Saturday, August 30, 2014

2 weeks and counting...Alhamdulillah...

Erk....bunyi title mcm seram je...hehehe dok counting mende ni...ooh yeahh...PJJ...dari my abang n MH n IN...Alhamdulillah...masih lagi bertahan dan InsyaAllah akan terus kuat menghadapi perpisahan yg sementara ini...Hopefully mcm gini le wpun tiap2 hari dok berskype sakan..

Arini nak citer pasal satu blog ni yg rasanya mak ayah boleh manfaatkan...free consultation utk penjagaan anak2 dari those who are certified to give medical advice. Atas rasa tanggungjawab pada masyarakat, 2 org pakar kanak2 set up this website utk bg nasihat dan menjawab soalan kepada ibu bapa...FOC ok...Moga Allah membalas jasa baik mereka ini..Blog diorng ni dah lama since July last year..But, I just found out from my cousin yg juga seorang doctor dan ibu kepada 2 cahayamata...

Maybe ada yg dah lama tahu, bagi yg baru nak 'berkenalan'...Ini linknya....doktorbudak.com...harap kawan2 leh mendapatkan manafaat juga...


Monday, August 18, 2014

Meneruskan perjuangan...

Salam Syawal semua....

Walaupun syawal dah hamper berlalu..tp masih lagi mood raya kan semua ;) sempat juga beraya kat Malaysia utk 2 minggu...kejap je 2 bulan 2 minggu..tup tap tup tap...tau2 dah ada balik kat Soton ni haaa....kwang2....

Tapi kali ni I sorang je kat soton ni utk meneruskan perjuangan yg masih bersisa skeet nie haaa....Tolong doakan ye kengkawan semua....Wow!!! mesti ada n wajib bertanya...x kisah or x sedih ke tinggal suami n anak2 kat Malaysia? Hmmmm mmg soalan cepu emas ni haa...kalau x jawab pun x dpt cepu emas...jawab pun x dapat gak..hahaha....jadi mcm gini je laaa...1st n foremost, kita kena pasang niat yg baik dalam keadaan PJJ ni....x silap ramai je yg PJJ kat Malaysia especially yg dlm bidang perguruan ni....antaranya mcm kawan I sorang ni, PJJ 5 tahun kot suami kat Sarawak n family kat Kedah...baru je tahun ni dapat dok sama2...after all those years being far away from each other...mesti lah sgt2 happy kan...ramai lagi yg PJJ di Semenanjung juga. Sorang Kedah n sorang Johor etc.

Jadi, niat utama adalah menuntut ilmu kerana Allah...InsyaAllah akan dipermudahkan...after all, apa yg I buat ni adalah sedikit pengorbanan utk masa depan diorng juga. Selain tu, x de laa lama mana pun...hikhikhik (bunyi mcm I nak dok sini bertahun2 je kan). Ramai juga geng2 I yng terdahulu dah alami situaji PJJ antara benua ni. From the 1st day of enrollment lagi. Boleh kira dgn jari or calculator, berapa lama diorng PJJ dgn family demi tuntutan menuntut ilmu. Jadi kami pun lepak la bersama-sama sambil menceriakan dan mempositivekan sesame sendiri. Sedar x sedar, diorng semua dah Berjaya dan pulang dgn segulung ijazah. Memasing dah jadi orang besar x pun kuat kat tempat memasing...Berbaloi sungguh berbaloi pengorbanan, air mata penat jerih diorng tu...buat I rasa, kalau diorng mampu buat InsyaAllah I pun boleh buat jugak. I kira kengkawan blog I dari kalangan yang berfikiran positif dan terbuka. Jadi boleh faham situasi apa yg dibincangkan di sini.

Berbanding dgn 30 years back masa my parents mula2 jejak kaki ke UK, things were totally different back then especially in term of communication. Sangat2 susah nak communicate dan berhubung dgn family di Malaysia. Selain susah, mahal pulak tu. The best method was to use mail. Jadi dpt ler surat 2-3 bulan sekali. Huhuhu...cant imagine how they survived during those years. But nowadays, mcm2 ada......angkat je leh call...nak tengok muka leh pakai Skype x pun facetime....haaaa...kan kan kan......x kira fb lagi yg leh update n wassap pun iye gak...kira sangat beruntung la kita waktu sekarang.

Rindu mesti laa rindu kan ;) tipu la kan x rindu...tp perjuangan mesti diteruskan....Kalau dulu datang duduk sini sorang2 kat Newcastle utk tempoh 6 bulan dan yg kena tinggal suami je...but this time around, I 'tinggal'kan kejap my abang n 2 little munchkins....InsyaAllah....kot boleh I share sket2 tips kot mcm mana I buat utk make sure I stay positive and stay focus....Tolong doakan ye utk kami...thanks...chiao!!