Tuesday, October 20, 2009

Sabar jer laaa.....

Semlm masa aku keje kat kedai seperti biasa...melayan customers....ada sorng tua nie...lelaki..n org tempatan....nak bayar brg....mula2 mamat nie...cakap elok2....skali...dia mula cakap benda2 yg berbau perkauman....pastu lepas tu..ada skit unsur2 memperlekehkan org2 Asia nie...mcm x bertamadun laa katanya...dok naik sampan...apakah?? aku buat2 x faham jer....bila dia tanya aku....ada beza x warna hitam ngan warna putih...aku sengihkan jer laaa....skali dia cakap...putih lagi istimewa dr warna hitam...iskhhh......masa tu...Viv dh mula terjenguk2 dr belakang....siap pasang telinga lagi manager aku tu....aku dok tersengih2...sbb so far...aku x rasa terancam lagi...last skali...lepas jer bg duit tukar....tetiba jer mamat nie...jerit..Achtung!!! pastu angkat tangan ala-ala Hitler....terus Viv keluar dr belakang....cepat2 mamat tu blah dr kedai....pastu Viv tanya...aku ok ker....aku blur+ terkejut..ngan reaksi dia yg last2 tu....

Rupa2nya...mamat tu...mmg perkauman lah...horrible n terrible man kata Viv..dia tinggal nak tumbuk jer mamat tu..hihihi..leh tahan brutal gak manager den sorng nie.....dr Viv punya cerita...aku bukan org pertama yg dia harrass kat kedai tu....paling teruk kena..Mam...kawan aku yg dr Thailand...mamat tu bg negative connotations pasal gadis Siam...mujur Mam sempat diselamatkan oleh Viv....Viv pesan..lain kali kalo mamat gilo nie dtg...terus jer panggil dia...Viv ok laa....tinggi..besau..leh wrestling kan mamat tu...hihihi

So far, nie laa 1st pengalaman aku berdepan dgn situasi mcm nie kat Southampton...selepas setahun kat Soton...so far aku rasa...Soton punya society..much2 better dr tempat lama aku..atau mungkin sbb skrng aku duduk dkt ngan balai polis...hehehe....masa kat Newcastle sebelum nie...kat sana...aku mmg banyak kali berdepan ngan pengalaman x best...yg bergelar racism nie...pernah kena ludah...pernah kena maki (tu ada few times gak...mmg x pasal2 jer...)...hampir2 kena tarik tudung dlm bus...n hampir2 kena verbal abuse dlm bus gak....n banyak kali gak tengok incident racism depan mata..terutama antara bebudak local ngan bebudak luar...yg umur masih sekolah rendah..n sekolah menengah....

Mmg area umah aku tu dodgy skitt....in fact kes bunuh 2 students cina tu pun..selang baper pintu jer dr rumah yg aku duduk tu....iskkhh.....antara sbbnya banyak rumah council.....yg pasti kalau aku keluar dr rumah di Croydon Road tu...mulut aku mesti kumat kamit ngan doa etc...smpai laa ke destinasi yg dituju....tawakal...majoriti yg aku tengok...yg ada attitude nie..dr kalangan diorng yg xde pendidikan..geng makan benefits..remaja2 yg dpt anak luar nikah walaupun x abih sekolah menengah lagi.....jd x heran laa gak anak2 pun ikut perangai diorng skali.....

Alhamdulillah...so far...paling teruk pun..kena ludah jer laa.....huhuhu....mintak jauh laa lebih dr tu...hari nie...aku dpt link pasal kisah racism di UK nie...dr salah sorng member...hmmm.....mmg ada lg sebahagian masyarakt UK yg berfikiran mcm nie...tp aku rasa...ramai lagi yg baik2 gak kat sana....xleh sbb sekor lembu bawa lumpur..satu kandang tercalit...mana2 pergi pun..mmg realitinya...ada yg begini..tak terkecuali..Malaysia tanahairku....caranya...elok laa didik anak2 kita supaya bersikap tolerasi dan menghormati org lain..mcm mana kita nak org hormat kat kita..kita kena gak buat benda yg sama gak.....

p/s: link utk tengok video yg berkenaan : http://www.bbc.co.uk/iplayer/episode/b00nfr2h/Panorama_Undercover_Hate_on_the_Doorstep/

5 comments:

Eida said...

cian awak, ni yang buat rasa lebih sayang kat negara kiter ni..kan!

durra abd razak @ kocikin... said...

xper da....tu ler namanya...pengalaman...org kata...hujan batu negeri sendiri...

Neny said...

oh, org jemen ke org tu durra? Bunyi cam menakutkan aje racism kat tempat ko...

Sini so far xde la lg aku dgr citer2 camtu kecuali yg paling extreme kes wanita mesir yg kena tikam kat dresden tu. Tp rata2 local x suka org luar especially those yg dok mkn duit kerajaan, arbeitloss..kindergeld...

Susah nak ckp...like mcm kita x selesa ngan org2 indon dan bangla ramai2 dtg kat negara kita la kot.

Apa2 pon take care ok

durra abd razak @ kocikin... said...

neny,
x jugak...rasa pakcik tu..org tempatan...tp mmg gilo laa pakcik tu..dh ler busuk...hihihi...tp sbb customer...ku layankan jer laa...huhuhu

aku rasa mcm tu gak kot...British tengok org luar...mcm kita tengok geng2 luar yg dtg negara kita..tp masalahnya kat UK...org luar dtg..bawa banyak duit utk org diorang gak...tp tu laa...agaknya..dh ramai2 tu yg british nie pun rasa tergugat...

Aida Narina said...

Saya dah jumpa blog kak duraaaa ;p. Bila nak buat Tie Rack tea party kita ni? Hhehhee. Tapi this weekend g Notts :) :)