edisi jejak kasih di bumi Ingeriss ini, tp xde la sampai sesi berjurai2 ayaq mata tu..hehehe...oraitss...aku kira-kira balik ramai gak sesi jejak kasih yg berjaya dilakukan di UK n juga kat benua eropah..biasa kalau kat UK waktu boxing day..hehehe....fuhhh...bunyi gempak jer kan..tp mmg gempak pun..hahaha...x terlintas dek akal yg aku nak smpai UK, pastu jumpa kengkawan lama kat sini, plus sempat jumpa Neny kat german lagi!!! Dpt balik jumpa kengkawan lama yg dh lost contact. Semua tu mmg ketentuanNya..jodoh, pertemuan, hidup dan mati...

Monday, March 4, 2013

Dugaan 2 minggu...

Lama gak ler aku x mengadap blog sebabnya...2 minggu lepas, satu rumah kena dugaan sihat sebelum sakit. Senang citer SAKIT. Memang betul2 ujian kesakitan kali nie, n by far e longest and prolonged sickness among us. Al-kisahnya, sebelum gerak ke London on that Sunday, aku sendiri dah batuk2 and just telan paracetemol n makan lozenges. Tapi xde la rasa teruk sgt smpai xleh nak bergerak. Since, we all dh booked Premier Inn kat Hayes, London and aku batuk2 biasa jer. Plan diteruskan juga utk ops birth cert n buat passport utk Cik Ilmi and abah dia..my abang pun dah amik cuti utk Isnin tu..

Sesudah subuh Isnin pagi tu, kami anak-beranak bergerak n berkampung ler kat Malaysian Embassy kat Belgrave Square nun sbb nak elak traffic jam plus nak amik no terawal sekali. Alhamdulillah, berjaya sampai dlm jam 8.30 pagi n bila office bukak kul 9 pg tu..kami dpt ler no 6 gitu (ada lagi org yg datang awal lagi dari kami!!!) so dh settle semua bab kat kaunter dlm kul 11. Mujur ler dtg awal n dpt no awal..rakyat Msia punya la ramai hari tu nak buat urusan kat Embassy sampaikan semua pelusuk opis yg sememangnya kecik tu PADAT!! siap berdiri2 kat lorong2..even kat depan toilet pun penuh!! Settle bab tu, kami boleh collect balik jam 3.30ptg. MH dah tersgt hyper n cranky sbb dia lapar, boring ramai sgt org n xde tempat nak lari sana sini..Syukur cik Ilmi kita tu nyenyak je tido dlm baby carrier dia n buka mata n nangis bila dh nak masuk keter..hehehe...good girl..

In between the break, kami pun g la makan kat Holiday Villa Hotel (own by Malaysian) n solat sekali kat sana. Take our leisure time kat situ sampai lebam!! hahaha..lama gak tunggu nak 3.30ptg, bawa ler si abang MH nie g lari2 kejar pigeons kat Hyde Park. Malas dh nak g kat Bayswater tu, sesak otak rasanya..cukup masa kami pun g amik segala documents tu kat Belgrave Square..Alhamdulillah, berjaya kuar dr London b4 5 o'clock..dan selamat sampai ke Soton dlm jam 7 mlm...mmg pengsan n penat giller semua org..

Esok bermula lah episod yg x baper best, aku rasa badan pun dh makin panas..tup2 Muhammad yg 1st jatuh sakit, demam plus asthma attack..lepas tu, kena pulak dia vomit yg teruk. Makan apa or minum, semua kuar there n then..habis berkecah 1 rumah. Ruang tamu dh jadi sepital sementara. Dalam dok kalut MH x baper ok, cik Ilmi lak kena selesema n batuk..mmg dua beradik tu aku letak kat ruang tamu. Hampar duvet n letak ler dua2 org tu kat situ..aku sendiri pun mmg bertahan telan paracetemol jer..seharian Muhammad dok muntah..smpai last, aku dh x berani nak bagi dia makan apa2..n cuma bagi minum air kosong..tu pun dia muntah gak..aduss...winter bugs punya penangan..cuma berawas dh Ilmi, supaya dia x berjangkit.

Muhammad jgn cakap ler, dh flat n dehydrated. aku pun rasa x sedap ati..mmg malam tu, x tido laa dok tengok dia. Kul 3 pagi baru mamat tu berjaya tido kejap n air dia minum tu x kuar dah..next morning, jumpa gp n Muhammad mmg x responsive n active mcm biasa. GP refer dia ke sepital. So, aku call ler my abang n bawa Muhammad g sepital. Kat sana, kena dok kat observation ward n slowly diorng tengok Muhammad dh ok n mula nak minum air n x muntah2..diorng pun lepaskan..In case jadi balik, boleh terus direct refer ke sepital..Alhamdulillah x kena tahan, lama dh gak x berkampung kat hospital..letih rasanya..huhu..

So, settle laa bab Muhammad..lega..sekali next day..aku ler pulak tetiba kena cer ber (cirit birit)..tahap dah nak terkelepek la jugak..huhuhu...aku lega the next day..Ilmi lak yg demam..huwaaaa..aku of coz ler x leh nak tido ler, syukur aku sendiri dah ok..mmg kena jadi supermom betul ler past few days (2 weeks...all in all) n aku sendiri pun dah lama x masuk opis..xper laa anak2/family punya pasal..family comes first..my abang pun bertahan gak g keje wpun dia sendiri pun dok terbatuk2 n selesema..

Hopefully, miss sunshine akan kuar..lama betul ler cuaca sejuk gedi..den x tahan dah...huhuhu...