Wednesday, May 13, 2009

Sambungan lagi....iskhh

seperti biasa...org lain main ski...awak...bz amik gambo ;)

the rotating restaurant...similar to KL Tower...on top of the summit...lokasi filem James Bond..yg nie aku x sure..James Bond yg mana satu..tp..lokasi nie..lebih dr sekali jadi shooting location utk 007 tu..http://www.jamesbondclub.ch/


play time!!!! lepas puas naik buaian..aksi angels..dan jugak snow fight!!

aksi "tugu negara"

Alhamdulillah...smpai gak ke destinasinya...

sepatutnya...ikut jalan pekan nie...sbb kan ada avalanche..kena divert ikut route lain...


Sori laa kepada pembaca2 sekalian...kisah Europe aku x abih lagi...aku kena gak citer ..sbb request dr family terchinta di bumi Malaya...selain catatan pengembaraan aku..utk future reference...chewwaahhh.......

Lepas jer bertolak dr Milan...kami pun masuk ler ke bumi Switzerland nie...smpai kat swiss-italy boarder..kena pulak ler membayar 30 euro..diorng punya visa a.k.a tax lebih kurang...mcm bayar toll gak..letak pelekat tu kat cermin keter...leh pkai utk 6 bulan...x kisah laa beb...janji jgn ada toll yg berderet2 kat Italy = Malaysia tu....jalan skit..toll...dh ler minyak pun mahal..banding EU yg lain..sebijik mcm Malaysia....huhuhuu...mafia modern ;) paw duit org cara halus...hehehe..

Sepatutnya kami boleh smpai sebelum malam..tapi sbb kan ada avalanche kat jalan yg sepatutnya...so kena divert...ikut jalan jauh...adeh...dah ler lapar...kena tambah lagi 2 jam lagi...mintak2 laa..jalan tu..selamat..xde avalanche gak...idak..kena laa cari tempat tido lain...my abang pun call hostel..informing them yg kami akan smpai dlm jam 10 mlm..di sini..betapa beruntungnya mereka yg boleh berbahasa asing....sbb kat switzerland...selain bahasa french..diorng cakap austria..ngan german...jadi..since org hostel tu..reti cakap german jer...jadi..senang banyak...banding masa kat Italy aritu...fenin...fenin.....

Alhamdulillah...selamat smpai di Valley Hostel, Lauterbrunnen yang x baper jauh dah dr Schilthorn. Mmg cozy giller hostel tu..walau pun..kena share bathroom...ada kitchen..leh masak2..n hostel tu mmg 100% buat dr timber...nicely done...and warm too...

Pagi esok tu...kami pun...pun gerak ker Lauterbrunnen cable car station..ada 4 stops sebelum smpai ke summit- Schilthorn..mmg tersangat2 laa cantiknya pemandangan..walau pun bhgn bawah, salji dh mula cair...tp lepas jer station ke 2..salji rupa2nya masih tebal..smpai kat Piz Gloria..angin kuat x ingat...n mmg bertambah2 sejuk..

Schilthorn pada ketinggian 2970m paras laut nie..terletak dlm Bernese Alps..kira adik-beradik skali ngan banjaran yg lain iaitu Titlis, Jungfrau, Monch dll...tp xleh lawan ketinggian Jungfraujoch- iaitu Top of Europe..beza dlm 500m jer....kalau nak ke Jungfraujoch tu..ada train..n perlukan masa yg lebih lama lagi..(maybe next trip ;) kot)

Overall...mmg puas hati...sbb dpt lepak2....tengok org main ski...layan hot coco kat atas nun..smabil layan citer James Bond..dpt main buaian n snow fight...ngenge..walau pun..basah lencun..tp hati ceria...lepas dh puas ngan aktiviti sendiri2...ptg tu...masa utk ke kota cinta pulak...

Auf wiedersehen Switzerland!!

No comments: