Monday, July 18, 2016

Sayang anak...jgn dibiarkan je

Assalamualaikun n Hi,

Actually, i am not sure what to address myself while writing in this blog. Previously, i used to used 'aku' and in the later years as i am more mature...Hmmmm...i have been contemplating on that 'gelaran'...Tapi when i used 'saya', i felt a bit weird and felt like i am not being myself. Those who knew me, would understand it. apa Durra ni? Pening eh....jadi...continue je laa ye dgn apa yg i feel comfortable with....hehehehe..

Ok la, last Suday, we decided to make an impromptu day trip to CH..apa tu CH? Cameron Highlands...sbb a day B4 that was MH's birthdy...n we did not organize any special party ke apa..Cuma bg present early in the morning n pastu beraya smpai ke mlm...kikiki....mengada gak laa MH sbb nak celebrate dgn cousins kat rumah abah, Bangi...tp semua xde..g beraya..so how?? Jadi MH telah tunjukkan merajukan dia tahap mengada gak laa...n x pasal2...selain dpt Bday present..MH dpt gak sedas rotan dr abahnya...so he got 'two' presents in one day..satu for endearment (birthday), n satu lagi for love (rotan)..MH birthday entry...coming soon...InsyaAllah...I the malas to upload the photos...

Kebiasaannya, lepas kejadian 'rotan' both kids tetiba leh jadi sopan n leh pulak jd sabar (Yes..we bought the slim n long rotan that our parents used to hang in the living room, specially bought it from Pekan Rabu, ASetar last year)...Haissh....x kan nak kena sebat je kan...kebiasaan kami berdua ( me n my abang syng), kalau buat baik/jadi good kis dpt rewards, n kalau nakal skeet (i rarely used this word in front of the kids, apatah lg perkataan jahat..a big NO) dpt rewards gak..tp x berapa best ikut darjah ketidakpatuhan mereka (ultimate hierarchy ialah Rotan) which is sgt2 jarang unless it is something BIG and Dangerous...

Rasa semua parents buat mcm kami kan :) kami x berapa nak percaya sgt concept yg diterapkan oleh Barat yg biarkan je anak2 decide sendiri utk diri mereka..xkan laa nak biar budak umur 4-6 tahun, buat keputusan n adults just tengok n biarkan...Kita as their parents yg decide in certain ways, n at the same time kita develop diorng punya analytical thinking..hehehe...mcm PhD lak...ahkak bukan pakar kanak2...tp akak suka membaca, observe etc....amik pun yg part rasa x melampau n logik...kami cuma applied balik apa yg parents kami buat masa kami kecik tu..On top of that, ikut cara Islam. Kami x calim cara kami tu yg terbaik...But for our kids, kami rasa that is the best method we can apply on them...InsyaAllah...

So, masa di CH..mmg mcm2 laa kami melayan kanak2 ribena ni...dari makan sundae strawberries yg super marvelous, salad, strawberries yg banyak tu...sampai laa ke durian...pastu rambutan, pisang etc...Haaa...pampered x pampered laa anak2 ni...tu ada masa naik lemak bersalut krim tu...
Tp bila on e way back masa kat Highway Ulu Bernam, MH buat perangai mengada melampau dia lagi lepas kena tegur 2x..dlm nada yang tegas (i tried no to scream or shout at them whenever i got mad at them)...Tapi, lepas dia buat something inappropriate toward his mom..n dont want to apologize at all n showed no remorse for what he did...after 1 hour waiting....Haaaa....mama dia pun...."Ur not allowed to watch TV for three consecutive days!!" ayat ringkas...tp effects leh tahan...terus melompat MH n minta maaf...n it was too late..hehehehe....he cried when i told him...what he did is wrong and why i gave him the 'remainder award'...
N his sister also 'menikus' n jd baik after that incident....so sepanjang balik tu, tertib je dua beradik tu...Haaa..tahu pun...baru reti nak ckp sorry....Konsep senang je..Salah minta maaf, suka ckp thank you, Nak minta tolong ckp please or tolong...x susah mana pun...hohoho

Jadi hari ni hari ke3, 'reminder event' tu berlangsung....nampaknya...mereka boleh survive without TV n their fav cartoons..sepanjang ketiadaan privilage TV tu..diorng leh lak main toys, buat arts (sendiri2) n main berdua dgn baiknya!!! Hmmmmm...tp sebenanrnya...kat rumah pun..mmg kami ada TV schedule...ada masa dilarang menonton TV dan main HP (for both of us)...jadi utk 3 hari ni..kami dpt laa tengok Berita, tengok Nat Geo n juga CSI...hehehehe....No TV for them, means TV for us...
Kami mmg x bg diorng Ipad mahupun HP...but they get to play games in the lappy for few hours on Saturday...sat g anak ahkak, tertinggal teknologi lak kan ;) 

Mmg cabaran sungguh parenting zaman skrng.....especially easy access to media..Kami x tahu smpai bila dpt maintain keadaan begini sbbnya MH pun dh nak masuk SRK next year, n IN pun semakin besar n petah....Hopefully, kami dpt membesarkan mereka menjadi anak2 yg berjaya di akhirat dan dunia....InsyaAllah..Ameen...

So, kalau ada yg nak share tips...jom pakat share... ;) 

No comments: