Friday, October 10, 2008

Hal CIMB Clicks lagi...

Setiap kali menjelang puasa/raya...semenjak 2006...mengingatkan semula kenangan x syiok aku ngan CIMB...terutamanya..CIMB Clicks...kisah kehilangan duit dlm akaun bank secara online..dh aku ceritakan awal2 kewujudan blog aku....n minggu nie....kejadian yg sama telah berulang...tp terjadi kepada officemate suami aku...

kali nie jumlah kehilangan banyak...sorg kena ilang RM8k...n sorng lagi RM12k...hilang hari yg sama lak tu...actually mmg ada kelemahana yg nyata dgn online banking system diorng...masa aku ilang dulu...Maybank dh lama guna TAC utk urusan online banking....tp CIMB...xde pun buat apa2..so aku hilang sebulan duit gaji aku...

n this time, CIMB pakai TAC...tp TAC tu valid utk 2 jam...just imagine laa...within 2 jam...org lain leh intercept transaction yg kite buat...hmmmm....bak kata nabil..."Lu pikirlah sendiri" tahap keselamatan transaction tu....unlike HSBC..pelanggan diberi this security code device...leh consider sbg effecient gak...sbb kalau nak buat transaction..kena enter no. yg kuar dr device tu...mcm Maybank pun ok, sbb TAC tu valid sekali pakai jer..

so kengkawan...bukan aku nak suruh boikot urusan ngan bank nie...tp please be carefull...n kalau boleh..avoid using their online banking...since security level diorng..mmg x bagus...aku sendiri pernah g..HQ IT department diorng kat Jalan Masjid India...hmmm...mmg lepak giller ler semua org kat situ...mungkin masa tu...ada party kot :P..n kat Bukit Aman pun...file yg menggunung tinggi...hilang duit online...pun..kes dr bank nie gak....aku mmg serik...n org2 keliling yg tahu pasal nie pun...take precoutious action gak....

ok...Selamat Aidilfitri semua....maaf zahir n batin....

3 comments:

Anonymous said...

Saya memang dah guna CIMB clicks lama and alhamdulillah takde berlaku ape2 yang tak elok lagi.
Last week transfer RM 5K from CIMB to Maybank, masa tu transfer tak hengat nak reduce amount kan..sket2 la..maybe RM 2K/ transfer..ni tak, terus RM 5K..dah klik 'confirm' tu, baru berdebar gila..hehe..berdoa tak berenti la sampai esok.
Alhamdulillah sume ok..org CIMB pon ade kol tnya betul ke saya transfer such big amount of money..dia kata takut fraud je..
Memang kene precautions sgt sbb bende pakai pindah2 duit tak nampak dpn mata..kalau ilang riban2, memang sakit laaa..
Ari tu, akak punya claim report duit gaji ilang tu dah dapat balik blom?
-Azzeayat-

beliamuda said...

bukan ke TAC cimb tu valid sekali pakai je ke? kalau ada transaksi lain, kena guna TAC lain...

durra abd razak @ kocikin... said...

ini zaman CIMB yg kuno dolu2...masa tu diorng x pkai TAC lagi...ingat x kes yg masuk paper- front page lagi....yg ramai org hilang duit sbb security online banking x berapa selamat....masa tu Maybank dh pkai TAC..n CIMB as usual..lembab...

so i went to Bukit Aman for soal-siasat...they have piles of folders...mainly were CIMB cases...including mine....yg x solve2 smpai skrng....

afterward, CIMB baru pkai TAC....but e damage had been done..i will never ever trust CIMB anymore...