Tuesday, November 22, 2016

Dulu dan Kini : kids nowadays

Assalamualaikum n Happy Wednesday....

Baru2 ni Kakwa ada terbaca kat Metro kes yang parents 'sound' x puas hati dengan pentadbiran sekolah berkenaan pelajar2 duduk di atas jalan waktu perhimpunan... n rentetan isu tu... mcm 'perang mulut' between PIBG n school management n semestinya netizens pun join semangkuk laa..bla bla bla bla....

Kakwa x kuasa nak panjangkan kisah tu...tp kisah ibu bapa n pelajar n sekolah bukan lah satu berita rare nowadys mmg selalu je keluar kisah2 seumpamanya...... n kakwa pun xde nak ulas panjang sbb x sure apa yg berlaku sebenarnya... Apa yang kakwa nak share/simpulkan:

1. Adab
Bab ni kita dedulu selalu belajar bawah title "Akhlak" ni kalau dlm syllbus Pendidikan Islam baik di Sekolah harian or Sekolah KAFA (yg petang tu)... kalau bebudak non-muslim..tu dalam Syllbus Moral bawah Nilai2 Murni...
Adab ni mmg merangkumi pegangan n pergerakan kita seharian... Jadinya Adab sewaktu makan, adab dengan jiran..even dgn haiwan n tumbuhan pun ada gak adabnya kepada makhluk Allah...
Adab kalau kita sebagai pelajar, Adab pelajar dan guru....dan adab dgn Ilmu...
Dari kecik lagi..bab adab ni...mama n abah tersangat laa particularnya.... silap langkah, x jaga adab... berbirat laaa tapak kaki or montot tu.. oppss...hehehe...
So, masa Kakwa sekolah2 dulu... mana laa Kakwa nak berani bgtahu Kakwa kena denda dgn cikgu (sebab lupa buat homework) or Kakwa kena berdiri luar kelas sbb Kakwa (buat2 lupa bawa buku..kes x siap homework) or Kakwa tumbuk manja kawan (hehehe...gurau je tu..darah skeet je pun) n kena mengadap Guru Besar.. mama biasanya tahu je..tp buat2 x tahu...hohoho....x berani Ooooi nak mengadu.... terutamanya mmg confirm laa salah Kakwa sendiri... silap mengadu... dapat 'rewards' berganda lagi ada lah...
N skrng, bila jumpa balik cikgu2 tu..jadi geng dah... betapa hormatnya Kakwa dgn guru2 yang mendidik Kakwa... sebab ketegasan diorng laaa Kakwa jadi 'org'..hehehe.... Alhamdulillah...

2. Disiplin di rumah
Benda ni sebenarnya common sense...... tapi mungkin ada masa kita terlupa dgn bab EQ ni... Kakwa ckp diri sendiri.... Memula dulu Kakwa dok buat laa benda mcm2 utk anak2 Kakwa.... dr mandi kan , pakai kan baju, suapkan makanan.... errmmm.... tp kalau baby/toddler... ok lagi... bebaru ni..reality hits me hard...eh...anak2 aku dah umur 4 tahun ke atas dah... they are kids already n mulut pun pot pet pot pet... x baligh lagi..tp dah tahu bezakan mana yg OK n mana yg x OK...Subhanallah... masa Kakwa umur 6 tahun... mcm2 dah mama n abah suruh buat... wpun ada pembantu rumah sendiri... tp they are very strict with us...especially bab menjaga diri....
- kemas tempat tidur.. (xde suruh cekangkan katil mcm kat kem tentera) asalkan xde nampak x senonoh sgt katil...ok laa tu
- baju kotor...letak dlm washing machine..baju yg dah dilipat...masukkan sendiri dlm cabinet
- toys/meja study- sila kemas sendiri...Mak korang bukan maid ok...
- dining- tlng set up meja, bawa pinggan etc...n lepas makan...tlng bawa sendiri ke sink...basuh lg bagus...
- tolong sidaikan kain
- buang kan sampah
- sapu porch
- bagi kucing makan...
n the list goes on and on...sesuai laa dgn umur kitaorng....
Jadinya...what my parents did to us... I just apply it on these two muchkins...n keep on telling them...you are responsible for ur own act... x kemas meja study.. n tetiba air tertumpah atas paper..jgn nak naik angin ok.... or korng x angkat pinggan makan.. n semut dtg secara berjemaah n gigit korang...kenapa ye?i j
Hehehe.... lately, Kakwa banyak pot pet....i try to reduce it... sbbnya letih..hahaha... i just wanna tell them, by helping me doing these small chores, you are one step to be independant n reliable person in the future.....they might not like it now, hopefully, they will see the benefits later...InsyaAllah...mama korng bukan tongkat langit or maid ye ;)

3. Polite
Yup bab ni mmg agak payah bg Kakwa jugak sbb DNA kami jenis bukan duduk diam2 n cakap perlahan2..hehehe... org kedah+ org perlis... rare kot nak tengok jenis x ckp deraih...hahahaha.. kami mmg set riuh... wpun ckp kuat...x semestinya kami x polite...yup..bab tu juga amat dititikberatkan oleh my parents... Tolong... terima kasih.. minta maaf... tu ayat2 emas... n lagi satu bersalaman dgn org yg kita kenal/jumpa...oooh tu Kakwa sgt ingat...sbb gara2 rebel xmo salam sorng auntie n lari kuar mcm tu...dapat hadiah tazkirah sejam n garis merah kat tapak kaki...ouchhhhh.... tp kesan mmg bagus utk ingatan...lepas tu...xyah suruh..x yah paksa.. terus je Kakwa buat...hehehehe....
Kakwa cuba gak terapkan dgn bebudak ni.... nampak mcm cheesy je.... tp kesopanan dan kesilaan tu...masuk dlm rukun Negara tu...

ok laaa....kakwa pun nak continue writing benda wajib... moga anak2 kita membesar jadi anak2 yg soleh dan solehah.... mmg penat jd parents ni kan..hew hew hew ;)

Monday, November 14, 2016

Terkenang sewaktu dulu....

Assalamualaikum n happy Tuesday semua...

Lama senyap n tetiba muncul...Yup...since September, I was pushing myself to finish my write up...Hm...boleh dikatakan ianya satu proses yang stressful! hehehe....n last month (November) mmg terkesan dgn segala pressure yg badan n minda aku hadam n hadap..Seisi rumah sakit secara berperingkat2...n i was e last Moma standing..hohoh...Alhamdulillah skrng semua dah ok....n me myself n Durra...pinggang pun dah ok selepas 'serah diri' ke acupunture sifu..gara2 semua dah x jln (pain killer, urut etc) tinggal skett lagi nak g pakar..Hohoho....selepas badan kena cucuk2 dgn jarum n bekam darah...my condition is getting better...almost a moth juga x productive n lebih banyak masa ke clinic n menjaga patients ;) $$$ mmg banyak digunakan utk November bg tujuan tersebut...rasa mcm i at the end of my wits...hohoo...the deadlines mixed up with family needs...Tapi last2, i just serah kat Allah je...x kuasa nak control semua benda n stress myself unecessarily...Alhamdulillah...

So siapa2 yg mmg bercita2 nak sambung study... Terus terang saya bg nasihat yg ideal " Perjalanan itu tidak mudah, dan bersedialah dengan unexpected events..Kalau perjalanan anda smooth...itu mmg rezeki memasing..Alhamdulillah'..It not about intelligent, but it's more about preserverence, rezeki dan juga merendah diri...But, it doesnt mean that your journey would be same like mine..Just go n give it a try ok...Tp seronok juga sebenarnya sbb mcm2 org kita jumpa...n macam2 situasi yg kita kena hadapi....at e end of the day, you learn more about your abilities and starts to love yourself..jiwang x? kikiki...So kengkawan, please pray that i can finally reach the end of this journey with flying colors ya by next year...Ameen...

I rarely told people about my study journey...sbb i bet many of the candidates out there face challenges and at one point, rasa exhausted n nak give up pun ada..in my case, banyak kali..kikiki...smpai i lost count!!! but still, i pull up myself n gather my strenghts yang masih bersisa...menongkah arus juga.Why? Sacrifice from people i love...make me stronger n keep on doing this...Jadi, nak x nak, have to finish it kan ;)

Oraits....i will keep on posting into this blog cause it makes me feel sane ;)



Friday, November 11, 2016

Wow!!!


Congratulations to both sister and brother in law for their graduation and PhD completion. Both had endured different PhD journeys especially my sister. At the end, they succeeded...Alhamdulillah and celebrate the victory together this year..Alhamdulillah...Congratulation to Dr. IR Shamsul Akmar and Dr. Najjah Salwa.

I knew that deep inside your heart Sis, you felt incomplete without mama presence during your glorious day. I felt the same thing too..Because she was our best supporter in this journey and she sacrificed a lot...May Allah have Mercy on her InsyaAllah...Al- Fatihah...

I am trying my best and hard to end my story too..Hopefully by mid next year..I get the freedom..InsyaAllah....