Sunday, September 2, 2007

CeriTera Ku

Aku nie jenis yg suka terkenang2kan zaman2 dahulu...especially my chilhood...syiok Oooo....bila aku tengok bebudak zaman nie....i felt so lucky sbb...masa kecik2 aku dulu...banyak masa dihabiskan ngan bermain 'kat luar umah'..bahasa mudah...xde video games,internet, gameboy...so main ler kat luar umah..contoh panjat pokok mangga..galah panjang, rounders...dll...kalau balik kg..mandi sungai!! yuhoo...main kat bendang, naik kerbau..panjat pokok keriang dot..muka tok sat cakap ler...belemoih ! bak kata org utara..basikal tu dh kira barang yg mewah laa masa tu...satu basikal...naik 1 kampung......bila kenang balik...aku mmg take life to e fullest laaa....dr kecik..smpai ler..skrng...cuma dh besau nie...aktiviti lasak aku dh kurang skitt...skitt jer tapi...sbb hubby aku nie pun suka benda2 yg lasak nie... sebenarnya aku nak bg korang sejarah hidup aku skitt ;P termelalut lak citer bebudak...kuikui



27 Januari, 1978 - aku selamat dilahirkan oleh ibuku...Wales..Time kasih mam n abah....




1980 - Bandar Baru Bangi....here we come...sebagai antara resident yg terawal di situ...masa tu kat bangi ada dlm 100 org jer baru.....aku dok kat jln 1/7 c...antara chilhood friends yang sama2 melasak....diana..amir hamzah, ajoy, hadi, zahid, mat noor, A.B, n adik2 diorng..n x lupa...adik2 aku gak....




1985 - SRKBBB jalan dua....syiok ooo.....tempat aku belajar n tempat aku bermain...kat situ member2 yg dok main galah panjang n rounders....zatur, nazaha, tasha, darma, jeya @ adam, leong, yet, shahir, chong, nazran....masa tu, kalau setakat kena denda diri kat padang 1-2 jam, diri atas bangku, diri depan kelas....kira normal laa...xde lak masa tu mak bapak kitaorng nak ngadu kat suratkhabar etc ker....balik kena marah lagi ada laa...hehehe...masa tu cikgu yg paling top...Cikgu Nassir....garang OOoo....tp disebabkan jasa baik diorng laa....aku leh kenal huruf..thanks cikgu nassir, cikgu rohana, n semua guru2 yg pernah ajar aku...




1990 - aku sekolah jap kat SMAP, Labu...setahun...heheh...homesick punya pasal....aku ikut pindah skali ngan family aku ke Jitra, Kedah....




1991 - SMKAK, alor setar.....aku park kat situ dr form 2 smpai ler ke form 5....kat situ...kira aku belajar banyak benda...antaranya...betapa kekakadang kite rasa, kita cam x baper senang/kaya...bila aku belajar kat sana....insaf aku, tengok kesusahan kengkawan aku yg datang dr keluarga petani....mak ayah datang dr baling..naik lori..semata2 nak lawat anak..iskhh...terharu aku...pulak...ada kawan aku tu...best student..pakai baju yg sama..dr form 1..smpai form 3..smpai singkat baju krung tu...n warna pun dh x jadi putih dh...tp..sokmo jer senyum n bg semangat kat aku...suh belajar rajin2...terharu siot...kira pengalaman kat sana...eyes opening bagi aku...membuatkan aku rasa....biar kurang harta, tp kaya budi bahasa..tp ada gak...yg kurang harta, kurang budi bahasa...tu mmg nak kena hempuk laa kat dinding...




Dok kat Jitra....lapang kepala otak ....petang2 naik basikal...amik adik aku -arief kat nursery...singgah kat gerai kuih...beli kuih seposen sebijik!!! syiok oo zaman tu.....weekend jer...balik kg tok n wan aku....mandi sg lagi...hehehe




1996 - gi PPP, UiTM..nama baru InTec...kat sana...aku cam culture shock laa gak...hehehe...ye laa...budak kampung pi bandar..jumpa lak ngan ramai bebudak bandar yg kaya raya plus bijak bistari....pastu...belajar semua in English lak...mmg parah gak aku awal2 tu...blur laaa gak..toing...toing...kat sana....aku berkenalan ngan hubby aku skrng...tp hanya kawan jer masa tu...n sebagai cikgu tution advanced math n stats dan jugak merangkap postman karat utk secret admirers I...muhahaha....lepas abih a'level...baru laa kami jadi couple. tersangkut kat postman karat tu..tu pun...PJJ..percintaan jarak jauh...dia kat germany....aku kat sini...UniTen...waarghh.....Tahun yg sama gak...mak ayah aku pindah balik ke Bangi...so aku xde laa homesick ;) hehehe..


Kat PPP nie gak ler...aku bertemu n bersahabat ngan best buddies aku...chah n rinie...ye laa kan...masa tu kami nie...dikira outlayers dlm kelas 15j tu...but its ok...skrng nie, kami berjaya n happy dgn cara kami sendiri......alhamdulillah.....aku kat UPM, chah ada bisnes sendiri kat Shah Alam..rinie keje kat established event management co. ASLI...n masing2 dh berkeluarga n ada anak...aku jer x smpai lagi rezeki...but it's ok...nnt smpai ler..insyallah... (tu laa gambar sahabat2 aku..chah n rinie...gambar last year masa kami 3 sekeluarga buka pose kat Renaissance Hotel)....once in a awhile...kami mesti berjumpa...tp slalu nya keep in touch kat YM ...heheh




1998 - UNITEN...bebudak JPA/MARA yg xleh fly (sbb economics crisis) kena laa belajar kat sini...aku pilih nak belajar kat Uniten....instead of IPTA..heheh...dh xleh nak fly...baik aku belajar tempat yg mahal2 gak...bg abih duit kerajaan (xde laa...gurau2 jer)... :P kat sana.....banyak gak kenangan manis aku...kat sana...ada chah...rinie belajar kat UitM...so aku banyak gak lepak n buat aktiviti2 ngan chah....




2003 - aku dpt keje kat FEP, UPM....n akhir tahun tu....aku amik MBA secara part time kat GSM, UPM...aduss...mmg pening x exhausted giller.....sepanjang 2 tahun MBA aku tu...aku jadi anti-social...mana x nyer...weekend pun lepak kat kelas buat assignment yg tinggi cam gunung tu...mmg betul2 menguji kesabaran aku....tp aku ada kengkawan yg sekepala....as, rinie...ida, izni..opel..lina..nazli...so banyak masa kami gi hang out...masa tu memasing bujang lagi..skrng..ramai yg dh tukar keje etc..tp kalau ada peluang..n masa...kami berkumpul balik...




4 Disember, 2004 - alhamdulillah....aku jadi mrs. badril.... ;) selepas PJJ selama hampir 7 tahun...(kalau ada anak...dh masuk sekolah rendah dah nie).....n aku berjaya menamatkan MBA aku..ngan jayanya (kasi chance ler nak masuk bakul..hehehe)_...alhamdulillah




Ogos, 2007 - still berdua....n masih lagi berusaha menambah ahli keluarga ;)




p/s: tu jer laa dulu kot....yg aku nak citer....kalau nak panjang2...aku kena buat autobiography durratulain....lain kali laa tu...oraits, adios utk ketika nie..nak gi lunch dulu...hehehe...lapor...






3 comments:

Anonymous said...

hai kak..
dah habis dah mentelaah akak nye blog nie.. ade sedih..ade gembira.. hmm akak nie leh tahan gak..kecik2 nakal..huuuuhhhu..
k lah.. ape2 pun all the best..

Anonymous said...

yezzaaa..kwang2...xleh laa mmg suka laa aktivti lasak2 nie....cuma satu jer fav sport yg dh susah nak buat skrng...high jump....

Anonymous said...

panjang citer eh.... nak buat buku eh... heheheh