Tuesday, December 22, 2009

Basikal tua...





Benda kalau dh lama2 nie...biasa laa..kejap dia sakit kat sini...kejap dia sakit kat situ....so kitorng punya 'basikal tua' nie....dh mula sakit skit2....so far..maintain jer laa...nak beli baru pun...bukannya mampu nak beli yg betul2 baru...beli yg 2nd hand gak..memikirkan nak kena pula tahu peel yg baru tu....leh pening2 lak jadinya...jadi..baiki laa apa2 yg patut..selagi boleh.....


Walau camner pun..si Megane tahun 1996 nie...mmg xde banyak masalah sepanjang setahun 2 bulan menjadi hak milik kami...dgn harga GBP400..Tengkiu Megane!!! melampau laa kalau nak expect performance dia mcm baru kuar kilang kan.....cuma kekadang tu...dia terbatuk2 skitt tu...standard laa...sebelum nie..heater masa mula2 beli tu..mmg x berfungsi pun..tuan lama nak jual sbb malas nak maintain...mujur Soton nie panas gak...cumanya..tetiba sebelum nak masuk winter tu..tergerak hati nak tukar heater baru...Alhamdulillah..satu langkah yg bijak...sbb winter kali nie...cuaca amatlah x menentu..dan sejuk pastinya dari tahun lepas....kalo tak...sejuk kejung laaa jawabnya..hehehe...


Yg terbaru...weekend aritu..tetiba lak...break Megane nie...ala2 mcm malas nak break jer...mmg dia mintak tukar apa2 spare part yg patutnya laa...Mula2 tu..g laa kedai kat area Portswood nie..tanya kedai..memasing bz..sbb nak Xmas...adus...camner nie..24hb nie..dh ler ada tetamu nak dtg...ajak g boxing day...jd...dpt 1 kedai nie...dia kata...semua skali..GBP300..mak aiii!!! tu dh nak sama harga ngan keter..top up skitt..leh dpt keter baru dah tu....tanya lagi kedai lain...dlm 200 lebih2...aduss....xleh jadi nie...skali semlm..pergi laa lepak kat Taj (kedai fav. kitorng..yg ada teh tarik)...borak ngan tuan kedai..mamat ni..racer..slalu borak pasal keter ngan my abang..dia suggest kedai member dia..tempat dia selalu setting keter lumba dia tu...nak dijadikan rezeki..lepas2 borak tu..ada brother nie..Jamal-an Algerian...dia dengar kitorng tengah nak cari pomen...dia suggest g jumpa kawan dia...professional mechanic..yg buat keje dr rumah..


Jadi tadi, lepas pagi2..My abang hantar keter ke Brother Hussein tu (a Libyan)...tgh td..dh siap..total spareparts..plus labour cost...baru GBP80...betapa bezanya laaa dari kedai yg mula2 bg quotation smpai GBP300 tu!!!Alhamdulillah....jadi lepas nie..sapa2 yg nak baiki keter...leh ler cuba ngan Brother Hussein...sms me or Mr. Bad for his number...kami x dpt apa2 komisyen tau...just words of mouth :D dari pelanggan yg happy....


3 comments:

Min said...

durra, mmg pakai keta kat sini risau sgt kalau jadik apa2, nak baiki plak ikut nasib. jumpa org yg baik mcm hampa ni, alhamdulillah... kalau jumpa org yg kaki kapak... habis la!

Heida said...

alhamdullilah, ada jugak baiknya mulut ni..kalau rajin bercakap (bertanya)

durra abd razak @ kocikin... said...

Min,
betul tu..tu namanya rezeki...tapi kalau x pkai keter pun susah nak bergerak..tetambah musim sejuk mcm nie..

Daaa....
kat sini...mulut nie..mmg bertambah2 ramah...hehehe