Wednesday, November 25, 2009

Dia yg Maha Mengasihi...



Bila duduk kat UK nie...aku mmg banyak masa utk duduk saja..lepak2..hehehe....makna kata...boring2 x tau nak buat apa..leh laa aku menjenguk kat tingkap depan..sambil melayan/mengelamun jiwa...Alhamdulillah....sebabnya Allah telah permudahkan laluan kehidupan kami...kiranya..nekad dan sebulat hati utk berhijrah ke sini...walaupun peringkat awal..banyak pengorbanan yg perlu dilakukan..dari segi wang ringgit dan lain2 lg...namun demikian, usaha2 berkenaan telah menunjukkan hasil yg positif...betul kata Nabi..Hijrah utk membina kehidupan yang baru...ayah aku pulak kata...rezeki Allah ni luas...seluas alam, berhijrah untuk membawa perubahan yg positif...sbb ada masanya penghijrahan tu perlu...samaada dari segi intangible mahu pun tangible.....jika niat kita ikhlas...InsyaAllah..Allah akan permudahkan...aku amat2 bersyukur dgn segala pemberian Allah...kerana telah mempermudahkan dan melimpahkan rezeki yang teramat2 banyaknya dan tidak putus-putus....terasa aku begitu kerdil sekali..utk membalas kasih sayangNya...sememangnya..aku gembira dgn keputusan utk penghijrahan ini...Dengan iringan doa ibu dan ayah serta seluruh kaum keluarga yg begitu memahami akan niatku utk penghijrahan ini...x lupa suami tersayang yg begitu supportive dgn idea gila aku nie.....doa kawan2 yg menyayangi ku turut memberikan kekuatan dlm diri.......maka aku dgn semangatnya redah dan sanggup berjauhan dari suami & keluarga pada peringkat awalnya....sorang2 jer lepak kat UK...punya laa positif masa tu yg apa aku buat tu...keputusan yg tepat selepas mengambil kira segala aspek..dgn beranggapan yg aku x punya rezeki di tanahair sendiri..merasakan yg rezeki aku lebih luas di tanah kelahiranku....jadi perlu keluar dari comfort zone..demi mencapai impian...Alhamdulillah.....sememangnya...sudah tersurat...aku ditakdirkan utk berada di sini...kerana di situ lah terletak hikmahMu.....di mana di sini bermulanya kehidupan seorang insan bernama Durratulain...di sini juga, akan bermula kehidupan seterusnya...InsyaAllah....
Ya Allah, kau permudahkan segala-galanya utk kami.....diberi kekuatan utk menghadapi kehidupan yg mendatang...Terima kasih atas pemberian yg bermakna ini :D Subhanallah..Ya Rabbi....

12 comments:

@dik-nick said...

amin...

Heida said...

okey laa tu..syukur, semangat biaar kuat

:Nana: said...

salam durra,

saya silent reader je.. tp nk tanya gak, hijrah maksudnya dapat PR kat sana or u lahir kat UK?

durra abd razak @ kocikin... said...

wsalam Nana,

ohh...xper..time kasih sudi drop by kat blog saya..kite kenal each other laa Nana..nana pun PPP jugak kan dulu...pasal hijrah tu...xde bersifat permanent..tp maybe utk long term :) InsyaAllah...

durra abd razak @ kocikin... said...

Daaa,

Yeaah.....selagi boleh ;) InsyaAllah...

princessGarnet said...

salam aidiladha chek puan,

saya nak tanya long term itu adakah bermaksud >5 years ;)

selamat maju jaya

mwahs mwahs

durra abd razak @ kocikin... said...

salam chek misha,

hehehe...nie soalan cepu emas namanya...kalau ada rezeki..apa salahnya ;) sama2 laa kite long term kan..kan..kan..

durra abd razak @ kocikin... said...

Bak org lama2:
"tempat jatuh lagi dikenang..apatah lagi tempat bermain"...

Wan's Family @ Southampton said...

Sentiasa positif kan durra, org kata 'Make believe!', semoga apa yang dihajatkan menjadi kenyataan, insyaALLAH, rezeki ALLAH tu luas, tinggal kita nak berusaha;)..take care bebeh!!=), selamat hr raya maaf zahir batin!!!!!!!!!
cayang durra!!=))

:Nana: said...

Durra, saya bukan dari PPP.. tp kenal Aishah (Chah) sbb sama SSP n Uniten. Hehe.

Dulu ada gak appy Uni Soton, tp tk pegi pun, sambung kat uniten jer..

Mummy Faridah said...

im happy for u dear datin.... semoga lebih kuat dan tabah mengharungi ujian kehidupan di masa depan..blog ini mmg cukup jiwang berkarat la... ;D.. and solute dgn penguasaan bm awk! begitu bynk vocab melayu yer... xsia2 bm a1! kekekeke.. wish u all the best datin!

durra abd razak @ kocikin... said...

alamak faridah...mcm mana awak tau yg kita dpt a1 tu...kuikuikui...kata xde keje sgt..winter2 nie...mood jiwangs nie senang sgt nak dtg...tengkiu..tengkiu...