Thursday, April 30, 2009

Firenze yang tenang......

Sunset over Florence with my love.....on top of e hill of Florence....

Firenze..here we come.....

Memasing tengah tengok cik Tom ngan abang Gamin....ke mana pulak kita lepas nie yer ???


Typical italiano...love cycling...whenever and wherever......kami pun ikut jugak laaa ;)


Berlatar belakangkan hasil tangan Micheal Angelo..en David yg berapa tahu apa itu malu...konon2....benda belakang tu melambangkan "heroic courage" dan penuh rasa patriotik...errmmm....ada kaitan ker....ke sbb aku x baper faham seni...entah laa...hehehehe

Ramai org berbisnes dekat Micheal Angelo Place nie...sambil2 tengok sunset...sempat gak usha2 barang...tp...kebanyakan leh dpt kat Petaling Street...at cheaper price!!!!! tukang jual nya..mamat2 hitam...yg ala2...ganas skitt....jadi, kalo rasa x nak beli..jgn ler rajin2 nak tanya or nak tawar2 harga ye....


Florence yang dikelilingi dgn tembok2...atau lebih tepat...walls.....

Pintu gerbang Bandar Florence- bandar ni masuk dlm senarai World Heritage Sites...sbbnya banyak bangunan2 lama...berkurun2 lama2nya......mmg ancient gak ler...seperti typical bandar tua...banyak arts and architecture buildings and monuments...tempat nie...dibuka oleh Julius Caesar..

Florence river......runs in the middle of city.....

Kami singgah di Firenze dlm perjalanan ke Pisa. Selain mengisi perut dan lepak2..kerry nak jumpa kakak n abang ipar yg sedang bercuti di situ. sempat jugak kami pusing2 dan jalan2 sekitar Firenze atau Florence sebelum matahari terbenam...Memang rasa lepak dan relax jer jalan2 dkt situ....majoriti bangunan mmg tua2 belaka...tapi masih cantik dan terpelihara...

Selain tu, mmg org Itali nie...agak berbeza cara diorng memandu berbanding rakan2 EU yang lain...penuh skills...dan tegar....main cilok sana sini...ada iras2 skitt gak ngan org kita...hehehehe...jadi terasa mcm kat Malaysia jap...x perlu nak skema2 bawak keter ;) siap ada awek skuter pun leh cilok2 gak :D kagum siot...hehehehe

Lepas pekena kebab lagi.....jgn tanya kenapa...tp yg pasti kerry mmg dh mula jatuh cinta dgn makanan nie...aku makan nasi minyak...x larat den nak pulun kebab tiap2 hari...huhuhu....yg feelnya....kat kedai AlHambra nie...diorng buat teh susu....selain tu diorng baik hati...bagi kami solat kat situ...Alhamdulillah......

Right after that, kami pun ke kawasan yg tertinggi kat Florence tu..atau nama lain Micheal Angelo Place...utk dapatkan view keseluruhan Firenze..selain layan sunset...lepak2...sambil biar keluarga kerry...bermanja2 ;) kami pun dah bersedia utk bertolak ke Pisa....mujur ler dah x baper jauh....adehhh....dlm 2 jam driving jugak...cyiyok!!!!

No comments: