Tuesday, June 25, 2013

Yakin.....

Pernah x korang check dlm wallet...tinggal duit syiling jer..nak buat beli roti pun x lepas...pastu..dlm bank haruslah..siap tinggal singgit jer..hahaha...gaji nak smpai 2 weeks lagi..pastu dok garu2 kepala...haissh..mana nak cekau $$ nak buat belanja makan...sekali dlm dok pening2 dan berkata dalam hati..Allah nak uji, takat mana kita bergantung harap dengan Dia..Berdoa supaya Dia bukakan jalan...tup tup tup..org yg dh lama berhutang dan senyap sunyi tanpa khabar berita...masukkan duit...Subhanallah..dari xde apa nak makan..leh gak g beli bahan mentah utk seminggu..pulak tu, ada jer sahabat2 yg sudi menjemput datang ke rumah utk menjamu selera..saban weekend, penuh dgn jemputan...tu ler antara perit jerih duduk kat perantauan nie..mmg nampak happening jer..jalan sana sini..tp senang nak jalan sini..isi minyak dlm tangki 10 henget..pastu bawa bekal dr rumah..picnic..tol x yah bayar..hohoho....ni bila tahap krisis kewangan melanda la kan..toing toing toing...

Pastu, pernah x jadi...x semena2 rezeki dtg tanpa diundang..rezeki dlm erti kata bukan dlm bentuk $$ sahaja..ada jer org bermurah hati nak bagi baju/pakaian utk anak2 kita..n selalu terjadi, kat luar namanya rezeki anak2, ada jer dpt diskaun atau makanan free...begitu juga tetamu yg sentiasa bertandang, sentiasa membawa rezeki walaupun kita rasa gelabah n susah hati..xde makanan istimewa yg ada dlm peti ais tu..tapi dgn seronok nya cuba sedaya mungkin keluarkan makanan yg terbaik dlm rumah yg ada buat masa tu..wpun sekadar mengoreng keropok...huhuhu..nahh..Allah buka kan lagi pintu rezeki..MasyaAllah...Mama selalu pesan, tetamu bawa rezeki dan bawa keluar penyakit dari rumah..Wallahualam..tp aku setuju dgn pendapat mama aku tu....

Dulu, aku x berapa percaya sgt akan keberkatan rezeki yg sedikit kalau dikongsikan dgn org secara ikhlas akan terjadinya perkara2 yg aku sebut tu...mmg antara keburukan aku sendiri..huhu..syukur Allah bukakan minda dan hati utk aku berubah..waktu tu, dua2 kerja..anak pun xde..ikutnya lebih dr cukup..tp ada jer yg x kena...sbb x berapa sudi nak berkongsi dgn org lain...x berapa ringan utk membuka mulut nak offer menolong org..tolong pun ikut mood..hahaha...pastu bila org dtg minta derma..timbul rasa sangsi..ok ke nak derma kat org nie..betul ke org nie betul2 susah..bla bla bla..teruk kan...walhal dlm rezeki kita, sebenarnya ada rezeki org lain..tu pesanan mama dari dulu lagi..tp baru sekarang aku percaya...bukan x percaya masa dulu..tp tu la kan, manusia kalau x kena, x perasan..kejap2 duit hilang, keter rosak, kena saman, org pinjam x bayar dan macam2..ada jer hal yg nak kena kuarkan duit...duit berkepuk2 pun rasa x ceria sgt...mcm ada something missing jer..napa ntah...

Yang aku belajar sekarang, jangan serik nak tolong org dan jangan berharap org yg kita tolong akan tolong balik. Apa2 pun bantuan yg kita bagi, niat kerana Allah Taa'la..InsyaAllah rasa aman laa hidup kita. Walaupun ada ketika akan berlaku kesulitan disebabkan pertolongan yg kita berikan tu, secara x langsung terpalit gak kat kita. Keep on praying..Supaya Allah membuka jalan membantu org yg kita tolong tu..Jangan minta benda x elok jadi kat org tu..kita tolong doakan sekali utk dia..InsyaAllah..Mana tahu in the future, Allah akan permudahkan urusan kita dan org rasa lembut hati nak tolong kita bila sampai masa kita memerlukan....

Dah jadi mcm tazkirah lak entry kali nie..hehehe...biarlah kita jadi lebih baik dari yg sebelumnya..x terlewat utk berubah..ingatan utk diri sendiri..cyiyok durra!!! KepadaNya kita berdoa...dgn yakin dan hati yg ikhlas..Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui...




Monday, June 24, 2013

Syaaban is half way there...

Assalamualaikum semua....

pejam celik pejam celik...tak smpai 3 minggu lagi Ramadhan bakal menjelma...sgt kejap jer kan..dan 1/2 tahun pun dh berlalu..apa yg kita dh achieve? dan apa yg masih lagi kita tercari2? sudah cukupkah nikmat yg Dia berikan?? dan sudah jerihkah kita dgn DugaanNya? puitis x ayat2 aku kali nie..hehehe...serious...serious kan???

skrng nie, masa siang tersangat ler panjang..jadi bebanyak ler sabar menjalani ibadah puasa di kala summer ini. While i am writing this down, ramai yg telah selamat smpai di Malaysia ;) tetambah bebudak bujang..dlm summer holiday yg panjang..mesti amik peluang balik Msia..dpt berpuasa n beraya bersama sanak keluarga..Kitaorng?? nampaknya menggenapkan angka 5 beraya lagi sebagai perantau utk tahun 2013 utk sekelian kalinya dan mungkin yg terakhir di bumi omputih nie??? Maybe??  Nak balik pun sgtlah costly sbb dulu berDUA sekarang dah berEMPAT...dan tahun nie juga, kitorng semua beraya kali keDUA tanpa mama yg tercinta...Al-Fatihah...nostalgia? mesti laa kan...

antara kenangan yg mengusik jiwa kalau Ramadhan menjelma..saat2 berpuasa dgn keluarga...saat2 nak bersahur, kena amik turn nak panaskan makanan..pastu semestinya tarawikh kat Surau An-Nur dgn alunan adik2 Hafiz yg super cute..hehehe.....mati hidup balik pun mmg x akan sama dah suasana tu ;) so apa yg leh buat, flashback dlm otak saat2 terindah itu..(ayat jiwang lagi..hahahaha) but sincerely, I have no regret with my life. I've spent my precious childhood happily and being surrounded by the love ones..Thanks to my dear parents for giving me the opportunity..Alhamdulillah..hopefully, I will be able to give my kids similar experience and let them learn to appreciate family moments. Those are priceless!! N tahun ni gak, family kitorng akan bertambah lagi ahlinya..Tahun nie gak adik2 akan pertama kali beraya dgn mak Linda..meriah dah family den!! x sabar nak balik rasanya..hehehe

WHICH THEN OF THE BOUNTIES OF YOUR LORD WILL YOU DENY? (AL-RAHMAN 36) (maka nikmat Tuhan yang manakah yang kamu dustakan?)

oraits...gua mau sambung kelija..happy working Monday n salam nisfu syaaban ye tetamu2 ku yg dihormati...zassssss....


Gambar tahun 2007, muda remaja kan semua org..akekeke...masa nie majlis buka puasa kat rumah kitorng 
kat BTHO...masa tu Aiman baru jer lahir..dok terlindung kat belakang tu..tok pun ada..cute kan rumah kitorng..lapang jer..apa pun xde..hahaha..tp happening!!

Wednesday, June 12, 2013

Misteri....





Assalamualaikum & salam malam Rabu...lama betul ler eden menyepi dari arena blog nie..maaf ler, melayan VVIP yang datang bertandang ke teratak comel kami..nnt aku update kisah VVIP yer..
Misteri ini bukan mister benda yg invisible...Jangan panic ok..Sekarang nie, aku nak war-warkan..ada sapa2 kot yg 'hadiah'kan aku stainless steel cultery set nie??? aku terima brg nie melalui 2nd Class Royal Mail. Lengkap dgn alamat n nama aku. Tapi, xde nama pengirim. Clueless eh???

Masalah problem sekarang, aku nak guna pun risau. Aku dh war-warkan kat fb..Jadi persoalannya?? what is my next step? should I just wait within the given time period? Or, I just assume that those are present and I can just use it? Helpppp.....