Tuesday, November 17, 2009

JJCM London

Dinner kat Wok's Restaurant yg terletak kat Norbury, London...buffet style n bayar 15GBP..leh order semua yg ada dlm menu...kalau larat...order laaa banyak2...menu yg boleh dipilih dlm seratus lebih shj...yg pasti...menu itik adalah menu wajib kami :) yg x sempat nak dicapture gambarnya adalah dumplings ngan butter prawns...lapor punya pasal...hehehe....



Ini org kata...makanan yg melekat celah gigi...buat alas perut laa org kata...crepe yg yummy kat Iverness Street Market, Nasi Morocco kat Camden Lock Village....dan breakfast kat Subway halal @ Queensway...

Ahaaaa....looks can be deceiving sometimes...jd jgn laa tertipu ngan rupa makanan nie yer kengkawan semua..namanya Churros..makanan istimewa dr Brazil...psstt...cun kan awek Brazil yg dok tengah memasak tu ;) Churros nie merupakan favourite my abang...excited giller masa mula2 dia jumpa benda alah nie kat Buck Street Village...lepas aku merasa...pergghh...baru ku tahu akan keenakan Churros nie..nak kena lagi seround nampaknya....



Perjalanan diteruskan lagi ke market yg berdekatan iaitu Stables market...just 5 minutes walking distance from each other..dan sempat aku angkut 2 helai tops kat Camden Lock Village...mmg aku berkenan dh lama ngan tops tu...aku berjaya beli benda yg sama kurang separuh harga dari kedai kat Portsmouth..Puas ati!!!



Terasa mcm berada kat Venice jap...lepas dok tengok housing boats nie dok lalu lalang...part yg aku suka tengok bila diorng buka n tutup waterway canal...utk naik dan turunkan 'rumah-rumah' diorng nie..term yg digunakan ialah Locks....menggunakan konsep bila air di bahagian atas/ bawah disama levelkan..supaya boat boleh lalu ke sebelah sana sungai..ada pintu kayu yg membahagi sungai kepada 2 bahagian...simple and yet effective...so far yg tercanggih yg aku pernah tengok ialah Falkirk Wheel, Scotland..moden dan energy saving..menggunakan konsep "aqueducts" dan jenis "boat lifts".....ala2 mcm London eyes jer rupanya...



Yg nie...asalnya ratusan tahun dulu...kandang kuda...skrng masih lg kekal ngan nama Stables Market..kudanya ada...tp semua dh kena sumpah jd batu oleh mak si Tanggang...hehehe...kat sini makanan pun boleh tahan gak ler...aku suka lemonade yg jual kat situ..nampak mcm menariks..next time pulak laa kot....kat sini yg paling banyak org jual...brg2 antik...leh kata segala mak neka ada....even Atong (watak wayang kulit Siam) tu pun ada!!!! barang2 nie dtg dr segala pelusuk dunia...paling aku suka tengok...geng2 Bob Marley...main gendang..hehe..jgn x tau..geng gothic pun ada...tp diorng x kacau org...diorng cuma menjual jer...hehehe...





Last 2 weeks, setelah sekian kali merancang...utk Jalan2 Cari Makan kat London..tercapai gak hasratnya...sbb selalu g London atas sebab2 lain...jd xde kelapangan nak merewang2...Camden Town destinasi kami kali nie.....mmg betul2 menepati citarasa kami...yg suka santai..dan x baper suka shopping mall/complex...Camden Town nie...bandar comel yg mempunyai beberapa markets yg menjual pelbagai brg2 yg berkonsepkan bazaar dan gerai2..ada skitt mcm Pasar Siti Khadijah..ada gak mcm Silom Night Bazaar kat Bangkok..dan ada gak mcm Petaling Street, KL...kebanyakan jual brg2 antik, pakaian, makanan, eletrical appliances etc...pendek kata..Macam2 Ada!!!..pastu leh tawar2..tu yg aku suka tu :) jd kengkawan...kalau nak g situ..pastikan anda memakai kasut yg selesa ok...selain siap2 laa keluarkan cash sbbnya...hampir semua jual beli dlm cash...hole in e wall ada...tp kalau sanggup beratur panjang...sila kan...lagi satu...sila lah menggunakan pengangkutan awam...jalannya dh ler kecik...jem x hinggat!!!!

2 comments:

Wan's Family @ Southampton said...

durra, ni mesti nak suruh hubby kita bc juga, supaya die sama2 teringin,hahah!:) yummmyyyyyyyyy=D,

durra abd razak @ kocikin... said...

Ani...

baca jgn x baca...bab makan tu yg happening sebenarnya ;)