Saturday, October 31, 2009

Spooky night....






Dari minggu lepas...lepas jer matahari terbenam...hantu-hantu pun mula berkeliaran kat area rumah aku kat Portswood nie...pelbagai rupa dari dracula, zombie (tp bukan zombi kampung pisang yer)..mummy...werewolf...smpai ler ker ahli sihir pun ada....cuma yg xde....hantu pocong..toyol...yg berasal dr Malaysia :D
Ikut kepercayaan Pagan (org2 zaman dulu yg menyembah alam sekitar)..pada malam 31hb November...adalah malam yg paling berkesan & power utk pengamal ilmu sihir mengamalkan ilmu2 diorng tu...sbbnya...dinding yg menghadang antara alam nyata dgn alam x nyata...agak nipis...jadi membolehkan...mahkluk2 dari kawasan alam x nyata tu...boleh join skali mahkluk di sebelah sini..mahupun yg baik ataupun yg jahat....hehehe...pening laa gak explaination aku nie ;)
Tp zaman skrg...Halloween nama ari glamernya lebih kepada hari yg ditunggu2 oleh kanak2 terutamanya...mcm tunggu birthday party..Xmas etc laa kot...agaknya.....antara yg WAJIB utk sambutan setahun sekali nie:
1. costume - amat2 laa wajib...lagi pelik..n scary...lagi cool ;) masa nie laa nak jadi apa2 pun boleh :D
2. Pumpkin.....benda utama nie....
3. perkakas2 wajib seperti: gula2, decorations ala2 mcm rumah hantu...bakul gula2..tidak dilupakan...penyapu...masa nie..tetiba ramai lak nak jd cleaner :)
4. trick or treat!!!! bab nie...kanak2 laa paling suka...mcm dpt peket hijau waktu hari raya..cumanya bebudak nie..dpt berbakul2 gula2...aku pun suka :D
5. scary movies.....yg nie...aku x baper gemar...terutama citer2 antu dr Asia...citer omputih..gua x heran...hihihi..takat Vampire..hisshh...xleh nak challenge ngan mak lampir...gulp!!!
6. fireworks.....ini pun...mcm raya gak....aku pun suka gak nie ;) jd tukang tengok pun jadi laa...
7. bonfires (walaupun...xde ahli sihir yg akan terkorbankan dlm aksi ini...) biasanya..seminggu selepas arinie....
Kesimpulan yg leh aku buat laa kan utk aktiviti Halloween diorng nie:
1. Kat Malaysia...xde sambutan yg sebegini...xde pun x per..lagi bagus...hehehe..jimat duit...
2. Tokey2 pasaraya.....yg paling untung......waktu2 mcm nie...manyak untung OOoooo....
3. Another reason to get together with families and friends...ini utk org2 putih...yg slalu jarang balik jumpa family :D biasanya diorng BBQ...story telling session...minum2 semestinya...jd ada laa gak faedahnya :) bebudak happy...mak apak bebudak pun happy gak....
4. Yg pasti...bebudak x takut ngan benda2 x nyata nie.....kiranya...kalau dh tiap2 tahun jumpa "hantu"...jadi xleh laa mak ayah nak momokkan diorng...jgn g situ..nnt ada hantu...jgn suka menyorok..nnt jumpa antu kopek etc ;) agaknya laa kan...kalau laaa Halloween nie ada kat Malaysia...adakah aku akan jd penakut kat mahkluk2 seperti pocong..toyol etc??? errmmm....aku rasa sbb tu la kot..bebudak sini x baper heran benda2 halus nie...tu aku punya opinion laa...hehehe...sbb aku mmg takut ngan citer2 hantu nie..yg made in Asia nie...mcm Ju-On..Ring..Jangan Pandang Belakang...etc..mmg 2-3 malam..kepala dok rewind jer citer2 mcm tu...erghhh!!!! mana x nyer...dr kecik...tu laa modal yg slalu org2 besar gunakan...kalau xmo bg aku buat benda yg diorng x baper suka...dr kecik dh di brainwash kan...huhuhu...
5. Sebenarnya...kita berkongsi alam ini...dgn makhluk2 lain gak...cumanya...kita diberi nikmat oleh Allah...utk tidak dpt melihat diorng2 nie...aku suka ngan aturan mcm nie...xper laa..x nampak pun x per...Alhamdulillah....hehehe...x sanggup den...gulp!!!!