Tuesday, April 22, 2014

Happy...happy birthday....coolest person


Hari ni saya nak ucapkan selamat hari lahir kepada vvvip dalam hidup saya...Abd Razak Shaari..moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik sehingga ke akhir hayat, diberikan ruang untuk beramal ibadat hingga ke nafas terakhir serta diberikan kami adik beradik untuk terus merasa kasih sayang beliau hingga ke nafas yang terakhir...

Walaupun abah sangat tegas dan agak garang.hehehe (biasa laa takat ...
kena libas dgn rotan, denda dan sebagainya..tapi tujuan utama adalah untuk mendidik..pakai cakap, psychology semua dah x jalan..hahaha..buat macam mana dapat anak yang x makan saman) tapi abah mmg cool...at the same time kelakar (walaupun amik masa gak nak faham jokes abah..kwang..kwang..kwang). Terima kasih tak terhingga atas segalanya.Kot nak senarai mmg x 2 minggu pun x habes2..kalah lit. review Jadi kasi abstract je la senang.

Terima kasih sebab memberi kepercayaan sedari kecik lagi walau pun ada masa agak jem sebab kecik2 dah kena buat macam2 hahahaha,antaranya darjah 4 dah kena 'paksa rela' naik bus national express dari Bangi-KL sorang sbb nak g British Council, kena g bayar monthly bills kat pejabat pos Bangi sedari darjah 3, jadi driver terhormat family sedari dapat lessen dari hantar, amik mama, adik2 ke sekolah,surau, sampai lah bawa adik2 g vacation langkawi, genting, PD etc. suka sangat hantar Durra g summer camp laa apa camp laa..huhuhu...Walaupun abah sibuk mengalahkan Perdana Menteri Itali, tapi tiap ruang masa yang ada akan digunakan sebaik mungkin dengan kami semua (paling tidak, bacakan bed time stories sebelum tido masa sekolah rendah..).

Terima kasih jugak bawa kami g outstation masuk kampung keluar kampung cari baka pokok durian, pulasan dan sebagainya..Paling x boleh lupa kena 'paksa rela' masuk kampung keluar kampung, jumpa dengan orang-orang yang layak menerima zakat tiap-tiap kali sebelum Raya atau akhir tahun nak mula sekolah (SN kira lambat skeet laaa nak buat..abah n mama dah buat dulu..hehehe)...Pengalaman yang memberikan rasa kesyukuran, keinsafan dan tidak lupa diri...Selain asal boleh je kena 'post' balik kampung berbulan-bulan dan berminggu supaya dapat kenal asal usul dan dapat lepak dgn tok, wan dan kaum keluarga...Precious moments..merasa jugak dapat naik atas kerbau..mandi air sungai guna pam tangan tu..legend aaahhh..lompat terjun tiruk masuk sungai sambil2 naik sampan dengan nenek tebar jala tangkap udang galah kat sungai..comot pun comot lah sampai merelit..hehehe..geng2 dengan mak2 menakan..pak2 menakan semua..sepupu sepapat dan xleh blah selalu kena bebel dengan tok dlm siam sbbx reti dok diam..hahaha....wowwiieeee....Ohh my..oh my...how i really miss those old sweet moments...

Terima kasih juga atas sokongan padu baik dari semangat, moral, kewangan dan sebagainya. Dah besar panjang pun masih ditaja...huhuhu...hopefully I will not let you down. To conclude...I am so blessed sebab dapat dipinjamkan nama untuk digunakan sepanjang hayat sebagai Durratulain Abd Razak..Mohon maaf kiranya selalu menyusahkan...mensusah hatikan abah..x tercapai expectation. But I am trying my best to be the daughter that you can be proud of..Your the coolest dad!!!

loads and loads of love on your birthday...
Durra....anak mu...

just the 2 of us.....( Pekan Kecik Aberysthwyth)

Monday, April 14, 2014

oooh my oh my....

Salam uols...harap semua org happy dan ceria-ceria belaka walaupun ribut taufan, tsunami, salji hatta ais batu melanda. Oh bercakap pasal cuaca...Cik matahari dah makin kerap tunjuk muka dan dah xperlu pakai sampai 3-4 lapis baju lagi..Yeayyy!!!  Nampak ler slim skett..akekeke...Alhamdulillah..tp still kena gak pakai sweater..leh tahan gak sesekali angin tiup ala2 manja gitu. Pendek kata, panjang x kata apa..hahaha...lovely weather!!!

Ohhh ye...I rasa setiap kita mesti pernah mengeluh..x pun in English Whining. Benda biasa laa kalau sikit2 tu mengeluh..atau pun complaint dan whining..sebab otak kita ni xde selalu boleh stay positive. Ada masa bila dah drained energy..Terkeluar jugak ler keluh n kesah..apa yg terbuku dalam dada dan hati..TAPI...haaa tapi I punya laa bapok besar...

Apa kes kalau tiap2 hari Whining..tiap-tiap hari mengeluh...segalanya benda x betul..segala bendanya pening..segalanya masalah?? adoi...Beruang comel kat hutan pun pening kalau tiap2 hari kena whining dgn bini dia kan..hahahaha....I yang kena jadi tukang dengar pun ada masa terasa gak le keBOhsanannya itu. Yang bestnya, ada masa diceritakan pada orang tu..orang tu siap ada masalah hidup dan mati. Yet, orang tu boleh pulak tenangkan orang ini. Haiyaaa...

Sorry laa I am a bit carried away sket arinie. Tipah dah x tahan ok...Tapi kekadang tu dah bercakap banyak kali, tapi keep on doing the same thing. Takde usaha nak ubah. Tu juga yang complaint benda sama hari-hari. Orang kat Afrika nak jumpa beras 1 kali seminggu pun x tentu..leh terima nasib dgn tabahnya. Alahai...Wahai orang-orang Mukmin, berSYUKURlah...paling I xleh blah...whining kat FB..huhuhu...please..please..please...dah jadi mcm Dinding Pengaduan kat BaitulMuqadis tu..tempat orang-orang Yahud dok merantap nasib..minta simpang ler I x buat mcm tu...kot I terbuat, uols tolong pakat2 ketuk kepala I ye...kasi adjust sket tune kepala I ni.

Kot nak je cakap, eh ekau ni..xde ke xde hari yg xde masalah..huhuhu...banyak lagi benda yg leh menceriakan hidup kita ni. Buka dan lihat lah dengan mata hati..Selagi kita dalam keadaan keluh dan kesah..selagi tu kita rasa keserabutan dalm hidup ni. I x berapa nak reti menulis cara ala-ala ustazah ke...tapi pada pemikiran anugerah Allah bagi ni. Bila kita biarkan hati menguasai pemikiran. Memang payah laa nak cakap apa..nak control minda ni bukan kerja mudah..TAPI tidak mustahil.InsyaAllah...bila je kita REDHA dan BerSYUKUR..insyaAllah ketenangan tu ada...chewaaahh...

Jom pakat-pakat ceria....hidup memang tidak pernah sempurna..tapi kita yang boleh membuatkan dunia kita sempurna (ehem ehem..ada leh jadi pakar motivasi x bertauliah x..hehehe)