Saturday, April 25, 2009

Willkomen!!!!!


Bersama2 tuan rumah yang sporting giller......kat balkoni rumah diorng...nice view...


Group photo!!!! senyum semua......memasing kekenyangan..thanks neny...siap bagi bekal fruits cake dgn cucur pisang lagi.....terharu den...iskkhhh


kalau laa meter keter nie leh pergi lebih jauh....mmg jauh lagi laa perginya...since bawak keter Perancis yg enginenya x setinggi mana...takat nie jer laa yg mampu..walaupun..dah habis tekan minyak.....next time...mau bawak ini macam kalu...kena laa pakai keter Bavaria ;)



Tasik yg separa beku, bawak kaki bukit istana...patutnya banyak swan kat sini...mengikut local legends....


Schloss Neuschwanstein atau nama lain: New Swan Stone palace
(Pak cik Disney tiru castle nie utk Sleeping Beauty Castle, Disneyland Park etc)
Istana King Ludwig II of Bavaria....istana yg siap separuh jalan..lepas si raja dikatakan gila..sbb dh banyak habiskan duit rakyat....dijumpai mati bersama doktor sakit jiwanya...Kasihan.....


Naik kereta kuda utk sampai ke Neuschwanstein Castle (yg kat belakang tu)...sbb nak jimat tenaga...kalau rajin boleh jer menapak bukit dlm 30-45 minit...ada beran????



Hohenschawngau Catle atau nama lain Castle of the High Swan County- Istana musim panas King Maximilian II of Bavaria..bapak pada si Ludwig tu....walau pun x sebesar castle anaknya..Tapi barang2 kat dlm tu..lagi happening!!!


My other half yang x mau masuk dua2 castle...sbb dah 4 kali dah mai sini....huhuhuu....


Seharian lepak kat Holland, kami meneruskan perjalanan ke bumi Deutsch...selepas abih lepak kat Kinderdijk yg cool giller.....jadi, drive lagi sekali lagi perjalanan yg sejauh nak balik Kelantan itu....dgn bantuan cik tomtom yg cute mute tu....anggaran cik tom, kami akan smpai ke Frankfurt dalam jam 12 malam...tapi disebabkan jalanraya kat negara nie...boleh jadi mcm litar F1...perjalanan dpt disingkatkan dan kami selamat sampai di Raunheim, Frankfurt sebelum pukul 11 :D

Terima kasih daun keladi to Neny dan Mat Jue yang begitu bermurah hati menerima kehadiran kami walau pun smpai pun dh malam......best dpt jumpa kengkawan lama terutama bila berada kat negara asing..selepas bersarapan nasi goreng yg sedap tu..dan dpt berkenalan dgn pasangan kembar yg sangat..sangat comel tu....kami pun bergerak lagi ke destinasi seterusnya...Fussen....2 jam driving gak...kami turut lalui Black Forest yang femes itu...mmg cantik...dan sesuai dgn namanya gak....kebanyakan kayu kayan...berwarna hitam.....

Di Fussen, kami langsung ke kaki bukit utk menapak ke dua biji castle yg tersergam indah tu...pemandangan dari pekan Fussen pun...dah cantik yang amat..Subhanallah..bila sampai...bertambah2 laa kekaguman kami dgn ciptaanNya...

Aku, rina dan kerry masuk ke dalam kedua2 castle...meanwhile, my abang lepak2 kat luar jer sambil tolong jaga barang2 kami...ngengenge....seperti biasa, tempat2 gitu mmg x dibenarkan ambik gambar...sbb nak preserve brg2 yg rata2 ratusan tahun usianya....so kalau nak usha apa ada dlm castle tu...sila laaa click:
http://www.neuschwanstein.de/englisch/palace/index.htm

Setelah selesai tour kedua2 castle, kami singgah pekan Fussen utk solat dan jugak jalan2 cari makan...seperti biasa...kebab turkey yg enak tu jadi pilihan...aku dgn ice-cream italy seperti biasa gak...muahahaa...

Selesai German, kami kena teruskan perjalanan ke destinasi selanjutnya...Cioooo Venezia!!!!

1 comment:

@dik-nick said...

wow... bestnyer tmpt2 tu.. romantik lah gmbr kak ra dgn abg bad