Wednesday, June 27, 2018

Syawal Ke 6 Tanpa Mama

Ye…. Tahun ni tahun ke 6 kami semua beraya tanpa Mama...….. How do I feel?

The feeling haven't change a bit since 28th April, 2012.. It will never be the same again tho... To think about it, I haven't celebrate Raya with my parents and my family since 2007- 2012 and all in all 6 years since I was away at my place of birth. Plus another 6 years after mama left us, total is 12 years!! During the period of 2007-2011, I didn't feel the distance and loneliness during Raya because mama used to sent me parcels through our pilot friends- Nadir and Ayil (they are also our childhood friends since kindergarten). At that time, they were on Kul- Lon route on monthly basis. Therefore, we always commute back and forth from Soton- London at least once in a month. They are also avid cyclists and loved to purchase online things. It was a barter system because we brought their things in exchange of our parcels sent by mama. Thinking of it, we never run out of stock!! The keropok, rempah ratus etc... Mama will always try to search and get it for me. Huhuhu…… We also talked  on daily basis too... shortest conversation was 10 minutes and longest was 2 hours!!

One thing that I don't feel so lost and full of regrets (unlike my sisters) is that I got to spent at least one solid month in a year with my parents because they came to the UK every year since 2008. In March 2010, when we got the 'disaster' news about my pregnancy. It happened that my family was in Southampton (my parents, youngest sister and brother) when we found out about the complication. It was a blessing in disguised because they were there during my mental turmoil. When I was in my 37 weeks of pregnancy, mama came back to give me moral support and stayed for a month...

That are among the stories that I believe Allah shows His Mercy on me to have mama by my side even we are separated by thousands miles. Alhamdulillah...

I miss you so much mama.... but at the same time, I have good feeling that you are in a better place now. InsyaAllah, one fine day I will follow you too...….

Monday, June 25, 2018

Syawal 2018

Assalamualaikum n Selamat Hari Raya semua :)

Ada lagi ke yg follow blog I ni...hihihi….tengok last post...tudiaaaaaa it was nearly a year a go!
Where have I been? Ermmm Aaaaa Oooohhhh Lalalala…. Busy...busy dgn apa...Busy dgn mcm2..
Dgn my study yg x abes2 tu ( muka pun dh stone dan xde perasaan dah bila ada yg tanya...Haa? x abes2 lagi) Kikiki bertabah laa ye... Dah mmg slow mellow..xde apa yg leh disalahkan melainkan diri sendiri yg motivation ups n downs n ada masa down e drain..... Hahahaha…. Alhamdulillah.... I passed my viva defense… wpun banyak laa juga senarai corrections nak kena hadap semula… At least, sampai laa juga hujung2 tunnel..So skeet lagi je ye Durra..Common… InsyaAllah by few months... Freedom!!!! Ameen Ameen Ameen… Uolls tolong Aminkan bebanyak utk I ye.... supaya jd rajin n cepat2 settlekan corrections tu.…. n focus I x lari jauh2 erewang merata ;)

So, kita citer kisah raya laaa….. Raya 2018 happening dr last year sbb CUTI LAMA due to cuti sekolah 2 weeks....Yak Yak Yeaaaa…. We all gerak balik arah utara dari hari Isnin lagi (11/6/18) sbb En. Abg outstation di Penang... So 2 mlm tu lepak kat Park Avenue Hotel, SP sbb x jauh dr site... Pastu baru gerak balik Perlis ke rumah ayahanda terchinta….. Lepak sana n berbuka puasa kat Masjid MATIN... so mlm raya tu, berbuka ramai2 kat Pendang (kampung halaman tok) sekali dgn saudara mara semua…. Happening n mlm tu aku n En. Abg temankan tok tido kat kampung...Well, aku kan cucu kesayangan tok...kikikiki…. Pepagi sesudah subuh, to dh riuh kejutkan kami..

Mangkit ..Mangkit...Kaih Kaih...P kemaih2 ruang bawah rumah...P bentang sejadah2... So, mmg kena la kami berdua ikut arahan tok...Actually rumah tok ni setahun sekali dua je berpenghuni..Sbbnya sejak arwah Wan xde 2006.. Tok (panggilan utk grandmother kat kedah) terus migrate pindah dok kat pondok moden  MATIN.. Tok beli sebiji unit n ayah aku pun beli gak unit Semi D masa arwah mama masih ada lagi as their retirement home.... Kiranya, tok n ayah aku berjiran laa gitu kekdahnya...hihihi….jarak rumah x sampai 20 metres pun...


Sambung balik kisah 1 Syawal 2018, lps settle set up semua….dlm kul 8.30 pg mmg saudara mara n geng kampung sebaris pakat2 dtg ke rumah tok utk bersolat sunat Syawal….. Agak syahdu juga sebab old faces ramai yg dah kembali KpdNya… n org pun semakin susut/x ramai… Asalnya….Seingat aku masa kecik2, kami semua bersolat sunat Syawal Eid Adha dan even solat Tarawikh kat Rumah Nenek (betul2 setentang umah tok) dlm 10 metres... Lepas nenek pun xde...tradisi tetap diteruskan for several years sampai lah rumah tu mula diserang anai-anai...Jadi diorng pindah tradisi tu ke umah arwah Tok Lang aku/ adik tok (sebelah rumah Nenek)..Lepas Tok Lang meninggal dunia 4 tahun lepas, tukar lokasi ke rumah Tok….

I am not sure how long this tradition will continue... Hopefully for several years.. Tok aku pun tahun ni dah 87 tahun.. Walaupun Tok masih lagi gagah n boleh lg bersolat secara berdiri ( x perlu bantuan) n mampu lagi solat tarawikh 20 rakaat almost every night..Alhamdulillah… Tapi bila aku tengok Tok, hati aku selalu berkata-kata.. Sampai bila Allah akan bagi aku merasa PinjamanNya ni.. (Serious mood syahdu uolls… ye laaa aku sgt akrab dgn tok… Cucu Sulong kan.. n mmg antara semua cucu, aku paling lama lepak kat kampung tiap kali cuti sekolah) Moga Allah panjangkan umur n kesihatan tok..Ameen...Sob Sob Sob

Ok...back to kisah raya… Raya sakan2 dgn sanak saudara berlangsung sampai lah ke hari Isnin 18/6/18 (eh cantic pulak date tu)...Abah buat kenduri aqiqah utk Nuh (anak Arief/ adik bongsu kami)..Diorng balik kejap Malaysia dari Cairo, Egypt sbb nak settlekan urusan passport Nuh. Sbb embassy Mesir x selengkap embassy UK...Mcm passport IN n MH mmg dpt buat terus kat London on e same day masa register birth cert (org Malaysia berlambak kat UK, so mesin tu mmg satu keperluan). Lepas balik 1st day raya kat Pendang...Kami berkampung kat rumah Mak Linda (mak baru kami) di TITIS, Darulaman seterusnya sampai lah next day ptg, gerak semula balik KL... on e way singgah Penang 2 mlm, meeting lagi…. n Khamis tu.… Sempat lah menyinggah makan doyan kat Kuala Kangsar... Ya.. kami sekeluarga mmg hantu doyan… kalau takat beli sebij dua sekali hadap, mmg x cukup...huhuhu...tu sbb x leh makan musang king... so, kami prefer kampung breed.. hihihihihi….. yg unpredictable.... n penuh unsur suspense... I loooikeeee….
Lepas tu, stop by lagi kat Proton City ziarah geng ketat Farabi n Norimah…. akhirnya selamat sampai rumah jam 12 tgh mlm e next day ..Alhamdulillah, traffic mmg sgt smooth mcm x raya je...hihihi

so.….itu lah kisahnya Syawal 2018 Bersama keluarga di Utara....Kisah Raya di KL, x mula lagi sbb mmg x menyempat nak g mana2 sbb rumah kena sebu hari Sabtu tu dari pg sampai ke malam… dah mcm open house dah..mesti jiran ingat kami buat open house, walhal mostly semua dtg impromptu … Rasa terharu sbb kengkawan sudi dtg menyinggah beraya kat rumah comel kami yg punya susah nak masuk ..walhal flat je pun... :P

ok laaa Panjang betul kisahnya…. entah bila lah pulak nak tulis lagi..ni pun tunggu setahun...hihihi…

Selamat Hari Raya semua
Maaf salah silap sepanjang daku bersiaran…… :)