Wednesday, July 9, 2014

My 1st attempt...

Salam n hi utk kawan2 semua........berseri2 je tu..puasa ke x tu? hehehehe....

Ok laa rentetan kisah Muhammad n his acute gastric. Mama dia mmg jadi makin semangat membara utk prepare home cooked meals selagi terdaya. Alhamdulillah, hamper tiap2 hari dapur tu keletang keletung. Kot g Baram atau Param pun sekadar utk membeli air tebu, air kelapa dan sewaktu dengannya - janga n tak tau uols, I pekena air2 berkenaan almost every day. Dendam kesumat 6 tahun! Ngeh ngeh ngeh....selain tu kuih muih- tapi agak serik sbb hasilnya esok I kena ulang alik toilet...huhuhuhu....tidaaaakkkkk.....Jadinya, masak simple2 je tapi kenyang n lepas utk sahur sekali. Jadi semalam, akibat rasa mcm tertipu je bila g beli sambal tempe (bekas kecik je...rm5..wow!!! ada kot 3 sudu..plus mcm x berapa fresh).

Maka, semalam I dgn semangat heroin tempe...mula ops mengoogle...jadinya main usha sana sini punya resepi..I decided nak buat combination of all the recipes, jadi lah my own version malas sambal tempe...ni ler hasilnya....Taaaraaaaaaaa...........

 
Hehehehe.......x mengeciwakan rasanya.....dengan modal dlm less than RM10. I dapat menghasilkan sebekas sederhana besar sambal tempe cap Durra ^_^ leh makan utk seminggu...haaa ada penjimatan di situ ye kawan2....pueh hati den...
 
 
Jadi inilah resepi sambal tempe versi I :
 
Bahan-bahan:
Kentang
Tempe
Ikan bilis
Semua kat atas ni, kasi goring ranggup2..i goreng togel mcm tu je x letak kunyit or garam...
Kasi minyak turun..baru gaul dgn sambalnya..
 
Tumisan:
Bawang merah- blend
Garlic-blend
Blended red chillies
Gula
Garam
Kicap jalen skett....
Minyak masak- penting ni..hahaha
sedikit sos cili
asam keping.....
 
Pastu apa lagi....kasi ngap!!! Tapi bukan skrng...bila nak iftar nnt.....
 
Sat g nak masak nasi minyak pulak...ayam masak merah dan acar timun gorgeous...hehehe
selamat....
 
 
 



Monday, July 7, 2014

Terima Kasih...

Salam Ramadhan kawan-kawan....

Lepas hamper sebulan balik sini...I rasa ada beberapa perubahan yang kita as Malaysian telah Berjaya achieve...slowly but steadily...6 tahun 'merantau' bila balik leh Nampak jugak x banyak sikit2 positive improvements especially dari segi budi bahasa....Entry ni ala2 skema khidmat masyarakat tapi ada masa kena bagi thumbs up gak...kan..x best asyik nak komen2 je kan...

Antaranya:

1. Terima kasih- ada beberapa kali juga insiden ni yg berlaku...Malaysian makin ringan mulut nak bercakap 'Terima kasih'....a good start. N I pun nak jadikan amalan ni melekat dlm kepala anak2 I...Bila mendapat kebaikan dari manusia...Terima kasih..Segala rezeki dan RahmatNya semestinya Alhamdulillah...Cik Ilmi pun boleh ckp Alhamdulillah (versi umur 1 setahun setengah) tiap kali burp..hehehe..

2. Bertimbang rasa- kalau dulu...jangan harap nak bagi jalan kat org lain...wpun masih ada lagi set2 yg 'kedekut' mcm ni...tp hati ni rasa happy...bila 'terjumpa' dengan beberapa Malaysian yg bertimbang rasa....

3. Iklan yang menggalakkan good ethics- wpun leh lagi dipertingkatkan lagi, but the message is there. Being a good manners civilian or human being wont cost you any pennies or ringgit Malaysia. But it gives you sense of satisfaction and happiness by being nice to others. Kan ;)

oraits...I ned to run some errands. Taaaaaaaaaaaaaa.....

Wednesday, July 2, 2014

Perut yg demanding...





Oh ye, dekat sebulan juga kami dah selamat pulang ke Malaysia. Walaupun the first 3 weeks agak kucar kacir dan lari segala jadual. Terkejar sana sini utk settle kan taska/nursery MH and IN, ops masuk rumah, social demands (jumpa sanak saudara, rakan taulan) n jet leg yg pasang surut serta exhaustion. Overall, it was not bad. Alhamdulillah, dah dkt 2 week juga dpt masuk rumah sendiri (walaupun menyewa). Nanti I share interesting story pasal rumah sewa we all ni ;) next entry. Plus, kanak-kanak riang pun dah leh terima kenyataan kena pergi nursery/taska...hehehe...wpun ada masa, drama pagi2 hantar tu ada gak lagi sikit2....

Kali ni nak focus of this entry ialah perut MH yg perlu extra care. Rata2 dah tahu pre-story berkenaan medical condition yg MH alami dr dlm perut I lagi..apart from his asthma and eczema. Pakcik kecik ni serba serbi kena extra care sebenarnya. Dari segi pemakanan, kebersihan, cukup ke x minum air etc. Bak kata Anyah, esok2 nak cari bini. Carilah yang jenis leh tahan akan kecerewetan MH ni...huhuhu..ada yg sanggup ke nak jadi menanti pilihan I nie? kwang kwang kwang....

Due to 3 weeks of being up side down routines, last week MH was diagnosed with acute gastric. At first, we thought it was just  a normal stomach ache and went to GP and  had been prescribed with related medicine. But for the next two consecutive nights, he kept on screaming and crying till early mornings because it was so painful and he cant bear it. We also went to KPJ Kajang in the middle of nights for check up. Yet, we were told to go home because the ward was jam packed with sick kids. After all, with the medicine given by them, MH managed to get a good sleep. Next morning, we decided that that this should not be prolonged and went once again to KPJ. Alhamdulillah, he was warded on that day.

Antara kesimpulannya kisah kejadian di atas, Muhammad:
1. Makan healthy meals (home cooked kalau boleh)
2. Tidak berapa sesuai makan makanan luar (banyak cap aji- naik- moto)
3. Balance diets (vege, fruits etc)
4. Drink plenty of water
5. perlu makan on time...

Jadi secara x langsung, I jadi seorang dietitian yg x bertauliah merangkap juga tukang masak amateur. Jadi, dapur segala barang dapur pun dah sampai...apa lagi...jom keletak keletuk ;)

Menu apa hari nie ye kawan2??

Tuesday, July 1, 2014

Buku baru di sini......


Salam and good morning semua...........
Selamat berpuasa utk hari ke 4...Alhamdulillah syukur kepadaNya...selepas 6 tahun berRamadhan jauh di Negara orang...tahun ni dapat peluang untuk berRamadhan di Malaysia....dan bagi kawan2 yang kat Southampton yang berpuasa selama 19 jam..Harap dapat bertabah dan diberikan kekuatan menjalani ibadah rukun Islam yang kedua ini dalam keadaan peak summer....dan masa yg panjang...

Banyak benda yg terjadi dalam 'kehilangan' I selama hamper sebulan lebih dari blog ni...banyak nak kena settle, banyak juga yg nak kena buat...tapi syukur sangat2 Allah permudahkan walaupun ada masa agak upsets...overall mmg mudah jugak...

Jadi untuk entry 'warming up' ni....leh cuci3 mata dgn awek korea yg 1st time dalam hidup beliau  menghirup udara Malaysia...ala2 chillex kat tepi bendang dekat rumah Anyah...nun Tanah hijau kuning yang cantik terbentang......

psss...masak apa hari ni????