Tuesday, September 18, 2007

Apa La Punya Manusia....


Semalam masa tengok berita...kes kanak-kanak mangsa bunuh tu...tersentap aku .....walau pun aku xde lagi anak....tp...risau laaa gak...negara aman, makmur n maju skrng berbanding masa au kecik2 dulu.....tapi...sahsiah manusia macam makin kurang...nilai2 kemanusiaan makin kurang...ada ke patut budak yg masih budak tu....dibuatnya gitu....dah ler terseksa sebelum tamat hayat dia....iskh...sadiss betul laaa.....aku laaa...kalau jumpa manusia @ binatang tu....aku akan buat balik apa yg dia buat kat budak tu...bagi dia rasa camnya rasa kena torture cam tu gak....dan sewaktu ngannya...hahaha...alamak...aku pose ler....tp aku x sebutkan... ;)
P/s: gambar sebelah bukan gambar mangsa..tu sekadar hiasan...aku suka baby tu...comel..mata cepet...


haiyaa.....bila kenang2kan balik....dulu2...dlm 20 tahun dulu...aku leh jer nak jalan2 ngan selamba n sorng2 g kedai, pasar malam...in fact masa aku darjah 2 pun...mak ayah aku bagi aku gi kajang naik bas ngan Diana (best buddy aku masa kecik)...darjah 3...naik bas gi KL..sbb kena attend course kat British Council area jalan nak gi Central Market...masa tu Pudu pun x sesak giller cam sekarang..bas harian still leh masuk n parking kat bawah tu...hmmm....darjah enam...naik bas sorng2 balik A.Setar..jumpa tok n wan..OK jer masa tu...ye laa zaman tu, kalau nak jumpa muka yg selain dr org m'sia...mmg payah.....betul laa org kata...ZAMAN dah BERUBAH...tapi bukan aku nak tuduh yg kedatangan pendatang ke negara kite nie menyebabkan masalah sosial yg meningkat kat negara kite....tapi kedatangan diorng tu sedikit sebanayk gak telah menukar tradisi masyarakat tempatan...chewah..aku cakap cam ahli sosi-negara jer...ahahahk...tp tu semua pikir logik laa...n dr pemerhatian apa yg berlaku di sekitar...


Ingat balik dulu2...masa aku kecik2..kalau aku nak merayau2 sorang2 n x bgtahu kat mak aku...mak aku mesti cakap" Ha...jalan ler sorng2...nnt pakcik kutip botol amik...masuk dlm guni..."gerun gak dengar ssb mak aku siap ada versi khas cam ner 'uncle' tu akan buat pada budak yg ditangkap tu...antara alatan yg dia guan..parang..hehehe....masa tu akan termakan laa gak ngan citer mak aku tu....so kalau nak gi kedai ke...rayau ke...aku bawak le escort yg setia tu..iaitu syikeen..heheheh..


Satu peristiwa yg aku xleh lupa n buat aku goosebump bila kenangkan smpai sekarang...satu hari...umur aku masa tu dlm 5 tahun, hobi aku tiap2 hari lepas balik dr Tadika Maria, Kajang..aku mesti singgah kedai runcit kat ngan umah aku...jalan ler tot tet tot tet...nak gi beli cikedees, singam etc...hari tu masa nak balik umah...aku kena tahan ngan uncle India nie (masa tu aku gi sorng2)...dia cakap...aku nie comel etc...n masa tu...aku pakai set barang kemas yg atuk aku hadiahkan (semuanya berbatu hijau..gelang tangan n rantai with loket batu hijau)...pastu uncle tu cakap...barang2 kemas yg aku pakai tu...cantik..n aku beli kat mana? aku pun jawab ler...beli kat kedah..atuk belikan...pastu uncle tu tanya " Cantik ler barang2 adik nie..leh uncle pinjam kejap..nak tanya kat kedai, minta diorng buat exactly cam nie...esok uncle pulangkan balik eh..."..aku pun...setuju jer laaa....lagi pun dia bg aku duit seringgit...banyak tu nilai seringgit masa tu...aku buka barang kemas tu semua n ngan lurus bendulnya...bagi ler kat uncle tu...balik umah...mak aku x notice lagi...malam tu...mak tanya...mana gi semua brg2 tu...aku citer laa yg aku bg kat uncle...mak aku terdiam...then dia marah sgt...aku blurr...x faham kenapa...then..mak aku senyap balik...dia peluk aku...dia cakap " Alhamdulillah...mujur ler dia x buat apa2 kat durra"...dr situ laa mak aku mulakan versi UNcle kutip botol yg bawa parang tu...heheheh....


Ikut2nya...mahal gak brg kemas yg aku pakai tu...mak aku kata harga dlm RM300 masa tu.atuk aku angin gak ngan aku sbb hilangkan hadiah yg dia bg..cucu2 yg lain dpt rantai emas jer...since aku cucu dia yg sulung..dapat yg special...semenjak tu...brg kemas yg aku pakai rubberband-sbb main tuju getah...hahaha....yg lain mak aku dah x kasi pakai....kuikui...besar nie ler aku baru mula pakai balik barang kemas...tu pun yg small size jer...


Kepada kedua ibu bapa kepada kanak2 yg malang...bersabar ngan qada' n qadar...bila di akhirat nnt, anda sudah ada 'penjaga' yg menunggu di sana...iaitu anak2 yg meninggal ketika kecil...Insyallah....ok, aku nak gi kedai gambar nak amik gambar utk right of abode esok...tatata

4 comments:

Anonymous said...

Zaman memang da berubah. Dulu mcm u kata, feel free to walk by ourselves. Org sekeliling saling jaga menjaga. "Anak dia anak kita juga".
Ayah mak Nurin tak ngaku tu anak dia. Tapi kalau dah sebulan tanpa proper medication (Nurin kan mcm2 sakit), fizikal memang akan berubah. Nway, mak ayah memang cam tu pd anak2. Mane nak boleh terima kematian secara sadis cam tu kan.
So, harap bukan Nurin tp bila dah prooved tru DNA, I dont think police will proceed investigation.
Sometimes I would feel Msia is safe no more........

durra razak said...

it's true, time has change tremendously...n back to e dead girl in gym bag..police have spoken..trough DNA..yg unfortunate girl..ialah Nurin..back to previous cases yg melibatkan small girls being molested n found dead...still there's no suspect..so budaya mengambil tahu tepi kain org..ada kebaikannya...back to e root..

a z z u r a said...

ish. here in australia pun tgh kecoh pasal lil girl being abandoned kat airport.
pastuh kat US plak pun tgh kecoh skrg ni pasal lil girl hilang..
macam trend plak..
seriau je rase

durra razak said...

a'aa that little girl tu..ayah dia tinggal kat airport kan..latest police found out yg bapak dia dh bunuh mak budak tu..dlm news...ikshh...sama gak cam kes Medaline tu kan...x tau saper yg bunuh dia..police suspect parents dia yg bunuh...entah ler...
Al-Fatihah kepada adik Nurin Jazlin..amin