Thursday, May 7, 2009

Mengapa perlu bersedih.....

Aku teringat jer nasyid kumpulan Raihan.....bila waktu kritikal yg mana amat memerlukan kesabaran dan kewarasan tahap tertinggi itu...atau pun tahap gaban ini....hehehe....bunyi mcm ayat2 komik pun ada ;) tapi tu laa hakikat...aku hanya lah manusia biasa....punya kelemahan....

apa yang ada...jarang disyukuri..
apa yang tiada...sering dirisaukan..
nikmat yang dikecap..baru kan terasa..
bila hilang..apa yang diburu..
timbul rasa jemu...bila sudah di dalam genggaman...

Siapalah kita hendak membanding2kan apa yg kita ada tu...sbg penanda kejayaan sesorng????
soalan2 yang amat2 aku x suka...tetambah kalau org yg baru aku kenal...atau pun..yg selama nie..bukannya rapat pun dgn aku....contoh..kat sekolah pun x pernah nak bercakap...bila ''jumpa'' balik skrng...borak kat FB pulak tu!!!! have e guts to ask me...those kinds of questions...n....yg lagi mantap...punya laa xde minda sensitifnya....give me those unnecessery consultation...sbb...aku xde apa yg korang ada......what e hacks!!! get a life beb!!!...n cuba teliti betul2....adakah aku patut dpt korang punya pity...sbb pada korang...life aku...x lengkap????? u are absolutely shallow minded.....nie laa slalunya...soalan2 utk menilai betapa successnya hidup dan happiness sesorng itu....especially in malays community...pada aku laa:

1. dah kawin ker? or skrng ada sapa2 special x ( for those yg still single)
jawapan yg slalu diterima..jika jawapannya: xde sapa2 lagi...
jawapan balik: tu laa memilih sgt..x pun...tu laa sibuk sgt keje......tapi...xper laaa.....bagi settle dulu keje...eh...tp...jgn lambat2 sgt kawin....nnt takut jadi andartu/terujang...

2. ko kawin ngan sapa?? ok lagi....dia keje apa??? ( nie org yg tengah bertunang)
kalau jawapan nya: tunang saya...overseas graduate...
reply balik: OOOOooooo untung laaaa awak.......bertuah laa hidup nnt...senang jer.....mesti mak ayah awak happy kan....

kalau jawapan keduanya: OOoo tunang saya keje buat jalan
jawapannya pulak:OOOOO xper....leh jer hidup..nnt awak pun keje jugak...leh sama2 tanggung family..jgn risau...rezeki ada di mana2....

3. bila dah kawin...(selepas setahun masih xde rezeki anak)

soalan: nie xde apa2 lagi ker nie?????
jawapan: xde lagi laaa nampaknya
soalan balik: jgn lama2....ker...nak enjoy2 dulu nie...jgn enjoy lama2....kang susah nak dpt dah....(sambil buat muka x bersalah)

4. selepas lebih 2 tahun..masih xde lagi rezeki....
soalan: eh..xde lagi nie.....dah g buat apa2 yg patut??? jumpa doktor etc..berurut...semua tu..etc..bla..bla..bla....
jawapan dah bagi:etc..etc...etc....
soalan balas balik: ker korang nak enjoy lagi nie.....
dlm hati: ( apa ke bangang nya.......manusia nie....)

hehehehehe........best pulak buat skrip2 gini....tp tu laa hakikat...soalan2 dan jawapan yg aku hadapi..aku dh leh tau dah jawapan dah pun..walaupun soalan x abih lagi....aku faham....tu laa soalan2 pembuka conversation...for most of e time....tp ...bukankah ada banyak lagi...benda...yg leh ditanya...or difikirkan....

kekadang aku rasa.....mmg ada hikmahNya Allah bagi ujian nie kat aku....banyak sangat..sangat...antaranya:
1. hikmah bersabar
2. hikmah bersyukur
3. hikmah berfikiran positif
4. hikmah...bahawa hidup ini...hanya sementara....
5.hikmah....nikmat yg Allah kurniakan teramat laa banyak...dan we tend to take it for granted...

jadi....aku rasa bersyukur..sbb jadi antara terpilih...untuk Allah bagi dugaan ini...dalam masa yg sama....Allah bagi nikmat yg amat banyak kat tempat lain...antaranya:
1. kesihatan yg baik...
2. minda yg baik...
3. keluarga yg memahami dan sgt supportive
4. suami yg penyayang....
5. sahabat2 yg baik dan ikhlas...
6. berpeluang smpai ke bumi asing...
7. murah rezeki....mcm2 rezeki yang x disangka2 dapat....
8. air..udara...makanan..pakaian...dan banyak lagi...x larat nak list down pun!!!

so...nak bandingkan satu jer kekurangan..adalah amat2 x waras...serta x adil pun......sbb...who are we to question on something beyond our graps..or beyond our power...jika kita berkata against it..adakah itu namanya...kita against Qada'dan Qadar....this is what people always tend to forget....bercakap tanpa menggunakan akal namanya....

Conclusionnya: ada certain things, sebagai manusia...kita punya ''kuasa'' utk menentukan arah perjalanan hidup kita....tapi jgn lupa...ada banyak benda yg ditentukan oleh Yang Maha Esa; seperti jodoh, zuriat, kesempurnaan fizikal, akal etc.....MasyaAllah....Ingatlah...Langit tak selalu cerah....semua itu hanya pinjaman.....

p/s: ini merupakan cetusan tuan empunya blog....maaf kiranya..ada yg terasa, terguris atau x setuju...selepas membaca rencana ini...tapi ini adalah luahan tuan punya blog...jadi dia punya suka laa nak tulis apa...hehehehe.....

2 comments:

Neny said...

Glad to hear ur positive thinking. Tu la manusia, suka beno nak compare2. Rezeki masing2 kan dah ditentukan Allah s.w.t. Betul ckp ko, kita klena belajar bersyukur ngan apa yg kita ada.

durra abd razak @ kocikin... said...

Dear neny,

tqvm for being understanding...and supportive at e same time..

ada masa...aku sabarkan jer..hehe...tapi pikir2 balik...mulut tempayan leh tutup..mulut manusia..mmg susah...

at e end of the day..yg leh bezakan sesorng tu..how we lead our life kan :)