Tuesday, May 27, 2008

Seharian di Edinburgh...

Palace of Hoyroodhouse- Istana Queen bila dia gi lepak2 kat Scotland..tu pun setahun 2-3 kali jer mai sini...atau dia nak buat kenduri makan2...n tour guide tu cakap...sekali party...mau abih 1 juta pound..hehehe..haiyaa..duit sape le tu ek???
Holyrood Park- Belakang tu bekas gunung berapi jutaan tahun yg lalu...n tu aksi cun dok pikir...bila laa suami aku nak sampai nie...hehehe...

Edinburgh Tour Bus- salah satu dr 4 co. bus yg beroperasi...kami dok naik bus nie..lebih dr 5 kali utk pusing2 edinburgh..24 hour ticket- 13 pounds....so next time, sape yg nie gi edinburgh..aku leh jadi tour guide..sampai hafal laa citer2 utk tiap2 jalan..citer hantu ke..citer cinta ke..etc..hehehe


Bergambar dengan housemate aku- Nurul...kat dalam royal garden - Palace of Holyroodhouse



Kat bawah tu..Waverly Train Station..n bangunan2 kat belakang tu...umur dh beratus2 tahun..n kata tour guide...masing2 ada 'penduduk'....hmm...kata makcik tour guide tu..





Edinburgh Castle- skrng nie kat kawasan lapang nie...diorng akan buat culture shows sebagai acara tahunan...Castle nie dulu tempat tinggal utk raja2 Scotland sebelum kena jajah ngan English...kira English nie...mmg bangsa penjajah ler....tanah diorng kecik jer...so Wales ngan Scotland..pun diorng takluk...tu pasal le Queen diorng makcik kayo.....hasil jajahan...Commonwealth.........
Cumanya...aku x sempat nak amik gambar ngan Wallace- Braveheart..ngan pakcik pakai skirt dok main begpipe...hehehe...x sejuk ker pakai skirt jer..tu pasal le pakcik tu balik rumah awal...
Kesimpulannya, banyak bangunan lama...reka bentuk pun banyak ikut greece..in fact ada macam Colloseum separuh siap kat atas bukit dekat ngan Queen's Palace..Adam Smith- mamat yg perkenal teori 'Invisible Hands" asal dr sini..yg lain tu...biasa2 jer laa....
p/s: teringin nak gi Andalusia- kat sana ada banyak hasil tinggalan sejarah zaman Islam......




4 comments:

Eida said...

Ra! bas merah tu..ada sampai kat Hamilton ni...colour jer tukar hitam (All Black). Hari minggu boleh ler nak merasa naik bas London tu...

durra abd razak @ kocikin... said...

hehehe..ye ker..kat msia ada gak sebijik...tp dh x gerak ler..leh buat besi buruk dah..kat genting..hehehe...serious..eh kat KL ada gak..yg baru..tp mcm x practical..sokmo hujan..hihihi..dh ler abuk banyak x ingat kat KL tu..

shams_akm said...

Lawa betul pemandangan banguan2 lama2 tu, n Gambo termenung tu cun sgt la kak wa..takut kena ngorat dgn mat europe nant.. sian abg bad sbb isteri kena ngorat.
opss..gurau2 suam je,=)gomenne

durra abd razak @ kocikin... said...

hehehe....itu namanya aksi merenung jauh..bangunan kat sini..leh katakan ratusan tahun..tp kalo rasa cam sama kot view kat semua tempat kat UK..hehehe...ingat kalo ada rezeki nak gi Morocco..insyallah...