Monday, May 18, 2009

Cik Sum...

Hasil harvest kali ke-3....




Ini proses awalan..selepas daun2 pokok nie ditogelkan...pokok nie..sepupu aku dr Newcastle- kak awie yg bawa masa diorng dtg aritu....dr rupa..mcm xde harapan jer mula2 tu..

Arinie...terasa kepenatan utk 2 hari lepas...weekend baru ni..kira tiap2 ari berulang ke London...pagi sabtu, g Heathrow jemput jiran kami..jiran Tennyson Road yg balik Malaysia..ptg tu pulak g Stendsted...amik member bangi kitorng..dato' shah a.k.a batu..ngan isteri - Dr. Hana...skali ngan their two little munchkins..Nada n Imran...so mlm tu..diorng menginap kat hotel tennyson court...

esoknya..lepas diorng g memborong kat Portsmouth..sambil2 tunggu...kami sempat lelap lagi dlm keter...hehehe....ptg tu, gerak semula ke London..sbb..diorng akan bermalam kat sana...2 hari..sebelum gerak ke Paris...

Tapi...tujuan aku...bukannya nak highlight citer di atas...citer atas tu..sekadar hiasan jer...ngengenge...nie aku nak citer...pasal tumbuhan yg aku tanam dlm pasu...iaitu...daun kesum...

Setelah masuk eksperimen..kali ke-2..Alhamdulillah...nak gak pokok tu tumbuh ngan jayanya...walaupun...aku terpaksa tanam dlm pot....ikut hati..best gak tanam2 pokok/pokok bunga nie..aku dulu siap berangan..kalo dtg England nie..nak tanam pokok strawberry...akhir pokok strawbery tu tinggal angan jer laa cik durra...awak duduk rumah atas umah org lain..huhuhu....jadi..solution yg ada...tanam dlm pots...jadi laa kan ;)

pokok nie...aku dh siap biak..dr 1 pots..berjaya jadi 4 pots..lagi 2 pots...aku jadikan anak angkat pada niza...tinggal ler 2 pots jer...hehe..since niza dh lama x dtg umah aku..dia ada tanya khabar pasal pokok kesum aku..maka...aku pun letak laa kisah cik kesum utk kali nie...especially for u yer cik puan niza....walau pun..pokok kesum aku..x leh nak tandingi..pokok kesum akak nie..yg kat Ireland tu....tp aku tetap happy..sbb mereka montel2...walhal kat msia..mak aku suruh siram pokok kat luar umah pun...aku mengelat...hehehe....

7 comments:

Neny said...

hish, jeles aku tgk pokok kesum ko...fresh giler! Sedap tu durra buat ulam nasi kerabu or buat laksa. Kalau ko dok sebelah rumah aku, mesti aku ngan muka x malu mintak sikit...hehee

princessGarnet said...

serius aku rasa pokok kesum ko sini ditimpa penyakit =( camne nak selamatkan ni

durra abd razak @ kocikin... said...

Neny,

meh ler pindah duduk dekat ngan umah aku....leh laa kita pakat2 jadi pengusaha cik sum nie...hehehe....ko ada resepi best buat nasi kerabu ek?? nnt aku YM ko tanya resepi tu ek...

durra abd razak @ kocikin... said...

Cik misha....

hehehe....pokok tu merajuk ngan ko kot...kekadang tu...kena gak borak2 ngan cik sum tu ;) letak dekat ngan cahaya matahari pun ok gak..

ija said...

salam, tgh search mana nak cari daun kesum kat soton, rupenye di umah dura yeee, bg la benih, akak nk tanam jgk..... akak jd follower blog ni la ye...

ija said...

salam, tgh dok search mana nk cari daun kesum kt soton ni, rupenye tumbuh di umah durra, haha, nanti bg la benih nk tanam kt sini... i jd follower blog u ok.... subur plak tu daun kesum tu, tanam dgn penuh kasih sayang kerrr....

durra abd razak @ kocikin... said...

askum k.ija...
huhuhu....malangnya saya dh x jadi penternak daun kesum yg berjaya..tp..hasil percambahan tu..dh saya bagi kat kawan2 kat broadland...InsyaAllah diorng ada lagi akak..cuba tanya ke Sarah..aritu dia punya ok lagi...