Friday, December 18, 2009

Kisah roti canai....



Masa duduk kat Malaysia...aku bukan lah leh dikategorikan sebagai peminat giller roti canai....makan selalunya...kalau lepak malam2 kat Mamak area Bangi tu..sambil2 layan my abang borak n lepak ngan geng2 dia...baik laa aku kunyah2 gak laaa sambil2 minum teh ais yg kaw itu...x pun..hari ahad, lepas ayah aku balik dari surau..Beliau mesti belikan roti canai utk kitorng...dan selalu gak follow my parents makan roti canai kat kedai bestfriend diorng especially hari cuti...ada satu tempat favourite mak ayah aku...namanya Jabbal...something..aku tak ingat..tp roti canai tu...mmg terangkat habisss....

Tapi...nak tau apa favourite aku???? nasi lemak daun pisang...aku ada beberapa pot kat area Bangi yg aku suka sgt beli nasi lemak kat diorng nie.....mostly kat gerai lah....tu kita citer nnt...star of the day is ROTI CANAI :)



Jadi berbalik pada kisah roti canai nie....kira sepanjang aku smpai sini..dh setahun 2 bulan aku x makan roti canai original..Al-kisah, Ahad yg lepas...aku berpeluang makan roti canai TEBAR...sila amik perhatian..yg diTEBAR atau pun yg diCANAI dlm konteksnya roti canai yg sebenar.....sbbnya kat sini mana ada org buat roti canai fresh...semuanya frozen :( sedap mmg sedap..but there is something missing...cheewwaahh.....kat majlis yg dianjurkan oleh Malaysians' organization....antaranya ada gerai roti canai...siap ada pakar tebar lagi!!!!! warghhh..salute to Mr. Mujib....naik syok aku tengok beliau tebar..pastu baling2 atas lagi roti canai tu.....bebudak jgn cakap laa..berkerumun jer kat gerai tu...mcm tengok show je layaknya..hehehe...kalau kat Msia..bukanlah satu pemandangan yg luar biasa kawan2...tp kat sini..mana ada org buat mcm tu..geng pakistan nie....tau buat kebab jer....huhuhu....aku mmg terpesona habis...ptg tu...selamat 3 biji roti canai & 1 roti telur dlm perut aku..sedap giller!!!!! hihihi...Burp..Alhamdulillah.....mmg happy habis...mcm dpt batu permata jer....kuikui...


Kesimpulannya: nie mesti ada...sbbnya nak kena simpul laa apa2 yg patut disimpulkan ;)

Mmg adatlah, kita selalu terlupa akan keindahan atau kepentingan sesuatu..sampai lah bila benda tu dah xde atau jauh...betapa indahnya saat-saat itu..dlm kes nie...kesyahduan ketika mengunyah roti canai yg panas2 dari dapur..yg diserikan dgn kuah/gulai..dan dilengkapkan dgn teh tarik hatta teh ais sekali pun!!!!! mmg FANTASTICO!!!

7 comments:

Heida said...

iskhssss awok ni...dah rindu benor awok kat Mesia bunyinyer tu...asyik citer pasal rindu makan jer...

he he he...jangan sedih noo

durra abd razak @ kocikin... said...

Daaa....

hehehe..aku rindu mesia bila sejuk kejung jer...time lain especially summer..hahaha...mmg x teringat langsung dah ;)

Wan's Family @ Southampton said...

alahai durra, buat mulut ku ini terliur dgn kuah n ke "moist" an roti canai itu..i dont like the frozen one:(

durra abd razak @ kocikin... said...

Ani,
apa kata kita pakat2 buat request..supaya gerai roti canai tu dibuka balik utk jualan??? best dpt makan roti canai yg fresh..durra dh x lalu nak makan roti frozen tu..hehehe..

Mummy Faridah said...

oh.... sedapnya.... rugi x pulun banyak2. kekekkekeke. tu pun dah xmuat perut nak sumbat

Teika Kawashi said...

Jgnkan..org nun jauh dari malaysia rindukan roti canai tebar..akak kat malaysia ni pun slalu mengidam roti canai.My favourite.. Nak roti canai kat kedai kite suke je tapi..hari ni baru nak pegi..suami janji nak bawak.

I can imagine when you are abroad you'll b missing malaysian food..

durra abd razak @ kocikin... said...

Hi Tieka Kawashi,

Thanks for dropping by :D
Betul2 akak....I think it is the food I miss most..they are e best!!!